Tujina

Filipinski predsednik: Zdaj moramo poskrbeti predvsem za preživele

Manila, 20. 12. 2011 08.20 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
0

Na Filipinih še naprej preštevajo mrtve po katastrofalnem divjanju tropske nevihte konec tedna. Najbolj prizadeta območja je obiskal tudi predsednik Benigno Aquino, da bi si ogledal škodo in potek reševanja.

 

Opustošenje po divjanju tropske nevihte Washi v kraju Iligan
Opustošenje po divjanju tropske nevihte Washi v kraju Iligan FOTO: Reuters

Po najnovejših podatkih je v hudem neurju na Filipinih umrlo najmanj 957 ljudi, številne še vedno pogrešajo, so sporočili filipinski vladni predstavniki. Pristaniški mesti Cagayan de Oro in Iligan, ki sta bili najbolj prizadeti v neurju, pa je obiskal tudi filipinski predsednik Benigno Aquino, da bi si ogledal nastalo škodo in potek reševalne akcije.

Aquino je divjanje tropske nevihte Washi tudi razglasil za nacionalno katastrofo in dejal, da je zdaj najpomembnejše poskrbeti za tisoče preživelih, ki so ostali brez domov. "Najprej bomo ogrožene preselili v predele, kjer je življenje zanje varno," je povedal. Potem ko so se pojavili očitki o prepočasni pomoči, je filipinski predsednik obljubil, da bodo preverili načrt pomoči v primerih naravnih nesreč in tako preprečili prepočasen odziv v prihodnje. "Ne sprejemam, da je bilo storjeno vse. Vem, da lahko storimo več. Moramo ugotoviti, kaj se je dejansko zgodilo," je dejal.

V mrtvašnicah se kopičijo trupla, zaradi česar bi lahko izbruhnile bolezni.
V mrtvašnicah se kopičijo trupla, zaradi česar bi lahko izbruhnile bolezni. FOTO: Reuters

Medtem se človekoljubne organizacije trudijo prizadetim prebivalcem priskrbeti zadostne količine hrane, vode, zdravil in vreč za trupla. Vendar pa imajo pri tem veliko težav, predvsem zaradi uničenih cestnih povezav. Trenutno je sicer največja skrb izbruh nalezljivih bolezni, poroča BBC. V mrtvašnicah se namreč kopičijo neidentificirana trupla, za številne celo zmanjkuje krst.

Toda čeprav se je zaradi razpadajočih trupel že začel širiti smrad, so načrte o pokopavanju v množične grobove opustili. Sorodniki pogrešanih so temu namreč ostro nasprotovali.

Filipinom so pomoč pri spopadanju s posledicami naravne katastrofe ponudili tudi Združeni narodi.

SORODNI ČLANKI

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.