Tujina

FBI preiskuje tudi Jareda Kushnerja, Trumpovega zeta? Sumljivo je veliko število srečanj z Rusi

Washington, 26. 05. 2017 09.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Jareda Kushnerja, moža Ivanke Trump, naj bi FBI obravnaval kot osebo posebnega interesa. V preiskavi bi se lahko znašel kot osumljenec ali priča. Srečanja z Rusi sicer sama po sebi niso problematična, a jih je bilo med Trumpovimi ljudmi nenavadno veliko.

Jared Kushner, Trumpov zet in tudi njegov svetovalec
Jared Kushner, Trumpov zet in tudi njegov svetovalec FOTO: AP

Washington Post in ostali ameriški mediji poročajo, da FBI v preiskavi ruskega vpletanja v ameriške volitve in domnevnih povezav kampanje republikanca Donalda Trumpa obravnava predsednikovega zeta Jareda Kushnerja kot osebo posebnega interesa, kar je zelo širok pojem, ki lahko pomeni osumljenca ali pričo.

Washington Post je pretekli teden poročal, da je preiskava zajela osebo iz Trumpovega kroga v Beli hiši in to naj bi bil Kushner, ki je poročen s Trumpovo hčerko Ivanko. Preiskava menda ne zadeva le vpletanja Rusov v volitve na strani Trumpa in domnevnih povezav ljudi iz njegove kampanje z Rusi, ampak tudi morebitne finančne zločine. Katere natančno, pa še ni znano.

Jared Kushner
Jared Kushner FOTO: AP

Nenavadno veliko sestankov z Rusi

Ameriški analitiki sicer menijo, da je Kushnerjev položaj v Beli hiši lahko prava zlata jama etičnih prekrškov ali česa hujšega. Sorodnike ali družinske člane v svojih vladah ponavadi zaposlujejo diktatorji ali avtokrati ali pa preko njih opravljajo sumljive posle, ki jih sami ne morejo ali ne upajo.

Srečanja z Rusi sama po sebi niso problematična, vendar pa jih je bilo med ljudmi iz Trumpove kampanje nenavadno veliko in preiskovalce pod vodstvom posebnega tožilca Roberta Muellerja zanima, kaj so si imeli toliko za povedati.

Še posebej glede na obtožbe ameriških obveščevalcev, da so Rusi po nalogu Kremlja rovarili po ameriških volitvah. Senco suma na celotno afero mečejo tudi prikrivanja stikov z Rusi oziroma izgube spomina glede teh stikov.

Stike z ruskim veleposlanikom v ZDA Sergejem Kisljakom sta "pozabila" omeniti pravosodni minister ZDA Jeff Sessions, pa tudi nekdanji svetovalec za nacionalno varnost ZDA Michael Flynn ter drugi.

Jared Kushner in Ivanka Trump, hči predsednika ZDA
Jared Kushner in Ivanka Trump, hči predsednika ZDA FOTO: AP
  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (7)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

RoccoS
26. 05. 2017 21.34
+2
Očitno so rusi izrinili rotschilde in zdaj oni odločajo volitve v ameriki
frako
26. 05. 2017 22.16
mar je tramp obična "prodajalka ljubezni" ki se vsem za prave gnarje rada prodaja, sam ameriške podkupnine so legalne podkupnine s tujine pa ne.
BUONcaffee
26. 05. 2017 12.44
-1
Tale Jared je pa grd. Ne vem kaj Ivanka vidi na njem.
Kollerik
26. 05. 2017 16.55
+4
BUONcaffee
26. 05. 2017 12.44
Medtem ko je Trump na turneji mu bodo vzeli stolček.
nevica
26. 05. 2017 10.39
+3
je to nova ameriška paranoja pred komunisti?
kimg
26. 05. 2017 10.34
+1
Saj vsi vemo, da Donald ne bo pustil vpogleda v svoje posle, zato je ta novica le krinka, da FBI sploh kaj dela.