Tujina

FBI meri sevanje

Washington, 24. 12. 2005 11.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Ameriški FBI od leta 2002 tajno nadzoruje muslimanske objekte v ZDA z napravami za merjenje radioaktivnosti.

FBI je meril radioaktivnost mošej
FBI je meril radioaktivnost mošej FOTO: Reuters
Ameriška Agencija za nacionalno varnost (NSA) je brez sodnih nalogov izvedla mnogo širši nadzor elektronske pošte in telefonskih pogovorov, kot to priznava administracija ameriškega predsednika Georgea Busha, je na svoji spletni strani poročal ameriški časnik The New York Times. Skrivnostna NSA je s pomočjo ameriških telekomunikacijskih podjetij pridobila dostop do vrste domačih in mednarodnih komunikacijskih poti.

Ameriški Zvezni preiskovalni urad FBI naj bi tajno in brez naloga meril stopnjo sevanja v muslimanskih verskih objektih pa tudi v stanovanjih in poslovnih prostorih, ki so v lasti muslimanov.

Vodja urada Zveznega preiskovalnega urada FBI v Washingtonu Mike Mason je poročanje medijev zanikal, novica pa je že povzročila ogorčenje pri ameriških muslimanih, ki se spet počutijo kot državljani drugega razreda. “To je potrata časa in virov, ki nam vzbuja skrbi glede našega statusa in naših ustavnih pravic,” je dejal izvršni direktor Sveta za ameriško-islamske odnose Nihad Awad.

Ameriški muslimani so ogorčeni
Ameriški muslimani so ogorčeni FOTO: Reuters

Neimenovani viri iz ameriške administracije so povedali, da nadzor opravljajo zaradi skrbi, da bi v omenjenih objektih izdelovali umazane bombe. Program naj bi izvajali povsod tam, kjer obstaja sum na podlagi zbranih obveščevalnih informacij, zanj pa se ne odločajo na podlagi verovanja ljudi, ki se tam zbirajo. Ob tem zatrjujejo, da stvar ni nezakonita, naloga naj ne bi potrebovali, saj naj bi merjenje opravljali na daljavo s parkirišč in drugih javnih objektov.

Nadzor opravlja FBI s tehnično pomočjo strokovnjakov za jedrsko energijo pri ministrstvu za energetiko. Največ meritev opravijo v Washingtonu, ki naj bi bil v primeru napada z umazano bombo po mnenju ameriških agentov tudi najverjetnejša tarča, izvajajo pa jih tudi v Detroitu, Chicagu, New Yorku, Las Vegasu in Seattlu.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3