Tujina

FBI aretiral znanca domnevnega terorista

New York, 09. 01. 2010 08.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Agenti FBI so prijeli dva Američana, znanca Najubilaha Zazija, ki ga obtožnica na ameriškem sodišču bremeni terorizma. Aretirana sta bila Zazijeva sošolca, FBI jima je sledil kar nekaj časa, ni pa jasno, zakaj so ju aretirali prav zdaj.

Agenti Ameriškega preiskovalnega urada (FBI) so dva znanca Najubilaha Zazija aretirali v četrtek in petek v New Yorku. Oba aretirana sta nekdanja sošolca 24-letnega Zazija, ki so ga aretirali septembra, ker naj bi pripravljal teroristični napad v New Yorku v času obletnice terorističnih napadov 11. septembra 2001. Zazi, po rodu iz Afganistana, naj bi preiskovalcem priznal, da se je leta 2008 v Pakistanu uril pri teroristih Al Kaide, vendar zanika, da bi načrtoval napade v New Yorku. Zazi je v času aretacije živel v zvezni državi Kolorado, kamor se je preselil iz New Yorka, kjer je pred leti skupaj z obema aretiranima obiskoval srednjo šolo v Queensu.

Po aretaciji Zazija je FBI nenehno sledil 25-letnemu Adisu Medunjaninu, po rodu iz BiH, katerega stanovanje so takrat tudi preiskali, in 24-letnemu Zareinu Ahmedzayu, po rodu iz Afganistana.

Odvetnik Zareina Ahmedzaya, Michael Marinaccio.
Odvetnik Zareina Ahmedzaya, Michael Marinaccio. FOTO: POP TV

Za aretaciji so se odločili šele sedaj in to z obtožbo, da sta lagala preiskovalcem glede potovanja v Afganistan konec leta 2008 in v začetku leta 2009 skupaj z Zazijem. Ahmedzayjev odvetnik Michael Marinaccio je novinarjem na zveznem sodišču v Brooklynu povedal, da tožilstvo ni omenjalo suma terorizma. Obtožnica se lahko pozneje tudi dopolni.

Ahmedzayja so aretirali v četrtek zvečer v njegovem taksiju na Manhattanu. V zaporu bo najmanj do torka, ko bo zaslišanje o tem, ali ga bodo izpustili po plačilu varščine. Aretacija Adisa Medunjanina pa je bila malce težja. FBI je v četrtek popoldne vdrl v njegovo stanovanje pod pretvezo zaplembe potnega lista. Medijska poročila na podlagi policijskih virov pa so glede dogajanja, ki je sledilo, neenotna. Po eni različici naj bi Medunjanin pobegnil, ko je videl policiste in se zaletel, nato so ga ujeli. Po drugi različici pa so ga zasledovali kot običajno, a je postal jezen in klical na nujno številko 911 za pomoč, potem pa naj bi se zaletel.

Odvetnik Adisa Medunjanina, Robert Gottlieb.
Odvetnik Adisa Medunjanina, Robert Gottlieb. FOTO: Reuters

Vse, kar je doslej prišlo v javnost, kaže, da FBI nima na voljo dovolj trdnih dokazov, da bi bila Ahmedyaz in Medunjanin vpletena v terorizem, zato se tudi pojavlja vprašanje, zakaj so ju aretirali ravno sedaj. Ker so ju spremljali, so jima najverjetneje tudi prisluškovali in sta najverjetneje povedala kaj neprimernega. V petek zvečer še ni bilo jasno, kaj bo z Medunjaninom, ki ni niti hotel pred sodnika.

Njegov odvetnik Robert Gottlieb je FBI obtožil, da so Medunjanina nezakonito zasliševali brez prisotnosti odvetnika, kar pomeni, da vse, kar jim je povedal, ne morejo uporabiti v postopku proti njemu. Medunjanin in Zazi vztrajno zanikata, da bi bila vpletena v terorizem. Za razliko od drugih v podobnem položaju imata dobre odvetnike. Marinaccio je v svoji bogati karieri med drugim branil tudi mafijske šefe, kot je pokojni šef družine Genovese Vincent Gigante.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Ramzess
09. 01. 2010 14.28
Članek ni povsem jasen glede dejstev, zakaj tukaj dejansko gre, niti v kateri oz, kakšni šoli sta bila sošolca, pove pa dovolj jasno, po moje, da si lahko v resnih težavah, če si bivši sošolec, zločinca. Kako daleč so pripravljenje iti oblasti? Obstajajo še drugi podobni primeri, tudi pri precej mlajših. Vemo da te dandanes lahko spravi v resne težave, ne glede na čas, vsakršna vrsta poznanstva, z zločinci, podobnost z njimi, ipd., le kam gre ta svet. Nekateri so to že plačali z lastnim življenjem. Vse bolj ugotavljamo, da nas ne ogrožajo delikventni posamezniki, po krivdni sistema (oblasti), pač pa sistem oz. oblast za njim sama.
Ramzess
09. 01. 2010 14.26
Članek ni povsem jasen glede dejstev, zakaj tukaj dejansko gre, niti v kateri oz, kakšni šoli sta bila sošolca, pove pa dovolj jasno, po moje, da si lahko v resnih težavah, če si bivši sošolec, zločinca. Kako daleč so pripravljenje iti oblasti? Obstajajo še drugi podobni primeri, tudi pri precej mlajših. Vemo da te dandanes lahko spravi, ne glde na čas, vsakršna vrsta poznanstva, z zločinci, podobnost z njimi, ipd., le kam gre ta svet. Vse bolj ugotavljamo, da nas ne ogrožajo delikventni posamezniki, po krivdni sistema (oblasti), pač pa sistem oz. oblast za njim sama.
R0ss0
09. 01. 2010 13.00
Hhahaha, 2 Američana......Adisu Medunjaninu in Zareinu Ahmedzayu, če so eno Američani sm jst Indijanc
gozdar1
09. 01. 2010 12.55
Terorizem je vedno bil in verjetno vedno bo v taksni ali drugacni obliki.......samo zahod (predvsem ZDA pa tudi vsi ostali, ki jim ustreza) potrebujejo novega sovraznika, sedaj ko "imperija zla" ni vec....
ninja.subversion
09. 01. 2010 12.47
seznam globalnih teroristov : - fasisticne drzave amerike - rothschild dinastija - george bush - john ashcroft - al gore - angleska kraljica elizardbeta - bančni karteli - farmacevtski karteli - cia, mi6, mossad - dick chaney - institucije UN - barack obama ...
focusSA
09. 01. 2010 12.20
dejte ze nehat s temi jajci in zavajat folk