Tujina

Konec leta - konec bančne tajnosti

Bruselj, 22. 05. 2013 16.37 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Konec leta bodo sprejeli pravila za konec bančne tajnosti, so odločili voditelji Evropske unije. Glede na težavna pogajanja in dolgo obdobje nasprotovanja nekaterih držav to pomeni velik preboj na področju boja proti davčnim utajevalcem.

Davčna oaza
Davčna oaza FOTO: Thinkstock/24UR
Voditelji EU so danes kot končni datum za sprejetje pravil, ki bodo naredila konec bančni tajnosti, zastavili konec leta 2013, je po koncu enodnevnega vrha v Bruslju sporočil predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy. Dogovore današnjega vrha glede boja proti davčnim goljufijam in utajam je Van Rompuy celo označil kot "resničen preboj".

Kot jasno piše v sklepih vrha, mora biti razširjena direktiva o obdavčenju dohodkov od prihrankov – ta bo naredila konec bančni tajnosti oziroma bo prinesla samodejno izmenjavo bančnih podatkov v EU – po več letih blokade s strani Avstrije in Luksemburga sprejeta najpozneje do konca leta.

Še pred nekaj meseci to ne bi bilo mogoče, je po vrhu poudaril Van Rompuy in ocenil, da smo priča dinamiki, kot je v preteklosti še ni bilo. Zdaj se je končno izoblikovalo soglasje, "da moramo delovati, ker je tako pošteno in ker to pospešuje (državne) prihodke".

Na račun neplačanih davkov EU letno izgubi kar tisoč milijard evrov.

Van Rompuyu je pritrdil predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso, čeprav bi si, kot je dejal, želel, da bi bili sklepi današnjega vrha glede avtomatične izmenjave bančnih podatkov "še natančnejši". Opozoril je, da mnoge obljube v preteklosti niso bile uresničene, zato bi morala javnost paziti, ali bodo voditelji tokrat držali besedo.

Voditelji so v sklepih vrha po pričakovanjih tudi potrdili nedavni dogovor finančnih ministrov o podelitvi mandata Evropski komisiji za pogajanja o izmenjavi bančnih podatkov s petimi tretjimi državami – Švico, Liechtensteinom, Andoro, Monakom in San Marinom – ter pozvali k čimprejšnjemu začetku teh pogajanj.

Napovedali so še, da mora biti zakonodaja glede boja proti goljufijam, ki so povezane z DDV, sprejeta najpozneje do konca junija.

Obljubili so tudi nadaljnje ukrepe v boju proti t. i. agresivnemu finančnemu načrtovanju in drugim strategijam za izogibanje plačevanju davkov s strani multinacionalk ter pranju denarja. Še letos naj bi bili, tako so zapisali, na primer sprejeti revidirana direktiva o obdavčenju matičnih in hčerinskih družb ter revidirana tretja direktiva glede pranja denarja.

"Soglasni smo glede nujnosti reševanja vprašanj davčnih goljufij in utaj, gre za zelo zelo pomembno temo z izrazito negativnimi posledicami za javne finance članic in evropsko gospodarstvo sploh," je v povezavi s tem poudarila slovenska premierka Alenka Bratušek.

Zaradi davčnih utaj se v EU izgubi kar 2000 evrov na leto na vsakega prebivalca, zato je naša naloga, da na tem področju naredimo maksimalno, kar lahko, je še poudarila.

Slovenska vlada po njenih besedah temu področju namenja še posebno pozornost, kar je razvidno tudi iz slovenskih proračunskih in reformnih načrtov, ter podpira vsa evropska in globalna prizadevanja v boju proti davčnim utajam.

"Slovenija to zelo podpira, nimamo s tem prav nikakršnih problemov in težav. Še več, želeli bi si, da bi vse skupaj steklo zelo hitro," je poudarila Bratuškova.

Evropska poslanka Mojca Kleva Kekuš je današnje sklepe vrha načeloma pozdravila, saj davčna politika več let sploh ni bila na dnevnem redu Sveta, a obenem ocenila, da je Svet vsekakor manj ambiciozen od Evropskega parlamenta. Posebej je opozorila, da so sklepi Sveta "porazni, ko pridemo do davčnih oaz in prepotrebne zaveze k prepolovitvi davčne vrzeli do leta 2020".

Elektrika
Elektrika FOTO: Reuters

Poleg davčne politike je za izboljšanje gospodarske rasti, zaposlovanja in konkurenčnosti članic Unije bistvena tudi energetska politika in tudi ta je bila na današnjem vrhu v središču pozornosti. Tako davki kot energetika sta v pristojnosti držav članic in brez njih EU tu ne more storiti praktično nič.

V razpravi in v slepih vrha je bil v ospredju problem visokih cen energije v Uniji, ki zmanjšujejo njeno konkurenčnost in dodatno bremenijo evropska gospodinjstva, že tako ohromljena zaradi krize. V EU je plin štirikrat dražji kot v ZDA, elektrika pa dvakrat.

"Vsi voditelji se zavedajo, da je trajnostna in cenovno dostopna energija ključna za ohranitev tovarn in delovnih mest v Evropi," je po vrhu zatrdil Van Rompuy.

Predsednik Evropskega sveta je ob tem dopustil tudi pridobivanje spornega plina iz skrilavcev, ki da bi lahko "v nekaterih državah članicah, v drugih morda manj, postal del njihove energetske mešanice".

Voditelji so v sklepih ponovili cilj, da mora biti do leta 2014 končan notranji energetski trg ter da je treba ustrezno razviti notranje povezave, tako da bodo imele vse države članice Unije do leta 2015 dostop do evropskih plinskih in električnih omrežij. Po besedah Van Rompuya bi to pomenilo letni prihranek v višini 30 milijard evrov.

Sklepi vrha še pozivajo k obsežnim investicijam v nova, t. i. pametna energetska omrežja. A denar za sodobno energetsko infrastrukturo mora, kot so poudarili voditelji, priti predvsem iz zasebnega sektorja.

Za to sta nujna dobro delujoč trg ogljikovega dioksida ter predvidljiva podnebna in energetska politika za obdobje po letu 2020, poleg tega pa so navedli še vrsto konkretnejših ukrepov za privabljanje investitorjev.

V sklepih je poleg tega izpostavljen bistven pomen nadaljnje diverzifikacije oskrbe z energijo v Evropi, razvoja lastnih energetskih virov in večanja energetske učinkovitosti. Van Rompuy je že pred vrhom opozoril, da Evropi – ta je na primer lani za uvoženo energijo plačevala več kot milijardo evrov dnevno – grozi, da bo v prihodnje edina celina, odvisna od uvožene energije.

Bratuškova je v povezavi s tem izpostavila, da redni dostop do cenovno ugodne energije pomembno vpliva na konkurenčnost naših podjetij, ki je dandanes še kako pomembna, zato je bila razprava posvečena ukrepom za zagotavljanje cenejše oskrbe z okoljsko sprejemljivo energijo.

Po mnenju Slovenije je slednje mogoče doseči zlasti z oblikovanjem manjkajočih energetskih povezav, diverzifikacijo oskrbovalnih poti in virov, učinkovitejšo rabo energije in spodbujanjem rabe obnovljivih virov energije.

"Vsi smo se strinjali, da imamo na tem področju praktično vsi še kar veliko dela, pričakujemo pa tudi aktivnejšo vlogo Evropske komisije, ki že pripravlja skupne smernice za podporne sheme na tem področju," je povedala slovenska premierka.

Bratuškova je po svojem prvem vrhu EU v Bruslju povzela besede svojih kolegov, da tako kratkega srečanja, kot je bilo današnje, že dolgo ni bilo, in ga v naslednjem obdobju tudi ne pričakujejo. "Imela sem srečo, da je bil moj prvi Evropski svet takšen," je dejala.

 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Mops_
23. 05. 2013 13.29
+1
Naj zniżajo davke pa bodo vsi normalno poslovali......in s tem rešili utekanje denarja drugam
Ramzess
23. 05. 2013 14.11
+1
Ramzess
23. 05. 2013 13.15
+1
Bančne tajnosti že itak ni, vsaj za male ljudi.
gostgozd
23. 05. 2013 09.39
+3
ali se to ne bo zgodilo. oz bo spet nekej tako birokratskega, da ne bo imelo nobenih učinkov. ali pa, hura za eu, bodo vse tavelke firme in največji utajevalci davkov pač zapustili evropo (saj tu itak ni prihodnosti) in evropa (da ne bo pomote - evropa, ne EU) bo dokončno propadla. in nas bodo popapali...
gostgozd
23. 05. 2013 09.37
hahahaha ... bodo ja ...
LovecNaKomuniste
22. 05. 2013 22.40
+4
Kot sem čul, glavni nasprotniki tega spet Angleži s svojimi Kajmanskimi otoki ipd. "velikimi oazami"...........................
madeinvachina
22. 05. 2013 22.04
+6
ovce so zakon!
498983
22. 05. 2013 21.55
+8
Ampak.... kaj bodo s to bančno tajnostjo pravzaprav?? Kaj pa davčne oaze? Razne Bermude, pa Kajmani pa itd.... Kako bodo šele zdaj le-te zacvetele...
lordvader
22. 05. 2013 22.20
+2
Točno, denar se bo preselil iz Evrope. Za več denarja bi bilo potrebno samo manj obdavčit, pa se ne bi verjetno nihče več izogibal tem davkom.
M teorija
22. 05. 2013 21.17
+1
Dekleva bo rešila celo EU, Alenka pa Slovenijo?
ONniON
22. 05. 2013 20.24
+11
avstrija ima bančno tajnost z ustavo in to je pri njih tradicija , imajo najnižjo brezoselnost, so nevtralna država tako kot švica
lordvader
22. 05. 2013 22.23
+4
zemljemerec
23. 05. 2013 07.52
+5
in mi cepci imamo še vedno iste ljudi v politiki,ki sprejemajo zakone za visoki kriminal...
kakafonijaprava
22. 05. 2013 18.47
+5
he,he,he, to je ista pravljica, kakor bo Hilda sedela!
Manuel Bozic
22. 05. 2013 17.56
+22
Vi to govorite lopovi lopovski , Od kadaj so politiki najbogatejši ljudje.Haloooo. Upam ,da taka Evropa čim prej razpade in ta Euro z njo, ker je vse skupaj ena sama farsa , zelo podbna prejšnjemu sistemu SZ in Jugoslavije stem, da je ta še bolj krut, ker smo demokratično svobodni ujetniki , sužnji.