Tujina

'Facebook za živali'

Oxford, 08. 07. 2012 13.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

V Veliki Britaniji imajo "Facebook za živali". Gre za metodo, s katero so raziskovalci s pomočjo senzorjev in oddajnikov zbrali nešteto podatkov, ki razkrivajo, kateri ptiči so prijatelji, kateri so pari in kdaj imajo "dogodke".

V Veliki Britaniji so začeli razvijati posebno metodo, s katero bi lahko ugotavljali, kakšna je družabna mreža med divjimi živalmi. Tako bi lahko razumeli, kako se živali združujejo v skupine, kakšni so odnosi v skupini, kako najdejo hrano in kako najdejo partnerje. Cilj je tudi ugotoviti čim več o boleznih, ki prizadenejo živali, in o stikih, ki jih imajo različne vrste med seboj. Metodo so prvič testirali na velikih sinicah.

Nov pristop omogoča, da so s pomočjo številnih avtomatiziranih opazovanj – v primeru velikih sinic več kot milijon – identificirana obdobja, ko so povečani družabni stiki med pticami. S tem so lahko opazovalci ugotovili in podrobno analizirali obnašanje ptic, ugotovili so lahko, ali so posamezne ptice "prave prijateljice", ali samo znanke, ali če ptica išče partnerja oz. partnerico za razmnoževanje.

Velike sinice se redno srečujejo pri hranjenju.
Velike sinice se redno srečujejo pri hranjenju. FOTO: Reuters

Skupina znanstvenikov je novo tehniko preizkusila v dveh razmnoževalnih sezonah. Podatke pa so pridobili s pomočjo oddajnikov, ki so bili pritrjeni na več tisoč ptičev in so oddajali signale, in senzorjev, ki so zabeležili, kdaj so se posamezni ptiči pojavili v eni od 67 krmilnic, ki so bile razpršene po gozdu Wytham v bližini Oxforda. Raziskovalci so s pomočjo podatkov odkrili, kateri ptiči so "prijatelji", ki se redno srečujejo, da bi jedli skupaj, kateri ptiči so začeli z dvorjenjem in kateri so že stari pari. "Dokazali smo, da lahko naša metoda nudi podatke o vezeh, ki združujejo posameznike," je razložil vodja raziskave in član oddelka za inženiring na univerzi v Oxfordu Ioannis Psorakis in dodal, da "naš pristop omogoča, da je veliko podatkov analiziranih avtomatično. To je samo prvi primer, kako lahko zoologi uporabljajo našo metodo pri raziskovanju družabnih mrež med živalmi, kjer je velika količina podatkov."

Razumeti družabne mreže živali je pravi podvig, ko je na razpolago veliko število podatkov s terena, ki so jih na kraju, kamor se živali vračajo ali družijo, zabeležile avtomatske naprave. "Podatki, ki jih ljudje najdemo na Facebooku, razkrivajo, kdo so naši prijatelji, kje smo bili, kaj delimo z drugimi," je nadaljeval Psorakis. "S to raziskavo smo pokazali, da lahko ustvarimo 'Facebook za živali"'. Razkrijemo lahko namreč, kateri ptiči pripadajo isti skupini, kateri ptiči se redno družijo, kdaj imajo srečanja ali dogodke."

Rezultati prve raziskave so tako pokazali, da se posamezne velike sinice ne srečujejo po naključju, ampak v vsej populaciji izberejo le določene. V večini primerov gre za skupnosti, ki so močno povezane. Znotraj teh pa so sinice, ki se skupaj prehranjujejo, so partnerji ali pa bodo to postali v prihodnosti. Metoda bi lahko tudi omogočila raziskovalcem, da bi razumeli, kako se informacije širijo med živalmi.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

vitaminek
08. 07. 2012 16.55
+11
Vse skupaj je že postalo totalno BOLANO. Treba uničit ta socialna omrežja. V živo je lepše in boljše :)
Jure Herer
08. 07. 2012 16.49
+3
NAROBE SVET Človek lačna je pošast, druge vrste je ujela in njihova telesa in duše v krvavo brozgo zmlela. Človek ta lačna pošast tuli in joče, ko njo kdo zlorabi ves se trese in stoka Ne vidi pa, kaj se živalim vsak trenutek po vsem svetu godi stoka edino, ko se lomijo človeške kosti. Človek Zombi hrani s trupli se oblači se fino umetnika se igra medtem, ko ne opazi, da živalski svet kri ves čas kaplja. Človek Zombi lačen je rabi hrano zato mu mar ni, če živalski svet v krvi trpi. Krvaveča zora že je prišla za ljudi. Bila je vojna I. in II. Kaj še potrebuje, da spozna?! Avtor : Gaja Hren
chelseafc13
08. 07. 2012 19.38
+18
allahjevelik
08. 07. 2012 19.57
+1
luckyss
08. 07. 2012 14.49
+17
'Facebook za živali' Že od začetka - posebej vabljene ovce brez zasebnosti..