Tujina

Informacijska pooblaščenka: Vedno bo obstajal del zasebne komunikacije tudi v službenih okoljih

Strasbourg, 13. 01. 2016 10.47 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Primera iz Romunije nikakor ni mogoče razlagati v smeri, da se delodajalcem dovoljuje neomejeni nadzor službenih in zasebnih komunikacijskih sredstev, pravi informacijska pooblaščenka. Tudi v Sloveniji delodajalec ni upravičen nadzirati delavčeve zasebne komunikacije na delovnem mestu.

Evropsko sodišče za človekove pravice je v primeru Romuna, ki je bil odpuščen, ker je med službenim časom na aplikacijah za spletno klepetanje razpravljal s svojo zaročenko in bratom, odločilo, da podjetje ni kršilo njegove pravice do zasebnosti.

Kot navaja Guardian, bi (morda) morali biti v luči te razsodbe evropski zaposleni torej bolj pazljivi pri uporabi interneta, ko med službenim časom pošiljajo zasebna sporočila, saj očitno lahko podjetja nadzorujejo spletno komunikacijo svojih zaposlenih.

Računalnik
Računalnik FOTO: Thinkstock

Za kateri primer gre?

Dogodek se je zgodil leta 2007, ko je bil Romun Bogdan Mihai Barbulescu odpuščen. Pritožil se je na sodišče, saj je menil, da mu je podjetje, ko je nadzorovalo njegovo spletno komunikacijo, kršilo njegovo zasebnost in pravico do spoštovanja zasebnega in družinskega življenja. V službenem času je prek Yahoo Messengerja klepetal tudi z bratom in zaročenko in ne le z osebami v službene namene. Romunsko sodišče je zavrglo njegovo pritožbo, zato se je obrnil še na sodišče za človekove pravice.

V podjetju je bilo sicer prepovedano uporabljati aplikacijo za zasebne namene.

''Od 1. avgusta 2004 do 6. avgusta 2007 je bil Barbulescu zaposlen v zasebnem podjetju, odgovoren je bil za prodajo. Na prošnjo delodajalcev je ustvaril račun na aplikaciji Yahoo Messenger, da bi komuniciral s strankami. 13. julija 2007 je Barbulescu izvedel od delodajalca, da so njegovo komunikacijo nadzorovali med 5. in 13. julijem in so ugotovili, da je splet uporabljal tudi za zasebne namene. Odgovoril je, da je aplikacijo uporabljal zgolj za profesionalne namene. Podali so mu prepis njegovih komunikacij, med temi tudi prepis pogovora z bratom in zaročenko o zasebnih zadevah, o zdravju in spolnem življenju. 1. avgusta 2007 so z njim prekinili pogodbo, ker je kršil notranja pravila podjetja, ki so prepovedovala uporabo službenih sredstev v zasebne namene,'' je zapisano v primeru.

Evropsko sodišče je odločilo, da ni bilo ''neutemeljeno, da je delodajalec želel preveriti, ali zaposleni dela službene stvari med delovnim časom''. Dodalo je, da je imelo podjetje dostop do sporočil, ker je verjelo, da gre za profesionalno komunikacijo. 

Sodniki so stopili tudi v bran romunskim kolegom, češ da je romunsko sodišče dovolilo uporabo prepisa komunikacije kot orožje proti zaposlenemu, saj so s tem dokazovali, da je ''uporabljal računalnik podjetja za zasebne namene med delovnim časom''.

Celotno sodbo lahko preberete TUKAJ

IP: Iz te sodbe ne izhaja, da smejo podjetja nadzirati zasebno komunikacijo zaposlenih

V uradu Informacijske pooblaščenke (IP) Mojce Prelesnik so pojasnili, da konkretnega primera nikakor ni mogoče razlagati v smeri, da se delodajalcem dovoljuje neomejeni nadzor službenih in zasebnih komunikacijskih sredstev.

Sodišče namreč ni neposredno presojalo dejanj pritožnikovega nekdanjega delodajalca, pač pa ali je država Romunija v okviru svojih pozitivnih obveznosti po 8. členu Evropske Konvencije o človekovih pravicah ustrezno ravnala v sodnih postopkih pred delovnimi sodišči. V tem smislu ESČP ni ugotovilo kršitev države, še zlasti zato, ker se okrožno in višje sodišče pri odločanju nista neposredno opirala na samo vsebino zasebnih klepetov, ampak zgolj na dejstvo, da so bili ti izvedeni po komunikacijskem kanalu, ki naj bi načeloma služil službenim zadevam. "Upoštevaje navedeno, sodbo vidimo zgolj kot presojo prakse romunskih sodišč v luči obveznosti države po EKČP, in ne kot neposredno uporabljivega vodila za presojanje nadzora zaposlenih na delovnem mestu," so zapisali.

Kako pa je to urejeno v Sloveniji?

V Sloveniji razmerja med delodajalci in delavci ureja veljavni Zakon o delovnih razmerjih. Glede nadzora na delovnem mestu je ključen zlasti člen, ki določa, da se "osebni podatki delavcev lahko zbirajo, obdelujejo, uporabljajo in posredujejo tretjim osebam samo, če je to določeno s tem ali drugim zakonom ali če je to potrebno zaradi uresničevanja pravic in obveznosti iz delovnega razmerja ali v zvezi z delovnim razmerjem", je še pojasnila Prelesnikova.

Glede obdelave delavčevih osebnih podatkov (izpiskov klicev, vpogleda v službeno e-pošto, nadzora službenega računalnika, idr.) mora torej delodajalec pred začetkom izvajanja določnega nadzornega ukrepa najprej izkazati, da je takšen nadzor resnično potreben in obenem sorazmeren. Delodajalec nikakor nima splošne pravice nadzora službenega računalnika, e-pošte ter službenih oz. lastnih naprav, ki jih uporabljajo zaposleni. Prav tako mora delodajalec zaposlene o načinu nadzora vnaprej ustrezno obvestiti.

"Prav v izogib nejasnostim je IP že pred leti pripravil predlog zakona o zasebnosti na delovnem mestu in ga poslal resornemu ministrstvu za delo, vendar do sedaj še ni bilo politične volje za posredovanje zakona v zakonodajni postopek."

Upoštevaje, da so že pri službeni pošti omejitve, je Prelesnikova prepričana, da delodajalec na splošno ni upravičen nadzirati delavčeve zasebne komunikacije na delovnem mestu. V kritičnih primerih (zbiranje dokazov za kasnejši disciplinski postopek, npr. ali delavec po zasebnih kanalih iznaša varovane podatke) pa zato vedno predlagajo, da predhodno pridobi odredbo sodišča za zavarovanje dokazov.

Po njenih besedah bi se delodajalci morali osredotočiti predvsem na nadzor tega, ali in v kolikšni meri zaposleni opravljajo svoje delo, ne pa z nadzorom zasebnih komunikacij reševati svojega pomanjkljivega vodenja, dodeljevanja in nadzora opravljenih nalog. "Zaposlenim ni mogoče pobrati in nadzorovati njihovih zasebnih telefonov, ki danes podpirajo vse komunikacijske kanale, zato bo vedno obstajal del zasebne komunikacije tudi v službenih okoljih."

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (38)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Kollerik
13. 01. 2016 19.42
+4
nadzorovani, toda svobodni... hudo romantično, ni kaj....
kiboko
13. 01. 2016 19.17
+7
Pri nas je povsem normalno, da delavec zlorablja delodajalca in med delovnim časom klepeta ter celo fuša. V državni upravi je to povsem normalno, zato so tako spisali zakone. Neodgovornost delavcev javnega sektorja so prenesli na zasebnega. Pa ne le klepet ... delavci lahko hodijo na bolniško, pa dva dni v službo, pa spet bolniško ipd. Državni zdravnik veselo piše dopust, podjetje pa to plačuje. Ko pa pride na vrsto država, da bi plačala je takoj komisija, kajti iz "svoje denarne mase" državni uslužbenci ne dovolijo ropa, lahko pa ropaš zasebnika, in lahko državo ropa državni uslužbenec. Zato jim pravim neoaristokracija, ukradli so nam državo in z njo ravnajo kot z lastno privatno lastnino ... hkrati se pa spuščajo v upravljanje privatnih podjetij. Aristokracija pač, zmagovalci tranzicije.
RayManzarek
13. 01. 2016 19.19
+1
flojdi
13. 01. 2016 17.49
+3
. seveda da upajo eni da bo ostalo tako kot je. / pri tistih , ki delajo za trakom etc take možnosti pač ni in je ne bo
gregolin
13. 01. 2016 18.16
+4
letmeseeit
13. 01. 2016 17.08
+8
Kot državljana me zanima koliko % delovnega časa na delovnem mestu (občine, uradi, ministrstva,..) , zaposleni v JU uporabijo za FaceBook in pornografijo. Zagotovo informatika JU te podatke beleži oz. jih lahko.
crnolasa_
13. 01. 2016 17.00
+14
3/4 komentarjev pa je verjetno napisanih v "delovnem casu" :)
FAUSTOS1
13. 01. 2016 16.50
+6
dejstvo da zaposleni v državnih zavodih zelo pogosto opravljajo zasebne posle med delovnim časom
ho?emVšolo
13. 01. 2016 16.36
v sluzbi preko sluzbene poste sodelavcu večkrat napišem, kako bi šefico ruknu... upam, da bo pogledala kdaj v moj računalnik
c00kies
13. 01. 2016 16.40
+2
maajde
13. 01. 2016 16.41
+1
Ha ha ha..... Če ti je njej nerodno direktno sporočiti, kakšne želje imaš, ji napiši naj pridobi odredbo sodišča za zavarovanje podatkov. Tako ji boš povedal po ovinkih. Brez skrbi. Ne boš ostal brez šihta. Razen, če jo boš slabo ruknu....
topo
13. 01. 2016 16.31
+4
Pri nas so delodajci z vladno podporo enkratno vredili,da delavci ne morejo kršit.Dajajo jim tako niske plače da nimajo niti za hrano,kaj šele za telefone..
ONniON
13. 01. 2016 16.19
+5
služba je služba , zasebnost je zasebnost, nimam pametnega telefona ga ne uporabljam,niti na delovnem mestu ne uporabljam telefonov to je grda navada
c00kies
13. 01. 2016 16.29
-1
pošlješ dimni signal sosedu kdaj naj pride na kafe pa je to to...
topo
13. 01. 2016 16.32
+2
Služba je da lahko preživiš in ne da po službi moraš po hrano na karitas..
križnagorc
13. 01. 2016 16.19
+1
Zato imajo v Romuniji tako visok življenski standard.
RdecaZvezda
13. 01. 2016 18.06
+1
Netajkun
13. 01. 2016 16.13
+3
Ali imajo zaposleni v opisu delovnih nalog . . . tudi zasebno komunikacijo na službenem del.sredstvu ( računalniku ) . Ali ima delodajalec sploh pravico nadzirati npr. šoferja . . . zakaj pa ne bi smel med delovnim časom s službenim kombijem . . . narediti kakšne privat fure . Sicer pa , kdo lahko delodajalcu prepreči . . . da si na službenem ( torej njegovem ) računalniku ogleda zgodovino uporabe ?
ivan.z Doba
13. 01. 2016 15.45
+3
1xy
13. 01. 2016 13.15
+6
danes ima že večina tablice in pametne telefone - pa še ti niso nedotakljivi, kar se tiče nadzora države......zakaj torej uporabljat službeno komunikacijo za zasebne zadeve????
oxy.elite
13. 01. 2016 13.35
+3
Ker v pisarnah hitrej dela na kabl kot pa preko mobilnega omrežja :)
ONniON
13. 01. 2016 16.20
+0
ne maram in nimam pametnega telefona ter teh neumnih tablic
helvecijaner
13. 01. 2016 12.59
+8
To se pri nas nemore zgoditi in ,če bi morali 60% JU oslužbencev odpustiti pa še tale in 20 drugih temu podobnih portalov bi bilo ob delovnem času neobiskanih. Polg tega bi vladna klika ostala brez glasovalcev in JU brez kuharc kave.
uporabno bolj ne
13. 01. 2016 14.38
-3
Govoris iz osebnih izkusenj ali kje si prisel do stevilke da tocno 60% JU uporablja internet v pisarni za osebne potrebe? In ja po tvojem, ce uporabljajo jim da vlada za podpisat, da morajo tocno za njih glasovat, ce ne jih bodo zatozili. Mislim res ni treba v vsak komentar vkljucit JU ali pa JJ. p.s. Ne delam v JU.
uporabno bolj ne
13. 01. 2016 21.32
+1
Nekje. Nekje v gospodarstvu delajo tudi manj kot v JU. Sem delal za take.
oxy.elite
13. 01. 2016 12.56
-3
V SLO so te stvari hvala bogu urejene tako kot treba! Če se bomo šli pa neko Amerikanizacijo, potem pa lahko pol javnega sektorja zaprete, ker so vsi na teh in drugih družabnih omrežjih!
Foen
13. 01. 2016 12.21
+6
Naslov je povsem zgrešen in zavajajoč. Podjetje je nadzorovalo službeno komunikacijo, ki pa jo je delavec izrabljal za zasebne namene, kar je bil verjetno poleg laganja (izguba zaupanja) razlog za odpoved. Popravite naslov.
Foen
13. 01. 2016 12.29
+4
poleg tega je ESČP odločilo zgolj o pravicah po EKČP, ki daje nek minimum, ki ga rumunija očitno ne presega. za slovensko zakonodajo pa tudi glede na sodno prakso tega (kako daleč se sme v sorodnem nadzoru) ne moremo trditi. sam rupla se spomnite, ko so mu zaplenili računalnik.
g12345@email.si
13. 01. 2016 11.59
+8
saj je to edino logično. takšne zadeve padejo samo v sloveniji
*sweet*
13. 01. 2016 12.13
-3
A piše da se je to zgodilo v Sloveniji?Ne!Čisto razumljivo piše da se to ni zgodilo v pri nas.
Cofar
13. 01. 2016 12.19
+2
janezek123@gmail.com
13. 01. 2016 11.36
+9
Popolnoma pravilno. Za zasebno komunikacijo so pametni telefoni.
kleopatra-1
13. 01. 2016 19.31
+1
ni treba, da je pameten telefon, jaz s svojim neumnim čisto v redu komuniciram
SkokecPokec
13. 01. 2016 11.32
+19
No, verjetno so gospoda prej opozorili, kaj na netu sme in kaj ne sme početi v času službe. Ko so mu očitali prvič, bi lahko priznal in bi mu bilo pol oproščeno. Še vedno bi imel službo. Tako pa je izrecno trdil, da je šlo za službene zadeve. Kar pomeni da je lagal. In povsem razumem delodajalca, da je ukrepal...
kiboko
13. 01. 2016 11.32
+10
Edino prav, službena komunikacija ni zasebna. Za zasebno komunikacijo se uporablja zasebni račun, za službeno pa službeni. ESČP je to jasno, našim organom pa ne. Podjetje je odgovorno za vse službene komunikacije in je dolžnost vodstva da te nadzoruje.
pa dobr no
13. 01. 2016 12.26
+0
To vodstvo pa ima veliko časa, da se ukvarja s tem.. Pomemben je tako ali tako samo rezultat...Ali narediš delo ali ga ne..
helvecijaner
13. 01. 2016 13.07
+6
FPVSLO Pomemben je čas to štima a, če ti dobiš plačo za 8 urnik 4ure porabiš za dosego norme potem ti podjetje plačuje pol preveliko plačo in še vsi obratovalni stroški so za enkrat preplačani. Sigurno delaš v JU.
uporabno bolj ne
13. 01. 2016 14.42
+0
Ga pa placaj po ucinku ne po urah. Ogromno podjetij v tujini je ze postalo jasno, da pac ovrednotis delo ne ure. Ce nekdo naredi v 4h to je njegov problem. Ce bo rabil 12h na dan pa spet. Tebi je uspesno izveden projekt vreden toliko in toliko - delavec na uro pa bl eno figo. Zgleda, ker tako dobro poznas vse kar se znotraj pisarn JU dogaja, da ti delas tam.