Tujina

Evropski poslanci potrdili novo protiteroristično zakonodajo

Strasbourg, 16. 02. 2017 14.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Nova protiteroristična zakonodaja, ki so jo potrdili v Evropskem parlamentu, bo poenotila pravila po vsej uniji. Opredeljuje zaščito žrtev in takojšnjo pomoč prizadetim, obvezno izmenjavo informacij o kazenskih postopkih, kriminalizira pripravljalne dejavnosti za napad, novačenje, usposabljanje in javno spodbujanje k terorizmu.

Evropski parlament je danes potrdil novo protiteroristično zakonodajo.
Evropski parlament je danes potrdil novo protiteroristično zakonodajo. FOTO: AP

Evropski parlament je danes v Strasbourgu potrdil novo protiteroristično zakonodajo, ki med drugim krepi izmenjavo podatkov in sodelovanje varnostnih služb, kriminalizira priprave na teroristične napade ter opredeljuje zaščito žrtev terorizma. Nova zakonodaja bo poenotila pravila po vsej uniji.

Za besedilo, glede katerega sta se Evropski parlament in Svet EU neformalno dogovorila novembra lani, je glasovalo 498 evroposlancev, 114 jih je bilo proti, 29 vzdržanih, piše na spletni strani parlamenta.

Danes sprejeta direktiva med drugim kriminalizira pripravljalne dejavnosti za napad, kot so potovanje v tujino z namenom vstopa v teroristično organizacijo in vrnitve v EU, novačenje za terorizem, usposabljanje za napade, javno spodbujanje terorizma ter neposredno ali posredno zagovarjanje terorizma. Po novi zakonodaji bo kaznivo tudi potovanje znotraj EU s ciljem terorizma.

Nova pravila tudi opredeljujejo zaščito žrtev terorizma in predvidevajo takojšno pomoč žrtvam napadov in njihovim družinam. Države članice bodo tudi obvezane izmenjevati informacije o kazenskih postopkih za preprečevanje morebitnih napadov ali v pomoč drugim preiskavam in postopkom.

Evropski komisar za varnostno unijo je v Strasbourgu poudaril, da je pomembno, da v vseh državah članicah unije veljajo in se uporabljajo enaka osnovna pravila, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Racija v Bruslju
Racija v Bruslju FOTO: AP

Države članice bodo morale nova pravila v svojo zakonodajo prenesti najkasneje v 18 mesecih po objavi v uradnem listu EU. Direktiva ne bo veljala za Veliko Britanijo in Irsko, ki pa lahko obvestita Evropsko komisijo, da bi se ji pridružili. Za Dansko nova pravila ne bodo veljala.

Evropski poslanci so o novi protiteroristični zakonodaji razpravljali v sredo. "Napadalce moramo ustaviti, preden izvedejo napade, namesto da izražamo obžalovanje, potem ko se napadi zgodijo," je poudarila poročevalka za protiteroristično zakonodajo Monika Hohlmeier (EPP). Po njeni oceni so v novi zakonodaji dosegli ravnotežje med krepitvijo varnosti in spoštovanjem človekovih pravic.

V razpravi je nastopil tudi Slovenec Igor Šoltes (Zeleni), ki je pozdravil direktivo, ki bo povečala izmenjavo podatkov in sodelovanje varnostnih služb, a dodal, da ima pomisleke pri definiciji novih kaznivih dejanj, ker gre za občutljivo temo, ki posega v človekove pravice. Spričo krepitve pristojnosti različnih represivnih organov pa je Šoltes opozoril, da področji varnosti in človekovih pravic ne stojita eno nasproti drugemu, ampak sta zaveznika, za kar pa moramo poskrbeti z zakonskim okvirom, so sporočili iz njegove pisarne.

Evropski parlament je danes tudi potrdil nova pravila za okrepitev nadzora na zunanjih mejah unije z namenom izboljšanja notranje varnosti v EU. V skladu z novo zakonodajo bodo tako državljanom EU kot državljanom tretjih držav ob vstopu v unijo ali izstopu iz nje sistematično pregledali dokumente. Uredba bo začela veljati dvajset dni po objavi v uradnem listu EU.

"Z zavarovanjem naših zunanjih meja vzpostavimo močan ščit pred terorizmom v Evropi ter zavarujemo pravico do življenja," je poudarila poročevalka, romunska poslanka Monica Macovei.

Sprememba pravil je odgovor na teroristične napade, ki so v zadnjem času pretresli Evropo, in na fenomen tujih borcev, torej državljanov EU, ki se pridružijo terorističnim skupinam na konfliktnih območjih, kot sta Sirija in Irak.

Evropski poslanec Franc Bogovič je na današnjem zasedanju Evropskega parlamenta podprl izhodišča poslancev pri pripravi nove direktive Evropskega parlamenta in Sveta EU o boju proti terorizmu. "Gre za zelo pomembo posodobitev pravnega okvira EU, saj se okoliščine na tem področju izredno hitro spreminjajo, EU pa mora biti na tej problematiki v koraku s časom," je sprejem izhodišč komentiral Bogovič, ki sicer zelo obžaluje, da teroristične grožnje postajajo del evropskega vsakdana.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (28)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dr.psiho
17. 02. 2017 09.09
-1
res je da so rusi lahko pobili in unicili skoraj celo sirijo in to vsekakor ni bil terorizem..?? v afriki so uradni jeziki francoscina in anglescina..juzno afriska drzava je drzava belega cloveka in crnci so tam skoraj samo suznji...le kaj beli clovek misli da lahko dobi nazaj??
dr.psiho
17. 02. 2017 09.11
da neomenim bogo cecenijo..bosno ,ki je 72 % okupirana z morilci..sanjak..kosovo..Zduzit se morajo ,če nebodo zbrisani pod predvezo "demokracija"
Jimi1
16. 02. 2017 18.56
+2
Glavnega problema se pa ti EU poslanci niti dotaknili še niso.... Evropa polna Musli-NO-GOO con, kjer se prišleki brez problema radikalizirajo, urijo in iz njih odhajajo VEN na teroristične napade, podobno kot jagri na skupinske jage na zajca.... Samo da smo v temu primeru "zajci" in ostala lovna divjad Staroselci...,brezverci,krivoverci,Kristjani in ostali, ki se slučajno znajdejo na mestu napadov...
kemuri
16. 02. 2017 18.44
+1
Kakšne trosite, kaj a potem je poveličevanje Hitlerja tudi ok. in spada v kategorijo svoboda govora ? Eni imate zares možgane velikosti orehovega jedrca. Ne boste mogli več provocirat na račun teroristov, to vas skrbi , kaj ? Gno.ji.
dr.psiho
17. 02. 2017 09.19
hitler je bil na zacetku en velik genij..dvignu je drzavo in malega cloveka v velesilo...naredil je avto za malega cloveka da si lahko ti danes mobilen,ce bi cakal britance ali druge kapitaliste se sploh nebi rodil,ker bi tvoja pra pra babica umrla zaradi iskoriscevanja...Hitler pa je da je zacel srati z ubijanjem!! kakor danes NATO..napaka!! ubijanje!! preblizuje se cas ko se bo morala eu -nato odlociti ali ubijati ali z clovecnostjo naprej..Rusi pozivajo "ubijati"
dr.psiho
17. 02. 2017 09.21
ce ni ze to odgovor eu-ja...gremo ubijati?? samo kmalu bo tudi konec eu-ja...
kemuri
16. 02. 2017 18.43
+5
Isti ki vas skrbi za hvaljenje teroristov in enačite to s svobodo govora, vabite k nam muslimane, ki sekajo roke, posiljujejo, ženskam polivajo kislino na obraz, jih kamenjajo, množično posiljujejo ? Vas skrbi svoboda govora, kaj se zajeb ?
KardinaIFrancRodeVKristusu2
16. 02. 2017 18.11
+7
Madonna je javno spodbujala k terorizmu.... V EU bi bila že v čuzi....
KardinaIFrancRodeVKristusu2
16. 02. 2017 18.10
+1
˝javno spodbujanje k terorizmu˝.......... Očitno je v ˝demokratični˝ EU svoboda govora le iluzija....
DAEMONIUM
16. 02. 2017 16.28
+13
pa kaj se ta Bogovic oglasa, kaj pa je povedal pametnega razen da preobraca besede in za drugimi ponavlja eno in isto. Bo pa problem ko bodo policaji vsakega Evropejca na dolgo in siroko pregledovali preko EU evidenc kar po osebi traje 3 min in ce jih je v vozilu 5 pomeni da 15 min na vozilo skupaj s kontrolo dokumentov voznika in vozila. Kaj to pomeni v letni turisticni sezoni, plitke in nesposobne bruseljske birokrate ne zanima. Torej na eni strani kontrola na mejah kot leta 1945 po drugi strani pa dnevno npr danes prihaja po 1500 migrantov iz afrike cisto brez vseh papirjev ali pa migrantov skritih v kamionih ki potem ko jih odkrijejo takoj zahtevajo azil za begunce. Sami Srbi pravijo da jim v drzavo preko Bolgarije vstopi cca med 250 in 300 migrantov na dan in isto toliko jih iz Srbije neznano kam izgine in vsi ti so brez dokumentov da jih je cim tezje vrniti. Torej mene bodo gledali in prifali na meji kot terorista istocasno pa v EU prihaja po nekaj 100 migrantov brez vseh dokumentov in se nikomur niti sanja ne kdo so ti ljudje. To je Evropska logika kontrole gibanja in preprecevanje terorizma!
nevica
16. 02. 2017 15.57
+4
Srbe so obrožili Rusi, Hrvate Američani, mi imamo pa v resnici lahko samo ograjo. Me pa veseli, da so že pripravljalne akcije in novačenje kriminalizirane - tako bo mogoče kakšno reč celo preprečiti.
M_teorija
16. 02. 2017 15.51
+0
A pol se ne bi smelo zagovarjat tigrovce!?
fljfo
16. 02. 2017 15.20
+1
Posredno zagovarjanje terorirzma je kaznivo?!?! Se torej vračamo v čase strahovlade, kjer si bodo lahko izmislili obtožnico za odstranitev ljudi, ki jim niso pogodu?
frako
16. 02. 2017 15.40
+4
Jah mau straha narodu pa se sami odpovejo pravicam, kot so recimo svoboda govora.
Transformerji
16. 02. 2017 15.09
+5
Evro poslanci so potrdili novo protiteroristično zakonodajo, ki opredeljuje zaščito žrtev in takojšnjo pomoč prizadetim. Torej: gasilci, zanetite požar, potem pa poskrbite za oskrbo žrtev in pomoč prizadetim.
FCL
16. 02. 2017 15.05
+21
Prva naloga bi morala biti, ZAVRNJENE PROSILCE ZA AZIL NEMUDOMA DEPORTIRATI V MATIČNE DRŽAVE, ne pa da se še vedno potem prosto gibajo po EU!!! Norvežani so to že naredili in sicer 10.000 zavrnjenih prosilcev so samo lani deportirali in kriminaliteta se je občutno znižala, TOREJ ?!?!??!
frako
16. 02. 2017 15.41
-3
dej šenkrat prever koga so norvežani izgnal, da ne boš širil laži.
frako
16. 02. 2017 15.49
+2
FCL da ti pomagam, izgnal so mal mn kt 10 000 ilegalceu, ljudi ki so na norveškem prebivali nelegalno, pol teh je blo romunou in poljkaou.
Foen
16. 02. 2017 15.02
+14
pozor pozor, na 24 ur so odkrili besedo milenijci. poleg bleščati in dih jemati sedaj še to...
Maxx365
16. 02. 2017 15.18
-4
v tem članku pa nisem zasledil besede milenijci, od kod ti to ?
Razumnež
16. 02. 2017 14.56
+1
Uuu so pa hitri naša gnada.
jzkzfzmz
16. 02. 2017 14.45
-1
Mislim da bi s emogla vsaka država branit pred američani. Oni izvajajo vse napade po svetu. To ve vsak, ki je vsaj malo razgledan. amewričani so janso povedali vojno stanje je mir!
fljfo
16. 02. 2017 14.47
+4
Po novem, ko je zagovarjanje terorizma kaznivo bodo policisti imeli kar nekaj dela z zagovorniki Amerike in Izraela...
kemuri
16. 02. 2017 14.53
+4
fljfo...zagovarjanja terorizma je kolikor želiš, na naših portalih..no, sedaj lahko prijavimo takšne paciente, kaj praviš ti ? ;)
fljfo
16. 02. 2017 14.59
-3
Da je zakon smešen, in da se vračamo v leto 1940...
kemuri
16. 02. 2017 17.08
+2
aha...zaletavnja v ljudi s tovornjaki je pa leto 2017, ali kako ?
karlo6
16. 02. 2017 14.36
+20
Evropa je v pospešenem razpadanju in ne rabi nobene skupne strategije. Vsaka država se mora sama zaščititi pred ilegalci in vse izgnati.