Tujina

Evropski poslanci na nogah

Bruselj/Strasbourg, 18. 01. 2012 17.29 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Menijo namreč, da medvladna pogodba o fiskalnem paktu vodi k Evropi dveh hitrosti. Opozarjajo tudi na pasti v pogodbi, saj je ta preveč osredotočena na varčevanje in premalo na spodbujanje rasti.

Namen medvladne pogodbe je okrepiti gospodarski steber gospodarske in denarne unije z nizom pravil za krepitev proračunske discipline, s krepitvijo usklajevanja gospodarskih politik in izboljšanjem upravljanja evrskega območja z rednimi vrhunskimi sestanki. Temelj pogodbe, ki v najnovejšem osnutku nosi ime "pogodba o stabilnosti, usklajevanju in upravljanju gospodarske in denarne unije", je novo fiskalno ali zlato pravilo, ki določa, da morajo biti proračuni članic evrskega območja "uravnoteženi ali v presežku".
Evropski poslanci so kritični do medvladne pogodbe o fiskalnem paktu, ki naj bi zaostrila proračunsko disciplino in pomagala k izhodu iz krize. Poslanci se večinoma strinjajo, da je tak medvladni sporazum "nepotreben in celo nevaren", da vodi k Evropi dveh hitrosti. Zato so danes v Strasbourgu "sprožili alarm" zaradi pasti, ki jih po njihovem mnenju prinaša pogodba, o kateri se ta mesec intenzivno pogajajo članice Unije s ciljem, da bi jo zapečatile na vrhu 30. januarja in podpisale marca.

Sporazum preveč osredotočen na varčevanje in premalo na spodbujanje rasti

Parlament je sprejel resolucijo, v kateri izraža "pomisleke, ali je tak sporazum izven sistema EU sploh potreben". Poudarja tudi, da je treba izboljšati "demokratično odgovornost" in da se mora sporazum bolj osredotočiti na spodbujanje rasti, ne le varčevanje.

Kritični v vseh poslanskih vrstah

Kritike poslancev, ki prihajajo iz vseh političnih skupin, so razumljive, saj parlament nima odločilne besede pri oblikovanju medvladne pogodbe, čeprav sodeluje v pogajanjih. Evropske institucije so vselej zadržane do medvladnih projektov, saj slabijo njihov vpliv.

Tako je Elmar Brok iz največje politične skupine v Evropskem parlamentu, Evropske ljudske stranke (EPP), poudaril, da se je treba izogniti povzročanju razhajanj v EU in da je treba zagotoviti pravice vseh institucij EU.

Vodja liberalcev Guy Verhofstadt pa je opozoril, da je "medvladni sporazum zelo nevarna vaja", da je treba njegov domet čim bolj zmanjšati – na zlato pravilo – ter da je treba najpozneje v petih letih vso vsebino medvladnega sporazuma vključiti v pogodbo EU.

Barroso za izboljšanje pogodbe

Danes je bilo v parlamentu napeto. Na fotografiji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso.
Danes je bilo v parlamentu napeto. Na fotografiji predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. FOTO: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso se je odzval na kritike evropskih poslancev in obljubil, da si bo komisija, ki kot parlament prav tako nima pravice veta na odločitve glede medvladne pogodbe, skupaj z njimi prizadevala za izboljšanje pogodbe. Če bodo pomisleki komisije in parlamenta upoštevani, je lahko fiskalni pakt po Barrosovih besedah pomemben gradnik pri zagotavljanju stabilnosti in spodbujanju rasti. "Evrsko območje je treba okrepiti, a ne na račun širše Unije," je poudaril Barroso.

Spomnimo

Končni osnutek pogodbe bo pripravljen pred srečanjem voditeljev EU, ki bo 30. januarja. Pred tem bodo o pripravah nove pogodbe govorili tudi finančni ministri držav v območju evra in celotne Unije na zasedanjih prihodnji ponedeljek in torek.

Komisija sicer v pogajanjih vztraja pri ustrezni zaščiti primarnosti zakonodaje EU, krepitvi šesterčka z uvedbo novih pravil glede srednjeročnih proračunskih ciljev, ustrezni odprtosti vrhov evrskega območja za vse članice Unije in pri ustreznem sodelovanju nacionalnih in evropskega parlamenta.

O medvladni pogodbi se pogajajo vse članice Unije, čeprav bo obvezna le za 17 držav v evrskem območju, lahko pa se ji bodo pridružile tudi članice brez evra. Da bi fiskalni pakt zaživel s spremembo pogodbe EU, se ni bilo mogoče dogovoriti zaradi nasprotovanja Velike Britanije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
19. 01. 2012 12.31
"O medvladni pogodbi se pogajajo vse članice Unije, čeprav bo obvezna le za 17 držav v evrskem območju, lahko pa se ji bodo pridružile tudi članice brez evra. Da bi fiskalni pakt zaživel s spremembo pogodbe EU, se ni bilo mogoče dogovoriti zaradi nasprotovanja Velike Britanije." Emm, zakaj zaboga se pa ostale članice Eu ki NISO članice EMU vtikajo v te zadeve?! Kot da ni dovolj da delajo škodo vsem tistim ki že imajo evro...Groza kaj se gredo ti politikanti gor na vrhu :S.Zakaj imam občutek da PRAV NAMENOMA dajejo take informacije ven, da bi ja čimbolj razjezli ljudi? A res mislijo,da bodo lahko zajezili nemire, ko se bodo enkrat začeli?
odprioci
18. 01. 2012 20.30
+4
EU načrtuje novo pogodbo imenovano evropski mehanizem stabilnosti ali ESM. Pogodba dolga. Vsi člani parlamenta imajo dostop do zakonskega osnutka. Pooblaščen osnovni kapital bo 700.000.000.000 €. Vprašanje. Zakaj sedemsto milijard, od kje ta številka, od koga in na kakšnih osnovah je bila izračunana? ESM člani se s tem nepreklicno in brezpogojno zavežejo, da bodo plačali na zahtevo, kakršenkoli znesek v roku sedmih dni po prejemu zahteve. Vprašanje. Nič takšnega to je jasno, če ESM potrebuje denar, imamo sedem dni časa da plačamo. Ob upoštevanju normalnih bančnih procesov, to pomeni da imamo štiri dni za pisanje čeka. A kaj pomeni nepreklicno in brezpogojno? Kaj če dobimo nov parlament, tak ki ne želi prenesti denarja ESM-u? Moramo vseeno plačati? Svet guvernerjev se lahko odloči za spremembe odobrenega kapitala in ustrezno spremeni člen osem. Vprašanje. Oprostite, sedemsto milijard je samo začetek? ESM se lahko založi z sredstvi toliko, kolikor želi? Kadarkoli želi? In od nas se bo zahtevalo pod členom 9. da nepreklicno in brezpogojno izplačamo? ESM bo imela polno pravno zmožnost da sproži sodne postopke. ESM, njena lastnina in finančna sredstva bodo imela imuniteto pred vsemi sodnimi postopki. Vprašanje. Torej ESM program lahko toži nas, vendar se mi ne moremo pritožiti na sodišče? Nepremičnine, finančna sredstva in premoženje ESM-a, bodo imuna pred preiskavo zasegi, zaplembami, razlastitvami ali katerokoli drugo obliko zasega, jemanja ali prodajo upnikove nepremičnine s strani sodnih ali zakonodajnih ukrepov. Vprašanje. Imuni pred sodnim postopkom to je pokrito v prejšnji točki, vendar to pomeni da ne naša vlada, ne zakonodaja, niti naši demokratični zakoni ne bodo imeli vpliva na to ESM organizacijo? To je zelo močna pogodba. Guvernerji, namestniki guvernerjev, direktorji, namestniki direktorjev, upravni direktor in člani osebja, bodo imuni pred sodnimi postopki v zvezi za dejanja, ki jih opravljajo in uživajo neranljivost z zvezi z njihovimi uradnimi listi in dokumenti. Vprašanje. Torej so vsi vpleteni v ESM odrešeni, ne bodo bili odgovorni za nič? In ali neranljivost pomeni, da njihovih dokumentov ne moremo uničiti, ali pomeni da nam ne bo dovoljeno videti kaj je bilo napisano? Pogodba uvaja novo medvladno organizacijo, ki smo ji dolžni prenašati neomejene količine premoženja v roku sedmih dni, če ta tako zahteva. Organizacija, ki lahko toži nas, a je imuna pred vsemi oblikami pregona in čigar upravljavci uživajo enako imuniteto. Ni neodvisnih ocenjevalcev in nobeden od obstoječih predpisov ne velja? Vlade ne morejo ukrepati proti njen. Evropski nacionalni proračun v rokah ene same neizvoljene medvladne organizacije? Je to prihodnost Evrope? Je to nova EU? Evropa brez suverenih demokracij? Je to tisto kar hočete?
Nimivseeno
19. 01. 2012 01.38
+3
To jaz imenujem prehod v suženjstvo, ko se bodo odločili, da plačamo, mi ne bomo imeli tega denarja in bankrotirali. Razprodali bodo naša premoženja in postali moderni sužnji.
tali?ni tom
18. 01. 2012 19.18
+6
kmalu bomo leve države , banana države med katerimi je tudi slovenija uradno suženjske enklave "gosposke evrope" !! hvala lepa za tako evropo , je blo bolš v jugoslaviji kjer smo bli slovenceljni prvi na vasi , tle zdej smo pa zadnji v ne mestu , zaselku !!!!!!!!!!
Khosrow
18. 01. 2012 19.55
+4
res EU = YUGOSLAVIJA Smo sklad za lenuhe - Grčija, Portugalska Smo sklad za nerazite - Romunija, Bolgarija Kot so do sedaj propadle že vse zveze, unije,federacije... je tudi propad te neizbežen!
odprioci
18. 01. 2012 20.35
+4
Irresistible Nemčija, Francija in ostali so glih zaradi teh držav ki si jih naštel bogate, ker izkoriščajo druge. Saj zato pa sprejmejo države v EU da jih lahko izkoriščajo. Profitirajo pa samo bankirji in izbrane firme.
vzhod
18. 01. 2012 19.16
+2
se bodo na nogah ko jih bomo neko gnali preko pohorja v austrijo
plutto
18. 01. 2012 19.10
+4
naše evroposlance nisem nikjer zasledil,da bi kadar koli kaj komentirali..so tiho in kimajo..glavno ,da imajo plačilo.!!
mnpah
18. 01. 2012 18.40
+11
Preseneča me kako malo je komentarjev na temo EUja v primeravi z domačimi političnimi burleskami. Kot da se nas EU ne tiče
Braavos
18. 01. 2012 18.43
+6
zanimivo a ne,pa ravno vse izvira od tam :)
Nimivseeno
19. 01. 2012 01.39
+2
Točno tako, ni važno, ali bo Janez, Jože ali pa Micka, vsi bodo delali tako, kot bo Bruselj rekel.
P3CO
18. 01. 2012 18.08
+5
premalo na spodbujanje rasti? Gozpodarska rast ne more biti v nedogled, nekje je meja kjer se gospodarska rast ustavi...
odprioci
18. 01. 2012 20.37
+2
V FIAT monetarnem sistemu je to nujno da vse ne propade. Realno pa ne more rast v nedogled zaradi tega ker zemlaj ne more to prenest.
upornik_007
18. 01. 2012 18.01
+11
kokr sm napsu ze parkrat fiskalna unija ne bo uspela to je samo na papirju realnost je cisto druga.financni kolaps je neizbezen in poleg teha kolapsa se pricakuje 3 globalni spopad itd
mnpah
18. 01. 2012 18.24
+5
po doseženem peak oil se zdi vojna res logični potek dogodkov v prihodnosti. Mogoče je dogajanje okoli Hormuške ožine začetek
Braavos
18. 01. 2012 18.49
+1
Me pa res zanima,kdo daje minuse ...pa potem napiši nekaj,če se ne strinjaš,ker živiš v pravljici;če te resnica tako boli.
Khosrow
18. 01. 2012 19.52
+3