Tujina

'Evropski parlament načeloma podpira priznanje palestinske države'

Strasbourg, 17. 12. 2014 18.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Evropski poslanci so potrdili resolucijo, ki "načeloma" podpira priznanje Palestine. V njej sicer ni poziva državam članicam EU k takojšnjemu priznanju Palestine, kot so sprva želele nekatere politične skupine.

Palestina
Palestina FOTO: Reuters

V sprejeti resoluciji piše, da Evropski parlament "načeloma podpira priznanje palestinske države in rešitev dveh držav ter meni, da bi to moralo biti neločljivo povezano z razvojem mirovnih pogajanj, ki bi jih bilo treba pospešiti". Resolucija ni zavezujoča, saj je priznanje držav v pristojnosti članic, vendarle pa nosi simbolično težo in politično sporočilo.

Kot še piše, parlament odločno podpira rešitev dveh držav "v okviru meja iz leta 1967, z Jeruzalemom kot glavnim mestom obeh držav, varne države Izrael in neodvisne, demokratične, nedeljive in trajne palestinske države, ki bi sobivali v miru in varnosti, na temelju pravice do samoodločbe in popolnega spoštovanja mednarodnega prava".

Poslanci so v resoluciji med drugim tudi izpostavili pomen sprave in končanja notranjih razhajanj med Palestinci ter ponovili, da so judovske naselbine na zasedenih palestinskih ozemljih nezakonite po mednarodnem pravu.

V podporo diplomatskim prizadevanjem EU v bližnjevzhodnem mirovnem procesu so se v parlamentu poleg tega odločili začeti pobudo, ki so jo poimenovali "Parlamentarci za mir" in ki bo povezala evropske poslance z izraelskimi in palestinskimi kolegi.

Izrael je v odzivu na glasovanje v Evropskem parlamentu poudaril, da pot do t. i. rešitve dveh držav vodi le prek pogajanj. "Rešitev izraelsko-palestinskega konflikta leži za pogajalsko mizo med obema stranema in ne v odločitvi enega ali drugega parlamenta," je dejal tiskovni predstavnik izraelskega zunanjega ministrstva Emanuel Nahšon. Že sama razprava v Evropskem parlamentu po njegovih besedah "škodi možnostim za nova pogajanja".

Pogajanja o besedilu so bila težka. Razpravo so poslanci opravili že na novembrski plenarki, a so zaradi neusklajenosti na željo desnice glasovanje preložili na december.

Na koncu je pet političnih skupin - Evropska ljudska stranka (EPP), socialisti in demokrati (S&D), liberalci (Alde), levica (GUE/NGL) in Zeleni - vendarle doseglo dogovor in kompromis je bil danes potrjen s 498 glasovi za, 88 proti in 111 vzdržanimi.

Pred tem so politične skupine v minulih tednih pripravile vsaka svoj predlog resolucije, ključna razlika med njimi pa je bila, ali so vsebovali poziv državam članicam EU k priznanju suverene države Palestine ali ne.

Tako EPP kot Alde tega poziva v svoje predloge resolucije nista vključila, saj sta poudarjala, da mora biti priznanje Palestine dogovorjeno z Izraelom in del celovite rešitve bližnjevzhodnega vprašanja. Nasprotno so S&D, Zeleni in GUE/NGL v svojih osnutkih pozvali vse države članice, naj priznajo državo Palestino.

V zadnjih tednih je sicer že pet evropskih parlamentov svoje vlade pozvalo k priznanju Palestine - nazadnje portugalski, pred njim pa britanski, francoski, španski in irski. Švedska je šla še korak dlje in je kot prva zahodnoevropska članica EU uradno priznala Palestino.

Za priznanje Palestine tudi Fajnova in Vajgl

Za priznanje Palestine sta se že novembra tako v evropskem kot kasneje tudi v slovenskem parlamentu, ki je o tem razpravljal, med drugim zavzela evropska poslanca Tanja Fajon (S&D/SD) in Ivo Vajgl (Alde/DeSUS).

Vajgl je danes sprejeto resolucijo označil kot "prispevek Evropskega parlamenta k iskanju rešitve za izraelsko-palestinski spor". "Resolucija je kompromis vseh možnih kompromisov, v celoti ne bo zadovoljila nikogar, kaže pa pot do miru," je zapisal. Kot je še poudaril, je skrajni čas, da mednarodna skupnost omogoči izpolnitev obljube, dane Palestincem ob nastanku države Izrael, da bodo tudi oni imeli svojo državo.

Igor Šoltes (Verjamem/Zeleni) je medtem danes v obrazložitvi svojega glasu v parlamentu poudaril, da podpira sprejem resolucije in Palestino kot samostojno državo, saj se mu zdi to "v 21. stoletju edini smiseln in moder način ter korak naprej za mirno rešitev spora". "Slišali smo razloge, ki govorijo v prid (ne)sprejetju priznanja Palestine kot samostojne države, vendar če bi bilo priznanje Palestine ovira za mir, bi bil ta že davno sklenjen," je še dodal.
 

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

User1063544
18. 12. 2014 08.23
+6
Načeloma jo priznavajo ampak je ne PRIZNAJO.. .Dvoličneži kapitalistični.
ficfiric 1
18. 12. 2014 07.56
+4
Ja ne morem verjet...in da celo prizna evropa, da izrael krsi mednarodno pravo....cudno da nima ze blokad in sankcij...aja sej res...ameroti ne priznavajo palestine in drzijo rokco izraelu...me pa zanima ce boste zdej tud v evrop fasal sankcije iz amerike ker podpirate teroriste, ki napadajo miroljubne, demokraticne in pravicne izraelce...
bb5a
17. 12. 2014 19.02
+5
A mi lohk nekdo obrazloži zakaj hudiča se nonstop vtikamo v zadeve, ki se nas ne tičejo? Kr neki neko sterotipno priznavanje... Pa še dejstvo k da če mi priznamo nekoga ma to zanga neko korist, koga pa briga kaj slovenija misl... Razen unga proti katermu smo bli, tega pa zelo zanima to dejstvo... Mi še seb ne znamo pomagat, pa drugim serjemo po glav...
Copacabana Night
17. 12. 2014 19.49
+4
ne sekiraj se, če si sami ne znamo pomagat; saj nam bo Evropa pomagala. Loleki bili loleki ostali !
X51Y
17. 12. 2014 19.01
-7
Glede na to, da nimamo svojih jajc je najbolje, da s priznanjem še malo počakamo; sej bo prišel čas, ko tudi evropski parlament ne bo samo "načelno podpiral" priznanja. Ne razmišljaj ampak sedi in čakaj na Evropo, to je sedaj edino vodilo !