Tujina

Evropski parlament je zavrnil možnost nacionalnih prepovedi uvoza GSO

Strasbourg, 28. 10. 2015 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropski parlament je zavrnil predlog uredbe, ki bi omogočala, da bi države članice omejile ali prepovedale uporabo gensko spremenjenih živil in krme na svojem ozemlju. Kot pravijo, bi to vodilo v uvajanje mejnih kontrol med državami za in proti GSO.

Predlog nove zakonodaje bi dal državam članicam možnost, da omejijo ali prepovejo prodajo in uporabo gensko spremenjenih živil in krme na svojem ozemlju.
Predlog nove zakonodaje bi dal državam članicam možnost, da omejijo ali prepovejo prodajo in uporabo gensko spremenjenih živil in krme na svojem ozemlju. FOTO: Thinkstock

Evropski poslanci so danes zavrnili predlog uredbe, po kateri bi smele države članice na svojem ozemlju omejiti ali prepovedati uporabo gensko spremenjenih živil in krme, katerih uporaba bi sicer bila dovoljena na ravni EU. Parlament meni, da je uredba nedomišljena, neizvedljiva in bi vodila v uvajanje mejnih kontrol med državami za in proti GSO.

Spremenjena zakonodaja bi dala članicam možnost, da ob določenih pogojih omejijo ali prepovejo prodajo in uporabo gensko spremenjenih živil in krme na svojem ozemlju, ki so sicer na ravni EU dovoljene.

Gre za podoben zakonodajni predlog tistemu, s katerim so države članice aprila letos dobile možnost, da na svojem ozemlju omejijo ali prepovejo pridelavo gensko spremenjenih rastlin, sicer odobrenih na evropski ravni. To možnost je v roku izkoristilo 19 članic EU, med njimi tudi Slovenija.

A gojenje je vedno vezano na določeno ozemlje, medtem ko je trgovina zelo pogosto čezmejna, zato bi bilo prepoved prodaje in uporabe zelo težko izvajati, saj med članicami EU ni mejnih kontrol.

"Današnje glasovanje je jasno sporočilo komisiji. S takšnimi predpisi bi namreč postavili na glavo vse pridobitve enotnega trga in carinske unije," je po glasovanju poudaril poročevalec Giovanni La Via (EPP). Njegovo priporočilo so poslanci podprli s 577 glasovi za, 75 proti in 38 vzdržanimi.

Kot je še opozoril, bi lahko imel predlog komisije negativne posledice za evropsko kmetijstvo, ki je zelo odvisno od proteinske krme iz GSO, kar bi posledično vplivalo tudi na uvoz.

Peterle zadovoljen z glasovanjem in pričakuje boljši predlog

Evropski poslanec Lojze Peterle (EPP/NSi) je zadovoljen z današnjim glasovanjem, saj je imel sam resne pomisleke o predlogu komisije. "Zaradi neizvedene ocene učinka, zahtevane skladnosti ukrepov držav članic s pravili notranjega trga ter glede izvedljivosti predloga v praksi na sploh" je po njegovem najprimerneje, da komisija predstavi nov, izboljšan predlog.

Stališče parlamenta je danes med drugim pozdravila okoljevarstvena organizacija Greenpeace, saj predlog komisije po njenem ne bi nudil dodatne varnosti niti evropskim državljanom niti okolju. Zadovoljne so tudi organizacije kmetov.

Predlog pripravljali več let

V Bruslju so predlog pripravljali več let in pogajanja so bila težka. Po eni strani namreč obstaja močan odpor do uporabe GSO, povezan predvsem s strahovi glede zdravstvenih tveganj, po drugi strani pa mnogi opozarjajo, da bo EU brez GSO v prihodnosti zaostala za tekmicami, znanstveno in drugače.

Ker razlik med državami članicami ni bilo mogoče preseči, se je komisija na koncu odločila, da jim da možnost izvzetja – tisti, ki želijo vzgajati in uvažati GSO, naj jih, tisti ki ne, pa jih lahko prepovejo.

Kaj točno bo sledilo današnji zavrnitvi tega predloga v parlamentu, ni povsem jasno. Evropski komisar za zdravje Vytenis Andriukaitis je namreč napovedal, da predloga ne bo umaknil in da bodo o njem zdaj razpravljali ministri.

Nekatera GSO živila že imajo dovoljenje za trženje v EU.
Nekatera GSO živila že imajo dovoljenje za trženje v EU. FOTO: Thinkstock

Situacijo še dodatno zapletajo pogajanja o prostotrgovinskem sporazumu med EU in ZDA (TTIP), saj ZDA močno podpirajo GSO in nasprotujejo vsakršnim omejevalnim ukrepom na tem področju.

Edini GSO z dovoljenjem za gojenje in trženje v EU je koruza MON810, in sicer že od leta 1998. Gojijo jo največ v Španiji, v manjši meri pa še na Portugalskem, Češkem, Slovaškem in v Romuniji.

Dovoljenje za MON810 sicer trenutno čaka na podaljšanje, saj se je vmes izteklo. Na dovoljenje za gojenje poleg tega čaka še osem genetsko spremenjenih rastlin.

Dovoljenje za trženje v EU ima medtem 58 GSO, še 58 postopkov je v teku. Gre predvsem za hrano in krmo za živali, npr. koruzo, oljno repico in sojo.

Glasovali tudi o t.i. novih živilih

Obenem je Evropski parlament danes glasoval o predlogu uredbe, ki naj bi vzpodbudila inovacije na področju prehrane, saj predvideva poenostavitev postopkov za pridobitev dovoljenj za trženje t. i. novih živil.

Ta med drugim zajemajo hrano s spremenjeno molekularno strukturo, mikroorganizme, glive, alge, živila, pridobljena iz celičnih ali tkivnih kultur, in žuželke. Med novimi živili najdemo tako nanomateriale kot hrano, ki se tradicionalno uživa zunaj EU, npr. chia semena.

Obstoječa uredba o novih živilih je bila sprejeta leta 1997. Od takrat je živilska industrija razvila mnogo novih živil in sprememba uredbe bo zakonodajni okvir prilagodila tehnološkemu razvoju.

V razpravi na to temo v parlamentu je bilo sicer med drugim slišati opozorila o nevarnostih umetno proizvedenih nanomaterialov za zdravje ljudi in o tem, da se odpira pot hrani iz kloniranih živali. Komisar Andriukaitis je to zavrnil in pojasnil, da komisija na to temo pripravlja ločeno zakonodajo.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (83)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Dante Kersi
01. 11. 2015 19.40
pazite se tega dol se predstavlja ko united federation ta ne ve kaj govori in ne verjavem da je zdrav laže kao MOsanto zločin protv planeti in raslinam vse kaj je gso je nezdravo skodljivo za ljudje a najveć za zemljo in celotnu naravu to je strup i namerno narejeno da ljudje še več obolevaju in isčejo pomoč pri farma industriji bi rekli hudičevo delo.. Vsi mi koji hranimo stara semenja in sadimo zdravo ukusnu aromatično hrano brez kakršnokoli poseganja v naravne zakonitosti (ne špricat i ne gnojenje hlevskim gnojivami a nikakor umetnim . Ne hoditi u nakupovalne centre i ne nosite tam im dinar če hočete zdravlje in svobodu
Uporabnik113189
30. 10. 2015 12.16
Upam da bo slovenska vlada pri pripravi zakonodaje INOVATIVNA. Če ne smemo prepovedati GSO na nacionalni ravni, se vedno najde tudi druga pot. Na primer za tiste, ki na našem trgu kot trgovci prodajajo takšna živila narediti življenje pri nas nevzdržno z visokimi dajatvami ekoloških davkov, za tiste ki pa sadijo in pridelujejo pa še toliko bolj, seveda podkrepjleno z zadostnim številom inšpekcij..
TheGreatRusia
29. 10. 2015 18.19
+11
"EU ZAOSTAJA ZA TEKMICAMI" KATERIMI PROSIM??? MORAMO TEKMOVATI, KATEREGA NARODA BO PREJ ZMANJKALO??? NE, HVALA.... POSLANCI, KI SO PREJELI MASTNE DENARCE, DA DVIGAJO LISTICE SE NE ZAVEDAJO, DA BODO TUDI SAMI PREJ PODLEGLI MOLEKULARNEM D:R:E:K:U: OD HRANE,... G:O:V:E:D:A: POZRESNA SAMO NA DENAR GLEDAJO, KAJ BODO CEZ PAR MESECEV, KO DENAR IZGUBI VREDNOST???
TITULUS
29. 10. 2015 16.26
+7
SAY NO TO GMO!
SkokecPokec
29. 10. 2015 16.18
+2
GSO, se ne splača. Js ga že ne bom gojil...
Morana7
29. 10. 2015 11.05
+20
Želela bi si, da se oglasi še kak lobist....me zanima kako opravičujete svoje delo!!!Ker tole je navaden kriminal....podobno kot zagovorniki kriminalcev, ki jih spravijo iz zapora zaradi....procesne napake...kako vas ni sram?? Kako se sploh lahko pogledate v ogledalo zjutraj?? AJA pogledate na račun in se vam sladko nasmeji...in to je opevana demokracija..pravičnost za vse..razen za žrtve teh hijen...ki smo seveda mi, ko en tak zakon mirno potrdijo v Bruslju...
rezervni
29. 10. 2015 11.21
+5
NAROD je kriv da je tko...prodajo nas mi jim pa še kr ploskamo.. treba se bo sprjaznt da z pisanjem tle na 24ur nebomo nč rešl
rezervni
29. 10. 2015 11.21
+2
Morana7
29. 10. 2015 11.30
+3
Možicelj, kaj imam jaz s tem, da nekdo nima osnovne morale? Kar pa je na narodu je pa to, da ne izvaja pritiska na te ljudi, pa bi ga moral...saj mogoče pa kmalu to dojamemo.
Morana7
29. 10. 2015 11.35
+7
Jaz tudi grem v službo in vem kakšne so moje odgovornosti in niti pod slučajno nimam nekih takšnih idej češ...če me pa tako malo plačajo potem, bom bom pa bluzla na šihtu...ker to je ta logika teh požrešnežev...niso zadovoljni pa če je plača v 10.000€...se jim zdi premalo. Glavni krivec so ljudje, ki svojega dela ne opravljajo kot ga ne opravlja tale Peterle.
TheGreatRusia
29. 10. 2015 17.56
+5
LJUDJE SE NE UPIRAMO, KER SMO ZASUTI Z OBVEZNOSTMI, KI NAM JIH JE PRINESLO "NASTAVLJENO" IN ZREZIRANO ZIVLJENJE S STRANI LOBISTOV, KI JIH OMENJATE,... SE JE KDO SPLOH VPRASAL CEMU HITIMO V ZIVLJENJU IN KAJ VSE TO POMENI, NA CIGAV MLIN GRE VODA??? KDO IMA KORIST OD TEGA, DA SLOVENIJA DVIGNE DAVKE IN CENE itd...? KORPORACIJE, KI VODIJO SVET PRAV TISTE, KI SO POSOJALE "DENAR IZ EU BANKE" ZGODBICE ZA VRTEC, LOPOVI IN HUDICEVI LJUDJE VODIJO VSE! MI, OVCKE PA PAPCAMO, SEDAJ BOMO SE GSO PAPALI,... SE BOMO RES PREPUSTILI? MORDA NAS RESI VOJNA, KI NAM JO TE DNI UVAZAJO NA VELIKO IN OB TEM NAS HOCEJO SE TOZITI, CES, DA PREPOCASI POTEKA PRETOK "BEGUNCEV" se enkrat """""""""""""""""""""""""B E G U N C E V"""""""""""""""""""""""
resort
29. 10. 2015 11.01
+17
Ta Peterle res ni normalen. Najprej denacionalizacije, pa vračanje Cerkvam, pa še in še. Vse to doma. Sedaj pa je za iste kozlarije v Bruslju. Kot je Morana napisal, za tak denar se vse naredi.
kolbek460
29. 10. 2015 21.36
+1
Svojo mater bi prodal za en evro in si kupil štrumite ,,papameti pa nikjer ,
Morana7
29. 10. 2015 10.34
+16
Ko 25.000€ na mesec ni dovolj in je treba pokasirat še čisti dodatke od lobistov...kdaj se bo to sranje nehalo?? V Bruslju je redno zaposlenih okoli 35.000 lobistov...prepovedat lobiranje in pika ker to je le drugo ime za KORUPCIJO..
Cofar
29. 10. 2015 10.43
+5
še kako res :) vsake nekaj let so volitve in volimo očitno uradno nesposobne ljudi, ki ne znajo vodit stvari, da za vsako figo potrebujejo svetovalce, lobiste itd...
JE-BI-GA
29. 10. 2015 11.15
+9
Peterletu pa da jajce odpadejo, kaj ni on nekaj preboleval raka, sedaj pa potrjuje ta umetni drek, pripravljen v laboratoriju............
Morana7
29. 10. 2015 10.33
+6
Ja ima ta orgljičar za bit zadovoljen mi lahko to kdo razloži?? Je sploh prebral zakaj se gre?? In taka teleta nas zastopajo v Bruslju...bravo....
KladivoSi
29. 10. 2015 12.22
+3
Bruselj je hlev za teleta, haloo? Seme je pa iz Amerike.
Morana7
29. 10. 2015 12.31
+2
Dokler Bruselj kima so to teleta ja...ali se ti morda zdijo neki ljudje s hrbtenico v službi državljanov to al kako??
deathbite
29. 10. 2015 09.25
+13
Židovski kapital je dosegel svoje. Svinjarija!
JosipBrozDrugi
29. 10. 2015 07.45
+24
pod plaščem begunske problematike bo EU marsikaj sprejela, kar bo le v korist multinacionalkam (ZDA).
general911
29. 10. 2015 07.42
-8
A dejte nehat jokat ze vsaka hrana je dons gensko spremenjena in to ze neki casa
general911
29. 10. 2015 07.42
-6
Jzt sm se vedno.ziv in nobenih problemov nimam
JANZELJ
29. 10. 2015 07.52
+5
Zrkizz
29. 10. 2015 08.56
+2
Glede na komentar mas kar veliko problemov.
general911
29. 10. 2015 09.05
-3
KladivoSi
29. 10. 2015 12.20
+5
Ja imaš, 2 mio problemov imaš, je vprašanje časa,..
Sam Il
29. 10. 2015 07.28
+20
Hmmm, Monsato je zmagal. Čeprav tale uredba nebi tega rešila. Prepovedat GSO v Evropi bi bila edina prava pot.
Sam Il
29. 10. 2015 07.29
+6
Die einemaister
29. 10. 2015 07.25
+13
phaaaaaaaaaaaa, prou vam je to je tista blaginja za katero ste glasovali 2004 in demokracija
JANZELJ
29. 10. 2015 06.55
+27
Takoj ven iz EU in NATA, sedaj smo lepo videli kaj v renici imamo od teh tvorb!
JANZELJ
29. 10. 2015 06.54
+9
Sramota! Čebelar upaj, da te nikoli več ne vidim!
slayer2
29. 10. 2015 06.48
+17
Kvaje zdej ta desni!!! Samo kimate in ližete r...i...t...i... v evroparlamentu!!! Izdal ste nas 41 in sedaj se zgodovina spet ponavlja!!! Marš nazaj v Argentino banda desna!!!
antiXfashizmXeuXgso
29. 10. 2015 07.05
+11
Desnaki, ki se imajo tako za nacionalno in narodno zavedne,.... bi moral zdaj v luft skočit
LepistaNuda
29. 10. 2015 06.44
+7
Hehe. Dober tek ob uvedbi žuželk v vsakdanjo prehrano. Si predstavljam navdušenje, ko bo v šoli "slovenski zajtrk" s kobilicami iz konvektomata in vloženimi ličinkami majskega hrošča. Zraven pa kuskus z algovim prelivom.
general911
29. 10. 2015 07.27
-1
ho?emVšolo
29. 10. 2015 06.28
+9
seveda, tako kot Amerika reče! Sramota!
LLLEPI
29. 10. 2015 07.35
+6
in kaj je tukaj cudnega eu je kolonija od zda katero vodijo kupljeni politiki
milesahead
29. 10. 2015 06.11
+25
SRAMOTA SRAMOTA PRODANE DUŠE !!!!