Tujina

Evropski judje zahtevajo pravico do nošenja orožja

Bruselj, 17. 01. 2015 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

"Judje se ne počutimo varne." Tako opozarja rabin Margolin, ki poziva evropske oblasti, naj jim omogočijo nošenje orožja, katerega bi lahko uporabili v samoobrambi. Tako se želijo zaščititi pred napadi skrajnežev.

Izraelski premier Benjamin Netanjahu je po napadih v Franciji dejal, da so francoski in vsi evropski judje dobrodošli v Izraelu. Če se bodo odločili za takšen korak, bodo v njihovi državi "sprejeti odprtih rok".

Judovski rabin Menachem Margolin je po poročanju tujih medijev pisal vladam držav članic Evropske unije in jih v pismu pozval, naj evropskim judom omogočijo zakonsko pravico nošenja orožja. Šlo naj bi za posebne orožne liste, ki bi bili podeljeni judom, orožje pa bi uporabili za zaščito svojih življenj.

Poziv je prišel po tragičnih dogodkih v Franciji, v pismu pa rabin opozarja, da je na območju EU znova na pohodu antisemitizem. Margolin je generalni direktor Evropskega rabinskega centra in Zveze evropskih judov. Omenjeni poziva evropske oblasti, da judovskim predstavnikom omogočijo tudi usposabljanje, kjer bi se naučili, kako zaščititi svoje člane skupnosti pred morebitnimi terorističnimi napadi.

Margolin meni, da bi moralo čim večje število članov judovske skupnosti nositi orožje. Njegov poziv je posledica, tako Margolin, več kot očitnega dejstva, da evropske vlade niso uspele zaščititi evropskih judovskih skupnosti pred napadi.

Te dni pred judovsko šolo v Parizu.
Te dni pred judovsko šolo v Parizu. FOTO: Reuters

Spomnimo na zadnji napad v pariški košer trgovini, nato pa še na leto 2012, ko je terorist Mohamed Merah, ki je bil povezan s teroristično organizacijo Al Kaida, v judovski šoli v francoskem mestu Toulouse umoril tri otroke in rabina. V zadnjih letih je francosko javnost pretreslo kar nekaj antisemitskih napadov in umorov. Francoski judje se zato že dalj časa počutijo ogrožene in s strani evropskih vlad pozabljene.

Podobno se počutijo tudi judje v Belgiji. Spomnimo na lanski incident, ko je skrajnež Mehdi Nemmouche, ki je bil povezan s samooklicano Islamsko državo (IS), v judovskem muzeju v Bruslju umoril štiri osebe.

Spletna stran israelnationalnews.com poroča, da je primerov antisemitizma v Evropi ogromno. Še posebej je bilo to opazno med lansko izraelsko ofenzivo na Gazo, dodajajo.

Evropske varnostne službe opozarjajo, da je vse več primerov evropskih državljanov, ki se s skrajneži borijo na tujih bojiščih, nato pa se ekstremno radikaliziranih mišljenj vračajo domov. Zato se evropski judje ne počutijo varne. Opozarjajo, da je treba nemudoma prepoznati varnostne signale in se na njih tudi primerno odzvati.

"V tem trenutku se judje ne počutimo varne. Grozijo nam vsak dan. Ljudi je strah obiskati sinagogo. Strah jih je oditi v judovsko šolo," pravi rabin Margolin, ki dodaja, da policisti ne storijo dovolj za njihovo varnost. "Potrebujemo več," je prepričan in predlaga, da bi morala biti v vsaki judovski instituciji vsaj dva policista. Njihova prisotnost bi morala biti 24-urna. "Dokler se to ne zgodi, pa se moramo počutiti varne na druge načine," dodaja omenjeni rabin.

Rabin ob tem razloži, da judov ne poziva, naj se oborožijo na nezakonit način. Poziva vlade, naj to področje uredijo zakonsko. "Ne govorim o tankih in težki oborožitvi, temveč o nečem, kar bi imeli v žepu," je dodal in pri tem omenil pištole.

Europol: V bojnih vrstah džihadistov do 5000 državljanov EU

Primerjava: Koordinator EU za boj proti terorizmu Gilles de Kerchove je septembra lani ocenil, da se je džihadistom v Siriji in Iraku pridružilo okoli 3000 Evropejcev in da se jih je kakih 30 odstotkov vrnilo v svoje države EU.

Borcem skrajnih džihadistov se je pridružilo že do 5000 državljanov Evropske unije, je v odboru britanskega parlamenta dejal vodja evropske policijske agencije Europol Rob Wainwright. Kot je odgovoril na vprašanje, koliko t.i. tujih borcev je doslej zapustilo Evropo, je odgovoril, da "govorimo o okoli 3000, 5000 državljanov EU".

"Soočamo se z veliko skupino večinoma mladih moških, ki se imajo možnost vrniti ter imajo možnost ali namen in so sposobni izvesti napade, kakršne smo videli v Parizu prejšnji teden," je še dejal Wainwright.

Med drugim je pozval h krepitvi nadzora nad spletnimi omrežji, ki jih uporabljajo džihadistične skupine. Kot je menil, je potreben "veliko produktivnejši odnos" med organi pregona in tehnološkimi podjetji. "Eden od pomembnejših razvojev, ki smo jim priča pri sedanji teroristični grožnji, je način uporabe interneta, ki je očitno veliko agresivnejša, veliko bolj domiselna," je opozoril prvi mož Europola.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni