Tujina

Evropski heroinski center v Srbiji

Zagreb/Beograd/Rim, 09. 02. 2006 17.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Iz srbskega mesta Veliki Trnovac prihaja okoli 70 odstotkov vseh narkotikov, ki so na voljo na evropskem tržišču.

Iz vasi na jugu Srbije naj bi prihajalo kar 70 odstotkov vse ilegalne droge na evropskih trgih
Iz vasi na jugu Srbije naj bi prihajalo kar 70 odstotkov vse ilegalne droge na evropskih trgih FOTO: Policija

Kot poroča hrvaški index.hr, ki se sklicuje na italijanske medije, naj bi se s tihotapljenjem drog ukvarjalo kar 6.000 albanskih prebivalcev iz tega mesta na jugu Srbije, znana pa naj bi bila tudi imena klanov, ki se ukvarjajo s kriminalom. Tako naj bi se družine Osmani, Halifi in Bunjako ukvarjale s preprodajo drog, družini Morina in Helmendi pa naj bi za poglavitno dejavnost izbrali trgovino z ljudmi.

Italijanska La Stampa je še poročala, da so se s svojim nezakonitim početjem obogatili mnogi prebivalci Velikega Trnovca, zato je v mestu moč videti vile in prave dvorce, v katerih živijo mafijski klani.

Nazadnje naj bi policija na tem območju posredovala pred tremi meseci, v raciji pa sta bila ubita dva policijska agenta, odkrili pa naj bi veliko količino orožja. Kljub temu, da je na območju Velikega Trnovca vse polno kriminala, pa mu ne morejo stopiti na prste, piše La Stampa, ki dodaja, da evropske policije nimajo pravice do delovanja na srbskem ozemlju, domače varnostne službe pa ne morejo ustrezno posredovati. Časopis še navaja, da naj bi se Evropa dogovarjala s Srbijo za skupno akcijo, s katero bi ustavili kriminalce z juga Srbije, in ki bi verjetno bila precej spektakularna.

Zgodbo italijanskega časnika je potrdil tudi nekdanji načelnik beograjske policije Marko Nicović, ki je danes član mednarodnega telesa za boj proti trgovini z drogo. Kot je dejal Nicović, je Veliki Trnovac pri Interpolu označek kot največji center za rezpečevanje droge na Balkanu, vendar do vasi nihče ne more, saj jo varuje kar 15.000 do zob oboroženih Albancev.

Dodal je še, da je v vasi v vsakem trenutku tri tone heroina, pripravljenega za vročitev odjemalcem, iz vasi pa naj bi letno v evropske države prodali 50 do 60 ton tega mamila. Po Nicovićevih besedah je eden izmed razlogov, da policija v vrste kriminalcev ne more vtihotapiti svojih agentov, družinska povezanost članov kriminalnih združb s tega območja.

SORODNI ČLANKI

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.