Gospodarstvo

Evropska unija s politično voljo nad finančne špekulacije

Strasbourg, 15. 11. 2011 17.00 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski poslanci so sprejeli predlog uredbe, s katero bodo onemogočene nekatere oblike trgovanja z izmenjavami posojilnega tveganja in s tem otežene možnosti za špekuliranje o bankrotu določene države.

Evropski poslanci so potrdili predlog uredbe, ki omejuje prodajo na kratko in trgovanje z izmenjavami posojilnega tveganja (CDS). Z novo uredbo naj bi bila zagotovljena večja preglednost trgovanja, hkrati pa bi bile onemogočene nekatere oblike trgovanja in s tem otežene možnosti za špekuliranje o bankrotu določene države.

Uredba je eden od ključnih zakonodajnih ukrepov za reševanje finančne krize, saj sta prodaja na kratko in trgovanje z izmenjavami posojilnega tveganja po mnenju strokovnjakov med glavnimi vzroki za nestabilnost finančnih trgov in povečanje proračunskih težav Italije.

Evropski poslanci so predlog uredbe sprejeli s 507 glasovi za, 25 proti in 109 vzdržanimi.
Evropski poslanci so predlog uredbe sprejeli s 507 glasovi za, 25 proti in 109 vzdržanimi. FOTO: Reuters

Poslanci so v pogajanjih o končnem predlogu besedila vanj vnesli določilo, na podlagi katerega je prepovedano zavarovanje pred plačilno nesposobnostjo brez lastništva obveznic. "Nakup italijanskih CDS bo tako možen le, če bo kupec že lastnik italijanskih državnih obveznic ali obveznic oziroma drugih finančnih instrumentov, katerih vrednost je odvisna od spremembe vrednosti državnih obveznic, na primer italijanskih bank, ki bi v primeru plačilne nesposobnosti države utrpele veliko škodo," so sporočili iz Informacijske pisarne Evropskega parlamenta za Slovenijo. Če pa bo pristojni državni organ ocenil, da trg državniških dolžniških instrumentov ne deluje pravilno, bo lahko najprej za 12, nato pa še za dodatnih šest mesecev odpravil prepoved nakupa nekritih CDS. To pa bo lahko storil le ob upoštevanju kazalcev, ki jih določa uredba.

"Pravila so dokaz, da Unija lahko ukrepa proti finančnim špekulacijam, če je dovolj politične volje. Nakup CDS z namenom špekuliranja z možnostjo plačilne nesposobnosti države bo tako dejansko prepovedan," je v razpravi dejal poslanec Pascal Canfin, ki je bil poročevalec o predlogu zakonodaje.

Uredbo mora sicer v naslednjih tednih potrditi še Svet Evropske unije, veljati pa bo začela novembra 2012.

Glede prodaj na kratko pa določba predvideva preglednost in poročanje. Vlagatelji bodo tako morali pristojnim nadzornim organom razkriti obsežne kratke pozicije pri vrednostnih ali dolžniških papirjih. Prav poročanje je eden glavnih problemov, s katerim so se morali pred krizo spopadati nadzorniki finančnih trgov. "Nacionalni in evropski nadzorniki bodo z več informacijami lahko bolje opravljali svojo preventivno vlogo in opozarjali na morebitna tveganja," še sporočajo iz informacijske pisarne.

Hkrati je Evropski organ za vrednostne papirje in trge (ESMA) pridobil nova pooblastila, ki bodo omogočila boljše usklajevanje na evropski ravni v primeru kriz.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
15. 11. 2011 22.10
A sedaj bi uvedli nek "nadzor", ko je vsega že konec in so države v bankrotu? Sicer pa se ve, da so bonitetne agencije zgolj naredile tisto, kar bi morale že pred leti, a niso zaradi prevelikih kupčkov denarja ki so jih dobivale. Sedaj pa, ko ni več denarja, da bi ga banke dajale raznim S&P ter moody-em je pa kriza ker so le ti objavili REALNO stanje...Požrite se bankirji, tudi za vas prihaja neizbežni KONEC, ne samo za nas !!!!
Jimi1
15. 11. 2011 21.02
Rešujejo kar so pred tem zamočili... Ustvarjajo probleme in težave pa jih nato rešujejo.... Kot tisti Slovenski bedasti sklic in vlada, ki so se ukvarjali sami s seboj....
1943
15. 11. 2011 17.55
Samo poglejte koliko jih je .In kaj delajo ,sedijo in se pogovarjajo: Kaj se je zgodilo ? Kaj se dogaja? In koga obsoditi ? Pozabljajo pa ,da so prav oni tisti krivci ,da je EU tam kjer je.Kaj so delali ves ta čas?Potovali v Bruselj se lepo imeli ,pobirali lepe denarce za sejnine in v kovčkih nosili časopise ,katere so brali na sejah. Pri tem pa so samo razmišljali kako bi še bolj zategovali pasove tam ,kjer že tako ni več lukenj.Evropski bančniiki pa so lepo spali v svojih bankah in posojali evre tja kjer ni bilo vrnitve.Sicer pa je njim tako bilo lepo ,prav tako kot evropskim poslancem.Njim denarja - evrov ni manjkalo.
mulmar
15. 11. 2011 17.41
Glavni razlog za financno nestabilnost. Ali jim lahko kdo pokaze ogledalo prosim.