Tujina

FOTO: Evropa v primežu snega

Berlin/London/Praga/Podgorica, 09. 01. 2010 14.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Območje nizkega zračnega pritiska s silovitimi snežnimi viharji se od zahoda Evrope očitno pomika vse bolj proti vzhodu. Snežna neurja so zdaj zajela tudi Nemčijo, Poljsko in Češko.

V Frankfurtu odpovedujejo številne lete.
V Frankfurtu odpovedujejo številne lete. FOTO: Reuters

Vremenska fronta s silovitimi snežnimi viharji, ki so ji nadeli ime Daisy (Marjetica), je v petek dosegla zahod Nemčije, danes pa se je od jugozahoda razširila tudi na vzhod in sever države. Najhuje je v zveznih deželah Severno Porenje – Vestfalija in Hessen. Na letališčih v Düsseldorfu, Kölnu in Bonnu promet sicer še poteka normalno, medtem ko so v Frankfurtu od petka zvečer zaradi snega, vetra in slabe vidljivosti odpovedali že več kot dvesto poletov. O zamudah in odpovedih letov poročajo tudi iz Berlina in Münchna. Letališča so na sploh vpoklicala dodatno osebje.

Tudi z nemških cest že poročajo o prometnem kaosu. Številne nesreče so se med drugim dogajale na cestah v Severnem Porenju – Vestfaliji, Baden-Württembergu, pa tudi na Bavarskem in v Turingiji. Na severu in vzhodu Nemčije za zdaj še ne prihaja do večjih težav, jih pa pričakujejo v nedeljo. Poleg izrednih vremenskih razmer pa promet otežuje tudi vse manj peska za posipanje cest, saj je tega ob tako velikih potrebah začelo primanjkovati.

Oblasti so Nemce sicer že včeraj pozvale, naj si za prihodnje dni pripravijo zaloge hrane in vode in naj, razen v nujnih primerih, ostajajo doma. Zelo verjetni so tudi izpadi električne energije.

Rdeči križ je medtem v nekaterih večjih mestih postavil ogrevane šotore, v katere se lahko zatečejo brezdomci. V preteklih nekaj tednih jih je namreč zmrznilo okrog deset.

Poleg izrednih vremenskih razmer pa promet otežuje tudi vse manj peska za posipanje cest, saj je tega ob tako velikih potrebah začelo primanjkovati.

 

Berlin
Berlin FOTO: Reuters

Francoske prometne težave

V Franciji so medtem danes dopoldne vendarle odprli avtocesto A5, ki so jo zaradi močnega sneženja zaprli v petek zvečer, zaradi česar se je na nemško-francoski meji v Baden-Württembergu čez noč nakopičilo več sto tovornjakov.

Na glavnem pariškem letališču Charlesa de Gaulla naj bi danes odpovedali četrtino vseh letov, letališče Toulouse pa je bilo dopoldne zaradi deset centimetrov na novo zapadlega snega zaprto. Odpovedanih je tudi več vlakov, preostali pa močno zamujajo. V južnih delih države 15.000 domov ostaja brez elektrike.

Izredno huda zima na Otoku

Tako kot v Franciji se tudi v Veliki Britaniji spopadajo z ogromnimi količinami snega in hudim mrazom, kakršnega niso doživeli že vrsto let. Za Otok je letošnja zima najhujša v zadnjih treh desetletjih.

Zaradi pomanjkanja plina so bile britanske oblasti celo prisiljene omejiti industrijsko porabo plina, tako da ga bo več ostalo za ogrevanje britanskih domov. Sneg pa še naprej naletava. Na vzhodu Otoka naj bi ga danes in v nedeljo zapadlo novih dvajset centimetrov. Na letališčih je promet zaradi sneženja še naprej moten, na železniški povezavi Eurostar pod Rokavskim prelivom pa vozita le dve tretjini vlakov.

Anglija
Anglija FOTO: Reuters

Težave tudi drugod po Evropi

Ledeni mraz in sneženje povzročata težave tudi drugje po Evropi. Za Irsko je letošnja zima najhujša po letu 1963, zato so se med drugim odločili do 14. januarja zapreti vse osnovne in srednje šole. Podobno je v Švici, hud mraz še naprej pesti tudi Španijo in Portugalsko, v vasi Folldal v osrednjem delu Norveške pa so ponoči izmerili rekordnih minus 42 stopinj Celzija.

Sneženje na Češkem in Poljskem

Iz Bolgarije pa poročajo za ta letni čas neobičajno visokih temperaturah, ki so že skoraj spomladanske. Danes so tako namerili do 20,1 stopinje Celzija. Rekordno visoke temperature so namerili na severu države ter na meji s Turčijo. V Sofiji pa so ob sončnem vremenu namerili 13,4 stopinje. A otoplitev bo kratka, saj je padec temperatur z dežjem in tudi snegom napovedana že za nedeljo.

Na Češkem in Poljskem močno in neprekinjeno sneži, tako da javne službe ne uspejo sproti čistiti cest. Na Češkem so ponoči vendarle uspeli ohraniti prevozne glavne prometnice, predvsem po zaslugi petkove prepovedi, ko so dva najbolj prometna mejna prehoda na mejah z Nemčijo in Slovaško za več ur zaprli za tovorni promet in dali cestnim delavcem tako možnost, da očistijo sneg vsaj z dveh ključnih avtocest.

Na čeških cestah in železnicah, še posebej na vzhodu države, tako vlada kaos s številnimi nesrečami in zastoji. Podobno je na sosednjem Poljskem, meteorologi pa za obe državi za danes in nedeljo napovedujejo še več sneženja z več deset centimetri novozapadlega snega. Zaradi hudega mraza je na Poljskem v zadnjih 48 urah umrlo devet ljudi, s čimer je število žrtev mraza od začetka zime naraslo že na skoraj 140.

V Belgiji je močno sneženje zahtevalo smrtno žrtev. Moški je južno od Bruslja na poledenelem cestišču izgubil oblast nad vozilom in se smrtno ponesrečil. V državi so tudi morali odpovedati nekaj letalskih poletov.

Poplave in neurja

Medtem ko tudi s severa Italije poročajo o hudi zimi, pa jug te države pestijo hude poplave in neurja. V Rimu z zaskrbljenostjo spremljajo gladino reke Tibere, ki je ponekod v Umbriji že prestopila bregove, medtem ko je reka Aniene v Laciju s poplavami že povzročila večmilijonsko škodo. O poplavah med drugim poročajo iz Neaplja, zaradi močnega vetra so morali tudi odpovedati ladijske povezave z otoki Capri, Ischia in Procida.

S poplavami se spopadajo tudi v Črni gori, kjer se vse reke približujejo ali pa so že dosegle rekordno visok vodostaj. Zaradi naraslih voda načrtujejo evakuacijo ponekod ob Skadarskem jezeru in ob reki Bojana v ulcinjski občini, zaskrbljujoč je tudi položaj ponekod v podgoriški občini, v Bijelem Polju, občini Golubovci ter ob akumulacijskem jezeru v Nikšiću.

Predmestje Sarajeva
Predmestje Sarajeva FOTO: Reuters

V Bosni in Hercegovini so med drugim rekordni vodostaji rek Save, Neretve, Drine, Sene in Vrbasa. Močno deževje povzroča poplave in zaradi nizkih temperatur tudi nevarno poledico povsod po državi, spremlja pa ga močan veter, zaradi katerega je brez elektrike ostalo več deset vasi.

Hud mraz tudi zunaj Evrope

Nič kaj bolje kot v Evropi ni na Kitajskem, kjer je zaradi hudega mraza poraba električne energije rekordno visoka. V s premogom bogati severni kitajski provinci Shanxi so bili po tem, ko sta dve tamkajšnji glavni termoelektrarni sporočili, da jima zmanjkuje premoga, prisiljeni uvesti najstrožje redukcije elektrike doslej. Shanxi ima sicer ogromne zaloge fosilnih goriv, ki pa jih mora večinoma izvoziti.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (36)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Spetsnaz
10. 01. 2010 12.35
Jules_Verne 09.01.2010, 19:10 Vse kar si napisal je res ! Sem pa uzaljen, ker nikjer ne omenjas nas Vsemogocnih iz planeta Neseri !
lodz68
10. 01. 2010 10.24
jules verne meni se zdi da malo preveč bereš"stražni stolp".pa ne druži se tolko z jehovimi pričami,ni dobro za sive celic.probaj za spremembo pogledat kako špansko nadaljevankopa lp
silesius
10. 01. 2010 08.32
Lepo...HUDE zime in PEKLENSKA VROČA poletja...to je sanjski planet.
Katalizator
10. 01. 2010 06.56
Ja, res, full se pozna topla greda..........snega do riti, kaj bodo porekli globalni blebetači sedaj? Si bo treba izmislit nov razlog za davke.....
LiamNeeson
10. 01. 2010 05.31
juhej, celi teden kaže sneg! upam da nas bo dobro zametalo...
skydrol7
10. 01. 2010 04.44
ZIMA/JULES - NIC NAM MANJKA !!!!!!
veselo-na-delo
09. 01. 2010 22.58
Globalna zima?????
Kimberley-Echo
09. 01. 2010 20.26
Jules, ti si pa še bolj odštekan kot Igor.
coctta
09. 01. 2010 20.23
jules . fuuuuuuuuul zanimivo
McMxL
09. 01. 2010 20.04
@Jules_Verne Bravo naučil si se kopirati članke iz drugih portalov. Napiši si to v življenjepis za službo, 100% boš sprejet!
Conen
09. 01. 2010 19.31
Berlin, Anglija in Bosna mene pa zanima še kako je drugje ??
tatanka44
09. 01. 2010 19.15
JULES VERNE Mal preveč si se ga nakadu-model
Jules_Verne
09. 01. 2010 19.10
nadaljevanje: Potomci Anunnakov so glavnih 13 kraljevskih družin s tako imenovano modro krvjo oziroma večjim odstotkom reptilske DNK., ki danes želijo zasužnjiti ves planet in z epidemijami odstraniti s planeta 50% ljudi. 34 od 42 ameriških predsednikov je imelo v sebi kraljevsko kri. George Bush je v 13 kolenu potomec angleške kraljevske hiše. Je član tajnega društva Skul and Bones- lobanja in kosti. Ne bojte se,ne bo konca sveta fizičnem opisu, malo zgrešen koncept, ki se dojema preveč fizično, dvodimenzionalno, kot konec vsega tukaj, le drastično se bo spremenil obstoječi svet (današnje karte ne bodo več uporabne, kot marsikaj drugega), in sistem v njem, oz. zgradil se bo povsem nov sistem, tokrat tako kot je prav. Tudi mi ljudje bomo drugačni, presegli naj fizični nivo, nov svet ne bo več 3D svet, temveč 5D svet, in mi bitja z eteričnimi, oz. poleteričnimi telesi. Tisti, ki se bodo odločili drugače, bodo morali 3D svet izbari na drugih takih planetih. Kot karte našega sveta, tudi karte našega osončja, že zdaj so problematične, ne bodo uporabne. Takrat bo naš sistem imel nove-stare mislim, da tri planete, ki sicer na višjih frekvencah bstajajo že zdaj, a nam niso vidni, pojavljali se bodo postopoma eden po eden, in po nekem viru, naj bi zunanji planeti, meja med notranjimi, bliže našemu soncu in zunanjimi je asterotidni pas, katerega nastanek menda poznate, so ostanek nekdanjega planeta Tiamata, ki je ga raztreščil ni Nibiru, del Tiamata je postal naša Luna, kaj če je to zgoraj umeten objekt, vesoljska postaja, kot kažejo indici, kje je ta domnevni original. Ali kot je zapisal naš pokojni raziskovalec dr. France Susman: "Odmirajoči rodovi zahodne civilizacije ne morejo razumeti, kar postaja (in je) otrokom samo po sebi umevno: za nas je nevidnih svetov nešteto več, kot jih mi s svojim omejenim vidom in sluhom zaznavamo. Kaj se bo zgodilo, ko se smrti ne bomo več tako histerično bali in ko bomo izvedeli, da se reinkarniramo toliko časa, da se načimo pravilno živeti na tem svetu ob odrešujočem spoštovanju vsega živega?" Skratka sveta ne bo konec le spremenil, transformiral se bo, sicer čez leto dni, naslednjo jesen napovedujejo povod, vzrok za tretjo svetovno vojno, v njej rabo kemičnega in jedrskega orožja, ki pa bo, v primerjavi s tistim v Hirošimi in Nagasakiju, majhne sevalne moči. Bomo vodeli, kako bo šlo, koliko se je ravnosje sil,medtem, spremenilo. (namig 2012)
florek
09. 01. 2010 19.04
Jules_Verne
09. 01. 2010 19.02
Slovenijo je pred dnevi prizadel najhujši vihar v zgodovini države. Marsikdo je še včeraj mislil, da takšne naravne katastrofe ne morejo doleteti naše dežele, da se takšni pojavi dogajajo samo v Ameriki in drugih državah. Mati Zemlja neprenehoma joče, kajti povodnji in morja naraščajo, ter kliče: ,Otroci, kaj počnete z mano? Neskončno sem žalostna zaradi vas. Ne morem vas več nositi. Ljudje vseh časov niso slišali klica trpinčene Zemlje, kaj šele Božjo besedo po prerokih in prerokinjah, po duhovno razsvetljenih možeh in ženah, po bojevnikih za notranje kraljestvo. In tako se odprejo usta Zemlje, matere Zemlje. To so vulkani. In mati Zemlja kliče: ,Zdaj vas ne morem več nositi! '- ,Mir, mir, mir,' kliče. In iz njenih ust teče lava ter prekrije velike površine Zemlje. K tej sliki spada še to, da bodo vaši tako imenovani sateliti, vaša narejena nebesna telesa, padla z vašega neba in na Zemlji bo nastal trušč. Manjši in večji preskoki polov bodo pripravljali velikega in potem bo mir. Magma iz Zemlje bo stopila na površje in vse prekrila.“ Malo ljudi je resno sprejelo klic matere Zemlje po Stvaritelju in tako danes doživljamo to, o čemer je v Svojem razodetju govoril Bog -Oče: „Kdor ima ušesa, da posluša, ta sliši. Kdor ima oči, da gleda, ta vidi.“ „O glejte, viharji časa niso samo napovedani – vihrali in divjali bodo na vseh kontinentih. Toda to je šele začetek. Celotni kontinenti se bodo majali, kajti zemeljske plošče bodo vedno bolj rotirale, ker se bo zemeljska magma vse bolj segrevala. Tako se bo segrevala tudi celotna Zemlja. Vedno razmišljate samo o atmosferi, ki je razdejana. Toda, Jaz vam rečem: magma se vse bolj in bolj segreva in zaradi tega prihaja do velikega gibanja. Zemlja se segreva. Led se topi. Prihajajo povodnji, začenjajo se viharji. Govoril sem o viharjih časa, ki bodo prizadeli Zemljo. Toda, spoznajte, mogočni viharji bodo divjali čez deželo in porušili mnogo zgradb. Poljem bodo odvzeli rodovitno zemljo. Kar boste posejali, bo iztrgano iz zemlje. Kajti viharji bodo mogočno besneli, ne bodo samo divjali čez deželo – to so vrtinčasti viharji, ki nastanejo in opustošijo cela okrožja, vasi, mesta...“ Smo sredi velikih sprememb v zavesti...ali lahko to čutite? Mnogi od vas doživljate občutek, kako se čas pospešuje, se sprašujete kdo ste in kaj se dogaja z življenjem in ugotavljate, kako ne morete več delovati na star način. Od leta 1987 in od harmonične konvergence naprej na Zemljo pritekajo valovi božanske energije. Valovi ljubezni prihajajo na Zemljo, da nas pripravijo na veliki preobrat, ko se približujemo letu 2012. Leto 2012 določa konec mnogim velikim časovnim ciklusom, posebno konec 26.000 letnega ciklusa in 225 milijon letnega ciklusa, imenovanega tudi galaktično leto. Maji, Inki, Azteki, Hopiji in vedska tradicija, vsi ti potrjujejo, da leto 2012 označuje konec glavnih ciklusov in pričetek velikega napredka v zavesti. »Veliki preobrat« je termin za naše potovanje proti letu 2012 in naše rojstvo v prebujeno stanje naše zavesti. Nibiru je bil na robu ekološke katastrofe in Anunnaki so potrebovali zlat prah, da bi ga razpršili v atmosfero in z zlatom obložili površino planeta. Prišli so na Zemljo, prvič že pred 450.000 leti in z genetsko manipulacijo so ustvarili sužnja-človeka- delavca v rudnikih zlata. To opisuje zgodba o stvarjenju Adama in Eve. V človeško jajčece so dodali reptilsko DNK Anunnakov in tako pokvarili originalno človeško DNK. Križali so se tudi z ženskami in to je imelo za posledico neusklajenost med elektromagnetnimi polji moškega in ženske, kar je pripeljalo do zelo bolečega poroda pri ženskah. Potomci Anunnakov so glavnih 13 kraljevskih družin s tako imenovano modro krvjo oziroma večjim odstotkom reptilske DNK., ki danes želijo zasužnjiti ves planet in z epidemijami odstraniti s planeta 50% ljudi. 34 od 42 ameriških predsednikov je imelo v sebi kraljevsko kri. George Bush je v 13 kolenu potomec angleške kraljevske hiše. Je član tajnega društva Skul and Bones- lobanja in kosti
moljer
09. 01. 2010 18.56
toliko o segrevanju ozračja sedaj pa prebiramo o rekordnem minusu o najhujši zimi v 90 letih itd.
jancl
09. 01. 2010 18.54
to je samo zaradi nas(globalno segrevanje)
miha.123
09. 01. 2010 18.53
Tako je @paulie - samo predno bo to temle eko-bumbarjem potegnil, bomo mi ze zmrznil ;-) Jaz vedno pravim - kar po gasu - kokr gre :-)))
hot-shot69
09. 01. 2010 18.51
Tem čudnim vremenskim pojavom so še pred 30 leti rekli navadna zima, zdaj je pa 30cm snega in par stopinj minusa posebna novica...če to ni dokaz, da se podnebje spreminja potem pa res ne vem.
vudalino
09. 01. 2010 18.36
mesec takšnega sneženja,pa še mesec ali dva zmrzali pa smo v ledeni dobi