Tujina

Libija: Močni in demokratični prihodnosti naproti

Bruselj/Moskva/Washington, 20. 10. 2011 15.39 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
Reuters/STA
Komentarji
53

Po smrti Gadafija slovenski predsednik Türk ocenjuje, da bo to prispevalo k skorajšnjemu koncu državljanske vojne v Libiji. Barack Obama pa poudarja, da bo libijski narod zdaj lahko o svoji usodi odločal v novi in demokratični Libiji.

Van Rompuy in Barroso pravita, da Gadafijeva smrt pomeni konec despotizma in tiranije.
Van Rompuy in Barroso pravita, da Gadafijeva smrt pomeni konec despotizma in tiranije. FOTO: Reuters
Na smrti Gadafija se je odzval tudi slovenski predsednik Danilo Türk, ki upa, da se bodo spopadi v Libiji kmalu končali in da se bo nadaljeval proces utrjevanja legitimnosti nove libijske oblasti, hkrati z graditvijo pravne države in demokratičnih institucij.

Slovenija pomaga libijskemu ljudstvu s humanitarno pomočjo, ki se bo v prihodnjih tednih še okrepila, je še dodalpredsednik Türk.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso sta v sporočilu za javnost poudarila, da Gadafijeva smrt označuje konec obdobja despotizma in zatiranja, zaradi katerih so Libijci predolgo trpeli.

"Libija zdaj lahko obrne novo stran," sta zapisala Van Rompuy in Barroso. Ob tem sta pozvala libijski nacionalni prehodni svet, naj si prizadeva za spravni proces, ki bo v državi omogočil demokratično, mirno in pregledno tranzicijo.

Dan Gadafijeve smrti je kot zgodovinski označil tudi generalni sekretar Organizacije združenih narodov Ban Ki Mun. ''Ta dan se je začela pisati nova libijska zgodovina. Sedaj je napočil čas, da borci na obeh straneh odložijo orožje,'' je dejal Ban Ki Mun.

''Gadafijeva smrt označuje konce dolgega in bolečega poglavja za libijski narod, ki ima sedaj možnost, da o svoji usodi odloča v novi in demokratični Libiji,'' je dejal ameriški predsednik Barack Obama. Režime v arabskem svetu, ki vladajo z ''železno roko'', pa je ameriški predsednik opozoril, da bodo na koncu neizbežno padli, poroča spletna stran Al Arabiya.

Nemška vojska ni sodelovala pri vojaških operacijah zveze Nato v Libiji .
Nemška vojska ni sodelovala pri vojaških operacijah zveze Nato v Libiji . FOTO: Reuters
Nemška kanclerka Angela Merkel pravi, da je Gadafijeva smrt Libiji odprla pot za nov, miroljuben začetek.Po njenem prepričanju bi morala sedaj Libija izvesti politične reforme, ki bodo zagotovile, ''da ne bo mogoče odpraviti dosežkov arabske pomladi''.

Francoski predsednik Nicholas Sarkozy pa je dejal, da se je z Gadafijevo smrtjo za libijsko ljudstvo obrnil nov list in da se je pričel proces vzpostavitve demokracije.

Britanski premier David Cameron pravi, da imajo po Gadafijevi smrti Libijci ''boljše možnosti za gradnjo močne in demokratične prihodnosti''.

Afriška unija je preklicala suspenz libijskega članstva v organizaciji. To je - še preden je svet obkrožila novica o smrti Moamerja Gadafija - storila, da bi ''trenutno libijsko oblast pooblastili, da zasede sedež Libije v Afriški uniji in njenih institucijah''. Afriška unija je le počasi libijski Nacionalni prehodni svet priznala za legitimno oblast v Libiji. Libija pod Gadafijem je bila ena glavnih financerk Afriške unije.

Ruski predsednik Dimitrij Medvedjev pa upa, da bo konec lova na Moamerja Gadafija vodil k miru in vzpostavitvi demokratične vladavine v Libiji.

''Upamo, da bo v Libiji zavladal mir in da bodo vsi, ki vladajo Libiji skupaj s predstavniki libijskih plemen dosegli dogovor o delitvi oblasti, ter da bo Libija v prihodnosti moderna demokratična država,'' je dejal ruski predsednik.

Francoski zunanji minister Alain Juppe pravi, da smrt Moamerja Gadafija zaznamuje konec 42-letne tiranije. ''To je začetek nove dobe, začetek demokracije in rekonstrukcije Libije,'' je Juppe povedal novinarjem in dodal, da je Francija ponosna, ''da je libijskemu ljudstvu pomagala ponovno pridobiti svojo svobodo''.

Zunanji minister trenutno predsedujoče EU Poljske Marcin Bosacki pa je menil, da je Gadafijeva smrt svarilo drugim diktatorjem v regiji in svetu. Ob tem je izrazil obžalovanje, da Gadafiju za njegove zločine ne bodo sodili v Libiji ali Haagu. Bosacki upa, da bodo sodili vsaj Gadafijevim sodelavcem. V sporočilu je še zapisal, da Poljska čestita Libijcem ob koncu več desetletij trajajoče diktature.

Nato preverja informacijo o Gadafijevi smrti

Zveza Nato preverja novice o prijetju in smrti Moamerja Gadafija, pri čemer so sporočili tudi, da bo ''potrditev vzela nekaj časa''. Je pa Nato potrdil, da so njihovi izstrelki v torek zjutraj zadeli konvoj progadafijevih sil, ko se je ta umikal iz Sirte.

Predstavnik administracije Baracka Obame je dejal, da se tudi Združene države ukvarjajo s potrditvijo informacij o Gafadijevi smrti oziroma prijetju.

Moamer Gadafi in Silvio Berlusconi sta se dobro razumela, a je Gadafi ob svojem obisku Rima razburil italijansko javnost s pozivom Italijankam, naj prestopijo v islam.
Moamer Gadafi in Silvio Berlusconi sta se dobro razumela, a je Gadafi ob svojem obisku Rima razburil italijansko javnost s pozivom Italijankam, naj prestopijo v islam. FOTO: Reuters

'Gadafi je bil velik voditelj in revolucionar'

"Vojne v Libiji je konec," pa je v odzivu na novice o smrti svojega nekdanjega tesnega zaveznika poudaril italijanski premier Silvio Berlusconi. "Sic transit gloria mundi (Tako mineva slava sveta)," je dejal v latinščini.

Evropski poslanec iz Italije Mario Borghezio, ki s svojimi izjavami pogosto vznemirja javnost, pa je poudaril, da je bil Gadafi "velik voditelj in velik revolucionar". "Konec Gadafija, ki je umrl med bojem, obkrožen z najzvestejšimi privrženci, je nedvomno veličasten," je zapisal poslanec.

'Dobro, da je mrtev'

Smrt Moamerja Gadafija pomeni, da ne bo prišlo do dolgega in kompleksnega sojenja, na katerem bi slikoviti nekdanji voditelj Libije lahko razdvajal libijsko ljudstvo in smešil zahodne vlade ter naftna podjetja.

Ko je mednarodna skupnost (in predvsem Zahod) po izolaciji, ki se je začela sredi 80. let prejšnjega stoletja, zopet začel sprejemati Gadafija kot sebi enakega gosta, so mnoge mednarodne naftne družbe z Gadafijem podpisale pogodbe v vrednosti več milijard dolarjev.

A še huje bi bilo, če do ujetja Gadafija ne bi prišlo, saj bi lahko v Sahari vzpostavil svoje milice, ki bi destabilizirale tako Libijo kot tudi celotno regijo, menijo analitiki.

''Simbolno je zelo pomembna,'' o smrti Moamerja Gadafija pravi Alan Fraser, analitik srednjega vzhoda pri podjetju AKE. ''Pripomogla bo k stabilizaciji oblasti Nacionalnega prehodnega sveta. Da je bil Gadafi ubit, in ne ujet, pomeni, da se bodo Libijci in svet izognili sojenju, ki bi lahko razkrilo nerodne skrivnosti,'' pravi Fraser.

Ali bi bilo za Libijo bolje, če bi Gadafiju sodili?
Ali bi bilo za Libijo bolje, če bi Gadafiju sodili? FOTO: Reuters

'Morali bi mu soditi'

S tem stališčem se ne strinjajo borci za človekove pravice, ki pravijo, da bi sojenje nekdanjemu libijskemu voditelju v Libiji novi oblasti ponudilo možnost, da pokaže, da je bolj odgovorna in zavezana spoštovanju človekovih pravic, kot pa je bil Gadafi.

''Smrt polkovnika Gadafija za nove libijske oblasti nikakor ni enoznačen dosežek,'' pravi Daniel Korski iz odbora za zunanje zadeve pri Evropskem svetu, ki je podpiral Natovo intervencijo v Libiji.

''S tem so se izognili dolgotrajni sodni drami a la Slobodan Milošević, ki bi lahko pripeljala do množičnih shodov podpore nekdanjemu diktatorju, a je njegova smrt novo libijsko vlado oropala možnosti, da se pokaže boljša, kot je bil on. Njegova smrt v tako nasilnih okoliščinah poleg tega tudi ustvarja možnost, da se iz moža, ki si v življenju ni nikoli zaslužil tega naziva, po smrti naredi mučenika.''

KOMENTARJI (53)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
22. 10. 2011 17.52
tnx za zbrisan komentar....upam da te vsaj dobro plačajo
odprioci
21. 10. 2011 08.48
Video ki prikazuje Gadafija je bil zakodiran UTC 2011-10-19 15:51:43 HAHA
Cjele
21. 10. 2011 08.31
Ko je pa prišel v Slovenijo in obljubil denar so pa kar skakali okrog njega. HINAVCI
cirenij
21. 10. 2011 08.02
Sram naj bo Turka. Vedno kot veter zapiha. A do nedavna je bil pa najboljši? Dokler je obljubljal koristi. Nihče pa o nagnusnem zločinu, ki so ga storili nad njim. Le kak mir v Libiji? Glavno krvoprelitje in beda se šele začenja. Slovensko humanitarno pomoč pa naj raje namenijo našim revežem. Saj Libija bo po vdoru ZDA in NATA "krasno" preskrbljena.
oseba89
21. 10. 2011 01.12
Mocni in demokraticni prihodnosti hahahaha kdo bo sel tja?
PejtGaPogledatBrane
20. 10. 2011 23.51
Ko Američani izčrpajo in oropajo vse kar se bo dalo, bo sledila državljanska vojna v Libiji. Itak, raztrgej državo, vzemi vse kar ponuja, skregaj ljudstvo med seboj in se umakni čez ocean.
acofranc
20. 10. 2011 23.35
pomojem se jim bo še kolcalo..
Ka pa mislis
20. 10. 2011 23.11
jokali boste se za njim, ko se vam bodo zenske prodajale za prezivetje.
odprioci
20. 10. 2011 23.10
Demokracija sta dva volka in ovca, ki glasujejo kaj bo za večerjo
CRNALUKNJA
20. 10. 2011 22.46
ko pa jas predlagam kaj bi naredil s malim napoleonom pa me šeš briše
cucjetina
20. 10. 2011 22.38
nato in usa okupatorji kakšna drzavljanska vojna
smajser
20. 10. 2011 22.37
Demokracija je ureditev, kjer so lobanje pomembnejše od možganov.
cucjetina
20. 10. 2011 22.37
o kaksni drzavljanski vojni turk govori nato agresorji na čelu z usa
Predator77
20. 10. 2011 22.21
Mal prepozen so ga dobil sam 1 dan svobode majo juter je pa konec sveta
tinetone
20. 10. 2011 22.21
"...Je pa Nato potrdil, da so njihovi izstrelki v torek zjutraj zadeli konvoj progadafijevih sil..." ah zadeli so civiliste kot na kosovem, ko je pilot videl nekaj zelenega pobil pa 40 ljudi na traktroski prikolici
žiga099
20. 10. 2011 22.15
A VI VESTE,DA SO ONI MEL ZDRAVSTVO ZATONJ,ZDRAVILA ZASTONJ,VSA SOCIJALNA ZADEVA JE BILA,ČLOVEŠKA...V NASPROTJU ZA EVROPO,AMERIKO...ITD-POVPREČNA ŠLAČA JE BILA -----(1700 EVROV..)TO JE RESNICA,ČLOVEK KI JE GORI ŽIVEL 3 LETA MI JE GOVORIL...TO SO VSE NAŠTIMAL -AMERIČANI IN EVROPEJCI---DA BODO VSE POKRADL IN BODO POTEM ŠE TAM LAHKO DEMOSTRIRAL KOT MI SEDAJ IN AMERIKA OZ,VES SVET.... TAKO DA (GADAFI-R.I.P.)
krtaca15
20. 10. 2011 21.54
Resnica boli in to zelo prodana dušca od admina. In to tako da me kar pobrišeš. Prosil bi te da vrneš prejšnji komentar!
Znalec
20. 10. 2011 21.51
No, le spremljajmo razvoj demokracije - po zahodnem vzoru....
mazo92
20. 10. 2011 21.37
''Gadafijeva smrt označuje konce dolgega in bolečega poglavja za libijski narod, ki ima sedaj možnost, da o svoji usodi odloča v novi in demokratični Libiji,'' je dejal ameriški predsednik Barack Obama. Režime v arabskem svetu, ki vladajo z ''železno roko'', pa je ameriški predsednik opozoril, da bodo na koncu neizbežno padli, poroča spletna stran Al Arabiya..... že napoveduje nove vojne ... te pa je on miroljuben -,-
wizeman
20. 10. 2011 21.29
Na Libyan Free Press piše, da je smrt gadafija fejk. * Bi kar verjel. Če ga ne morejo drugače, ga pa medijsko pokopljejo, kot so ga tudi medijsko indoktrinirali kot "ubijalca civilov".