Tujina

'Evropa se mora zbuditi'

Atene, 17. 07. 2011 11.56 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Grški premier opozarja Evropo, da se mora "zbuditi" in poiskati dokončno rešitev za grško dolžniško krizo. Na obisku v Grčiji se mudi Clintonova, ki je izrazila podporo grški vladi pri izvedbi potrebnih reform.

Grški premier opozarja, da mora Evropa poiskati dolgoročno rešitev za grško krizo.
Grški premier opozarja, da mora Evropa poiskati dolgoročno rešitev za grško krizo. FOTO: Reuters

Kot je grški premier George Papandreu dodal v pogovoru za današnjo izdajo časnika Katimerini, "ni prostora za govorice, ki spodbujajo strahove in računajo na propad". Vodja misije IMF v Atenah Poul Thompsen pa meni, da je grški dolg "na noževi konici".

Thompsen je v pogovoru za današnjo izdajo časnika Ethnos dejal, da je grški dolg sicer še vzdržen, vendar bo vzdržnost pod vprašajem, če ne bodo programi izpeljani tako, kot je bilo dogovorjeno. Pri tem je posebej omenil potrebo po okrepitvi strukturnih reform v grškem javnem sektorju.

Clintonova naj bi izrazila podporo Washingtona pri izvajanju programa zmanjševanja primanjkljaja.
Clintonova naj bi izrazila podporo Washingtona pri izvajanju programa zmanjševanja primanjkljaja. FOTO: Reuters

Clintonova se mudi v Grčiji

Na obisku v Grčiji se mudi tudi ameriška državna sekretarka Hillary Clinton, ki je po srečanju z grškim kolgom Stavrosom Lambrinidisom izrazila "trdno podporo odločenosti Papandreujeve vlade za izvedbo potrebnih reform, ki bodo Grčijo vrnile na trdno finančno podlago".

Po besedah Clintonove je sedaj izziv "nadaljevanje po tej poti z enako odločenostjo in predanostjo", cena neukrepanja pa bi bila po njenih besedah "veliko višja". Ameriška državna sekretarka, ki ima na programu tudi srečanje z grškim premierjem, je sicer ponovila, da je grška dolžniška kriza problem, ki naj se rešuje v evropskem okviru.

V četrtek pa se bodo na izrednem srečanju v Bruslju sestali voditelji evroskupine, ki bodo govorili tudi o nadaljnji pomoči Grčiji. Države članice so bile sicer neenotne glede tega, ali je izredni vrh potreben. Srečanju je med drugim nasprotovala nemška kanclerka Angela Merkel.

Mednarodni denarni sklad ocenjuje, da bi Grčija, če se želi izogniti bankrotu, potrebovala še 104 milijarde evrov pomoči.

Nekdanji nemški kancler Helmut Kohl, ki velja za enega od očetov združene Evrope, naj bi bil do ravnanja Merklove pri reševanju krize evra zelo kritičen. Kot navaja časnik Der Spiegel v ponedeljkovi izdaji, sklicujoč se na neimenovanega Kohlovega sodelavca, naj bi nekdanji kancler dejal, da "bodo uničili njegovo Evropo".

Kohl je sicer v pogovoru za ponedeljkovo izdajo časnika Bild zanikal, da bi kritiziral politiko Merklove glede evra. Potrdil pa je, da je zaskrbljen zaradi "razvoja v Evropi in glede evra". Po njegovem mnenju "domnevne krize evra ne gre jemati kot strukturno krizo, ampak kot rezultat lastnih napak in kot izziv za obe strani - Evropo in nacionalne države".

"Dvoje je jasno: prvič, kriterijev evropskega Pakta za stabilnost in razvoj nikoli ne bi smeli znižati, ampak nasprotno, morali bi jih v imenu vse tesneje povezane Evrope zastaviti še strožje. In drugič, Grčije brez temeljite strukturne reforme njenega gospodarstva - položaja, katerega so se strokovnjaki zavedali - nikoli ne bi smeli sprejeti v evroobmočje," je še pojasnil Kohl.

Tudi drugi pomembni predstavniki Krščansko-demokratske unije (CDU) nemški kanclerki, ki je sicer članica te stranke, očitajo ravnanje v primeru grške krize. "Evropa je političen projekt. Prepomembna je, da bi jo prepustili bonitetnim agencijam," je med drugim menil ministrski predsednik zvezne dežele Hessen Volker Bouffier.
 

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (73)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

tekavcminka56
18. 07. 2011 09.47
počas sm že res nekak začel verjet da zarad kitajcev in arabskega sveta, amerikanosom nekak ne bo uspelo izvesti NWOja, tud ljudje smo že preveč osveščeni o tem (internet) ampak ko pade €, ko bomo imeli z njimi neko skupno valuto, ne vem kaj bo....pustimo se presenetit, ampak raje kot to, bi da gre danes ves delavski razred na ceste, ustavi vse, protestira, zahteva da politiki in tajkuni vrnejo pokraden denar, da se ameriski bankirji nehajo delat norca iz vseh delovnih ljudi.....use je v tem kaj bomo mi nardil, če bomo samo delal, za skos manjši dnar nas bodo slej ko prej povozil.. drgač pa glede grškega premierja, kako si lahko upa sploh kej tazga rečt, njega in njegove pajdaše, kateri so sploh zafural to državo bi mogl strpat u čuzo, pri nas pa uvest, kot na slovaškem, zakon kjer morš dokazat, kako si prišel do svojega premoženja, ampak dvomim da bi tak zakon zanimal naše delovne poslance..kaj pravite?:D
Raztezje
18. 07. 2011 03.53
Grčije menda ne bi smeli sprejeti, čeprav je bila že prej odprta multikulturna država, v kateri so se izvajali razni veliki internacionalni projekti, hermetično zaprta, etnično čista ter do vratu zadolžena hrvaška, se jim zdi pa primerna kandidatka. V propagandno bitko pošiljajo še enega zvestega vojaka iz Bavarske, nesojenega pripadnika Hitler jügenda Helmuta Kohla, velikega prijatelja Clintonovih in Busha, ki ga je navihnila Bismarckova ideja Velike združene Nemčije, po vzoru Weimarjeve republike, za katero naj bi se zavzemala s prijateljem Genscherjem, ko sta se s Honeckerjem dogovorila združitev z Vzhodno Nemčijo. Potem jim skoraj ni bilo treba več drugega, kot tja namestiti balistične rakete srednjega dosega, za obrambo miru in demokracije ter podporo NATOu in ameriškim interesom seveda. Le kaj bodo namestili v Grčiji, mogoče protiraketni ščit, kakšna tehnološka čudesa čakajo šele hrvate. Pred krizo v Grčiji, svari američane tudi slavni teoretik in ekonomist Alan Greenspan, ki je pomagal Clintonovim do neslutenega gospodarskega uspeha pod njihovim predsestvom. Zdaj pa ga menda skrbi, da bodo zaradi grške krize še američani nehali verjeti v svojo gospodarsko moč, ker se jim podirajo naložbene sheme v nepremičnine tam. Vendar Greenspenove genijalne ideje niso temeljile na strogi kontroli trga s strani države, ravno nasprotno, pustil je da so se trgi sami upravljali, s pomočjo informacijskih tehnologij, kjer so se akomulirale razlike. S tem so sprožili svetovno revolucijo, ogromen balon pa je počil ravno na nepremičninskem trgu, kjer so uspeli najbolj naviti cene, saj se med tem neslutenim razmahom gospodarstva, to samo po sebi sploh ni povečalo, le podražilo se je vse in zakreditiralo do neba. V strojih se lahko inducira napetost, čas ustavi in steče tudi v obratno smer, minusu bodo nabili še en minus in spet ustvarili profit, pri čemer se bo razširil le njihov vpliv po svetu. Doler bo šlo, ko bo obamizma konec, pa najbrž spet pridejo na vrsto manj popularni bušizmi, s katerimi bodo posneli smetano ter zorali njive za nov setveni ciklus. Evropi se mora namreč pridružiti še preostanek balkana in Turčija. Eh, najbolje se je obrniti na drug bok in spati še malo naprej, notranji krog Randinih filozofov najbrž že ve kaj dela, uh...
upornik007
17. 07. 2011 23.36
evropa zbudi se in nehi sanjat o neki zdruzeni evropi ker je ocitno da to ne gre se zmeri vse propadl !
12345s
17. 07. 2011 19.53
Ni mu pomoči
CRNALUKNJA
17. 07. 2011 16.36
Dolenc3, ti si navadni butl!
skodelica kave
17. 07. 2011 16.22
JezekTekaTeka0917.07.2011, 16:002 Grke naj izklučijo iz EU ker so luzerji in lenuhi ... stvar rešena ... Grki niso " luzerji" in " lenuhi". To so njihovi politiki. Isto kot pri nas
purpena
17. 07. 2011 16.12
Isti narcisek kot pahor, druge uči sam pa doma ne zna narediti red.
BitterMan
17. 07. 2011 16.01
Basicaly hoče odpis kreditov oz. da jih na pleča prevzame evropa (tukaj ne gre pozabit, da je zaradi teh dolgov cela generacija grkov, ki je bila priklopljena na državne jasli, živela kot v pravljici). Ne vem kaj se američani mešajo v evropske zadeve. Mi tudi ne hodimo pamet soliti njim, ko se ena od njihovih zveznih držav zapleza. Evropejci bi se moral zavedati, da so američani samo naši zavezniki in to je vse. Tukaj se zvestoba do njih neha. Jaz tudi sosedom ne dam ključa od stanovanja, pa čeprav se zelo dobro zastopimo. Prvi korak je ustanovitev evropske vojaške alianse in izstop vseh evropskih držav, kot posameznic iz NATA (ter pristop te aliense k Natu. :) Dejansko bistvena razlika).
JezekTekaTeka09
17. 07. 2011 16.00
Grke naj izklučijo iz EU ker so luzerji in lenuhi ... stvar rešena ...
kaj pa pol
17. 07. 2011 15.52
tiste miljone naj rajš nazaj dobijo ko so si jih razdeljevali ne pa da zdej bog narod trpi pa še cela evropa zraven.
yarrick
17. 07. 2011 15.25
@fox12 17.07.2011, 12:38 aha, tako torej.in KDO je NA VELIKO VLAGAL V grške banke, borzne hiše, hedge sklade in podobne reči? a nimajo nemci in francozi nekako 50% vsega denarja ki ga je grčija dolžna, naloženega v GRŠKIH bankah? Se pravi, če danes grčija razglasi bankrot, da se lahko nemčija, francija, španija, anglija poslovijo od denarja, ki so ga tam deponirali v upanju na lahek prihodek. Se pravi, da začno propadati nemško francoske banke, edine ki še držijo stabilnost EVROPE.se pravi, dejmo grčijo ven iz evrope, sesujmo nemško francoske banke in povzročimo propad evropske unije.KAJ PA TI MISLIŠ ZAKAJ SE TAK OTRUDIJO REŠITI GRČIJO PRED BANKROTOM ti TELE ?! @B.Hicks 17.07.2011, 13:28 pomoje kar naši evropski prvaki uničujejo evro kot valuto z svojimi zgrešenimi finančnimi potezami.pa s tem ko so že od začetka nabili NEREALNO vrednost evru.je pa tudi res, da se gre amerika monetarno vojno z evropo(namesto da bi ji stala ob strani) in kitajsko. @podgi2 17.07.2011, 14:07 to ni čisto resnično, kajti EVROPA je pomagala grčiji zakuhati to sr...e.Le kdo je pomagal ponarejati finančne bilance, da so lahko prišli GRKI v Eu in evro območje eh? sedaj pa jih rešujejo, ker vedo da bodo grki stegnili jezik v nasprotnem primeru. @kozarnik 17.07.2011, 14:56 marsikak tak akter izvira iz centralne evrope in marsikak tak akter še danes vleče hudo visoko plačo evroposlancev ali kako podobno funkcijo znotraj Eu establišmenta.Seveda so grki SOKRIVI pri onarejanju bilanc, ravno tolk so krivi ker ne ZNAJO ali NOČEJo pobirati davka, AMPAK DA SO PA VSE KRIVI pa ni pošteno trditi... @igor.gojcic Nekje sem bral(to je zaenkrat zgolj TEORIJA), da bi ob zrušitvi dolarja in evra naredili skupno valuto, ki naj bi pokrivala območje amerike, kanade IN evrope. Seveda je to ZGOLJ teorija, ki ima bolj malo trdnih dokazov.Bi pa pomenilo smrt neodvisnosti ZDA, kanade in EU državic ter prisiljeno politiko, ki bi veljala za "novo unijo"...
Ramzess
17. 07. 2011 15.17
Luckyss="Finančni kolaps € je načrtovan s strani NWO, obubožane ovce bodo z veseljem pohitele v okrilje nove svetovne vlade in to za prgišče krme." Bi se lahko reklo, v primeru da se zruši evro in dolar, bo uvedena nova valuta (skupna) euro-dolar. O tem projektu, si lahko preberete na spletni strani futureworldcurrency pika com, kjer pod rubriko 'test' najdete celo fotografije tega denarja, nove skupne valute, kot primer.
Dolenjc3
17. 07. 2011 15.16
Tale EU je kot nekoč Jugoslavija - na jugu bi lepo živeli in lenarili, seveda na račun unih na severu, ki delajo in varčujejo.
ljx
17. 07. 2011 15.13
Oh Tolarji,Tolarji,kako lepo je bilo dokler smo vas imeli!
ljx
17. 07. 2011 15.11
Kjer Clintonova stopi,tam trava ne raste! Sicer ne vem kaj ma ona za reševat v Grčiji,če že doma ne morejo financirat javnega dolga?
mac4_m
17. 07. 2011 15.02
mac4_m
17. 07. 2011 15.01
eur-o ne obstaja več. Ob španiji, grčiji, portugalski, irski, italiji se bo to stopnjevalo in prišlo bo do hiper inflacije.. Počasi bo treba nabavt švicarske franke.
mac4_m
17. 07. 2011 15.00
v miljardah minusa, ki so ga naredili evropo poziva k 'rešitvi' krize. Kar jasno pomeni odpis dolgov. Odpis tajkunskih kraj. In ne bi zaprli nobenega tajkuna, nikogar, ki je prirejal bilance. Res ima velika jaj...a. Ne pa naši hlapci, ki šenkujejo našo zemljo in se pustijo trepljati evropejcem, ki se gotovo zabavajo ob hlapčevski ponižnosti ...
komarec
17. 07. 2011 14.56
Ta je pa dobra. Evropa zbudi se in odpiši grkom dolgove, da bodo še naprej lenarili in živeli na tuj račun. Meni se zdi bolj logično, da se Evropa zbudi in od Grkov zahteva vračilo dolga pa če tudi se država sesuje. Treba je poizkati tudi akterje, ki so do tega Grčijo pripeljali.
MOSSAD001
17. 07. 2011 14.50
Tole nebošlo dolgo!!