Tujina

Sirski Alep pretresli najhujši spopadi od začetka vstaje proti režimu

Damask/Alep, 24. 07. 2012 14.24 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./Reuters/STA/Ni.J.
Komentarji
40

V Damask je prispel vodja mirovnih operacij ZN Herve Ladsous, ki naj bi ocenil razmere v Siriji. Medtem se nadaljujejo spopadi. Sirski režim je s helikopterji napadel položaje upornikov v drugem največjem mestu Alep.

V Damask je prispel vodja mirovnih operacij ZN Herve Ladsous, ki naj bi ocenil razmere v Siriji. Ladsous je na drugi obisk v Sirijo prišel, potem ko je Varnostni svet ZN mandat 300-članske misije Unsmis v petek podaljšal za 30 dni. Ob tem je povedal, da bo na terenu ocenil, kakšne so razmere v državi, in dodal, da mandata misije ne bodo podaljševali, razen če ne bo bistvenih sprememb, kar zadeva stopnjo nasilja in uporabo težkega orožja.

V Sirijo naj bi po napovedih Ladsousa ponoči prispel še novi vodja misije, svetovalec generalnega sekretarja ZN za vojaške zadeve Babacar Gaye, ki bo na položaju nadomestil generala Roberta Mooda.

Režim je upornike napadel s helikopterji.
Režim je upornike napadel s helikopterji. FOTO: Reuters

Samo danes umrlo najmanj 77 ljudi

V Siriji se medtem nadaljuje nasilje, v katerem je po navedbah opozicijskega Sirskega observatorija za človekove pravice danes širom države umrlo najmanj 77 ljudi.

Sirski observatorij za človekove pravice je tudi sporočil, da v več četrtih Alepa potekajo spopadi med silami režima in uporniki, ki naj bi bili najhujši od začetka vstaje proti režimu predsednika Bašarja al Asada. Režim je položaje upornikov v Alepu napadel tudi s helikopterji. Uporniška Svobodna sirska vojska je ofenzivo na Alep označila za prvi korak k osvoboditvi mesta.

V tem trgovskem središču države, ki mu je bilo nasilje doslej v večji meri prihranjeno, je po poročanju sirskemu režimu naklonjenih medijev zaradi spopadov zaprta tretjina trgovinskih centrov.

Režimske sile naj bi v zaporu v Alepu tudi zadušile upor zapornikov in ubile najmanj osem ljudi. V Homsu pa naj bi upor v zaporu zatrli s solzivcem in streljanjem na zapornike.

O spopadih sicer danes poročajo tudi iz več četrti prestolnice Damask, kjer sirske sile skušajo znova prevzeti dele mesta, ki so zdaj v rokah upornikov.

Če se bodo razmere v Siriji še poslabšale, bodo begunci trkali tudi na evropska vrata.
Če se bodo razmere v Siriji še poslabšale, bodo begunci trkali tudi na evropska vrata. FOTO: Reuters

"ZDA se zavedajo, da morajo tesneje sodelovati z opozicijo"

Ameriška državna sekretarka Hillary Clinton je v odzivu na dogajanje v Alepu dejala, da se ZDA zavedajo, da morajo tesneje sodelovati z opozicijo. Dodala je, da bodo ZDA opozicijo še naprej podpirale z nevojaškimi sredstvi v boju proti al Asadu, še posebej na področju komunikacij in zdravstvene opreme.

Po besedah Clintonove pa mora biti tudi opozicija pripravljena in mora začeti oblikovati institucije prehodne vlade.

"Uporaba kemičnega orožja bi bila tragična napaka"

Al Asadov režim pa je zagrozil s kemičnim orožjem. "O uporabi kemičnega orožja ne bi smeli niti razmišljati!" je sirskemu predsedniku sporočil ameriški predsednik Barack Obama. Uporaba kemičnega orožja bi bila po njegovem izjemno "tragična napaka".

Tudi Rusija je Sirijo opozorila, naj v nobenem primeru ne uporabi kemičnega orožja. Rusko zunanje ministrstvo je spomnilo, da je Sirija leta 1968 podpisala mednarodni protokol, ki zavezuje podpisnice, da ne bodo uporabljale strupenih plinov kot načina vojskovanja.

Po hudih odzivih svetovne javnosti je uradni Damask retoriko o uporabi kemičnega orožja sicer precej spremenil. Zunanji minister je sinoči v televizijskem intervjuju povedal, da kemičnega in biološkega orožja ne bodo uporabljali. Pred tem pa so napovedali, da kemičnega orožja sicer ne bodo uporabili nad protirežimskimi uporniki, ampak v primeru zunanjega posredovanja.

Kljub sinočnjim zagotovilom je sirska vojska začela zaloge kemičnega orožja nameščati v skladišča ob državni meji. Domnevno zato, ker bodo tam bolj na varnem. Sirsko kemično orožje še posebej skrbi Izraelce, saj se bojijo, da bi po Asadovem padcu prišlo v roke islamskih skrajnežev.

Arabska liga meni, da je al Asadov padec gotovo dejstvo.
Arabska liga meni, da je al Asadov padec gotovo dejstvo. FOTO: Reuters

Asad bo padel, vprašanje je samo, kdaj

Arabska liga, ki je al Asada pozvala k odstopu, ponudili pa so mu tudi varen odhod iz države, meni, da je al Asadov padec že gotovo dejstvo, saj režim ne bo več dolgo zdržal pritiska upornikov. Poleg tega v Siriji ne gre več za zahtevo po reformah, ampak za zahtevo po menjavi oblasti.

Se pa zavzemajo za rešitev po zgledu Jemna, kjer se je predsednik po mesecih protestov odpovedal oblasti in na svoje mesto imenoval enega od svojih sodelavcev, ki naj bi poskrbel za reforme, ki jih zahteva ljudstvo. S takšnim načinom menjave oblasti se načeloma strinja tudi sirska opozicija.

Tudi Clintonova je Al Asada znova pozvala k odstopu in dodala, da za njegov režim še ni prepozno, da se pripravi na tranzicijo in skuša najti način za končanje nasilja.

Evropa se pripravlja na val beguncev

Če se bodo razmere v Siriji še zaostrovale, se bo začel naval beguncev v Evropo. Na srečanju notranjih ministrov držav članic Evropske unije na Cipru so se zato dogovorili o reševalnem načrtu, ki predvideva, da bo Evropa v državah, ki so najbližje sirski meji, sposobna zagotoviti zatočišče za 200.000 ljudi. Evropa bo zato namenila tudi okoli 20 milijonov evrov.

Sirski begunci so se do zdaj najpogosteje zatekali v sosednje države. V Iraku, Jordaniji, Libanonu in Turčiji jih je po podatkih Združenih narodov trenutno več kot 103.000.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (40)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Gavrane20
25. 07. 2012 12.58
+9
Zivimo v drzavi in v svetu ki ga vodjo neverjetnooooo bolani ljudje razlika med tem kar nam govorijo da se dogaja in med tem kar se v resnici dogaja je nenormalno nenormalnooooo ogromnaaaaa ...... smo hipnotizirani od ljudi kot so novinarji politiki ucitelji itd itd smo moderni suznji UPRIMO SE UPRIMO SE ***** .....
KisloZelje333
25. 07. 2012 12.10
+8
kdaj bo kdo clintonovo pozval naj odstopi, pa njene demonske šefe, rockefellerje, rothschilde.....DAJTE NAM ŽE POVEDAT RESNICO!!!!!!!!!!!!!!!!!!
majorb
25. 07. 2012 19.34
+1
Ćesa še nikoli ni bilo, ni in nikoli ne bo? RESNICE. Vsi politiko so lažnivci, samo nekateri so zelo dobri.
ljx
25. 07. 2012 01.15
+4
Ne pustite se zapeljati in našuntati!
VolkBrenin
24. 07. 2012 23.01
+2
bodo američani popustili kitajcem in rusom...v siriji ? ameri niso več velesila, kot bi se radi predstavljali še vedno...sudanu se recimo ne upajo približati..vsaj zaenkrat..in smetano bo verjetno pobrala kitajska
DedekLakai
25. 07. 2012 01.38
+2
Sudan itak že dolgo časa nadzira Kitajska. V Sudanu naj bi bilo po nekaterih podatkih okoli 20 tisoč Kitajskih oz pro-Kitajskih vojakov.
Infadel_no1
25. 07. 2012 11.32
+0
Američani, rusi in kitajci, sedijo skupaj za okroglo mizo, in se kot pri pokru delijo gospodarstva držav po svetu! to je za njih biznis!
janez6bb
25. 07. 2012 12.05
+3
Niti slučajno, Iran je včeraj javno napovedal da bo branil sirijo pred kakršnimkoli napadom iz tujine.
majorb
25. 07. 2012 19.36
comprende ti si pa res naiven, politika je en veliki kšeft, vse se da zmenit za pravo ceno.
KlubPravilnoPretepenihŽena
24. 07. 2012 21.44
+12
Nekoč je dejal Malcolm X: "V kolikor ne boš previden, te bodo mediji zavedli, tako da boš sovražil tistega, ki je zatiran in da boš iskazoval ljubezen tistemu, ki ga zatira."
VolkBrenin
24. 07. 2012 22.58
+3
T_one
25. 07. 2012 09.21
+4
Točno za to se gre!!! Vsa čast! Pri (zahodnih) imperialistih se gre vedano samo in samo za to!!!
1adler
24. 07. 2012 18.07
+2
alah jih naj sedaj reši
poka1
24. 07. 2012 17.52
+6
Rusi in Kitajci že vedo zakaj nasprotujejo vojaškemu posredovanju v Siriji, založili so jih s kemičnim in jedrskim orožjem
assassin911
24. 07. 2012 18.04
+5
JurijGrmMlajsi
24. 07. 2012 16.25
+5
Grozi s kemičlnim orožjem ....kot odgovor na agresijo!! Kaj je tu spornega?
yarrick
24. 07. 2012 17.11
+2
Ma oni tam, na oni strani luže naj se brigajo zase: širijo demokracijo okoli po svetu (SVOJO obliko demokracije LOL), doma pa čedalje bolj zatirajo lasten narod.
yarrick
24. 07. 2012 17.15
+5
Glede na to, s kako hitrostjo propada njihovo gospodarstvo in z kako alarmantno hitrostjo prijavljajo mesta bankrote me zanima, če bo amerika sploh še obstala velesila po volitvah oktobra ali novembra...Glede na projekcije, bo dolg ZDa leta 2015 okoli 25 BILJONOV dolarjev, dočim je njihov letni BDp nekje med 14.5 in 15 biljoni... Pa tu sploh še nisem omenil opresivnosti sistema, uničenega socialnega in gospodarskega sistema, skorumpiranega zdravstva in zavarovalnic, Grozljivega vpliva megakorporacij na politiko....Skratka, amerika kot dežela DEMOKRACIJE ? A SE HECATE ALI KAJ?!
T_one
25. 07. 2012 09.37
+3
Javni dolg ZDA je že sedaj skoraj 16 trilionov (16 000 000 000 000$), kar je vsaj dvakrat več kot dolg vseh ostalih držav na svetu skupaj. Medtem, ko pa je skupni nacionalni dolg ZDA 57 trilionov (57 000 000 000 000$). Dolg ZDA lahko spremljate v živo na internetni strani usdebtclock pika org. ZDA so uradno bankrotirale že pred mnogimi leti, rešuje jih le še to, da imajo ZDA nekaj milijonov mašin za printanje denarja in da imaju druge države svoje rezerve v $; drugače bi bili dollarji že zdavnaj samo za cakretpapir. Je pa tudi to zanimivo, da vse države, ki so jih ZDA okupirale v preteklih letih in tiste, ki jih še nameravajo, da so ravno te države zamenjale svoje rezerve v Evre ali pa zlato.... Potem se pa človek malo vpraša zakaj imajo ZDA, katerih dolg je vsaj 16 trilijonov $, bonitetno oceno AAA, medtem ko je že takrat , ko je bil dolg Grčije samo 100 milijard, kar je 160x manj kot dolg ZDA, bonitetna ocena Grčije bila najnižja?!!! Da ne govorim o drugih državah, ki imajo bonitetno oceno nižjo od ZDA, dolg pa tisočkrat manjši od ZDA.....
Infadel_no1
25. 07. 2012 11.34
-4
T-one in koliko je BDP ZDA-ja?!? toliko da lahko svoj dolg pokrijejo 100x prej kot bilo katiradržava po svetu!
janez6bb
25. 07. 2012 15.39
ta dolg o katerem govori t_one je skoraj 100 BDP-ja:) Grčija ga ima pa 171%, pa ga je imela že leta 1995 -121%
yarrick
25. 07. 2012 17.31
dragi infidel amerika je že presegla 100% BDP-ja,in vztrajno zvišuje to mejo...neglede na vse, amerika bo imela hude hude težave v letih ki prihajajo.pametni kot so, so prenesli vse gospodarstvo na mehiko, kitajsko in ostale poceni države, doma imajo zgolj še storitveno dejavnost in pisarniška dela. sevda pa mi ti tega ne boš verjel, zato ti svetujem, da si pogledaš tole: These 12 Hellholes Are Examples Of What The Rest Of America Will Look Like Soon se mi pa zdi, da niti temu ne boš verjel...
yarrick
24. 07. 2012 15.57
+3
"Kljub sinočnjim zagotovilom je sirska vojska začela zaloge kemičnega orožja nameščati v skladišča ob državni meji. Domnevno zato, ker bodo tam bolj na varnem. Sirsko kemično orožje še posebej skrbi Izraelce, saj se bojijo, da bi po Asadovem padcu prišlo v roke islamskih skrajnežev." mhm, bol jih skrbi, če bi dobili vse te rakete hezbolah, kot pa sam asad.Seveda je zadeva več kot jasna; hezbolah ima neporavnane račune z izraelom, in velika verjetnost je da bi libanon leto orožje tudi uporabil..Seveda pa se poraja vprašanje KAM se bo izgubilo to orožje, če prevzame oblast "prehodna vlada" oz "borci za svobodo"..:V libiji se je dobro videlo kolk se ga jepobralo in razteplo po različnih terorističnih organizacijah, bo tu isto? Je res tako pametno da se sesuje vlada in potem porazgubi nadzor nad orožjem? dokler je asad na vrhu, se vsaj ve, kje orožj je, če pade...Bo imel izrael še večje skrbi, ker sploh neo vedel ali ima hezbolah te rakete ali ne :P.
DedekLakai
24. 07. 2012 16.37
+5
Saj do sedaj je Izrael modro molčal in po tihem podpiral Asad-a ker je vedel, da je Asad manjša grožnja kot pa so ti islamistični skrajnei, ki hočejo Asad-a vreči iz oblasti. Asad ni ukrepal ko je Izrael zravnal z zemljo Sirsko jedersko elektrarno. Medtem, ko bodo ti islamisti hitro delali probleme Izraelu če bodo prevzeli oblast.
yarrick
24. 07. 2012 17.06
+2
ja... Glede na zgodovino izraela, in njihove "vapde" v tuje države me sploh ne čudi, čeželi polovica bližnjega vzhoda propad države izrael...
von thc
24. 07. 2012 15.08
+17
A to je grožnja, če človek pove, da bo v primeru tujega napada na državo uporabil kemično orožje? Potemtakem so vsi Nato priročniki ena sama grožnja. da ne začnemo o izraelcih govorit...
nikhrast
24. 07. 2012 16.08
-1
Kakšen tuji napad, samo poglej zgodovino teh držav, kot Sirija in Irak, diktatorji sami so ubijali svoje ljudi že desetletja nazaj.
yarrick
24. 07. 2012 17.08
+3
@nik DOBRO veš o čem govorimo tu; o izsiljevanju zahoda, tihi podpori terorističnih organizacj, ki se "kao" bojujejo za svobodo sirije, o velikih težnjah zahoda in izraela po siriji(pa še kateri drugi državi povrh). Ko smo že pri diktatorjih in pobojihLASTNIH ljudi: kaj pa se dogaja na zahodu eh? mogoče ne v taki meri, kot v rusiji, kitajski lai bližnjem vzhodu a se dogaja in to čedalje bolj pogosto.torej ne bluzi o nekih diktatorjih , ker zahodna politika NI ČISTO NIČ DRUGAČNA OD NJIH !
Infadel_no1
25. 07. 2012 11.39
-2
No koliko pobojev je bilo v Evropi in ameriki po drugi svetovni vojni pa da jih niso zagrešili Fašisti, nacisti ali Komunisti?!? čiista 0. Vse poboje po 2 sv vojni so zagrešili samo in samo zgoraj omenjeni, in trenutno vodi celo komunist stalin pred ostalimi in je na letvici največjih Tiranov celo na 2 mestu!
yarrick
25. 07. 2012 17.33
kolk si ti omejen; gledaš SAMO na zločine storjene takoj po WW2, kaj pa bolj novejša zgodovina? mogoče takrat ko je amerika na tiho podprla irak v vojni z iranom, ko so jim dali dovoljenje za napad na kuvajt(in jih potem izdali), mogoče puščavski vihar, balkan,še enkrat irak, afganistan zgleda da bo sedaj še sirija in iran...SLEP si, če vidiš zgolj eno stran, ter njene grehe !
malipandit@email.si
24. 07. 2012 15.02
+13
"da bo Evropa v državah, ki so najbližje sirski meji, sposobna zagotoviti zatočišče za 200.000 ljudi. Evropa bo zato namenila tudi okoli 20 milijonov evrov." Saj vec kot toliko ne more dati, ker je ostalo ze zapravila za oborozitev upornikov.
Infadel_no1
25. 07. 2012 11.42
-1
Ah dej ga no srat kaj pa uporabljajo uporniki, kakšno state of the art tehnologijo, uporabljajo kalaše ak-47/74 ki pa so na črnem trgu dobrih 400€, povrhu pa so jih imeli sirijci doma še pred upori, ker to je tam nekaj Tam kjer je vojna tam je kalaš, pa ti američane kriviš, ne bodi smešen!
janez6bb
24. 07. 2012 14.59
+9
POP A NI PO VAŠIH ZANESLJIVIH VIRIH; KAO ŽE V SOBOTO ASAD ODŠEL IZ OBLASTI:) PA GORZI Z WMD_JEM SAMO V PRIMERU OKUPACIJE TUJIH SIL; KAR JE EDINO PRAVILNO; SIRIJA JE SUVERENA DRŽAVA; NEKAJKRAT STAREJŠA OD ZDA:)
Infadel_no1
25. 07. 2012 11.46
-1
Janez to je vse zraslo na tvojem kurniku, razen tisto kar si pobral na youtubu! Tebi podobni bi lahko dobili oskarja za tiste montaže nesreč po svetu, katero ste predelali da lahko upijete po svetu da se je nad muslimani zgodil genocid, ni čudno da je toliko islamske fašistične propagande na youtubu, če pa imaš kaj proti pa te blokirajo ali pa celo grozijo!
janez6bb
25. 07. 2012 12.12
+1
evo ti članek 24 ur, k praviš da pobiram ne vem kje, preberi si še enkrat kaj si očitno spregledal:) Ruski veleposlanik: Al Asad pripravljen na civiliziran odhod Ruski veleposlanik v Franciji Aleksander Orlov je danes za Radio France International dejal, da je sirski predsednik Bašar al Asad pripravljen prepustiti oblast, a samo na "civiliziran način". Moskva je medtem zanikala navedbe, da naj bi se al Asadova soproga zatekla v Rusijo.
janez6bb
25. 07. 2012 12.12
ubog is infadel, res:) samo še smejim se ob tvojih komentarjih:)
DedekLakai
24. 07. 2012 14.43
+12
Lahko bi malo več napisali. Sirska opozicija je predlagala to, da bi Asad odšel in na njegov položaj postavilenega od svojih sodelavcev, ki bi skupaj z opozicijo uvedel nove reforme in na koncu oblikoval skupno vlado tako sedanje vlade in upornikov. To je jasen dokaz, da opozicija izgublja boj v državi in sedaj iz obupa poizkuša pristopiti do sirskega režima z milejšimi predlogi. Opoziciji in teroristom so šteti dnevi in ne Asadu.
nikhrast
24. 07. 2012 16.13
-3
nikhrast
24. 07. 2012 16.16
-4
Ranunculus
24. 07. 2012 17.06
+1
nikhrast me zanima, kje živiš ti, da ti niti celotnega članka ne naloži. Ti bom skopiral 5 odstavek: Se pa zavzemajo za rešitev po zgledu Jemna, kjer se je predsednik po mesecih protestov odpovedal oblasti in na svoje mesto imenoval enega od svojih sodelavcev, ki naj bi poskrbel za reforme, ki jih zahteva ljudstvo. S takšnim načinom menjave oblasti se načeloma strinja tudi sirska opozicija. Upam pa, da nisi komentiral zaključka, ki ni informacija ampak sklep na podlagi članka.