Tujina

Ministri so Papandreu ponudili odstope

Atene, 08. 11. 2011 07.49 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
T.V.Ni.J.
Komentarji
6

Grški ministri so Papandreu ponudili odstope, da bi tako omogočili nemoteno oblikovanje začasne vlade. Kot so povedali ministri, so se tako odločili, da bodo premierju olajšali delo in rešili državo.

Papandreu po izrednem zasedanju s člani svoje vlade
Papandreu po izrednem zasedanju s člani svoje vlade FOTO: Reuters
Neimenovani udeleženec izrednega zasedanja ministrov pa je dejal, da se bodo člani vlade narodne enotnosti danes zvečer odločili o tem, kdo bo vodil koalicijsko vlado.

''Premier George Papandreu je člane vlade pozval, naj pripravijo vse potrebno za odstop,'' je po izrednem zasedanju grške vlade poročala tiskovna agencija iz Aten.

Kot poročajo tuji mediji, so grški ministri Papandreu že ponudili svoje odstope, da bi tako omogočili, da se nemoteno oblikuje začasno vlado, ki bo na oblasti le do 19. februarja. "Odločili smo se za odstop, da bi tako pomagali premierju pri njegovih dejanjih," je povedal minister za turizem George Nikitiadis. "Občutek imam, da bomo nocoj vedeli ime (novega premierja). Vse namreč poteka dobro," je dodal. Namestnik ministra za šolstvo Evi Christophilopoulou je dejal, "da bomo kmalu oblikovali koalicijsko vlado. To je izredno pomembno za stabilnost države."

Bruselj pričakuje, da bo nova vlada pokazala resnost pri implementaciji obljub

Potem ko je dogovor o vladi narodne enotnosti kazal, da bo koalicija hitro vzpostavljena, se vedno bolj zdi, da se izgublja začetni zagon tako socialistov kot konservativcev. Evropski politiki so v Bruslju izrazili zaskrbljenost nad dejstvom, da Evropska unija zaradi dolžniške krize v Grčiji in Italiji izgublja mednarodno zaupanje.

Evropska unija je trenutnega grškega premierja, šefa centralne banke, prihodnjega novega premierja in novega finančnega ministra pozvala, naj se v posebnem pismu obvežejo, da bodo spoštovali in uresničili dogovor o delnem odpisu grškega dolga in rešitvi evra, ki so ga voditelji evrskega območja mukoma dosegli pred slabima dvema tednoma.

''Evropa ima vedno manj kredibilnosti, zaradi česar mora biti odgovor na visok javni dolg znižanje javnega dolga. Odgovornost za to je na plečih držav z visokim javnim dolgom, to pa sta očitno Grčija in Italija,'' je dejal švedski finančni minister Anders Borg. Bruselj pričakuje, da bo nova vlada pokazala resnost pri implementaciji obljub, ki so jih Atene dale svojim upnikom v Evropski uniji in pri Mednarodnem denarnem skladu.

Še včeraj je za favorita veljal nekdanji podpredsednik Evropske centralne banke Lukas Papademos. Sedaj pa grški mediji ugibajo, da utegne na čelo prehodne koalicijske vlade stopiti Panagiotis Rumeliotis, ki je bil do sedaj stalni predstavnik Grčije pri Mednarodnem denarnem skladu. Rumeliotis naj bi iz Washingtona že poletel proti Atenam, med možnimi kandidati pa je tudi evropski ombudsman Nikiforos Diamandouros.

Pripravljenost za vstop v koalicijo je izrazila tudi skrajno desničarska stranka LAOS, a le pod pogojem, da ne bo vlada vpeljevala novih poostritev in zategovanja pasu ali pa prisilne privatizacije, je poudaril predsednik stranke George Karatzaferis. Na fotografiji Karatzaferis pri grškem predsedniku Karolosu Papouliasu.
Pripravljenost za vstop v koalicijo je izrazila tudi skrajno desničarska stranka LAOS, a le pod pogojem, da ne bo vlada vpeljevala novih poostritev in zategovanja pasu ali pa prisilne privatizacije, je poudaril predsednik stranke George Karatzaferis. Na fotografiji Karatzaferis pri grškem predsedniku Karolosu Papouliasu. FOTO: Reuters

Opozicijska Nova demokracija priznava nujnost čimprejšnjega imenovanja vodje nove vlade. ''Vprašanje premierja mora biti nemudoma rešeno,'' je dejal tiskovni predstavnik stranke Janis Mihelakis. Ko bo vlada narodne enotnosti dokončno oblikovana, bo namreč Grčija do konca novembra prejela 8 milijard sredstev pomoči iz začasnega evropskega sklada za rešitev evra.

Opozicijska stranka Nova demokracija je sicer zaradi trenutnega vodstva v javnomnenjskih anketah vztrajala pri čimprejšnjih predčasnih volitvah, ki bi ji prinesle zmago nad socialistično stranko PASOK. Ta hip še grški premier Papandreu pa je v pogajanjih z opozicijo iztržil, da bo vlada narodne enotnosti, ki naj bi se izoblikovala danes, Grčiji vladala vse do februarja.

Argument Papandreuja je bil, da lahko le takšna vlada do novih volitev izpelje vse reforme, ki jih za stabilizacijo javnih financ od Grčije zahtevata Evropska unija in Mednarodni denarni sklad. Koalicijsko vlado namreč čaka nepriljubljeno znižanje plač in davčni ukrepi, ki jih morajo Grki izvesti, da obstanejo v mednarodnih finančnih tokovih ter v evrskem območju.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Tonček Balonček
08. 11. 2011 14.25
Gki so tako naivni kot Slopvenci, saj mislijo, da bo težave rešila nova vlada, za stare je pa kriva sedanaj vlada. Sicer je pa v Evropi tako, da če odstopi predsednik vlade, le-ta avtomatsko ne obstaja več in ne vem, zakaj poziva miniostre k odstopu. Ti Grki so enkaj specialnega ali akj? In referndume imajo alhko le, če jih dovolita predsednik vlade in Merklova?
gruber74
08. 11. 2011 13.47
Nevem vec v cem je fora tega denarja Grciji?Oni pa super zivijo na nas racun.Me zanima ce bi tud nam nakazal pa miljard ce bi jih potrebovali.
Drago Kurnik
08. 11. 2011 10.38
te politike v evropi več ne razumem, Grčija se obnaša kot da rešuje evropo, evropa pa da grke, vsi grki imajo bajne plače proti našim in mi jim tako zvesto pomagamo, sedaj ne vem ali pomagamo njim ali evropskim bankam ki so prostodušno njim posojale denar, tako kot naša LB tajkunom, ki jih je proivedel Janša !!!
wsharky
08. 11. 2011 09.03
... Grcija je lahko samo vzgled preostalim drzavam EU obmocja ...
DarthRevan
08. 11. 2011 08.50
Samo v enem tednu? Ja zaboga, kje pa piše da bo nova vlada kaj boljša?
Samo.Jst
08. 11. 2011 08.27
In kaj bo naredila nova vlada... minus ostaja, dolgovi tudi, Grki zaradi novih obrazov tudi ne bodo spremenili prepričanja... ostaja dejstvo: "...pa saj so vedeli komu posojajo." Sod brez dna je sod brez dna, kakorkoli ga obrneš in ne glede v kako lep celofan ga zaviješ.