Tujina

FOTO in VIDEO: Protestniki po Evropi nasprotovali varčevalnim ukrepom

Lizbona/Barcelona, 14. 11. 2012 08.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Po Evropi so potekale različne oblike protesta proti varčevalnim ukrepom. V Španiji in na Portugalskem sta splošni stavki ohromili državo. V Španiji so izbruhnili tudi izgredi, v katerih je bilo ranjenih vsaj 34 ljudi, več kot 80 so jih priprli. V Italiji so se na ulice podali tudi študenti. Izbruhnilo je nasilje.

Po Evropi se je danes več milijonov delavcev pridružilo demonstracijam, stavkam in drugim akcijam proti varčevanju v gospodarski krizi, h katerim je v okviru evropskega dneva akcije in solidarnosti pozvala Evropska konfederacija sindikatov (Etuc).

Varčevanje je slepa ulica in ga je treba končati, menijo v Etucu in poudarjajo, da krize ne moremo več reševati z žrtvovanjem plač in socialne zaščite. Protestne akcije so tudi poziv evropskim voditeljem, naj dokažejo, da so odločeni obrzdati hitro rast brezposelnosti v Evropi.

V Etucu še sporočajo, da se v Evropi trenutno spopadamo s socialno krizo, zato je čas, da evropski voditelji naposled prisluhnejo državljanom in delavcem ter spremenijo smer in znova oživijo gospodarstvo. Zavzemajo se tudi za socialni pakt za Evropo, ki bi vključeval ustrezen socialni dialog, gospodarsko politiko, ki bi ustvarjala kakovostna delovna mesta, in solidarnost med evropskimi državami.

Stavke, demonstracije, ohromljeno gospodarstvo, odpovedani poleti

V Španiji in na Portugalskem sta potekali 24-urni splošni stavki, ki sta precej ohromili obe državi na Iberskem polotoku. Stavki sta predvsem vplivali na javni prevoz, zastalo je delo v tovarnah, stavkajo komunalna podjetja, prizadeta je tudi veleprodaja hrane.

V Španiji je bilo za danes odpovedanih okoli 50 odstotkov poletov, na Portugalskem pa okoli 45 odstotkov. Španski sindikati ocenjujejo, da se je stavki pridružilo okoli 80 odstotkov španskih delavcev. Izbruhnili so tudi izgredi, v katerih je bilo ranjenih vsaj 34 ljudi, med njimi 18 policistov, 82 ljudi so zaradi izgredov pridržali. V Madridu je okoli 400 protestnikov zaprlo glavno prometnico.

Na Portugalskem so bile danes zaprte tudi številne trgovine in gostinski lokali, stavka pa je vplivala tudi na delo v šolah in bolnišnicah.

V Španiji je bilo v izgredih poškodovanih 16 ljudi.
V Španiji je bilo v izgredih poškodovanih 16 ljudi. FOTO: Reuters

Med protestniki tudi italijanski študenti

Protestnemu valu po Evropi so se pridružili tudi italijanski študenti in zaposleni v šolstvu, ki so prav za danes napovedali štiriurno splošno stavko po vsej državi. Na ulice in trge večjih italijanskih mest se je podalo na tisoče študentov in šolnikov, ki nasprotujejo varčevanju v javnem šolstvu, ki ga načrtuje vlada Maria Montija in proti varčevalnim politikam Evropske unije.

Napetosti med protestniki in policijo so se v Rimu stopnjevale. Del protestnikov se je namreč poskušal prebiti iz začrtane poti do vladne palače, kar pa jim po posredovanju policije ni uspelo.

Množica protestnikov je zasedla tudi ulice v Milanu, kjer so pozivali k splošnemu uporu študentov proti zategovanju pasu v Evropi in privatizaciji šolstva. V Milanu so protestniki razbili tudi nekaj izložb bank in drugih poslovalnic, ranjenih pa je bilo tudi pet policistov, ki so protestnikom preprečevali pot do predstavništva Evropskega parlamenta. Protestniki so na policiste metali jajca in goreče predmete, poročajo italijanski mediji.

V Neaplju so študenti blokirali tamkajšnjo centralno postajo podzemne železnice, vendar pri zasedbi tirov do nezgod ni prišlo. Brez izgredov ni šlo niti v Bergamu, kjer so se protestnikom pridružili člani sindikata Fiom, ki so pred sedežem industrijskega združenja Confindustria metali petarde.

Za stavko so se odločili tudi nekateri delavci v Grčiji. Javni uslužbenci so že začeli triurno stavko. V času stavke so po državi zaprta ministrstva in šole, mediji pa objavljajo le novice o evropskem dnevu akcije in solidarnosti. V središču Aten so danes predvidene demonstracije. Grški sindikati kljub stavki ne pričakujejo težav v prometu, saj naj bi vlaki in avtobusi vozili po običajnem voznem redu.

Ohromljen železniški promet v Belgiji

24-urna stavka železničarjev je danes ohromila železniški promet v Belgiji. V Valoniji na jugu države vlaki od jutra niso vozili, v Flandriji pa jih je vozilo le nekaj, v prestolnici Bruselj pa so avtobusi ostali v remizah. Močno je bil moten tudi mednarodni železniški promet.

 

Težave v letalskem prometu tudi v Veliki Britaniji

O težavah in motnjah v železniškem ter letalskem prometu zaradi stavk in demonstracij v drugih evropskih državah so danes poročali tudi iz Velike Britanije. Kot navaja BBC, so morali zaradi evropskega dneva akcije in solidarnosti na otoku odpovedati več poletov in voženj vlaka Eurostar, poročali so tudi o številnih zamudah.

Prizadeta sta bila tudi železniški in letalski promet na Nizozemskem, kjer tako kot v Veliki Britaniji danes ne stavkajo. Med drugim je bilo odpovedanih okoli deset poletov v Španijo z amsterdamskega letališča, do poldneva pa niso vozili niti hitri vlaki med Amsterdamom in Parizom.

V Nemčiji so sindikati na današnji dan pripravili razne akcije solidarnosti. V Frankfurtu se je tako zbralo več sto ljudi, predvsem sindikalistov, ki so pozivali k solidarnosti z državami južne Evrope.

Zaradi protestov tudi nižji borzni indeksi

Protesti po Evropi pa so se poznali tudi na evropskih borzah. Pariški indeks CAC 40 je izgubil 0,30 odstotka, frankfurtski DAX 0,35 odstotka, londonski FTSE 100 0,50 odstotka. Indeks najpomembnejših podjetij v evroobmočju Eurostoxx 50 se je znižal za 0,20 odstotka. FTSEurofirst 300 je padel za 0,8 odstotka.

Merklovo pričakali protestniki

V Lizboni so nemško kanclerko pričakali z manjšimi protesti, ki se jih je udeležilo nekaj sto ljudi. "Merklova, ne," in "Izgini," so med drugim vzklikali protestniki. Merklova se je branila pred očitki na račun Nemčije. "Varčevalnega programa si ni izmislila Nemčija ali katera koli druga država," je poudarila.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (276)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Danica Krajnc
22. 03. 2014 20.27
VSE DOBRO VSEM !
Danica Krajnc
22. 03. 2014 20.07
Zmeraj bolj se mi vse zdi čudno na tem planetu ! Vse je obrnjeno na glavo ! Kar je prav je narobe in kar je narobe je prav !!!!!!!!!!!
breslin
15. 11. 2012 10.30
+6
Mi pa spet v Soboto. Bog ne daj, da bi naši kapitalisti za kakšen dan ostali brez svoje poslušne delovne sile. Še ko protestiramo plačujemo svoj čas namesto njihovega. Če ne misli nič spokat, pol bo to navaden turistični pohod skozi mesto. Pa na koncu golaž pa kuhano vino, namesto, da bi blo isto kot v Španiji, Grčiji, Italiji, Mariboru in drugje.
olyca
15. 11. 2012 08.47
+6
Države v bankrot so spravili gospodi menedžerji s podporo politike in je pravilno da tem barabam enkrat rečemo konec je z vami in tudi to kobilo Murklovo je treba nagnati vsepovsod kjer se prikaže. S svojimi idejami ščiti samo nemčijo, ostale države pa spravlja v kavs.
ZakoniZdravja
15. 11. 2012 06.39
+7
Enako je blo v libiji in siriji pac protesti samo sta eu in zda to takoj spremenili kao ljudje hocejo demokracijo. Ce je to demokracija kaj imamo potem nocem demokracije raje imam dzamarhijo :-D bomo vsaj imeli vsega dovolj
?\?~
15. 11. 2012 06.11
+4
no, pri nas je situacija sledeča......orgnizirano v prostem času delavcev.....in ne boste verjeli, danes je v enem od tiskanih medijev objavljeno, da se bo protestov udeležil tudi Janković........ hahaha.......v SLO prava burleska!!!!! spet bodo izkoristili delavce, za politično obračunavanje........in to takšni, ki so marsikaterega delavca pahnili čez rob eksistence.........
?\?~
15. 11. 2012 06.24
+2
me zanima, če bi se politik takšnega profila kot je Janković upal prikazat na demonstracijah kje v Španiji ali Grčiji......folk bi znorel..... ja, samo tam imajo banane.....mi jih pa nimamo, imamo pa zato folk, ki jim prodajajo banane........
rew333
15. 11. 2012 06.44
+5
no, to se strinjam s tabo, da jankovič nima na protestih kej delat.....
?\?~
15. 11. 2012 06.46
+2
Zamolčani motiv Semoličeve stavke je povezan z njegovo samopromocijo, saj ima 7. decembra volilni kongres ZSSS, kjer se bo po poročanju medijev znova potegoval za predsednika za petletno obdobje 2012-2017. Če bo ta nekdaj vplivni partijski politik znova potrjen za predsednika ZSSS, bo na vrhu politično najvplivnejšega sindikata neprekinjeno od padca komunizma - pozor (!) - že 26 let in bo postal nekakšen slovenski »sindikalni Kim Il Sung«.
?\?~
15. 11. 2012 06.49
+1
rew poglej podpiram proteste, obžalujem revščino v sloveniji.....stanje je katastrofalno, ampak to kar počno naši sindikati ni boj za pravice delavcev.... žalostno, ampak tako pač je ...... in dokler bomo temu nasedali, se nam bodo za hrbti prav sladko smejali......pa ne glede na to, kdo je na vrhu..... levi-desni ali sredinski.....zato ker politična opcija pač ve, da ima v SLO velikega zaveznika - in to so SINDIKATI, ki v sloveniji niso na strani delavca, ampak politike in svojih interesov...... z današnjim dnem sem sprejela odločitev, da se TAKOJ IZKLJUČIM IZ SINDIKATA...... upam, da vas bo čimveč......ker to niso sindikati!!!!
cirenij
15. 11. 2012 06.52
+1
veseli me, da se bodo udeležili demonstracij tudi študentjein delavci iz odročnih krajev s katerimi sem se pogovarjal. Vedeti moramo, da krize ne bi bilo, če to ne bi bilo v interesu velikega kapitala, ki štiti le svoje interese. Tudi Slovenija ne bi bila tako daleč (kar dejansko ni), če tega od nas ne bi zahtevala EU@co. Naj ukinejo večino občin, zaplenijo premoženje tajkunov o katerih ni več govora, zmanjšajo plače od vrha navzdol v politiki, parlamentu, državnih firmah (tistim z visokimi). Določit razmerje kot nekoč, drugače pa naj se peljejo. In ukinit nadzorne svete, komisije ( kot npr. Pukšičeva...) in omejit potovanja poslancev in vseh ostalih. Potegnit vojsko iz Kosova, Afganistana itd. Vsega se ne spomnim. Ampak rezerve so ogromne. Predvsem pa gospodarski žerjavist bi moral stopit v akcijo, pa je kar poniknil. Pa saj njemu in podobnim s takimi plačami ni problem.
?\?~
15. 11. 2012 06.55
+2
cirenij poglej kar se tiče Žerjava, sem bila včeraj presenečena.......dosti hodi po tujini in lobira......včeraj je bil v BMW in lobiral za grozd avtomobilske industrije.......bilo je celo govora o zagonu v TAM.....kamor so hoteli že pred 20 leti, pa jih niso sprejeli...... kar se tiče vsega ostalega se strinjam.......ne strinjam pa se z tezo, da se to vodi v soboto.......stavka bi morala biti med tednom in organizirana po celotni sloveniji......a res v sloveniji ni drugega kraja kot Ljubljana????.......pa zakaj pri bogu se mora vse dogajat tam........a ostala slovenija ni v krizi, ostala slovenija ne obstaja....... eh, bez veze.......mi imamo centralizirane še stavke, ki to niso........
Danica Krajnc
22. 03. 2014 20.19
meni pa je vaša plesoča slika všeč, vsaj nekaj veselega, spodbudnega,....
hamer@siol.net
15. 11. 2012 05.52
+15
Tega bo vse več, in to bo prišlo v Slovenijo, ker tak se ne da več živet. Najbolje da cela Europa bankrotira, pa se gre znova
rew333
15. 11. 2012 06.00
+8
cirenij
15. 11. 2012 06.57
+4
Enako. Ampak zrušit se mora obstoječi izkoriščevalski sistem. Banke, EU birokrati in vsi lokalni politiki.....
zemljemerec
15. 11. 2012 12.49
problem je voden v eno smer...orožja je preveč...ljudi je preveč...kdo bo žrtev in kdo bo milijarder ?
rolica
15. 11. 2012 05.41
+7
Še premalo so stavkali!!
sprint
15. 11. 2012 05.01
+10
V Lizboni so nemško kanclerko pričakali z manjšimi protesti, ki se jih je udeležilo nekaj sto ljudi. "Merklova, ne," in "Izgini," so med drugim vzklikali protestniki. Merklova se je branila pred očitki na račun Nemčije. "Varčevalnega programa si ni izmislila Nemčija ali katera koli druga država," je poudarila. Ja kdo pa potem presneto?? In Nemčija je edina država, ki v tej splošni evropski krizi beleži gospodarsko rast. In Nemčija z ga. MERKL na čelu je trenutno s svojim izsiljevanjem in dikttiranjem varčevanja drugim Evropskim deželam (samo sebi ne) zaustavila vse. Gospodarsko rast, standard, svobodo, zaposlovanje itd. Samo v Nemčiji ne. Ona je svoje kapitaliste nakrmila še bolj kot prej. Na račun ostale Evrope. In naši vrli politiki ji sledijo kot pohlevni psiček. Za zjokati. Kakšen nemško francoski vlak? Naj kar gre po svoje in iztiri kjerkoli hoče. Samo brez nas na njem madonca.
rew333
15. 11. 2012 06.01
+4
yarrick
15. 11. 2012 14.16
OBK
15. 11. 2012 01.19
+25
policaji bi morali prvi stavkat ne pa da pretepajo ljudi ki se borijo tudi za njihove pravice.
rew333
15. 11. 2012 06.03
+8
...treba je samo počakat na tisti trenutek, ko se bodo policaji pridružili folku....Potem se ta jez ne ustavi več.
Jure Herer
15. 11. 2012 01.13
+11
NWO se počasi infiltrira v naša življenja...pozanimaj se o njej in jo ustavi
Gregor Zdolšek
15. 11. 2012 01.04
+15
hehehe policija pa maha s pendrihi po folku ki jim da mesečno plačo....narobe svet no....Folk pa plača, da jih lahko fašejo.... ZDaj ne vem al so govedi protesniki, da se jim pustijo al pa policisti, ki jih hlodajo zato ker jim dajo colngo :)))) res narobe svet...
HAWX
15. 11. 2012 06.54
+2
Xit
15. 11. 2012 00.08
-14
Sam egoizem in korupcija na celi crti. Protesti brez rdece niti, brez razuma. Protestniki zgleda po evropi pricakujejo, da se bo zivelo od nedela. Politika si jemlje, kar ni njihovega. Kaj lahko poveze ljudi? Upam, da kaj drugega kot vojna.
equi value
15. 11. 2012 00.19
+12
Brezposelni ne živijo od nedela in revščina je tisto kar jih povezuje, tudi v vojni proti neoliberalnim politikom, ki nas peljejo v propad.
rew333
15. 11. 2012 06.07
+4
protestniki brez rdeče niti?!!! Rdeča nit je LAKOTA
rew333
15. 11. 2012 06.09
+7
....Protestniki so se nagarali! Tako kot pri nas delavci, ki so mesece in mesece delali brez plače!!!! Ti pa bluziš, da bi radi živeli brez dela.... Od kod prihajaš, Xit?! Si z Marsa, da nimaš nobenega stika z realnostjo?!!!!
?\?~
15. 11. 2012 06.18
-1
rew realnost v Sloveniji???? ni lačen in ogoljufan delavec, ampak je delavec orodje politike.......spet bodo ljudje izigrani!!!!!
?\?~
15. 11. 2012 06.32
+2
rew na žalost v Sloveniji je tak.......dokler bo proteste organizirala politika smo samo njihovo orodje......ne si mazat oči, da je SLO tukaj ekvivalentna z včerajšnjo evropo........ pa primerjaj naše shode z njihovimi......STAVKA je edina pravilna oblika upora.......MITINGOV NE RABIMO!!!!
rew333
15. 11. 2012 06.47
no, štajerka, tu se moram strinjat s tabo, da naši protesti niso ekvivalentni onim v Evropi, na žalost! Ne mi pa reči, da pri nas ni lačnih in ogoljufanih delavcev....
?\?~
15. 11. 2012 07.01
se strinjam......ampak hotela sem povdarit, da v sloveniji na 1. mestu ni lačen in ogoljufan delavec, ampak politični interesi sindikatov....... v tem point - sindikatom je pač malo mar kaj se dogaja z delavci, dokler nimajo lastnih koristi......
KisloZelje333
15. 11. 2012 12.07
+1
raw povprečen slovenec je res da žal še iz marsa, po vsem kar bi lahko na tem portalu prebral, si vzel 20 minut časa, zgooglal zadevo, videl kako bankirji in vatikan vodijo vse skupaj, se pa najdejo ljudje, ki protest označijo kot, da se delavcem ne da delat, NEVERJETNO!!!!!!!!
yarrick
15. 11. 2012 14.19
+1
Verjemi da je to preveč za njihove možgane.le kdo pri zdravi pameti bo še verjel "teorijam zarote" (ki to niso več)? politika je krasno usmerjena; divide et impera .Ampak tudi taki sistemi padajo, tudi ta bo....Vprašanje pa je kakšna bo cena za tak razpad...
M_teorija
14. 11. 2012 23.46
+18
Neoliberalisti tole je le opozorillo, da vaše kakulacije, ( katerih človek je le nebodiga treba strošek, ki ga je treba za čim večje dobičke zmanjševat pod minimum) niso pravilne in se prej ko slej ne izidejo. Ampak kasneje ko bo bolj bo spregovoril argument moči. Zato pamet v glavo zaradi nas vseh, vrzite to nehumano doktrino na smetišče zgodovine. Umetni sistemi morajo služiti človekovemu blagostanju in ne njegovemu mučenju.
suzukigsxr
15. 11. 2012 01.33
+4
Kolbrin
14. 11. 2012 23.19
+7
17. novembra pa pri nas
cukr1
15. 11. 2012 00.17
+12
Ja hahaha. Vsa Evropa danes, Slovenci pa v soboto. Me prav zanima ta protest.
DOLENC1991
14. 11. 2012 23.11
+32
evo se je že začelu! GREMO ŠE MI SLOVENCI AJDEEE!!!
...Lejga...
14. 11. 2012 23.48
-4
Bruhalnica24
14. 11. 2012 23.02
+14
Boschtjan Zupanchich
14. 11. 2012 23.15
+2
joza33
14. 11. 2012 23.00
+10
počelo je počelo...
Duhec3
14. 11. 2012 22.43
+32
Policaji so dvolični..... vedno udarijo po ljudstvu, tudi pri nas bodo......
yarrick
15. 11. 2012 14.22
palica ma dva konca ;) oni udarijo po nas, mi se gremo pa državno nepokorščino pa ne bo plač za njih.kaj praviš kdo bo dolgoročno na slabšem ;)?
demokracija
14. 11. 2012 22.36
+35
počasi se začenja.............................
BASILEIA RHOMAION
14. 11. 2012 22.50
+23
Tip30
14. 11. 2012 23.08
+11
Pr nas pa v soboto, da ne bomo prevec skode naredil. Vse je zlagano
cukr1
15. 11. 2012 00.18
+5