Tujina

'Nemčija je trdna skala v nevihti finančne krize'

Bruselj, 05. 10. 2011 18.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Angela Merkel je izrazila podporo evropskemu ukrepanju za dokapitalizacijo ranljivih bank in pozvala k čimprejšnji odločitvi o tem. Poudarila je še, da sprememba pogodbe EU ne sme biti tabu.

Nemška kanclerka Angela Merkel podpira usklajeno evropsko dokapitalizacijo bank, "če bo obveljalo skupno stališče, da banke nimajo dovolj kapitala glede na trenutne razmere na finančnih trgih". Ob tem je poudarila, da je za takšno dokapitalizacijo treba opredeliti merila, in to hitro. "Čas pritiska, zato je treba to storiti hitro," je opozorila kanclerka in spomnila, da so za trge pomembni rezultati. Ob tem ni izključila, da bi lahko o tem govoril vrh Unije na zasedanju 17. in 18. oktobra, a poudarila, da morajo merila opredeliti eksperti. Nemška kanclerka je v tem kontekstu poudarila tudi, da je nujno ustrezno komuniciranje med EU in ZDA, ne pa "kritične opazke" na račun drug drugega. Na nujnost ukrepanja v pomoč bankam je sicer Evropo danes znova opozoril Mednarodni denarni sklad (IMF).

Svojih besed glede spremembe pogodbe Merklova ni želela podrobno pojasniti, jih je pa interpretiral predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso. Sprememba pogodbe bo morda potrebna za krepitev integracije, je dejal in dodal, da tako "tolmači duh predloga". Ob tem je Barroso zatrdil, da nikakor ne gre za prelaganje odločitev, ki jih je treba sprejeti zdaj. Morebitna sprememba pogodbe po njegovih besedah "ni izgovor" za neukrepanje. Poudaril je tudi, da je pogled v smeri več, ne manj Evrope, dober znak za trge.

Merklova in Barroso
Merklova in Barroso FOTO: Reuters

Je prava pot preporod, ali lahko Evropa reši svoje težave?

Nemška kanclerka je komentirala tudi položaj Grčije, pri čemer je znova poudarila, da "Grčija mora ostati del območja evra". Glede drugih odločitev v povezavi s to državo pa je dejala, da bo Nemčija najprej počakala na poročilo trojke o vzdržnosti grškega dolga. Tako Merklova kot Barroso sta poudarila, da je "Evropa na križišču". Barroso je menil, da je prava pot "evropski preporod". Merklova pa verjame, da Evropa lahko reši svoje težave, če jo bodo vodili skupni evropski ideali.

Šef komisije je ob tem poudaril, da nujnosti skupnega ukrepanja in pomena Evrope nikjer ne razumejo bolje kot v Nemčiji. Nemčija je po Barrosovih besedah Evropi "na mnogih področjih pokazala pot" in je evropski "gospodarski zgled". Ob tem se je Barroso Nemčiji zahvalil za potrditev razširjenega začasnega kriznega sklada (EFSF) – in to priložnost izkoristil za poziv Slovaški, naj stori enako – in za dober odziv na komisijin predlog za uvedbo evropskega davka na finančne transakcije. Prav tako je Barroso pozdravil predlog Berlina in Pariza za redna srečanja voditeljev držav v evrskem območju, potem ko je nedavno kritiziral njune predloge za "gospodarsko vlado" evrskega območja, češ da je "gospodarska vlada" komisija in da nove institucije niso potrebne. "Brez Nemčije ne bi imeli EU, kakršno imamo. Vaš prispevek je ključen. Evropa ne more biti uspešna brez Nemčije in tudi Nemčija ne brez Evrope," je še dejal Barroso. Merklova pa je zatrdila, da je Nemčija naklonjena krepitvi EU, saj želi bolj stabilno in konkurenčno Unijo.

Jerzy Buzek
Jerzy Buzek FOTO: Reuters

O skupnih evrskih obveznicah, ki naj bi jih še letos predlagala Evropska komisija, Nemčija pa jim ostro nasprotuje, danes na novinarski konferenci Merklove in Barrosa ni bilo govora.

Merklova se je na sedežu Evropske komisije v Bruslju sestala z Barrosom in udeležila rednega tedenskega sestanka evropskih komisarjev. Pozneje pa se je odpravila še v Evropski parlament na srečanja s predsednikom Jerzyjem Buzekom in vodji političnih skupin.

Buzek je po srečanju poudaril, da sta Merklova in Nemčija "trdna skala v nevihti finančne krize", ter menil, da bi se bilo treba v sodelovanju z drugimi institucijami dogovoriti o možnosti hitrejšega sprejemanja evropske zakonodaje, ki je bistvena za odzivanje na krizo.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (15)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

majorb
09. 10. 2011 02.01
'Nemčija je trdna skala v nevihti finančne krize'. SAJ JE LAHKO, KO PA KRADE DRŽAVAM NEKDANJE JUGOSLAVIJE.
cirenij
06. 10. 2011 08.06
Merklova si ne bi toliko prizadevala, če ne bi reševala lastnih bank in gospodarstva. Šmirgla se ji za ostali svet in "nepomembno" Slovenijo. Krizo so zakuhali in se skušajo na vsak način rešiti.
upornik_007
05. 10. 2011 23.52
15.10.11 GLOBALNA REVOLUCIJA SE ZACENJA DOVOLJ JE DOVOLJ UPRIMO SE!!!!
mad-max
05. 10. 2011 23.33
pravjo dolih njemačka je njemačka :)
mad-max
05. 10. 2011 23.32
pravjo dolih njemačka je njemačka :)
yarrick
05. 10. 2011 23.09
"nemčija je trdna skala v nevihti finančne krize" hahahaha, to pa je šala dneva.MENCI bodo padli takoj, ko se jim ustavi izvoz izdelkov v ostale evropske države, ki so hkrati največji odjemalec pol in izdelkov nemčije.le kaj bo nemčija z toliko izdelki, in izvozom ki lahko konkurira kitajski, ko pa NIHČE ne bo imel denarja da bi to robo kupil? pa kajse gredo ti tu zgoraj? a mislijo, da smo vsi NEUMNI ali kaj?! @bobcat to se pa strinjam.Kar dolfi ni uspe l z vojsko, so sedaj z finančnimi spletkami.Na žalost je tako kot si dejal. @crnkamn 05.10.2011, 21:45 Saj ni važno, kolk vsakemu odtegnejo, važno je da je SLOVENIJA POKAZALA PRIPRAVLJENOST POMAGATI DRŽAVAM V KRIZI(neglede na to, da ima slovenija že tako in tako dovolj težav brez da tu vpletamo grčijo, španijo, italijo in irsko). Očitno za našo vlado velja rek: CILJ OPRAVIČUJE SREDSTVA.LE da bomo tokrat ostali daleč od cilja, pa še revni povrhu...
gordo
05. 10. 2011 22.19
apak tudi skala lahko pade
crnkamn
05. 10. 2011 21.45
Angela Merkel je izrazila podporo evropskemu ukrepanju za dokapitalizacijo ranljivih bank. Nemčija je trdna skala v nevihti finančne krize. Ravno zaradi teh politicnih napak Merklove, ne bo vec Nemcija trdna skala! Za Grcijo pridejo se ostale krsiteljice, ki so 5-10x vecje! (Italija in Spanija). Ce je nasa padla vlada bila sposobna darovati 400 miljonov evrov v ta sistem, pomeni da bo vsakemu slovencu od dojencka do penzionista vzeto 200 evrov. Ce pogledamo, kaksna bo obremenitev na tiste ki so delovno sposobni in jih je 826.000 lahko vidite da je vlada vzela 480 evrov kar je skoraj minimalna placa oziroma malce manj kot 50% neto od 950e povprecja slovenske place in jih dala grkom!
bobocat
05. 10. 2011 20.41
Evropski finančni trg se bo kmalu sesul in EU se bo začela razpadati. Saj, kaj je pa sploh šlo na bolje? Bolje je samo elitam, ki so si nagrabile denarja, za proletariat jim je pa malo mar. Zame je članstvo v EU nazadovanje v vseh gospodarskih pogledih. Pa saj je že iz zgodovine jasno da države, kot so Nemčija, VB, Francija, Italija, grabežljivo in slinasto hrepenijo po prevladi v vzhodni in južni Evropi. Za njih smo bili in bomo ostali manjvredni in bognedaj da v nečem napredujemo ali jih celo dohitimo . EU je finančna okupacija na novo pridruženih držav in narodov, z blagoslovom domačih novodobnih politikov ( mešetarjev).
bobocat
05. 10. 2011 20.31
Kaos hočejo ker le na ruševinah starega sveta lahko pripeljejo novi svetovni red in začnejo vojno nad človeštvom.
upornik_007
05. 10. 2011 20.22
nasemu svetu se priblizuje velika katastrofa ki bo globalna in to kmalu financni,socialni druzbeni sistem se bo zrusil!
bobocat
05. 10. 2011 19.54
Bankrot Grčije in vse EU bi bila rešitev za vse poštene državljane. Nepravičen sistem, ki je na oblasti danes, se mora slej kot prej sesuti sam vase. Uspešno in lepo prihodnost obeta zgolj medsebojno spoštovanje in delovanje za skupno dobro. Nekako znano se sliši, ne? Kdor še dejansko verjame v rešitev Evra, je res zaslepljen !!
mac4_m
05. 10. 2011 19.46
sramota. Nemške in francoske banke, ki so se bankrotirale z slabimi naložbami bi morale propasti, eu pa vložiti tožbo in zahtevo za gospodarske sankcije proti zda, kjer so z državnim poroštvom prodajali tem bankam ničvredne papirje. Gotovo pa je bilo vse to namerno, saj so se zda čudežno rešilie krize in potopa dolarja takoj po teh nesmiselnih 'naložbah'.. Samo nate...vanje naroda.. in nenasitna pogoltnost bogatih. Že dandanes je jasno, da je z eu in evrom konec.. Te namišljene politične poteze danes so brezpredmetne..
etrangerF
05. 10. 2011 19.40
alterego05.10.2011, 18:31 nemško-francoski vlak bo vsak čas ausglajzal... In vsi skupaj z njim
alterego
05. 10. 2011 18.31
nemško-francoski vlak bo vsak čas ausglajzal...