Tujina

'Italija naj čim hitreje razjasni situacijo'

Bruselj/Berlin/Pariz/Rim, 10. 11. 2011 10.41 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min

Italijanska kriza podžiga bojazni, da je scenarij delitve evrskega območja vse verjetnejši. A Nemčija trdi, da je za ohranitev območja evra v sedanji obliki. Res pa je, da se mora Italija čim prej spraviti v red.

Obresti na 10-letne obveznice italijanske države so v sredo presegle psihološko mejo sedem odstotkov, ki velja za mejo, do katere bo država še sposobna odplačevati svoje dolgove. Po poročanju CNN so bili zahtevani donosi na italijanske obveznice že v sredo zjutraj 7,3 odstotka. Po poročanju Daily Maila pa so obresti na obveznice že čez dan narasle tudi do 8,1 odstotka.

Ta meja sicer ni fiksna, zmožnost odplačevanja dolgov pa je tudi odvisna od tega, koliko časa ostanejo obresti na obveznice tako visoke. Za primerjavo: Irska je dobila mednarodno pomoč, ko so obresti na obveznice dosegle osem odstotkov, obresti na grške obveznice so dosegle 10 odstotkov, portugalske pa 9 odstotkov.

Za Italijo in Španijo, ki sta tretja in četrta največja ekonomija EU, je veljalo, da sta preveliki, da bi padli, še piše CNN. Čeprav so države drugim državam finančno pomagale, obstaja bojazen, da je Italija preprosto prevelika, da bi ji lahko pomagali, če bi zašla v resno krizo.

Italija rekordno drago do svežega denarja

Italija je sicer na današnji dražbi 12-mesečnih zakladnih menic zbrala pet milijard evrov, za svež denar pa je bila prisiljena pristati na rekordno visoko obrestno mero. Povprečna zahtevana donosnost je namreč znašala 6,087 odstotka, kar je največ za menice z ročnostjo leta dni od uvedbe evra naprej.

Današnja prodaja italijanskih državnih dolžniških vrednostnih papirjev je bila prva po torku, ko je italijanski premier Silvio Berlusconi napovedal, da bo po potrditvi programa stabilnosti v parlamentu, torej po potrditvi protikriznih ukrepov, ki jih je obljubil Evropski uniji, odstopil.

Merklova Italijo poziva, naj uredi svojo politično situacijo.
Merklova Italijo poziva, naj uredi svojo politično situacijo. FOTO: Reuters

Politična situacija v Italiji ne pomaga

Z Berlusconijevo napovedjo pa je v Italiji zavladala politična negotovost. Tako je nemška kanclerka Angela Merkel Italijo danes pozvala, da čim hitreje razjasni politične razmere, ki so nastale. Kot je poudarila, je to ključno za povrnitev kredibilnosti države. Poleg imenovanja političnega vodstva v državi je nujno tudi čimhitrejše sprejetje paketa varčevalnih ukrepov, je še dejala in dodala: "Imam vtis, da je Italija na pravi poti, a čas pritiska."

Da bo Berlusconi odstopil takoj po sprejemu ukrepov pa je zatrdil tudi italijanski predsednik Giorgio Napolitano, kar pa bi se lahko zgodilo že to soboto. Predsednik je v sredo zvečer imenoval ekonomista in nekdanjega evropskega komisarja Maria Montija za dosmrtnega senatorja. Tako se bo italijanska vladna kriza očitno končala z imenovanjem tehnične vlade z Montijem na čelu. Potem ko so ga podprli v največji opozicijski stranki, Demokratski stranki, naj bi ga podprl tudi Berlusconi. Je pa Montija zvečer sprejel tudi Napolitano. Iz urada Napolitana so o obisku Montija sporočili, da gre za "vljudnostni obisk".

Ali se mora območje evra pripraviti na izstop Italije?

Vse hujša kriza pa je prisilila predsednika Evropske komisije Joseja Manuela Barroso, da je izdal ostro opozorilo o verjetnem scenariju evrskega razkola. Kot poroča Reuters, potekajo prav o tem že poglobljeni pogovori med nemškimi in francoskimi oblastmi.

Diplomatski pogovori med Parizom, Berlinom in Brusljem naj bi potekali celo v smeri verjetnosti, da bo ena ali več držav izstopila iz območja evra, s tem pa naj bi se ekonomsko jedro evroobmočja okrepilo. Če tega ne bodo storili, obstaja verjetnost, da bodo močno upadli družbeni produkti držav članic, s čimer bi bilo ogroženo na milijone delovnih mest.

Nemška vlada namigovanja zanika in poudarja, da si ne prizadeva za krčenje evroobmočja, temveč si prizadeva za utrditev evrskega bloka kot sedanje celote. Merklova je zatrdila, da si Nemčija prizadeva za ohranitev območja evra v sedanji obliki. "Imamo en sam cilj in to je stabilizirati območje evra, kakršno je danes, ga narediti konkurenčnejšega, doseči napredek pri uravnoteženju proračunov," je dejala.

 

Evropa dveh hitrosti je scenarij, ki ga zagovarja francoski predsednik Sarkozy, vse bolj verjetno pa je, da se bo morala ena ali več držav odpovedati evru in zapustiti evrsko območje.
Evropa dveh hitrosti je scenarij, ki ga zagovarja francoski predsednik Sarkozy, vse bolj verjetno pa je, da se bo morala ena ali več držav odpovedati evru in zapustiti evrsko območje. FOTO: POP TV

Klic k spremembam pogodb o članstvu v Evropski uniji sledi predlogu francoskega predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki zagovarja uvedbo Evrope dveh hitrosti. Ključ delitve bi bil podatek, koliko posamezne države poglabljajo integracijo Unije, na trdno jedro ekonomsko stabilne Evrope pa bi bile bolj ohlapno navezane nove članice iz ekonomskega obrobja.

Evropska centralna banka je kot protikrizni ukrep uvedla nakup večje količine italijanskih obveznic, nadaljnjim ukrepom pa se odpovedujejo, tako so italijanske 10-letne obveznice obstale na meji sedmih procentov, kar pa ne zadošča za potešitev apetitov velikih vlagateljev. Ekonomski zlom Italije bi pomenil avtomatično razpad evroobmočja, očiten strah pred tem pa odraža že stanje francoskih obveznic, ki so kot nemške dosegle s 140 točkami rekordno dno v času, odkar imamo evro.

Vera v trdnost evra v zadnjem času vse bolj upada. Kaj bi skupno valuto lahko rešilo?
Vera v trdnost evra v zadnjem času vse bolj upada. Kaj bi skupno valuto lahko rešilo? FOTO: Reuters

Christine Lagarde, predsednica Mednarodnega denarnega sklada, je na finančnem forumu v Pekingu evropsko dolžniško krizo primerjala z "izgubljenim desetletjem“ japonskega gospodarstva. Če ne bodo vsi vpleteni ukrepali odločno in hitro ter družno, se lahko spirala nestabilnosti in kolapsa razširi na ravni svetovnega gospodarstva, poudarja Lagardejeva.

Finančni ministri evrskega območja so se v ponedeljek dogovorili o 440 milijard evrov težkem denarnem skladu, s katerim bi pred grškim scenarijem obvarovali gospodarstva, kot sta italijansko in špansko. Velik dvom v uresničitev načrtov pa se postavlja ob vprašanju, ali bo Italija dejansko zmogla poplačati 1,9 trilijona evrov dolga. Tako se bodo že decembra predvidoma dogovorili o možnosti finančne okrepitve sklada evropske finančne stabilnosti EFSF.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

nesramnež
11. 11. 2011 03.49
smeška se pa ko vaš Zorane
upornik_007
10. 11. 2011 22.06
yarrick
10. 11. 2011 20.21
Trust35 10.11.2011, 11:08 HAHAHA, too big to fail eh? pa še vedno je zadolžena 120% glede na BDP ;).tko da ti svetujem, da si malo preučiš možnosti ki jih sploh še ima Eu parlament na čelu z ECB in potem povej KOLK možnosti je da italija NE PADE. Edian varianta sedaj je: a)vstop strateškega partnerja(kitajske) b)ukrepi podobni QE v ameriki(ne zaležejo, vidimo) c)pustijo da bankrotira in potegne s sabo celo evropo (še najbolje da Eu propade n se začne delati na nečem boljšem, od začetka). @scipio 10.11.2011, 11:30 Evropa se iz tega NE BO izkopala na način kateri bi bil dober za nje prebivalce ! Drugače pa se evropa obnaša kot se je obnašala jugoslavija TIK PRED RAZPADOM. Potem pa povej v ČEJ ME je EU BOLJŠA od JUGOSLAVIJE? Pri obeh "unijah" je šel deanr držav v centralizirano upravo, pri obeh unijah se je pobiralo na koncu denar za reševanje držav iz zavoženih situacij, na koncu pa je šlo vse skupaj v tri krasne.poleg tega pa mi povej še nekaj; KDO ti garantira, da bi pokojninski zakon rešil probleme države? A je teh 230 ali 250 miljonov na leto res največji odliv iz proračuna? če je potem se strinjam, da bi zakon "MOGOČE" kaj popravil, drugače pa naj začno urejati PRI SEBI potem šele pri drugih. Mogoče bi pa tisti denar ki je šel za reševanje "grčije" (bolj ostalih kot grčije) dali v pokojninski sklad pa bi bil še eno leto mir...
upornik_007
10. 11. 2011 18.36
dejte se kej poracat o uporih v zda in nasilje policistov!!! na RT programu vse lepo pokazejo svet tone in tone in to ekspresno hitro!!!!
janez6b
10. 11. 2011 18.32
Video NUJEN OGLED;Umazane goljufije z dnevnicami v EU: naši zastopniki – poslanci so lopovi in kradljivci.2
chadmaster1
10. 11. 2011 18.30
odlašamo neizogibno dalj časa bomo odlašali močnejši bo padec valute KDO BO NASTRADAL MI NAVADNI DRŽAVLJANI
krtaca15
10. 11. 2011 18.22
Predlagam referendum o izstopu iz evra.
chadmaster1
10. 11. 2011 18.20
realno gledano je da bo v roku 6 mesecev PRIZNANA KRIZA ker kriza je že od uvedbe FIAT valute . To je valuta ( euvro, dolar...) ki nima relne vrednosti ki stoji za njo ZLATO. In banke ustvarjajo denar iz dolgov......... Volitve so metanje peska v oči izbira med DESNICO in LEVICO je iluzija ki poskrbi da ljudje ne gredo na ulice in upajo da bodo politiki nove obljube izpolnini čeprav sami vedo da je nemogoče DOL Z BANKAM !!!!!!
Northwest
10. 11. 2011 18.19
Bolje,da se jutri razpademo in imamo zopet vsak svojo valuto,kot pa ulagat dnar nekam brezzveze in samo podaljsevat razpad.
upornik_007
10. 11. 2011 18.17
pa seveda brez evra evropska unija ne more obstajat nima smisla tako to zna zelo hitro razpadt
d888
10. 11. 2011 18.03
Dolžniška kriza je fikcija,ker elita ne želi sprememb pa ne podnebnih ampak spremembo ljudi,ki niso zadolženi do grla.Enostavno,če ne moreš zadolžiti posameznika pa zadolži državo v kateri biva.Kar je skrb zbujajoče je to,da se je podoben,da ne rečem enak scenarij dogajal pred prvo in drugo svetovno vojno.
rupsi31
10. 11. 2011 18.01
Reševanje umirajočega. pač bodo umetno še vzdrževali vse skupaj. Si nakradli milijone evrov in nato rekli konec je :).. bolje ne bo nikoli !
Gorazst
10. 11. 2011 17.56
Nonstop mediji govorite kako bi se morale države ''spraviti v red''. Če bi se kdo moral spraviti v red so to politiki. Njim vsak dan pošiljajte zgodbe kako naj se ''spravijo v red''.
upornik_007
10. 11. 2011 17.46
wuhuhu kako evropa ekspresno hitro propada kar cez noc je italija na udaru gospodje v bruslju se posebi merklova kaj naj vam recem kot to KONEC JE!!! vsako nesmiselno resevanje evra je popolnoma brez veze morda ze sami veste da je konec samo si nocete priznati in se kar naprej zivite v neki iluziji!
Robberto
10. 11. 2011 17.44
Zdej ko so videli kaj je možno, in kaj se je naredilo z Grčijo. To, da so jim 'poplavali' z denarjem bodo vsi svede padli v take situacije, le, da kav dobivajo denar.
upornik_007
10. 11. 2011 17.44
wuhuhu kako evropa ekspresno hitro propada kar cez noc je italija na udaru gospodje v bruslju se posebi merklova kaj naj vam recem kot to KONEC JE!!! vsaka nesmiselna resevanje evra so popolnoma brez veze morda ze samo vesta da je konec samo si nocete priznati in kar zivite ve neki cudni iluziji !!
scipio
10. 11. 2011 16.17
"Je v skladih dovolj sredstev za pomoč Italiji?" *
MaX24
10. 11. 2011 16.03
DAJMO ŠE MAKARONARJEM DENAR POSODIT , SEJ NE DA MAJO VELIKO BOLŠE PLAČE PA POKOJNINE KOT MI ... NAROBE SVET DENAR DAJEMO TISTIM KI MAJO VIŠJE PRIHODKE PA VIŠJE STANDARDE ...
matic cad
10. 11. 2011 15.19
Ljudje ko vam mi dajemo linke jih prosim poglejte in posredujte naprej samo tako bomo ljudem pokazali v kašni laži živimo,,,sodelujte
Madcitizen
10. 11. 2011 14.21
svoboda ( youtube.com/watch?v=vY3EtnNw-bI& )