Tujina

'Evropa bi bila veliko koncentracijsko taborišče'

Moskva, 07. 05. 2010 10.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Brez velike žrtve Rdeče armade na vzhodu bi bila Evropa danes veliko koncentracijsko taborišče, je dejal ruski predsednik Medvedjev. Stalina je označil za zločinca in diktatorja.

V Moskvi bo v nedeljo velika vojaška parada ob 65-letnici konca druge svetovne vojne. Vaja je uspela.
V Moskvi bo v nedeljo velika vojaška parada ob 65-letnici konca druge svetovne vojne. Vaja je uspela. FOTO: Reuters
Sovjetska zveza je bila zelo zapletena tvorba in režima ni mogoče drugače opisati kot totalitarnega. Takrat so zatirali temeljne pravice in svoboščine. Ruski predsednik Dmitri Medvedjev

Pred nedeljsko osrednjo slovesnostjo v Moskvi ob 65. obletnici zmage nad nacistično Nemčijo je ruski predsednik Dmitrij Medvedjev posvaril pred "ponarejanjem zgodovine". Hkrati je nekdanjo Sovjetsko zvezo označil za totalitarni režim, ki je zatiral pravice, Josipa Stalina pa za diktatorja, katerega zločinov ne bo mogoče nikoli odpustiti.

"Pogosto je zmaga nad fašisti predstavljena kot rezultat druge fronte, ki so jo zavezniki odprli na Zahodu. Dejansko pa so nemške sile odločilni poraz utrpele na vzhodni fronti v boju proti Sovjetski zvezi," je v pogovoru za današnjo Izvestijo med drugim dejal Medvedjev in dodal, da brez te velike žrtve Rdeče armade Evropa danes ne bi bila moderna in cvetoča celina. "Najverjetneje bi bila veliko koncentracijsko taborišče," je menil ruski predsednik.

Priprave na parado ob obletnici konca 2. svetovne vojne v Moskvi
Priprave na parado ob obletnici konca 2. svetovne vojne v Moskvi FOTO: Reuters

Voditelja Sovjetske zveze Josipa Stalina (1878–1953) je Medvedjev označil za zločinca. Takratno vodstvo v Moskvi si je želelo državo popeljati naprej, a Stalin je zagrešil "množične, neodpustljive zločine" nad lastnim narodom, je dejal ruski predsednik, ki je tudi kritiziral nekatere pobude v Rusiji, da naj bi javne prostore ob nedeljskih slovesnostih v Moskvi ozaljšali s Stalinovimi portreti.

"V Kremlju ne bomo v nobenem primeru uporabili simbolov, kot so Stalinovi plakati," je še dejal in kot "absolutno izključeno" zavrnil možnost, da bi se stalinizem vrnil v ruski vsakdan. Ruski predsednik se je tudi zavzel za popolno odprtje arhivov o drugi svetovni vojni. "Skrajni čas je že," je pribil.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (47)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
09. 05. 2010 22.11
pepe007 07.05.2010, 12:24 13 Medvedjev ima prav. Prav tako je res, da bi brez velike žrtve nacistov na vzhodu Rusi prišli preveč v Evropo in rezultat bi bil enak. Tako da se je ravno kolikor toliko poglihalo... Kako bi bilo, če bi Rusi osvobodili Italijo, Francijo in celotno Nemčijo? Teoretično seveda... /// Saj nekdanji KGB-agent Viktor Suvorov omenja ,da je Sovjetska Zveza sama sprozila Hiterjev napad ,oziroma zacetek 2.SV ,SZ ga je napeljala k temu ,da je napadel Zahodno Evropo (Francija ,VB,Skandinavija) in se Srednjo Evropo ter Balkan. Sovjetska Zveza naj bi potempo nacrtih sele leta 1944 -1945 zacela ofenzivo proti Hitlerju in "osvobodila" Evropo izpod nacizma! Tej tezi v prid govorijo dejstva : -Sovjetska Zveza je imela leta 1939 najvecjo vojsko na svetu! -Divizije Nemcev z naci zvezniki so bile 55 divizij proti 128 divizijam Rdece Armade. Vojaskega osebja je leta 1939 Naci Nemcija imela 1.400.000 proti 3.400.000 Rdece Armade. Artilerija: Nemcija(16.300 kosov) proti SZ(38.500 kosov) Tanki: Nemcija (900) proti SZ(7.500) Bojna letala: Nemcija (1.400) proti SZ(6.200) Potem Sovjetska Rdeca Armada je imela relativno sibko defenzivno linijo ,ker je bila pripravljena le na ofenzivo ,kar pojasni hiter prodor nemskega Wehrmachta ,skoraj do Moskve. Potem vojaski zemljevidi najdeni pri mrtvih sovjetskih vojakih so bili izkljucno zemljevidi Srednje Evrope ,Balkana ter Skandinavije. Ne pa kot bi bilo pricakovano zemljevidi Sovjetske Zveze ,kar bi vojakom omogocilo lazje terensko taktiko v prid defenzivi ,to govori o ofenzivnih nacrtih Rdece Armade. Seveda je Hitler leta 1941 ze predlagal Veliki Britaniji premirje in skupno ofenzivo proti SZ ,a so ga Britanci zvrnili ,ko jih je leta 1940 napadel v zracni bitki za Anglijo.
zahod.west
08. 05. 2010 12.21
-2
pravakritika, ne bluzi, tudi moji dedi so se borili proti fašistom in nacistom, so bili zaprti itd. itd......po vojni pa se niso podvrgli vam zverinskim komunistom in so za to plačali, ampak po letu 1990 se vsaj lahko govori o tem, prej niti tega. in ker vem, kako hinavski znate biti vi, ki ste bili in ste ves čas pri koritu , ne bom te prepričeval, ker vem da te ne bom, kakor tudi ti ne boš mene....vsak na svoji strani, jaz za enačenje vas komunistov s ostalo nacistično in fašistično drhaljo, ti pa poveličuj naprej sam sebe..... in tvoje pokole nedolžnih otrok in žena
Jimi1
08. 05. 2010 10.23
+2
Ti Bajukovi fantje se ne zavedajo, da bio po tem, ko bi pomagali v konc. taborišča poslati Slovence tudi sami pristali v njih. Takšen je bil Dolfetov plan. Danes bi od vsega skupaj ostal samo pepel...
pravakritika
08. 05. 2010 09.33
+2
..ker me je Victoriusus skritiziral, ker enačim Domobranstvo in nacizem, bi lepo prosil, da mi nekdo razloži, zakaj ni to isto.... Sam namreč še zmeraj trdim da je ISTO.....
gozdar1
08. 05. 2010 09.30
Ni dvoma SZ je nosila glavno breme vojne proti nacisticni nemciji...in seveda navkljub temu, da nimam najboljsega mnenja o zahodnih voditeljih,ki so dopustili oborozevanje nemcije (protiutez komunisticni SZ,..) je bil stalin se za nekaj razredov vecji krvnik,... saj jenpr. malo pred vojno zaradi svoje paranoje obglavil rdeco armado, ki je tudi zato placala veliko vecjo ceno, kot ze sicer... Je pa ironicno, da so prev Stalinove petletke (ki so SZ sicer stale nekaj miljonov njenih prebivalcev) postavile industijsko bazo, ki je v koncni fazi omogocila medvojno proizvodnjo orozja,...
pravakritika
08. 05. 2010 09.30
+1
....TaBeli pa Domobranci pa Črnorokci so zame isto kot nick , ki ga imaš ti, pajtlerblanka..... Od samega začetka so se prislinili in sodelovali z Nemci, Italijani in Madžari.... Tos o dejstva, ki jih NE MORETE spremeniti, pa če še tako pljuvate okoli sebe... Teh dejstev ne spremenijo NOBENE packarije, ki so se dogajale na obeh straneh.... Pa še to : Ko so se trumoma valile kolone PETOKOLONAŠEV proti Holmecu, so me potjo še zmeraj pobijali...... Tako so od moje dobre prijateljice starši izgubili glavo dva dni pred koncem vojne.... Glavo so izgubili dobesedno.....
Buena Vita
08. 05. 2010 07.58
+0
SPRINT FUJ,SRAM NAJ TE BO,PO VOJNI JE TITO POBIJAL,,,NE V VOJNI,,V VOJNI SE JE VEČINOMA SKRIVAL
Buena Vita
08. 05. 2010 07.56
-1
TAKO JE --MEDVEDJEV SE JE OPOGUMIL IN POVEDAL DOLGO ZAMOLČANO RESNICO NA GLAS,BREZ DLAKE NA JEZIKU ČESTITAM
sprint
08. 05. 2010 07.19
+1
victoriosus 07.05.2010, 22:32 Saj pravim, nemogoča debata: "pravakritika" enači domobranstvo in nacizem. "Slovanec" pa, da je bil Tito velik voditelj....... Ni še prostora za objektivnost, ker rdeča propaganda se še vedno ni zaključila, glave so enostransko preobremenjene. Ampak bo, čez čas. --- Na to objektivnost victoriosus pa boš dolgo čakal. Ljudi, ki smo živeli pod Titom je še zmeraj veliko. In samo mi lahko presojamo tisti režim z zdajšnjim. Ker smo izkusili kako je bilo in to lahko v praksi primerjamo. In ne bom rekel, da je ta sistem bolšji od prejšnjega. Zame ne. In TITO bo v naših srcih bil še dolga leta. Navkljub povojnim pobojem. S tem se ne bom obremenjeval ker je to posledica vojne, v kateri je umrlo milijone ljudi. In po vsaki vojni zmagovalec določa politiko, poraženec pa potegne ta kratko. In domobranstvo enostavno enačimo z nacizmom zato, ker so domobranci aktivno, javno in odkrito sodelovali z njimi in podprli sile okupatorja in se NISO borili proti njim. In na kocu tisti tvoj : "Ampak bo. Čez čas." NE, pa ne bo. Ker glede na to, kaj se je začelo po svetu dogajati, se zavedaj, da se bo komunizem vrnil. In naj kar se. Kolo zgodovine se pač obrača.
loden
08. 05. 2010 03.58
+1
... kar se je zgodilo včeraj, ne moremo spremeniti (lahko se samo iz tega nekaj naučimo), kaj bo jutri, ne vemo, živimo DANES.
Istrijan
08. 05. 2010 03.46
+1
Šjor Medvedev pozablja, da bi jih Nemčija pregazila, če se ne bi borila na toliko straneh naenkrat in če ne bi Sovjeti dobivali ogromno zavezniške pomoči. Važen dejavnik je bil tudi Hitler, saj je mogokrat dajal blazna povelja (ala Stalingrad) in ni poslušal generalov. Če bi generali imeli glavno besedo bi vojna dlje časa trajala. Če odštejemo nacistično nesnago in zločine je treba priznati, da so imeli Nemci najboljšo vojsko.
Krbo?
08. 05. 2010 01.27
+0
V Sloveniji še je veliko komunistov, zato ni mogoče objektivno diskutirati. Za mene niso komunisti nič boljši od nacistov, vse isto sranje. Seveda vsem ni šlo slabo, ko so komunisti vladali, ampak tudi pod nacističnem režimu niso vsi trpeli. Tak da to ni noben argument.
victoriosus
07. 05. 2010 22.32
Saj pravim, nemogoča debata: "pravakritika" enači domobranstvo in nacizem. "Slovanec" pa, da je bil Tito velik voditelj....... Ni še prostora za objektivnost, ker rdeča propaganda se še vedno ni zaključila, glave so enostransko preobremenjene. Ampak bo, čez čas.
Slovanec
07. 05. 2010 21.39
+1
zahod.west: Tito je bil velik voditelj in če si imel v družini izdajalce, ki so pomagali okupatorju, in so jih v Titovem imenu izgnali , razumem tvoje frustracije, če jih nisi imel potem razumem tvojo nevednost, sprenevedaš se verjetno ne...
pravakritika
07. 05. 2010 21.23
zahod.west: Na žalost je tvoj odgovor vse povedal. Zanikate da ste bili v 2 SW PETOKOLONAŠI. Jaz osebno nimam travm kar se tiče bilo kakšnih priznanj. Mogoče tudi zato ne, ker v Štajerski niti ni bilo IZDAJALCEV. Vendar se MOJI družini, ki STE jo BELI skupaj z Nemci, Italijani in Madžari poslali v TABORIŠČE do sedaj ni nobeden opravičil. To, da ste čisto na koncu vojne trumoma bežali pa ne vem zakaj... Mogoče zaradi slabe vesti??? ...Če pa že gre polemika naprej...še na tej zadnji poti proti Holmecu ste KLALI LJUDI.... Drame s poboji pa ne bi bilo, če vam ne bi vaši zavezniki iz začetka vojne - Angleži do konca obrnili hrbet in vas na zahrbten način vrnili nazaj... Sicer pa ne vem, zakaj bi ti to moral dopovedovat, kar že itaq sam veš.....
zahod.west
07. 05. 2010 20.30
+1
pravakritika, res ne razumem tvoje težave pri obsodbi naših komunistov.....jaz nimam težav obsodit ne hitlerja in musolinija, prav tako pa stalina in titeka...vsi so klali in izrabili VOJNO in smrti nedolžnih ljudi , čisto vsi štrije, če gre to prav ljubljančanom ali ne.
zahod.west
07. 05. 2010 20.27
pravakritika, Kratko, jedtrnato vprašanje: Ali ste komunisti prišli na oblast demokratično, tam ostali demomratično, brez klanja in pokolov nedolžnih otrok in žena? dgovori z jasnim DA ali NE če upaš....pa ničesar drugega ni treba dodajat...v tem stilu če..pa kao..
zahod.west
07. 05. 2010 20.25
pravakritika
07. 05. 2010 20.06
-1
zahod.west : Kratko, jedtrnato vprašanje: Ste se Tabeli, Črnorokci, Domobranci in ostala svojat priklonili in borili z tramo ob rami za Nemci in Italijani od začetka vojne pa do konca vojne ???? Odgovori z jasnim DA ali NE če upaš....pa ničesar drugega ni treba dodajat...v tem stilu če..pa kao...
zahod.west
07. 05. 2010 19.46
pravakritika, ampak zgleda, da v ljubljani nismo opravikli delo dovolj temeljito....ampak čas je na naši strani, ljubljana ali ne.