Gospodarstvo

Nižja bonitetna ocena tudi skladu za stabilnost evra

Hongkong/Tokio/Bruselj, 16. 01. 2012 10.32 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Bonitetna hiša S&P je znižala bonitetno oceno tudi skladu za stabilnost evra, in sicer za eno stopnjo. Ekonomist Jože Mencinger meni, da bi morali ocene bonitetnih hiš ignorirati. Bruselj pa ocenjuje, da S&P "napačno dojema" stanje v evroobmočju.

Bonitetna agencija Standard & Poor's je znižala bonitetno oceno sklada za stabilnost evra za eno stopnjo - z najvišje ocene AAA na AA .

Pričakovani donos do dospelosti na slovenske desetletne obveznice se je danes kljub petkovemu znižanju bonitetne ocene nekoliko znižal. Zahtevana donosnost je bila danes ob 12. uri po podatkih NLB na sekundarnem trgu pri 7,10 odstotka, kar je pol odstotne točke manj kot v petek. Kljub temu pa ostaja nad psihološko mejo sedmih odstotkov.  Slovenija je sicer mejo sedmih odstotkov prvič zabeležila 11. novembra lani, nato pa so obresti na tej ravni vztrajale približno deset dni. Zahtevana donosnost je psihološko mejo znova presegla prejšnji teden ter od takrat še ni upadla pod sedem odstotkov.

So se pa danes zvišale zahtevane donosnosti na italijanske in španske desetletne obveznice. Povprečna obrestna mera na italijanske obveznice je bila ob 12. uri pri 6,43 odstotka (v petek pri 6,28 odstotka), zahtevana donosnost na španske obveznice pa je znašala 5,16 odstotka (v petek 5,07 odstotka).

Donos do dospelosti nemških obveznic, ki veljajo za najvarnejše v Evropi, je medtem po podatkih NLB ob 12. uri znašal 1,77 odstotka (v petek pri 1,81 odstotka). Pribitek slovenskih na referenčne desetletne nemške obveznice je s tem znašal 5,33 odstotne točke, kar je 0,01 odstotne točke manj kot v petek.

Raiffeisen banka
Raiffeisen banka FOTO: Miha Raičevič

Jemenšek: Italija bi lahko bila dober zgled Sloveniji

Član uprave Raiffeisen banke Gvido Jemenšek meni, da bi se morala slovenska politika na petkovo znižanje bonitetne ocene odzvati hitro in sprejeti ustrezne ukrepe. Po njegovem mnenju je dober zgled Italija, saj so finančni trgi pokazali, da cenijo ukrepe italijanske tehnične vlade. Prepričan je, da je pomembno, koliko in kako hitro bo politika sposobna sprejeti določene ukrepe, kot sta pokojninska reforma in zaustavitev rasti plač v javni upravi, da si znova pridobi zaupanje finančnih trgov.

Italija je, kot so navedli analitiki NLB, v petek prodala za 4,75 milijarde evrov dve- in šestletnih obveznic, katerih donosnosti so v primerjavi s prejšnjimi avkcijami občutno upadle. Za prve so investitorji zahtevali med 4,29 odstotka (0,8 milijarde evrov) in 4,83 odstotka (tri milijarde evrov), za druge pa 5,75 odstotka (milijarda evrov).

Jemenšek, ki je v upravi Raiffeisen banke odgovoren za poslovanje s prebivalstvom in podjetji ter za zakladništvo in investicijsko bančništvo, meni, da je cena zadolževanja, ki jo plačujemo v Sloveniji, že sedaj izredno visoka. "Vendar ta cena ne odraža dejanskih gospodarskih razmer, kar se tiče zadolženosti v primerjavi z bruto domačim proizvodom," je dejal.

Tečaj evra je po petkovem znižanju bonitetne ocene v primerjavi z jenom padel na najnižjo raven v zadnjih 11 letih, že v petek pa je v primerjavi z dolarjem padel na najnižjo raven od avgusta 2010.

'Potrebne so strukturne reforme'

Blaž Hribar iz družbe NLB skladi je v oddaji 24UR OB ENIH povedal, da se politiki na slabše ocene bonitetnih hiš pogosto odzovejo s kritiko. "V Evropi to pomeni, da se porajajo ideje o lastnih bonitetnih hiš, ki seveda morda ne bi bile tako kritične ravno do teh politikov, ki jih ameriške hiše kritizirajo," je pojasnil.

Prepričan je, da so pri zadnjem znižanju bonitetne ocene Sloveniji svojo vlogo odigrale tudi "slovenske posebnosti", kot so težave z oblikovanjem vlade. A po njegovem mnenju sta v prvi vrsti še vedno povod evropska dolžniška kriza in tveganje, ki izhaja zaradi prekomernega zadolževanja. "In tudi Slovenija ni imuna na te težave," pravi Hribar, pri tem pa izpostavlja pomanjkanje tujih virov financiranja pri bankah in drago zadolževanje države.

Na vprašanje, ali slovensko finančno ministrstvo ustrezno ukrepa ob krizi, pa je odgovoril, da kapitalski trgi kažejo, da očitno ni tako, vsaj sodeč po prodaji in kupovanju slovenskih obveznic. "Na eni strani bi se morali usmeriti na varčevanje, po drugi strani pa razmišljati o tem, kako povišati davčne prihodke, pa tu ne gre le za davke, temveč predvsem gospodarsko rast," je prepričan. Za dosego tega cilja pa so potrebni strukturni ukrepi, ki jih je težko izvesti, če "imamo šibko vlado".

Analitik v oddaji 24UR OB ENIH
Analitik v oddaji 24UR OB ENIH FOTO: POP TV

Nemčija bi ustanovila evropsko bonitetno agencijo

Nemčija je zaradi petkovega znižanja bonitetnih ocen devetim članicam evroobmočja pozvala k oblikovanju neodvisne bonitetne agencije. "Evropa mora pokazati, da se je sposobna zoperstaviti bonitetnim agencijam. Trgi komaj zadihajo, ko jih njihove ocene spet potisnejo v negotovost," pravi nemški zunanji minister Guido Westerwelle, ki meni, da je ustanovitev takšne agencije edina možnost za povrnitev zaupanja na trgih.

'S&P "napačno dojema" stanje v evroobmočju'

Odločitev bonitetne hiše Standard & Poor's za znižanje bonitetne ocene kaže na "napačno dojemanje" stanja v evroobmočju, so v odzivu poudarili v Evropski komisiji.

V Bruslju so kot resno "napako" v analizi S&P izpostavili oceno, da gre pri kriznem odzivanju evrskega območja le za varčevanje. To je "resno napačno dojemanje", je menil tiskovni predstavnik komisije Olivier Bailly. Ob tem je poudaril, da je EU sprejela niz ukrepov tudi za spodbujanje rasti in zaposlovanja.

Slovenski ekonomist Jože Mencinger ocenjuje, da ameriške bonitetne ocene sploh niso potrebne. "Moje mnenje o agencijah sicer ni dobro. To so precej škodljive inštitucije, njihova zgodovina ni najboljša. Če drugega ne, so te agencije ameriške toksične papirje ocenjevale z AAA, podobno delale na primerih nekaterih podjetij, ki so nato bankrotirala, obenem pa še same sodelovale v nekaterih projektih, v katerih so bile istočasno ocenjevalci in svetovalci," je spomnil Mencinger.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (97)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alterego
17. 01. 2012 08.54
+4
kakšno bonitetno oceno pa uživajo bonitetne hiše?
Alen Slemenšek
18. 01. 2012 11.36
swz112
16. 01. 2012 22.10
-6
Veliki vodja Virant, bo ugnal v kozji rog te bonitetne hiše.
Nimivseeno
16. 01. 2012 20.30
+3
Povej mi bitterman, ali je res, da ECB sam ustvari denar in ga posoja drugim?
Krimsky
16. 01. 2012 20.29
+9
Za začetek lahko mediji prenehate objavljati bonitetne »ocene«, ker niso niti naročene, niti dobronamerne, niti strokovne, niti utemeljene.
BitterMan
16. 01. 2012 18.05
+10
Bonitetne hiše so orodje ameriških, angleških in arabskih investicijskih bančnikov in špekulantov.
lolipoly
16. 01. 2012 19.36
-7
BitterMan
16. 01. 2012 20.07
+5
20 let delam v bančništvu. približno se mi svita kaj se dogaja ;)
HellWolf
16. 01. 2012 17.51
+3
Začaran krog... kredit na kredit in krediti za povrnitev dolga. In Več kot imaš krediov, težje jih je odplačevat ker imaš gospodarstvo nestabilno, se pravi bonitetne hiše dajejo informacije bankam da so pogoji slabi in banke dvignejo obrestno mero. Pa si spet na začetku. Ne moreš več odplačevat kredita ker je ratal predrag in spet bonitetne hiše informirajo banke, te pa spet dvignejo obrestne mere... krog, oziroma spirala gre samo navzdol dokler ne razglasiš vsesplošnega bankrota države. Konec zgodbe, bank držijo v lasti podjetja, nepremičnine in vrednostne papirje. sam si postal podrejen v lastni državi. Banke radodarno dajejo drobtine od mize politikom ki podpisujejo kredite... zasužnjevanje z našimi hrbti. saj kako pravi stari rek, da se narod zasužnji z mečem ali pa oderuškim posojilom.
Pygmalion
16. 01. 2012 17.55
+3
Ja, s tem da se to nanaša samo na *privatne* banke, ki hlepijo samo po dobičku. S tem, da po moje bonitetne hiše niso krive za to, da smo se toliko zadolžili. Samo kažejo nam zrcalo, nam pa se ne dopade, kaj vidimo. Saj se ne rabimo gledati v zrcalo, tako kot nam sugerira Mencinger, ampak zaradi tega ne bomo nič lepši.
boy36
16. 01. 2012 17.42
+3
Se popolnoma strinjam:Mi pa mogoče kdo zna odgovorit ,ko pa nadzira bonitetne hiše oz kakšno varovalko uporabljajo da so njihove ocene verodostojne?Hvala
janez6bb
16. 01. 2012 17.45
+2
elita, ki je ˝osvobodila˝ Irak, libijo,...:)
Pygmalion
16. 01. 2012 17.45
+0
Ravno v tem je catch! Če bonitetne hiše ne bi bile verodostojne, ne bi noben bral in kupoval njihovih poročil in bi propadle. Njihova poročila berejo privatni investitorji in ne narodne banke. Interes privatnih investitorjev je zaslužek, narordnih bank pa nacionalno gospodarstvo.
Pygmalion
16. 01. 2012 17.47
+1
Torej, obstaja možnost da se bonitetne hiše res motijo in/ali prirejajo rezultate, toda dokler jim privatni investitorji *verjamejo*, so pač dejstvo, ki ga pameten upošteva.
ekskluziv.scena
16. 01. 2012 18.35
+2
No, saj zato bi bil čas, da bi jih začeli ignorirati, ne? Glede na to, da so z AAA ocenjevale podjetja, ki so nato bankrotirala, obenem pa še same sodelovale v nekaterih projektih, v katerih so bile istočasno ocenjevalci in svetovalci.....
hotchilipoper
16. 01. 2012 17.34
+3
kako so ta svet zakomliciral,da ne moreš verjet
nikhrast
16. 01. 2012 17.28
+0
Če imaš slab kredit rejting je seveda vedno kriv nekdo drug. Saj je isto v vsakdanjem življenju, če kupiš avto in ne dobiš kredit pri banki ali avto kompaniji sami, potem je edina možnost lokalna mafija za voglom, plačal boš pa ogromne obresti. Za svoj dober kredit rejting moreš gledati sam, pa država sama ravno tako. Ne razumem nekatere, pravijo da je država na riti, potem pa pričakujejo odličen kredit rejting.
janez6bb
16. 01. 2012 17.44
+4
kakšen rajting bi potem morale imeti zda s 15.000 milijardami dolga, v bistvu 100 procentov BDPja:) -----------ŽŽŽ????????
nikhrast
17. 01. 2012 18.00
Dolg sam ni važen, važno je če ga lahko odplačuješ. Mož in žena imata dobro službo, oba jo izgubita, drugi dan bajta že s "For Sale" tablo spredaj.
tron3
16. 01. 2012 17.27
+2
Da ne bo pomote FDV-ju je isto
tron3
16. 01. 2012 17.26
-1
Pa še to bi dodal, na Ekonomski fakulteti študirajo študentje, ki spadajo v nižje socialno okolje, kar je seveda narobe, to je to, mali ljudje naj bi vodili slovensko gospodarstvo
janez6bb
16. 01. 2012 17.14
+1
RES JE POTREBNO IGNORIRATI ELITO IZ WASHINGTONA, ker te bonitetne hiše niso nič drugega kot organizacije ki služijo wall streetu in njihovski lopovski eliti, le za njihove interese jih skrbi, ZATO 100 procentna IGNORANCA, pa še ob tej priložnosti bi pozval k bojkotu vseh ameriških izdelkov!!!!
tinetone
16. 01. 2012 17.20
+2
gre za ustvarjanje "nestabilnosti" z "lažnimi" napovedmi in posledično špekulativne posle "vlagatljev"
Pygmalion
16. 01. 2012 17.33
+3
Bonitetne hiše so _privatne_ institucije. In njihova poročila, od katerih živijo, berejo _privatni_ investitorji, ki kupujejo državne obveznice. Berejo pa jih zato, ker jim verjamejo in jim pomagajo zaslužiti. Dokler bonitetne hiše niso v zmoti, oziroma so manj v zmoti, kot ostali viri informacij, bodo privatni investorji pač brali njihova poročila. Zato je bonitetnim hišam dejansko v interesu, da imajo prav! Osebno bi kot potencialni investitor v slovenske obveznice prej verjel bonitetni hiši kot Mencingerju. In točno to isto velja za večino investitorjev na svetu. In dokler bo tako, lahko Mencinger duva kolikor hoče, a ga noben izven Slovenije ne bo upošteval niti za promil. Recimo, ECB (evropska centralna banka) ne upošteva poročil bonitetnih hiš. Zakaj? Ker drago kupuje brezvredne grške obveznice. Ker je pri državah politična komponenta bolj bistvena od ekonomske, bonitetne hiše nimajo vpliva. Za privatne investitorje, ki hočejo samo zaslužiti, pa so bonitetne hiše bog i batina.
lolipoly
16. 01. 2012 18.02
+0
@Pygmailion, se vidi , da se razumes na investicije , in borze , se popolnoma strijam s tabo, ce hocemo ali ne tako pac je )))
tinetone
16. 01. 2012 18.27
+1
zmotijo se ne zato, ker jim večina slepo sledi v kolikor jim večina nebi vrjela bi se njhove napovedi sesule
janez6bb
16. 01. 2012 18.56
-1
vse skupaj je pa kuhna da se oropa ljudi, hehe grčiji naj bi se v zadnjih letih pomagalo, pa kljub odpisu dolga se jim je dolg v zadnjih 3 letih povečal iz 300 na 500 milijard:)
tron3
16. 01. 2012 17.14
+3
Ste zbrisal, bravo čestitam, s tem ste priznali, kdor vloži svoj denar v NLB- sklade je totalno nor ker takšen mulc upravlja z njihovim denarjem
tron3
16. 01. 2012 17.05
-4
Naš Jožek je čisto navaden komunističen fosil, samo se preklada iz stola na stol, kako lepo je v Sloveniji biti strokovnjak brez kakršne koli izobrazbe kar Mencinger je
Pygmalion
16. 01. 2012 17.01
+0
Mencinger je spet mimo pihnil. To je isto, kot bi rekel "Vreme bi morali ignorirati." Mi seveda lahko mirno ignoriramo ocene bonitetnih hiš. Problem je v tem, da privatni investitorji, ki kupujejo obveznice držav, bonitetne hiše upoštevajo, pa če mi to hočemo ali ne. In če ti bonitetna hiša zniša rating, se avtomatsko zadolžuješ dražje, pa če se ti bonitetne hiše dopadejo ali ne.
Pygmalion
16. 01. 2012 17.10
+0
Glede na minuse, ki jih dobim: ni problem, da Mencinger govori neumnosti, ampak da mu večina tukajšnjega folka verjame...
lolipoly
16. 01. 2012 17.57
+0
@ Pygmalion, tisti ti dajo minuse, kateri ne razumejo situacije, ali kaj je vazno.
PolnKontejner
16. 01. 2012 17.00
-2
Za Slovence je najboljše, da ignoriramo Mencigerja in njegove nebuloze.
ekskluziv.scena
16. 01. 2012 16.56
+2
Mencingerja ne more povoziti čas, ker ekonomija ni veda.
gulmor
16. 01. 2012 16.53
+0
Mencinger je edini ekonomist katerega mnenje upoštevam. To pa zato, ker upošteva zdravo kmečko pamet. Ostali znajo le "luft mešati".
terra luna
16. 01. 2012 16.50
-4
menciger tebe je cajt povozu
Milan Hišan
16. 01. 2012 16.26
-2
Mencinger! Pa vi res niste resni! Že dolgo se vašim \"strokovnim\" izjavam samo smejim.