Tujina

Evakuirali 72 tisoč ljudi

Peking, 19. 06. 2008 07.59 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Kitajska je evakuirala več kot 72 tisoč oseb z območij, kjer je prejšnji mesec udaril uničujoči potres.

Močno deževje in poplave so v južnem delu Kitajske povzročile smrt 176 oseb.
Močno deževje in poplave so v južnem delu Kitajske povzročile smrt 176 oseb. FOTO: POP TV

Kitajske oblasti so, potem ko je prejšnji mesec provinco Sečuan prizadel uničujoči potres, v katerem je umrlo 70 tisoč ljudi, evakuirale več kot 72 tisoč oseb. Za ta ukrep so se odločili, da bi se izognili plazovom, ki grozijo v deževni sezoni.

Močno deževje, poplave in plazovi so v južnem delu Kitajske povzročili smrt 176 oseb, več kot 56 pa jih še vedno pogrešajo. Oblasti skušajo najti prenočišča za milijon ljudi, ki so po potresu 12. maja v provinci Sečuan ostali brez domov.

Poplave na Kitajskem
Poplave na Kitajskem FOTO: Reuters

Samo v mestu Zhaoying vzdolž reke Xijiang v provinci Guangdong na zahodu države so evakuirali okoli 30.000 ljudi. Skupno naj bi pred poplavami preselili 1,66 milijona ljudi, škoda zaradi poplav pa je nastala tudi na 900.000 hektarjih polj. Hkrati vremenoslovci opozarjajo, da je v naslednjih dneh mogoče pričakovati obilno deževje, kar bi lahko povzročilo še več poplav. Močno deževje in poplave so prizadele kar devet kitajskih provinc.

Moški opravlja obred za umrlega sina.
Moški opravlja obred za umrlega sina. FOTO: Reuters

Po potresu meseca maja je tako samo v okrožju Wenchuan prišlo do skoraj pet tisoč "sekundarnih geoloških katastrof“, ki vključujejo velike plazove, zdrse zemlje in blata. Državna televizija je prikazovala posnetke ljudi, ki so s sabo nosili najnujnejše stvari in skozi gorske poti skušali ubežati katastrofi.

Predstavnik parlamenta Wu Bangguo je pohvalil kitajsko komunistično partijo, da se je uspela pravočasno in učinkovito odzvati na naravne katastrofe. "Eden izmed razlogov, da smo bili učinkoviti in uspešni pri blaženju posledic močnega potresa je, da nam je v veliko oporo socialistični sistem skupaj s specifičnimi kitajskimi značilnostmi “, je dejal predstavnik parlamenta.

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.