Tujina

Evakuacija zaradi požara pri Čačku

Beograd/Zagreb, 25. 08. 2012 17.19 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

V Srbiji je požar pri Čačku zajel hiše, zaradi česar je policija ukazala evakuacijo dveh vasi. S požarom se spopada več deset gasilcev in trije helikopterji, čakajo pa tudi prihod ruskega letala. Ogenj ogroža tudi hiše v Istri.

Gašenje gozdnega požara
Gašenje gozdnega požara FOTO: Reuters

Pri Vodnjanu pri Pulju divja požar, ki je od hiš oddaljen 800 metrov in se jim zaradi vetra približuje. Poleg prebivalcev požar ogroža tudi mlad nasad oljk. Na teren so poslali vse razpoložljive gasilce, hkrati pa je pri gašenju sodelovalo tudi letalo canadair. Velike težave gasilcem povzroča veter.

Poleg tega požara so danes v Istri izbruhnili še trije. Najhujši izmed treh je izbruhnil na območju Baderne pri Poreču, drugi je izbruhnil pri Fažani, tretji pa pri Svetem Petru v Šumi. Pri gašenju vseh treh sodelujejo tudi tri letala air tractor.

Velik požar ogroža vasi pri Čačku

Precej huje je v Srbiji pri Čačku. Tam se je včeraj okoli 20. ure vnel borov gozd, požar so lokalizirali že včeraj, danes zjutraj pa se je zaradi vetra in visokih temperatur ogenj znova razširil in zajel okoli 300 hektarjev gozda. Ogrožene so vasi Miokovci, Gornja Gorevnica, Srezojevci in Milićevci. Ogenj pa grozi tudi rudniku Koviljača.

Oblasti so prebivalce ogroženih vasi Gornja Gorevnica in Miokovci pozvale, naj zapustijo svoje domove. Ognjeni zublji so zajeli tudi vas Milićevci, v vasi Gornja Gorevnica pa je že zagorela ena hiša.

S požarom se bori več deset gasilcev, gozdarjev in tudi tamkajšnjih prebivalcev. Na območje so napotili tudi ekipe iz Beograda in Kragujevca. Na pomoč prihaja tudi vojska in žandarmerija.

Aktivirali so tudi rusko letalo berijev 200, ki so ga danes pripeljali v Niš in lahko nese 12 ton vode, iz Rusije pa naj bi kmalu prispelo še eno letalo, ki naj bi nosilo kar 42 ton vode. Sicer požar iz zraka gasijo tudi s tremi helikopterji.

Domačini pravijo, da je zelo mučno gledati, kako se ogenj približuje njihovim domovom. V požaru sta bila ranjena dva vaščana, poleg njiju pa je bil opečen tudi en gasilec.

V občini Čačak je pozneje v vasi Vidova izbruhnil še en požar, ki je zajel okoli štiri hektarje površin.

Gori tudi v BiH

Z ognjem se gasilci borijo tudi v občini Konjic v BiH. Požar se širi, najhuje pa je na območju Boračkega jezera. Dimna zavesa je tako velika in gosta, da se ne vidi ničesar, poroča časopis Dnevni avaz na svoji spletni strani. Požar je po poročanju tamkajšnje civilne zaščite že dosegel katastrofalne razsežnosti. Bojijo pa se, da bi se lahko več požarov združilo v enega velikega.

Nizko rastlinje gori tudi na območju Zalazja v občini Srebrenica. Ker je tam miniran teren, je gašenje še dodatno oteženo.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (5)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Demination
26. 08. 2012 11.49
A sam vec deset gasilcev?
Demination
26. 08. 2012 11.50
V sloveniji jih je ob vecjem pozaru vec sto ;) svaka jim cast
INS951
25. 08. 2012 23.00
+2
GUAVA v tvojo vednost "ČAČAK ni vasica,je mesto s 120 000 prebivalcev"
guava
25. 08. 2012 20.40
-7
cacak kucanov rojstni kraj lepa vasica.
Vostro
25. 08. 2012 21.23
+4