Tujina

Evakuacija končana, sirska vojska razglasila zmago v Alepu

Alep, 22. 12. 2016 20.17 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Sirska vojska je razglasila zmago v Alepu. Zadnji štirje avtobusi z uporniki in civilisti so zapustili mesto. Zavzetje Alepa pomeni največjo zmago režima Bašarja al Asada od začetka konflikta marca 2011.

Sirska vojska je danes sporočila, da se je po tednu dni končala evakuacija civilistov in upornikov iz vzhodnega dela Alepa ter da je prevzela popoln nadzor nad mestom. Zavzetje Alepa pomeni največjo zmago režima sirskega predsednika Bašarja al Asada od začetka konflikta pred šestimi leti.

Sirska vojska je konec evakuacije sporočila po tem, ko so zadnji štirje avtobusi prispeli južno od Alepa. Konec evakuacije je potrdil tudi Sirski observatorij za človekove pravice.

Poveljstvo sirske vojske je sporočilo, da je sedaj to nekoč največje sirsko mesto v celoti pod nadzorom sirske vojske, potem ko so ga "osvobodili iz rok teroristov ter po odhodu tistih, ki so bi bili še tam"

"Ta zmaga pomeni strateški preobrat v vojni proti terorizmu in kaže na zmožnost sirske vojske in njenih zaveznic, da zmagajo v boju proti terorističnim skupinam ter postavlja temelje za novo fazo pri izgonu teroristov s celotnega ozemlja Sirije," so še zapisali.

Evakuacija civilistov in upornikov je končana, sirska vojska je zavzela Alep.
Evakuacija civilistov in upornikov je končana, sirska vojska je zavzela Alep. FOTO: AP

Pred objavo je sirski predsednik Bašar al Asad danes dejal da "osvoboditev Alepa ni samo zmaga za Sirijo, temveč tudi za tiste, ki so resnično prispevali k boju proti terorizmu, predvsem Rusijo in Iran.

Zavzetje Alepa - ki je bilo od julija leta 2012 razdeljeno na vzhodni del pod nadzorom upornikov in zahodni pod nadzorom vladnih sil - pomeni največjo zmago režima sirskega predsednika od začetka konflikta marca leta 2011, ki je zahteval življenje več kot 310.000 ljudi. Hkrati pa pomeni tudi največji poraz za upornike.

Vladne sile imajo sedaj nadzor nad petimi glavnimi mesti v državi - ob Alepu še v Homsom, Hamo, Damaskom in Latakijo.

Sirska vojska je ofenzivo za zavzetje vzhodnega dela Alepa, ki ga je oblegala od julija letos, ob podpori letalskih sil začela 15. novembra. Že 21. novembra je Svetovna zdravstvena organizacija sporočila, da v vzhodnem delu mesta ne deluje več nobena bolnišnica.

Konec novembra je vodja humanitarnih operacij ZN Stephen O'Brien opozoril, da so razmere alarmantne in zastrašujoče, saj ni več zalog hrane. Opozoril je, da grozi, da bo vzhodni Alep postal "velikansko pokopališče".

V začetku decembra so vladne sile prodrle do starega mestnega jedra, 12. decembra pa so sporočile, da so zavzeli že 90 odstotkov vzhodnega Alepa. Več kot 10.000 civilistov je zbežalo. Vmes v Varnostnem svetu ZN zaradi veta Rusije in Kitajske niso uspeli sprejeti resolucije z zahtevo po sedemdnevni prekinitvi ognja.

Generalni sekretar ZN Ban Ki Moon je opozoril na informacije o grozodejstvih nad civilisti. Pariz je obsodil pokol civilistov, ki naj bi ga izvajal sirski režim ob podpori Rusije.

Pred tednom dni, 15. decembra, so nato začeli evakuacijo civilistov in upornikov v skladu z dogovorom, ki sta ga podprli Turčija in Rusija. Po podatkih Mednarodnega komiteja Rdečega križa so evakuirali skupno 34.000 ljudi. Evakuacijo so večkrat prekinili, od srede pa jo je otežilo predvsem močno sneženje in nizke temperature. V noči na danes naj bi mesto zapustilo več kot 4000 upornikov.

Evakuacija iz Alepa - 7
Evakuacija iz Alepa - 7 FOTO: AP

Združeni narodi so sporočili, da so v skladu s ponedeljkovo resolucijo VS ZN v zadnji fazi namestili opazovalce ZN, ki so nadzirali evakuacijo. Njihovih 31 opazovalcev je bilo nameščenih v Ramusi, četrti pod nadzorom vladnih sil na jugu Alepa, od koder so odhajali konvoji.

Alep, nekdaj gospodarsko središče Sirije, je bilo glavno bojišče vojne v Siriji kot tudi eno najbolj prizadetih mest v konfliktu. Aprila in maja 2011 so se v Alepu tisoči študentov pridružili protestom, ki so se v državi začeli 15. marca istega leta. Po nasilnem zatrtju s strani režima se je konflikt razvil v vojno.

Julija 2012 so uporniki Sirske svobodne vojske zavzeli skoraj polovico mesta. Od takrat je bilo mesto razdeljeno na zahodni del pod nadzorom vladnih sil, kjer je živelo 1,2 milijona ljudi, v vzhodnem uporniškem pa več kot 250.000. Spopadi in zadnja bombardiranja so vzhod tega nekoč cvetočega mesta spremenila v ruševine.

Kot izpostavlja AFP, pomeni zavzetje Alepa pomemben preobrat v sirskem konfliktu. Vsaj srednjeročno bo zagotovilo ohranitev Asada na oblasti. Pomeni pa tudi potrditev novega zavezništva zmagovalcev, Rusije, Irana ter Turčije, nasproti Zahodu in zalivskim državam, ki so se spremenile v opazovalce. Pomeni torej zmago "čiste sile" in nastanek zavezništva med totalitarnimi režimi nasproti Zahodu, ki se je odločil za umik in pozabo demokratičnih sanj, ki je sprožil konflikt pred šestimi leti.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (22)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

puspan
23. 12. 2016 22.59
-1
Krepko dvomim, da je zadeva sedaj zaključena. Prej bi rekel, da sedaj prihaja v drugo fazo in bojim se, da se bo tu nekdo močno opekel prste, ker jih je pregloboko vtaknil.
ljx
23. 12. 2016 22.25
+1
V Zahodnem Aleppu je obstajala 300.000 članska kristjanska skupnost,to je ena Ljubljana,zahvaljujoč se med drugim tudi njej ki je v džihadističnem cunamiju glavosekov obdržala svoje četrti, sicer ne popolnoma in ne brez izgub,da je Aleppo sedaj sploh svoboden,za Kristjane,Sunite,Šiite,Kurde in druge ki so ostali in se vračajo nazaj.Prižgite jim svečo v cerkvi te dni,ker tam doli se začne bitka in meja za vaše Krščanstvo.
Frigo
23. 12. 2016 12.34
+0
Ja tam se je koncalo v europi pa zacenja
Dule Med
23. 12. 2016 10.32
+3
V Siriji se končuje, začenja se pa v Evropi, za vsem, kar se dogaja po svetu stoji, VATIKAN ZAHOD .
Kolani
23. 12. 2016 09.36
+4
Zahodu, ki se je odločil za umik in pozabo demokratičnih sanj, ki je sprožil konflikt pred šestimi leti. Vse do danes so v Alepu živeli demokratične sanje, ko so rezali glave neposlušnim.
jzkzfzmz
23. 12. 2016 09.31
+5
Dragi 24 kur. ZN je pošiljal humanitarni pomoč vašim dobrium teroristom al-qaidi, ki je eno desetltje obglavljala civiliste sedaj pa so zmerni teroristi. PIšete lažljive gluposti!! Torej, kot sem vam že ničkolikokrat napisal, da so imeli teorristi torej NATO, ZN zaloge za vsaj 2 leti bojevanja. Vojaška oprema, prvo pomoč in hrana. Hrano so redno tedensko dobivali od ZN. In so zelo dobri dokazi, video, slike. Lahko vam pošljem če boste objavili!!!!! Dalje, glede vašega pokola civilistov Legitimne Sirijske vojske! Zakaj pa po celem Alepu visijo zastave Assada in Putina? Preden pišete takšne lažljive neumnosti preverite koliko resnice je v CNN-*u in bbc-u!!!!!! Ljudje vidijo dlje od vas. Samo da vam povem koliko novinarjev je umrlo, da se je skozi vedla resnica o dogajanju? 107 novinarjev do 19.12.2016. To so novinarji, ki so se žrtvovali za resnico in se še dalje žrtvujejo, da ne pride v javnost nova "BANA deklica in masakri". Zakaj ne napišete da je NATO in ZN okupiral 2/3 Jemna in dela prave pokole nad civilisti? Rabite pšosnetke, takoj pošljem če upate objavlat. Da ne omenim ostalih držav. Upam da boste nekoč kazensko odgovarjali za vse laži!!!!!!
Ate_ist
23. 12. 2016 08.23
+8
zakaj ne prilagate več fotografij žrtev iz Alepa? A so fotografa, ki je hotel posneti novo serijo šokantnih fotografij nedolžnih otrok pomazanih z rdečo barvo slučajno ujeli na gradbišču v Egiptu?
marmilan
23. 12. 2016 08.09
+13
Naj se drugi brigajo za sebe. Sirci si delajo red doma.
akmt
22. 12. 2016 22.11
-2
Sirska vojska je zmagala, civilisti so koncno zapustili mesto....kaj to pomeni? Ga mislijo porusit?
jzkzfzmz
23. 12. 2016 09.34
+2
Civilisti so ostali razen žal tisith ki so ostali talci da je lahko ISIS,IS, AL-qaida ali uporniki kakorkoli želiš prepeljani varno iz Alepa. Mesto se na novo gradi. Pri tem pomaga tudi Rusija in Iran!
dzek.the.ripper
22. 12. 2016 21.37
+25
To ruto ji potegnem z glave prvi dan, ko prestopi našo mejo
SEJBOBOL
22. 12. 2016 21.34
+21
Zaka je potrebna evakuacija , če pa je mesto osvobojeno ......
Ate_ist
23. 12. 2016 08.17
+3
bežijo predstavniki "zmerne opozicije" Al Nusra s svojimi družinami
?asjeza
22. 12. 2016 21.31
+4
za božič se bojo ustavili spopadi po celem svetu ........božič pri naša mir in sožitje med ljudi
Novorazodetje
22. 12. 2016 21.58
+9
Hahahahaha - ta trditev je preveč naivna..Kdo bo ustavil napade? Božič? Muslimani ne častijo božiča.
Novorazodetje
22. 12. 2016 22.05
+18
Pred 2000 leti in več so na dan 25.decembra ljudje častili boga sonca, svetloba je premagala temo in dan se je začel daljšati. Nato so takratni kristtjani pred 17 stoletji ukinili poganski praznik in ga preimenovali v rojstni dan Kristusa. Torej božič je praznik vračajočemu soncu.
Mr.Somebody
22. 12. 2016 21.20
+46
Sirska vojska razglasila zmago, novinarji 24ur in CNN-a pa v jok, ker so njihovi islamistični ljubljenčki izgubili
jzkzfzmz
23. 12. 2016 09.34
+3
komunjara 1
22. 12. 2016 21.19
+42
Popravek.: OSVOBODITEV ALEPA ne zasedba!
up_
22. 12. 2016 21.00
+35
pravilno...zanima me kako je kaj z ofenzivo na mosul ki jo vodijo američani? koliko je žrtev kaj se dogaja? nič ne poročate če bi to operacijo vodili rusi bi za vsako smrtno žrtev bil svoj članek. Ko bo operacija končana se boste javili in jih hvalili američane čeprav bodo za sabo pustili veliko opustošenje
jzkzfzmz
23. 12. 2016 09.36
+5
Nič niso naredili. Ostajajo na enkai točki kot pred 14 dnevi. Mosul je igrača kjer se igrajo kot da se bojujeo, trpijo pa civilisti, ki so brez vode in hrane. Za NATO je pomembno da imam ISIS dovolj hrane in vojaške opreme. Saj s epripravljajo za obrambo Idliba in Palmyre. Tudi HOms ter RAqqa!