Tujina

Europol: V dveh letih izginilo 10.000 otrok migrantov, številne spolno izkoriščajo

Haag, 31. 01. 2016 16.15 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Prekupčevalci z ljudmi begunsko-migrantsko krizo izkoriščajo za iskanje spolnih in delavskih sužnjev, tarča pa so predvsem otroci. ki so na poti brez spremstva. Dokazi o spolnem izkoriščanju že obstajajo, še predvsem v Nemčiji in Grčiji. Samo v Italiji je izginilo vsaj 5000 otrok.

Kriminalne združbe prežijo predsvem na otroke, ki so na begunsko-migrantski poti brez spremstva staršev. Izkoriščajo jih za spolne ali delovne sužnje.
Kriminalne združbe prežijo predsvem na otroke, ki so na begunsko-migrantski poti brez spremstva staršev. Izkoriščajo jih za spolne ali delovne sužnje. FOTO: AP

V zadnjih 18 oziroma 24 mesecih je v Evropi izginilo več kot 10.000 otrok migrantov, so danes sporočili z evropske policijske agencije Europol. Prekupčevalci z ljudmi izkoriščajo begunsko-migrantsko krizo za iskanje spolnih in delavskih sužnjev, tarča so predvsem otroci.

Podatki, ki jih je kot prvi objavil britanski tednik The Observer, vključujejo vse otroke, za katerimi se je po registraciji izgubila vsaka sled, poroča francoska tiskovna agencija AFP. Po besedah predstavnika Europola Briana Donalda je več kot polovica izginulih otrok migrantov izginila v Italiji.

"Ocene, da gre za več kot 10.000 otrok, niso nerazumne," je še povedal predstavnik Europola. "Niso pa bili vsi zlorabljeni. Poleg tega jih je bilo veliko ponovno združenih z njihovimi družinami. Je pa res, da ne vemo, kje so in kaj kdo dela z njimi," je poudaril.

Samo v Italiji je izginilo vsaj 5000 otrok, je povedal, še 1000 pa na Švedskem.

Po ocenah Europola je lani v Evropo prišlo okoli milijon migrantov, med katerimi je bilo okoli 27 odstotkov otrok. "Niso vsi brez spremstva staršev, a imamo dokaze, ki kažejo na to, da bi lahko velik delež bil brez spremstva," je dejal Donald.

"Ti otroci potrebujejo in si zaslužijo našo pomoč in zaščito. Prepuščeni so samim sebi, otroci, ki so sami, so izjemno ranljivi na migracijski poti. Otroci poročajo, da so na potovanju doživljali pretepanje, izsiljevanje in spolne zlorabe," je povedal predsednik organizacije Save the Children Justin Forsyth.

Dokazi o spolnem izkoriščanju že obstajajo, še predvsem v Nemčiji in Grčiji.

Predstavnik Europola je dejal še, da obstaja vseevropska kriminalna združba, ki migrante izkorišča na različne načine, delovno in spolno.

"V zadnjih 18 mesecih se je razvila celotna kriminalna infrastruktura, ki izkorišča migacijski tok. V Nemčiji in na Madžarskem so zapori, kjer je večina zapornikov tam zaradi povezave s kriminalne dejavnosti, povezane z migracijsko krizo," je povedal.

Številni zločinci, ki izkoriščajo migrante, med drugim delujejo tudi znotraj tihotapskih združb, ki na balkanski begunski poti predstavljajo velik problem.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3