Tujina

EU zaenkrat ne bo ukrepala proti Franciji zaradi Romov

Bruselj, 19. 10. 2010 16.03 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

EU pravno ne bo ukrepala proti Franciji zaradi njenih spornih ukrepov proti Romom. Francija naj bi namreč podala zadostna zagotovila, da bo spremenila svojo zakonodajo.

Viviane Reding
Viviane Reding FOTO: Dare Čekeliš

Evropska komisarka za pravosodje Viviane Reding je danes umaknila grožnjo, da bo EU pravno ukrepala proti Franciji zaradi letošnji izgonov Romov v Romunijo in Bolgarijo, poročajo tuji mediji.

Redingova je namreč ugotovila, da je Francija podala ''zadostna'' zagotovila, da bo svojo zakonodajo bolje prilagodila evropskim zakonom glede prostega pretoka evropskih državljanov, poroča spletni portal France24, ki se sklicuje na neimenovane evropske uradnike.

''Preučevanje odziva Francije je končano in komisarka Redingova je ugotovila, da Francija izpolnjuje zahteve Evropske unije,'' je dejal neimenovani vir.

Po poročanju tiskovne agencije Reuters bo ta odločitev zgladila spor med Francijo in EU, do katerega je prišlo zaradi izgona Romov iz Francije. Uradni Pariz naj bi namreč pristal na spremembe v svoji imigracijski zakonodaji.

V petek se je namreč iztekel časovni rok, ki ga je Evropska komisija dala Franciji, da poda zagotovila glede uskladitve z evropskimi zakoni glede svobode gibanja znotraj EU ali pa se sooči s pravnimi posledicami.

Francija je letos izgnala že okoli 8000 Romov.
Francija je letos izgnala že okoli 8000 Romov. FOTO: Reuters

'Francija se je pozitivno odzvala'

''Francija se je pozitivno odzvala. Evropska komisija tako v tem trenutku ne bo sprožila pravnega postopka proti Franciji,'' je v sporočilu za javnost povedala Redingova. Naj bi pa kljub temu komisarka nadaljevala s preiskavo o tem, ali je Francija s kontroverznimi deportacijami kršila zakone, ki prepovedujejo diskriminacijo.

Komisarka Redingova je sicer zelo kritično nastopila proti francoski vlagi glede romskega vprašanja. Šla je celo tako daleč, da je deportacije Romov primerjala z deportacijami med 2. svetovno vojno. Zaradi tega so se pojavile napetosti med Brusljem in Parizom.

Vrhunec so te napetosti dosegle 16. septembra, ko sta francoski predsednik Nicolas Sarkozy in predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso na vrhu evropskih voditeljev verbalno obračunala. Vse od takrat pa obe strani poskušata umiriti medsebojne odnose.

Za odhod Romov je Francija plačala okoli 300.000 evrov.
Za odhod Romov je Francija plačala okoli 300.000 evrov. FOTO: Reuters

Francoska vlada sicer vztraja, da v ravnanju proti Romom ni šlo za rasistično dejanje. Po njihovih navedbah so Rome deportirali enostavno zato, ker so prekoračili dovoljeno obdobje za bivanje v Franciji brez sredstev za življenje.

Jabolko spora med redingovo in uradnim Parizom je bila sicer sporna okrožnica francoske vlade iz 5. avgusta, v kateri so visokim policijskim uradnikom naročili, naj v treh mesecih počistijo 300 romskih taborov in nezakonitih naselij. ''Romski tabori so prioriteta,'' je bilo zapisano v okrožnici.
 

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (9)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

platforma
20. 10. 2010 13.39
+1
Proti Franciji se EU ustavi, ce bi kaj podobnega padlo na pamet nasim poliikom, pa bi Slovenijo krizali. Sicer pa, brez skrbi, nasim politikom kaj tako pametnega ne mora pasti na pamet.
X-XY
20. 10. 2010 08.51
+1
Vsak, ki se nekam preseli, mora vedeti zakaj. Vedeti mora, kje bo prebival, kaj bo delal, mora skrbeti za družino oz. otroke. Pri teh Romih pa nimam tega občutka, z otroci ne moreš živeti v šotorih oz kontejnerjih, brez vode, toplote, ... brez hrane. Šoferji, ki vozijo v Romunijo pravijo, da je ogromno zemlje neobdelane, država pa je nevarna, zapuščeni otroci živijo v kanalizaciji. Če so jih že sprejeli v EU, naj jim dajo spodbude, ideje, nakar bo prišla tudi volja do dela in to na / v svoji zemlji.
Samo.Jst
20. 10. 2010 08.40
+1
...če prav razumem, je bilo "jabolko spora" upoštevanje oz. izvajanje že obstoječih zakonov?! Nezakonita naselja - že sama besedna zveza pove da se morajo počistiti... kar se tiče pa taborov... uh, zelo dvomim, da romi sploh kdaj uporabljajo turistične kampe za taborjenje... kar je spet proti zakonito... torej, ZAKAJ bi imeli določeni, ki v veliki večini NIKOLI niso legalno delali in za kaj takega tudi nimajo nikakršnega namena, bi imeli nek priviligiran status?? ZAKAJ, resno ZAKAJ??
mjolnir
19. 10. 2010 23.25
+2
Torej EU spodbuja parazitstvo, kriminal in ostale reči? Če bodo delali, živeli urejeno in po zakonih, se naučili jezika naj kar ostanejoi!
zahod.west
19. 10. 2010 21.33
da je srečala pamet?
laufer
19. 10. 2010 19.46
+2
Komisarka v EU se je usrala proti Sarkoziju! Kaj čakamo Slovenci, da romunske fehtarje vrnemo od koder so prišli. To ni prost pretok delovne sile ampak goljufov!
Martian
19. 10. 2010 19.46
ta komisarka se je ustrašila,da bo Sarko uresničil tisto kar je zagrozil in vse rome poslal v Luksemburg
Jimi1
19. 10. 2010 16.33
+1
Ha...saj je Angelca jasno povedala, kaj si misli o prišlekih iz jugovzhoda.... Sicer pa je Francija s svojo zakonodajo suverena država !
MIZANTROP
19. 10. 2010 16.28
+1
Seveda EU ne bo ukrepala. Gre za nov trend, trend pameti. Multikulturnost se ne obnese, ali integracija ali deportacija domov. Saj se ve od kod so Romi, iz Indije.