Tujina

EU v boju s časom

Bruselj, 09. 05. 2010 10.09 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
57

Medtem ko je Velika Britanija poudarila, da državam brez evra ne bi bilo treba financirati držav v evroobmočju, pa je Švedska nakazala, da je pripravljena premisliti o vseh možnostih za rešitev krize.

Evropska unija v Bruslju v napeti tekmi s časom nadaljuje pogajanja o stalnem sistemu za pomoč državam v območju evra, s katerim želi evro ubraniti pred napadi finančnih trgov. Krizno zasedanje finančnih ministrov naj bi se zavleklo pozno v noč, rok za dogovor pa je odprtje svetovnih borz.

Evro
Evro FOTO: Reuters

Od ključnih svetovnih borz se prva odpre tokijska, druga največja svetovna borza, in sicer ob 2. uri zjutraj po srednjeevropskem času. Po nekaterih navedbah pa naj bi finančni ministri EU dosegli dogovor do ure, ko odpre borza na Novi Zelandiji.

Ministri so po navedbah virov v Bruslju že pred nekaj urami prekinili pogovore o vzpostavitvi stalnega sistema v pomoč državam v območju evra ter pogajanja prepustili ekspertom, ki si v tem trenutku še vedno prizadevajo oblikovati predloge.
Območje evra za zdaj nima sistema pomoči članicam v težavah, saj naj bi obstoječa pravila zagotovila, da ta ne bi bila potrebna.

Toda dolgotrajno oblikovanje ad hoc mehanizma posojil Grčiji v pomoč pri spopadanju z dolžniško krizo je spodbudilo špekulacije na finančnih trgih tudi o Španiji in Portugalski, padanje borznih tečajev in vrednosti evra ter evro pahnilo v najhujšo krizo doslej.

Dva predloga

Razprava je po navedbah virov osredotočena na dva predloga, ki ju je v dnevu in pol od srečanja voditeljev območja evra do začetka kriznega sestanka finančnih ministrov pripravila Evropska komisija. Pri prvem gre za razširitev obstoječega mehanizma plačilnobilančne pomoči državam brez evra na države z evrom. Zgornja meja sredstev v okviru tega mehanizma je sedaj 50 milijard evrov, zvišala pa naj bi se za 60 milijard evrov. Ta obstoječi sistem Evropski komisiji omogoča uporabo sredstev iz letnega proračuna EU, ki znaša približno 140 milijard evrov, za garancije pri posojilih državam brez evra.

Pri drugem predlogu gre za ločen mehanizem medvladnih posojil, samo za države z evrom. V skladu s tem mehanizmom naj bi bila Evropska komisija pooblaščena za izposojanje denarja na trgih za pomoč državam z evrom, pri čemer bi pri posojilih sodelovalo 16 članic območja evra. Tako državam brez evra, na primer Veliki Britaniji, ki je danes že poudarila, da je pomoč evru odgovornost držav v območju evra, ne bi bilo treba financirati držav z evrom.

Švedska, ki prav tako ni uvedla evra, je sicer danes nakazala, da je pripravljena premisliti o vseh možnostih za rešitev krize. "Ne izključujemo ničesar ... čeprav je jasno, da naši davkoplačevalci nočejo plačevati za Grke, ki se upokojijo v starosti okoli 40 in 50 let," je dejal švedski finančni minister Anders Borg.

Če bodo finančni ministri, med njimi slovenski pristojni minister Franc Križanič, danes sprejeli dogovor o mehanizmu, bo to poteza brez primere, saj sprejemanje o tako pomembnih odločitvah v EU običajno traja vsaj mesece, če ne leta.

Evropska komisija naj bi si na pogajanjih v Bruslju močno prizadevala za stalni sistem posojil državam v območju evra, ki bi šel dlje od sredstev v proračunu EU, čemur naj bi nekatere ključne države nasprotovale.

Ob že dovolj naporni razpravi o radikalnih spremembah v območju evra se je še dodatno zapletlo z nemškim finančnim ministrom Wolfgangom Schäublom, ki je zaradi alergične reakcije na zdravilo pristal v bolnišnici v Bruslju. Na sestanku ga je zamenjal notranji minister Thomas de Maiziere.

Iz Elizejske palače pa so sredi sestanka v Bruslju sporočili, da se francoski predsednik Nicolas Sarkozy in nemška kanclerka Angela Merkel, ki sta danes govorila po telefonu, "popolnoma strinjata glede ukrepov, ki bodo naznanjeni" v Bruslju.

 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (57)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

pika poka ježek
10. 05. 2010 07.10
Če bodo Hrvatje in Turki pametni, nikoli ne bodo vstopili v EU in v evroobmočje.
angrygrandpa
09. 05. 2010 23.05
to je zacetek krvavega konca EU. Kapitalizem je naslabsi sistem ker je pohlepen izkoriscevalni nehuman al necloveski surov samo glede na denar pa za vsako ceno pograbi kjer koli in ne glej na druge pac vecino c jim to skoduje ta sistem sploh nima nobene vrednote sam denar je vazn brez veze!!
Aleš Jamšek
09. 05. 2010 21.21
NWO je kontinentalna oblika financiranja uvedle so jih kontinetalne politike na začetku za humanitarno delovanje ,kasneje tudi za socialne programe,evropski nwo ima vsaj dohodkovni nadzor,kar je dobro.Skrbijo me velike humanitarne združbe in podobne tolpe,ki so pripravljene velikosrčno podarjati na tone zdravil z potečenim rokom trajanja,ali pa farmacevtske združbe ki zaradi škodljivosti zdravju določenih vrst zdravil ne smejo prodati na zahodnem trgu sežig pa jim predstavlja dodaten strošek.Potem pa podtaknejo vse skupaj humanitarnim sistemom.
Aleš Jamšek
09. 05. 2010 21.03
Seveda so učinki takojšnji saj se uspostavi svobodna državljanska dohodkovna izbira z celotno iztožljivostjo,kakor tudi elementarno državljansko dohodkovno nedotakljivostjo.To pomeni da je ta dohodek neodtujitven za katero koli institucijo ali fizično osebo za katerikoli postopek.
carpathian
09. 05. 2010 20.54
NWO. države so se začele množično zadolževati pri mednarodnih bankirjih.
Aleš Jamšek
09. 05. 2010 20.51
Slovenci poterbujemo celotno prenovo porazdelitvenega dohodkovnega sistema,ukinitev dosedanje socialne zakonodaje,ter uvedbo elementarnega državljanskega ministrstva,z pravno regulacijo elementarnih človekovih pravic,ter regulator objektivnega tržnega vrednotenja za potrebe socijalne porazdelitve skupaj z pravico do bivanja.Že sedaj znese elementarni državljanski osebni dohodek 560eura za vse uporabnike če ga uvedemo.
Aleš Jamšek
09. 05. 2010 20.31
Saj vam nenehno razlagam da južna evropa nima sistema porazdelitve blaginje na prebivalca zato pa sovražijo nacionalne dohodkovne porazdelitvene strukture in razširjajo socialni genocid ter povzročajo miljardne izgube ki so ravno posledica prepričanja vsi zaposleni ne glede na vzroke ali posledice.Mnogo bližje mi skandinavski sistem vsi blaginjo ne glede na starost ali izobrazbo temveč zgolj na državljanstvo ali stalno bivanje.
Kimberley-Echo
09. 05. 2010 19.48
UK je prepozna za kakih 60 let. Politično je 2/3 na strani USA, gospodarsko pa ravno obratno. Pa poglejte stanje UK bank, če ne verjamete. Sprenevedanje v primeru Grčije ne pomaga več. Kar se tiče žlahtnih kovin, pa predlagam srebro. Tega je resnično vse manj in cene % hitro rastejo, še vedno pa je sorazmerno lahko dostopno. In navidezno poceni!
civitasstain@gmail.com
09. 05. 2010 18.50
Vsi so golfal pri evru in Brüssel je to vedel. Jaz še sedaj ne verjamem, da smo mi Slovenci glasoval za vstop v EU s skioraj 60 procenti.. En teden pred volitvami je bilo 60 procentov proti EU in za za Nato 55 procentov. Po volitvah je bilo pa kar naenkrat obratno 60 pro. za EU in 55 proc. za NATO.........Zame so to samo bajke..
ti_si_nula
09. 05. 2010 18.41
Odločitev VB je povsem logična in primerna, če bi bilo po moje bi se odpovedala evrom in uvedla nazaj SLOVENSKE TOLARJE (popolnoma nič jim ni manjkalo), vrednost in veljave valute pa se ne da DVIGNITI iz danes na jutri, sicer je res da tolar ni bil kaj prida vreden, vendar bi lahko vplivali na njegovo okrepitev. A je Križanič na srečanju, da bo kimal in se smehljal???
abcd11
09. 05. 2010 18.22
američan Soros je kriv.
b77
09. 05. 2010 18.13
začetek konca , angleži se že pripravljajo na plenjenje kov v zgodovini! In kaj ste pričakovali od njih! Pomaga lahko samo naivni podalpsi slovencel!
JanezNovakJohn
09. 05. 2010 18.04
Finančna kriza je normalen del posla, ki ga delajo banke. Vse za profit. Banke so natančno vedele kaj Grki delajo. In tudi mehanizme za državne pomoči Grčiji (beri dodatni profit bankam) so splanirali bankirji. Taka je IGRA.
njanez43
09. 05. 2010 18.03
a mora Slovenija dejansko pomagati zapufani, leni in delomrzni Grčiji, kjer je delo siesta in uživanje????? Ali ta Pahor nimam nobene bolj pametne poteze, kot, suicidno delovanje na slovenski narod????=???
abcd11
09. 05. 2010 18.01
@ vetruvian ce bi grčijo izklučl iz monetarne unije bi na račun tega propadle stevilne nemške banke
JanezNovakJohn
09. 05. 2010 17.55
Vse je odvisno od tega ali banke res krojijo ta svet, če nadzirajo parlamentarce in predsednike vlad. Menedžerje imajo banke gotovo v šahu. Kje so meje kapitala ? V kapitalu.( po Žižku) Človeške ovce je treba striči. Če katera crkne, pa kaj potem. To je filozofija bank. Tako kot za ptičjo gripo so defininitivno odgovorne (nikomur) farmacevtske korporacije, tako so finančno krizo zakuhale banke.Pa še jih bodo, saj to prinaša profit. Brez revolucije ne bo šlo. Banke morajo preiti v državno last. To lastništvo pa mora nadzirati ???
civitasstain@gmail.com
09. 05. 2010 17.51
Krimsky--Povej tvoji daji dam čisto prav, ampak v tem primeru dodam še, na žalost............
civitasstain@gmail.com
09. 05. 2010 17.49
A, ja. Po televiziji so politiki slovenski evro hvalil, da je zelo lep....... Ha, ha, ha.
Krimsky
09. 05. 2010 17.49
Moja žena pravi: Iizkušnje nas učijo, da se na izkušnjah nič ne naučimo.
civitasstain@gmail.com
09. 05. 2010 17.47
Slovenski pregovor pravi:" V španoviji še pes crkne" In še nekaj. Ko je Slovenija šla v EU, da o Evru ne govorim, je v teh evropskih državah standart že padal. če bi en to privat tak delal, bi ga ljudje razglasil za nenormalnega. seveda v Evropi so še zmeraj eni ljudje ko živijo na račun delovnega ljudstva. kako dolgo še bo to šlo?