Tujina

Evropska unija: Obeta se zmaga desnice

Bruselj, 07. 06. 2009 20.34 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 7 min

V EU so se končale volitve poslancev v Evropski parlament, na katerih je 375 milijonov volivcev v 27 državah od četrtka izbiralo 736 evropskih poslancev. Udeležba je bila rekordno nizka.

Zadnja volišča so se v EU zaprla ob 22. uri in kmalu naj bi bilo znano, kdo bo prihodnjih pet let sedel v klopeh Evropskega parlamenta. Vzporedne volitve v več članicah kažejo na zmago desnice.

Evropske volitve
Evropske volitve FOTO: Reuters

V 19 državah, tudi v Sloveniji, so volitve potekale danes, že v četrtek so volili Italijani in Nizozemci, v petek Irci in Čehi, v soboto pa so bile volitve na Slovaškem, v Latviji, na Malti in Cipru. V soboto so se tudi zaprla volišča na Češkem ter odprla v Italiji, saj v obeh državah volitve potekajo dva dni.

Leva sredina neuspešna

Po prvih podatkih v Nemčiji slavi stranka Merklove.
Po prvih podatkih v Nemčiji slavi stranka Merklove. FOTO: Reuters

V nekaterih državah so že objavili izide vzporednih volitev. Ti kažejo, da je v več članicah slavila desna sredina, precej uspešne so bile tudi evroskeptične stranke in skrajna desnica, medtem ko je leva sredina v številnih državah doživela poraz.

Nemčija: Slavje Merklove

Na evropskih volitvah v Nemčiji so po pričakovanjih zmagali krščanski demokrati (CDU/CSU), ki so po začasnih izidih prejeli 38 odstotkov glasov, medtem ko so socialni demokrati (SPD) z 20,9 odstotka zabeležili najslabši rezultat v zgodovini.

Krščanski demokrati kanclerke Angele Merkel so sicer kljub zmagi dobili pet odstotnih točk manj glasov kot pred petimi leti.

Avstrija: Prednost ljudske stranke

Na volitvah v Evropski parlament v Avstriji je po preštetju skoraj vseh glasov zmagala ljudska stranka (ÖVP) z 29,69 odstotka glasov, medtem ko so socialdemokrati (SPÖ) s 23,85 odstotka glasov zabeležili hud poraz.

Na tretje mesto se je presenetljivo uvrstil evroskeptični kandidat Hans-Peter Martin (17,87 odstotka glasov), podpora pa je upadla avstrijski skrajni desnici,

Grčija: Vodijo socialisti

V Grčiji so po rezultatih vzporednih volitev zmagali opozicijski socialisti, stranka Pasok, medtem ko je vladajoča Nova demokracija zabeležila precej slabši rezultat kot pred petimi leti.

Madžarska: Največ volivcev glasovalo za desno sredino

Opozicija je slavila tudi na Madžarskem. Za desnosredinsko stranko Fidesz je glede na rezultate vzporednih volitev glasovalo 67 odstotkov volivcev, za vladajoče socialiste pa zgolj 19 odstotkov. Osem odstotkov glasov pa naj bi dobila skrajna desnica.

Slovaška: Udeležba boljša od pričakovane

Na Slovaškem, kjer so volili v soboto, je po neuradnih izidih zmagala levo usmerjena stranka Smer premiera Roberta Fica. Sedež v Evropskem parlamentu pa si je prvič priborila tudi ultranacionalistična Slovaška nacionalna stranka. Letos je na volišča prišlo več Slovakov kot pred petimi leti, in sicer dobrih 19 odstotkov, kar je tudi precej več od napovedanih 14 odstotkov.

Malta: Zmaga opozicijskih socialistov

Na Malti, kjer so bile volitve prav tako v soboto, so po neuradnih izidih z okoli 55 odstotkih podpore zmagali opozicijski socialisti. Volitve petih evropskih poslancev je v nasprotju z večino ostalih članic unije zaznamovala visoka, skoraj 79-odstotna volilna udeležba.

Latvija: Uspeh strank, ki zastopata rusko manjšino

V Latviji – tudi tam so volili v soboto – sta glede na rezultate vzporednih volitev največji uspeh zabeležili levousmerjeni opozicijski stranki, ki zastopata rusko manjšino. Poslanski sedež v Evropskem parlamentu si tako obeta tudi Alfreds Rubiks, ki je bil pred razpadom Sovjetske zveze leta 1991 prvi sekretar Komunistične partije v takratni Socialistični republiki Latviji.

Ciper: Rekordno nizka udeležba

S Cipra pa poročajo, da je bila na sobotnih volitvah rekordno nizka volilna udeležba. Volitev se je namreč udeležilo manj kot 60 odstotkov volivcev, medtem ko se v tej državi volilna abstinenca običajno giblje okoli desetih odstotkov.

Gordon Brown je napovedal, da kljub predvidenemu hudemu neuspehu na volitvah ne namerava odstopiti.
Gordon Brown je napovedal, da kljub predvidenemu hudemu neuspehu na volitvah ne namerava odstopiti. FOTO: Reuters

Bolgarija: Kupovanje glasov

Iz Bolgarije, kjer so volili danes, so poročali o več primerih kupovanja glasov. Po poročanju bolgarskega radia naj bi na jugu države za glas plačali 40 levov (okoli 20 evrov).

Irska: Dober rezultat zabeležili evroskeptiki

Na Irskem so bile volitve 12 poslancev že v petek, po neuradnih izidih pa je dober rezultat zabeležila evroskeptična stranka Libertas, znana po svojem nasprotovanju Lizbonski pogodbi. Dobila naj bi namreč kakih 13 odstotkov glasov. Slavila naj bi sicer opozicijska stranka Fine Gael z okoli 50 odstotki glasov.

Nizozemska: Krščanski demokrati in skrajni desničarji

Na Nizozemskem je presenetil Geert Wilders s svojo skrajno desno stranko.
Na Nizozemskem je presenetil Geert Wilders s svojo skrajno desno stranko. FOTO: Reuters

Že v četrtek so na volišča odšli Nizozemci. Po neuradnih izidih je zmagala vladajoča stranka krščanskih demokratov (CDA) premiera Jana Petra Balkenendeja, presenetljivo pa se je s 14,8 odstotka na drugo mesto uvrstila skrajno desna Stranka za svobodo (PVV) Geerta Wildersa. Nizozemska je po zaprtju volišč kljub nasprotovanju Bruslja objavila delne izide volitev, zato je Evropska komisija od Haaga že zahtevala pojasnila.

Velika Britanija: Obeta se hud poraz vladajočih

V četrtek so volili tudi v Veliki Britaniji. Izidi britanski volitev še niso znani, se pa vladajočim laburistom obeta hud poraz. Kljub temu je premier Gordon Brown že napovedal, da ne bo odstopil s položaja.

Španija: Slavi Ljudska stranka

Na volitvah v Evropski parlament v Španiji je po začasnih izidih zmagala opozicijska Ljudska stranka, za katero je glasovalo 42,03 odstotka volivcev. Vladajoči socialisti so prejeli 38,66 odstotka glasov, poročajo tuje tiskovne agencije.

Ljudska stranka bo imela 23 evropskih poslancev, socialisti premiera Joseja Luisa Zapatera pa 21. Na tretjem mestu je koalicija, ki povezuje več katalonskih oziroma baskovskih nacionalističnih strank.

Finska: Vodstvo vladne stranke

Vladne sredinske stranke na Finskem po današnjih evropskih volitvah sicer ostajajo v vodstvu, vendar pa je precej glasov dobila tudi skrajno desna stranka "Pravi Finci", kažejo prvi rezultati.

Romunija: V parlament tudi skrajni desničarji

V Romuniji so vladajoči socialni demokrati (PSD) in liberalni demokrati (PDL) po vzporednih volitvah zabeležili dokaj izenačen rezultat in dobili med 30 in 31 odstotki glasov. V Evropski parlament so se uvrstili tudi romunski skrajni desničarji.

Danska: Najbolj uspešna levica

Po zaprtju volišč je v ospredju levica. Kot kažejo rezultati vzporednih volitev, so zmagali opozicijski socialdemokrati, na vrhu pa sta tudi levozelena Socialistična ljudska stranka (SF) in desna Danska ljudska stranka (DF). V parlament se bo glede na projekcije uvrstilo tudi Junijsko gibanje, ki velja za evroskeptično stranko.

V Franciji slavijo Sarkozyjevi poslanci.
V Franciji slavijo Sarkozyjevi poslanci. FOTO: Reuters

Francija: Sarkozyjevi stranki največ glasov

Na volitvah v Evropski parlament v Franciji je zmagala vladajoča desnosredinska Unija za ljudsko gibanje (UMP) predsednika Nicolasa Sarkozyja, ki je dobila 28 odstotkov glasov, kažejo delni uradni izidi volitev.

Na drugem mestu je največja opozicijska stranka, socialisti, za katere je glasovalo 16,8 odstotka volivcev, je zapisano na spletni strani Evropskega parlamenta.

Na tretje mesto so uvrstili zeleni evropskega poslanca Daniela Cohn-Bendita, ki so prejeli 16,2 odstotka glasov in tako zabeležili zgodovinski uspeh, sledi pa sredinska stranka Modem Francoisa Bayrouja, za katero je glasovalo 8,5 odstotka volivcev. Za skrajno desno Nacionalno fronto Jeana Marie Le Pena je glasovalo 6,5 odstotka volivcev.

Švedska: Pirati v parlament

Na Švedskem evropske volitve med glavnimi strankami niso prinesle večjih sprememb v podpori volivcev; opozicijski socialdemokrati so prejeli 25,1 odstotka, konservativci premiera Fredrika Reinfeldta pa 18,5 odstotka. V Evropski parlament pa se je s 7,4 odstotka glasov uvrstila tudi Stranka piratov in bo imela najmanj en poslanski sedež.

Ta je nastala po obsodbi štirih lastnikov internetne mreže za izmenjavo datotek Pirate Bay, ki so jih bremenili kršitev avtorskih pravic, saj se je preko te spletne mreže prosto prenašala glasba, filmi in računalniški programi in igre.

Portugalska: Zmaga Levega bloka

Levousmerjeni socialisti premiera Joseja Socratesa (PS) in desnousmerjeni socialdemokrati (PSD) so na Portugalskem dosegli izenačen izid, kažejo prve projekcije, ki jih objavljajo portugalski mediji. Prve je podprlo med 28 in 33 odstotkov Portugalcev, druge pa med 29 in 34 odstotkov. Za velikega zmagovalca velja Levi blok.

Italija: Slavje Berlusconija

Stranka Ljudstvo svobode (PDL) premiera Silvia Berlusconija je zmagovalka evropskih volitev v Italiji, kažejo prvi rezultati vzporednih volitev po zaprtju volišč ob 22. uri. Berlusconijeva stranka tako lahko računa na 39 do 43 odstotkov glasov, leva Demokratska stranka pa na 27 do 31 odstotkov glasov.

Poljska: Liberalni stranki vseh 50 sedežev

Na evropskih volitvah na Poljskem je glede na rezultate vzporednih volitev prepričljivo zmagala liberalna stranka Državljanska platforma (PO) premiera Donalda Tuska, ki jo je podprlo 45,3 odstotka volivcev. Dobila naj bi 24 od 50 sedežev, kolikor jih v 736-članskem Evropskem parlamentu pripada Poljski.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Govedo
07. 06. 2009 22.57
rdečkarji so počistili....kaj je z klerikalci ki ščitijo pedofile?
Govedo
07. 06. 2009 22.56
spet napačna smer, pa kaj je vam desničarji...
Dresden1945
07. 06. 2009 22.56
@ BeatboxKuzla : dol iz Pahorjem in vso rdečo nesnago!!!!
BeatboxKuzla
07. 06. 2009 22.47
tomaztisler pametno to razmišlaš ;)
Žan Beloglavc
07. 06. 2009 22.46
Mene je dans bolj zanimalo kaki bodo rezultati na Švedskem, bravo Pirate bay! Živeli Partis, mininova, TPB and so on.... Upam, da se tut pri nas čimprej uveljavi piratska stranka. gooooooo PIRATES!!!!!
NoIdentity
07. 06. 2009 22.34
mah levo desno... isti drek drug sekret
Govedo
07. 06. 2009 22.33
spet smo goveda, kr neki....
Govedo
07. 06. 2009 22.33
JANŠA PA JA NI RAZUM:-))))))))))))))
bron
07. 06. 2009 22.25
ŠLO JE V PRAVO SMER
operater
07. 06. 2009 21.59
Zmagal je razum!!!!
Hochstapler
07. 06. 2009 21.52
Hmja, levica ali desnica na oblasti, pomembno je da ostane kapital v lasti Partije.
hobbes
07. 06. 2009 21.49
se ne čudim, da prevladujejo skrajni desničarji. ljudje so nesigurni in za vse njihove težave obtožujejo vse ostalo in ostale, samo tistih ne, h katerim so se v trenutkih nemoči obrnili. dejansko mislijo, da jim lahko ponudijo pametno rešitev.
proofreader
07. 06. 2009 21.28
Kako bodo ti rezultati vplivali na širitev evropske unije? Izgleda, da v bližnji prihodnosti ni pričakovati novih članic.