Tujina

Cerar: Slovenija bi lahko sprejela okoli 15 do 20 beguncev

Bruselj, 23. 04. 2015 06.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 5 min
Avtor
N.Š./STA/U.Z./S.S.
Komentarji
268

Voditelji članic EU so se na izrednem sestanku o begunski krizi v Sredozemlju strinjali, da je prednostna naloga reševanje življenj beguncev, zato bodo okrepili financiranje iskalnih in reševalnih operacij. Cerar je pojasnil, da je Slovenija od septembra naprej pripravljena pomagati z ladjo Triglav.

Več videovsebin
  • Epilog: Zbežal sem pri 16, bil sem ustreljen, 19 dni v kontejnerju na ladji ...
    00:32
    Epilog: Zbežal sem pri 16, bil sem ustreljen, 19 dni v kontejnerju na ladji ...
  • Iz SVETA: Voditelji EU o begunski krizi
    01:53
    Iz SVETA: Voditelji EU o begunski krizi
  • Iz 24UR: Žalna slovesnost za žrtve tragedije
    02:16
    Iz 24UR: Žalna slovesnost za žrtve tragedije

Voditelji članic EU so se danes v Bruslju zavezali h krepitvi evropskih operacij Triton in Pozejdon v Sredozemlju z najmanj potrojitvijo finančnih sredstev v letih 2015 in 2016 ter s krepitvijo drugih sredstev, kar bo ojačalo prizadevanja za iskanje in reševanje beguncev v Sredozemskem morju, piše v izjavi vrha.

Triton in Pozejdon delujeta v okviru evropske agencije za nadzor zunanje meje Frontex. Nimata mandata za iskanje in reševanje, temveč le za nadzor meje, vendar pa morata v skladu s pomorskim pravom nuditi pomoč ljudem v stiski. V Tritonu trenutno sodeluje 21 članic unije s 65 osebami, štirimi letali, helikopterjem in sedmimi plovili. Mesečni operativni stroški Tritona znašajo okoli tri milijone evrov. V operaciji Pozejdon za patruljiranje ob grški obali sodeluje 19 članic unije z desetimi osebami, šestimi mobilnimi pisarnami, letalom, vozilom in desetimi plovili. Proračun za delovanje od februarja do septembra letos je dobrih pet milijonov evrov.

Nemška kanclerka Angela Merkel je sporočila, da je Nemčija pripravljena pomagati z dvema ladjama. Dve ladji je ponudila tudi Francija, Belgija pa eno.

Reševanje beguncev v Sredozemlju - 5
Reševanje beguncev v Sredozemlju - 5 FOTO: Reuters

'Reševanje življenj je prednostna naloga'

Begunska kriza v Sredozemlju je nedvomno vseevropsko vprašanje, ne le problem južnih držav Evrope, kar nalaga skupno odgovornost, je poudaril predsednik Evropskega sveta Donald Tusk. Reševanje življenj je vsekakor prednostna naloga, največji izziv danes pa je po njegovih besedah okrepiti evropsko solidarnost in skupno odgovornost, ko gre za preseljevanje in premestitev beguncev ter obravnavo prošenj za azil. To pomeni, da je treba žrtvovati nekatere nacionalne interese za skupno dobro, kar je vselej največji izziv, je izpostavil Tusk in dodal, da hitre rešitve ni, saj so vzroki za begunsko krizo vojna, nestabilnost in revščina v celotni regiji.

Danes gre za reševanje življenj v tej pravi tragediji v Sredozemlju, je poudaril tudi britanski premier David Cameron. Velika Britanija bo po njegovih besedah kot evropska država z največjim obrambnim proračunom ponudila ladjo kraljeve mornarice, tri helikopterje in dve patruljni ladji ter finančno pomagala pri stabilizaciji sosednjih držav. A obenem je Cameron opozoril, da morajo pri tem seveda veljati strogi pogoji, vključno s tem, da ljudje, ki jih bodo rešili in odpeljali v najbližjo varno državo, najverjetneje Italijo, ne bodo avtomatsko prosili za azil v Veliki Britaniji.

Belgijski premier Charles Michel je dejal, da sicer razume, da bližajoče se volitve otežujejo Cameronov položaj, a obenem opozoril, da EU mora prevzeti odgovornost za človekoljubno krizo, vse članice pa pozval, naj pogledajo svoje številke. Belgija meni, da predvidena številka 5000 beguncev, ki naj bi jih medse razporedile članice, ni dovolj; zvišati jo želi na 10.000, je povedal Michel. EU mora po njegovih besedah storiti več in bolje.

EU je izredni vrh o begunski krizi v Sredozemlju sklicala po brodolomu ob libijski obali konec minulega tedna, v katerem naj bi po podatkih ZN umrlo več kot 800 ljudi. Našli so le 24 trupel. V prihodnjih mesecih naj bi se jih na pot čez Sredozemlje po zatočišče in boljše življenje v Evropi odpravilo še do milijon.

Da je treba danes poskrbeti za to, da bodo pri delitvi bremena prispevale tudi države, ki doslej niso, ne le z lepimi besedami, ampak z dejanskimi zavezami, je poudaril tudi nizozemski premier Mark Rutte. Nizozemska je po njegovih besedah storila že veliko. "Nizozemska je država, kjer ljudje, ki resnično potrebujejo pomoč in izpolnjujejo pogoje, vedno najdejo prostor. Veliko drugih držav tega ne more reči," je bil kritičen. Ob tem se je zavzel za pospešitev postopkov vračanja ljudi, ki nimajo prihodnosti kot prosilci za azil, v varne predele Afrike. Tako velik problem terja skupen odziv Afrike, od koder problem izvira. Razmere se ne bodo izboljšale, če se ne izboljša položaj v celotni severni Afriki. Libija je v Afriki, ne v Evropi, je poudaril.

Problem Libije je izpostavil tudi francoski predsednik Francois Hollande. Vprašanje Libije ni le evropsko. Če bo svet ostal ravnodušen do Libije, če bo država še naprej brez vlade in v kaosu, napredek na vseh drugih področjih ne bo kaj dosti pomagal, je opozoril in dodal, da Evropa mora pomagati slabo razvitim državam na zahodu Afrike.

Najprej reševanje življenj, potem preprečevanje tihotapljenja in razlogov za beg, je poudarila Merklova, ki upa na podrobnejši akcijski načrt v naslednjih dneh, saj je treba storiti še veliko.

Grški premier Aleksis Cipras pa je poudaril, da tragedija in šokantna realnost poudarjata potrebo po tem, da EU razvije humano migracijsko politiko, ki bo temeljila na solidarnosti, še posebej z državami, ki so najbolj na udaru, med katerimi je tudi Grčija.

Cerar: Slovenija od septembra pripravljena pomagati z ladjo Triglav

Slovenija je na izrednem vrhu EU o begunski krizi v Sredozemlju izkazala solidarnost na vse možne načine, je poudaril premier Miro Cerar. Poleg pomoči z vojaško ladjo Triglav bi lahko ob upoštevanju določenih meril, na primer velikosti in BDP države, prevzela okoli 15 do 20 beguncev, a to so le prve okvirne ocene, je pojasnil.

Vrh je danes po Cerarjevih besedah storil pomemben korak za zagotovitev nadaljnje solidarnosti in ukrepov, ki bodo pomagali preprečiti nenadzorovan tok migracij ter kriminalno usmerjanje beguncev v Evropo in igranje s človeškimi usodami.

Voditelji so skupno ugotovili, da je stanje zelo resno, da so humanitarne posledice izjemno hude in da je ukrepanje nujno, je poudaril slovenski premier. Članice so ponudile konkretno pomoč, na primer z ladjami in helikopterji, a podrobnosti bo treba še opredeliti.

Maša za umrle migrante
Maša za umrle migrante FOTO: Reuters

Žalna slovesnost za žrtve največje tragedije

Na Malti je medtem danes potekala žalna slovesnost za okoli 800 ljudi, ki so umrli v nedeljskem brodolomu v Sredozemlju.

Slovesnost, ki sta jo vodila katoliški škof in imam, je potekala pod posebej za to priložnost postavljenim šotorom blizu mrtvašnice javne bolnišnice v Valletti. 24 krst so postavili na rdečo preprogo, pred zbranimi pa sta spregovorila škof otoka Gozo Mario Grech in imam Mohamed El Sadi. Kot je poudaril Grech, imen umrlih ne poznamo, vemo pa, da so skušali pobegniti pred brezupnimi razmerami ter najti svobodo in boljše življenje. Boga je ob tem zaprosil, naj razsvetli vse, ki se ukvarjajo s težavno nalogo, da bodo predlagali rešitve. 

Slovesnosti, ki je trajala 45 minut, začeli pa so jo z minuto molka, so se udeležili najvišji predstavniki Malte, italijanski notranji minister Angelino Alfano, grški minister za solidarnost Teano Fotio ter za migracije pristojni evropski komisar Dmitris Avramopulos. Po koncu so krste vojaki ponesli mimo številnih vencev, ki so jih v zadnjih dneh ljudje prinesli v mrtvašnico. Trupla bodo nato pokopali v zasebnosti.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (268)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

rob3rt
25. 04. 2015 18.38
+1
Lepo, zdaj ko je rdečim jasno, da so pri nas zaključili, bi nam pa radi kar ISIS sem spravili...
Uporabnik1095190
24. 04. 2015 13.43
+8
A nimamo že dovolj svojih problemov? A zdaj bomo pa še izigravali humanitarce za neke ljudi,ki nimajo sploh kaj iskati pri nas? Resnici na ljubo,to ne pelje nikamor. Dokler bodo v naši državi v bedi živeli ljudje,ki so po desetletjih poštenega dela ostali na cesti in nimajo za preživetje je prav tragično,da bi si nakopavali še neke afriške ilegalce na pleča. V ameriko naj jih zvozijo,oni so povzročili ta naval prebežnikov v Evropo. To se ne bo končalo dokler ne bomo imeli tukaj na milijone neproduktivnih osebkov,ki bodo vlekli socialno podporo,se prekomerno razmnoževali in skrbeli za porast kriminala. Upam,da bodo prve žrtve le tega njihovi zagovorniki.
Sniper82
24. 04. 2015 10.02
+9
Sami mladi fantje pa izbeglice.....kje so pa zenske in otroc.A se nebi rajsi boril za svojo zemljo.Torej so postili zenske in otroke da pocrkajo nekje doma....Anglezi so lepo povedal bomo pomagal samo do prve drzave ki pa ni anglija hehe.Kaj pa nas Karl ki se neupa brez varnostnika v stanovanje da ga nebi Spela nabutala.Pa Borci ki je prvorazredni ligen.In tadva bi govorila kako je treba vodit drzavo.Ne Avstrija ampak Hrvati nas bodo kupil za zjokat
odpisan2x
24. 04. 2015 10.30
+4
jaz sem se enkrat boril za našo zemljo pa mi je žal
Sniper82
24. 04. 2015 10.36
+2
Sej bo vsem slej ko prej......Predvsem zaradi totalno nesposobne politike
odpisan2x
24. 04. 2015 08.54
+12
sem kar pene dobu ko sem tole prebrav.mi še svojim ne pomagamo bomo pa tujim.včeraj mi je ena mamica jokala,da ni mogla plačat najemnine in ko je peljala v vrtec pet letno hči je lastnik stanovanja zamenjal klučavnico in zasegel vse njene stvari.z otrokom ni imela več kam .celo popoldne smo iskali rešitve se pogajali z lastnikom,klicali policijo vse brez efekta.brez denarja je pa ostala zato,ker jo je nekdo povozil na prehodu za pešce in pobegnil in ne more delati .voznikaka jo je povozil niso isledili ali pa ga niti niso hoteli
ficfiric 1
24. 04. 2015 09.07
-7
En slovenski komentar.....a je lenuh ker ne dela po poskodbi? Pa kaj stepa froce ce jih nima za prezivljat? Brez zamere sam mi to zdej ze nekaj dni ta pametni slovenci dopovedujejo...prej nism verjel...zdej pa zmeri bolj...
odpisan2x
24. 04. 2015 09.26
+11
model ne more še delat ,ker je imela razbit komovc in še nima gibljivosti,toliko o lenuhih.
ficfiric 1
24. 04. 2015 09.38
-4
Simon Kirar
24. 04. 2015 07.34
+8
cerar naj rajši rešuje naše gospodarstvo pa bo mel orengi dela imamo pri nas dost takih beguncev iz sosednjih republik ki se še sedaj niso vrnili na zaj v svojo državo
ficfiric 1
24. 04. 2015 08.56
-4
Po eni strani si lahko srecen da se niso...ker ce bi se ti verjetno ne bi mel nic zgrajeno v slo...pokazi mi slovenca ki bo delal na gradbiscu 12ur ali vec na dan za bogih 500e....ti si verjetno prvi v vrsti ki bi to delal kajne? Mal se zamislite kaksne kvasite ker opazam da ste drgac ful napredni....sam neki vam ne laufa najbolj pa ste zato tolk v merdi....
appollyon
24. 04. 2015 09.30
+2
glede na to v kakšnem stanju so naše ceste, jih pravzaprav ne potrebujejo. Še tisto kar naredijo je za nič!
ficfiric 1
24. 04. 2015 09.57
-1
Tisto pa lastnike vpras kam je sel denar za gradnjo...po izjavi sodec bi reku da se nisi delal...ce ne bi vedu kako to gre...delavec dela s tistim kar ima...ce a lastniki/sefi ne zrihtajo materjala je pa tud delavec kriv ker ni narejeno kajne....vprasi slovenske lastnike zakaj je tako...razne hildice in zidarje...
aaaaaa122121
24. 04. 2015 13.59
-1
fic ni vreden, ta pacient se vakuma nima v glavi.
windmaster
24. 04. 2015 07.05
+5
Po vsej bedi ki jo prestajajo v Afriki, po vsej muki ki jo prestajajo med potjo, bo jih Cerar obdržal v Sloveniji! MIslim da ga ni junaka ki ima željo živet v tej državi, če lahko izbira med celo evropo!
Voronez
24. 04. 2015 05.42
+7
Premalo slana hrana kaj? Slovenci moramo za sol zaslužit! Naši koritniki pa naj zberejo denar in jih spravijo na prvi avion in v ameriko, s sabo vred. Dovolj je parazittov. Če bi šla jaz tja dol s čolnom, bi me najbrž posil*li pa v graben zabrisal.
Diškor
24. 04. 2015 00.41
+21
KR V ZDA Z NJIMI, ONI SO TO GODLJO ZAKUHAL, NAJ JO ŠE POJEJO, CMERKO, TI SE PA V MIR, ZA TAKŠNE ODLOČITVE MORA LJUDSTVO ODLOČITI, DOMOV SI JIH LOHK PELJEŠ.
MaunelNeuer
23. 04. 2015 23.57
+22
itak, in potem bojo ti begunci bolj preskrbleni kot Slovenci, bravo, čestitam
sweetnes
23. 04. 2015 23.49
+26
cerar naj si jih lepo domov odpelje
Infraping
23. 04. 2015 23.22
+3
Točni kalkulus jest 17
koka kolca
23. 04. 2015 22.54
+5
Raj naj dajo 15im brezdomcem bajto ne pa tem k ne znajo ne cent ne nč.
windmaster
24. 04. 2015 07.06
+1
A brezdomci so pa kaj drugačni? Ko končam službo se on zbudi in postavi pred trgovino ter fehta za denar ki sem ga jaz v desetih urah šihta zaslužil!
pihecmihec
23. 04. 2015 22.15
+18
Sem gledal Epilog. Snemali so jih, novinarka pa jih je intervjuvala na Lampaduzi. Ti ljudje so bili solidno oblečeni. Ne tako kot naši reveži, okrog hodijo raztrgani, nimajo za jeanse in dizajnerska oblačila. Eden je celo snemal svojo pot iz puščave, z Iphonom. Nisem mogel verjeti. Z Iphonom? Kako je to mogoče? Potem pridejo v Italijo ali pa k nam in živijo na državno podporo in pod zaščito. Dobijo plačano stanovanje, oblačila. Moje mnenje okrog njih je mešano... bogi se mi ne zdijo, le ilegalno prestopijo mejo in se vključijo v našo socialni sistem, nato pa oddidejo delat. Kaj pa vem... sem skeptičen, da je ta naval beguncev v Evropo nujen...žal.
kraljicavesolja
23. 04. 2015 22.48
-11
MIhi, a temu k hod raztrgan, daš svoje obleke, k jih ne nosiš, al pa računalnik, k si si bolšga kupu, podariš komu.
ficfiric 1
24. 04. 2015 09.02
-6
Ves pihecmihec tud dol so mel sluzbe...pa iphone pa take traparije...pol pa pride nek demokrat ki ti pove da ne zivis prav ker ne zivis tako kot on....pa ti zaneti vojno da lahko pobere kar imas v drzavi...in ti verjetno ne bi bezal...in verjetno bi mel prav tako snekaj svojih stvari z sabo....kaj eni res tud malo ne pomislite...kaj mislis da so kar vsi neki indijanci al kaj... Za piko na i pa se najavis " in potem odidejo delat"...mislem hvala bogu da odidejo delat...a to mate v slo v krvi da v socialnem sistemu ne odides delat al kaj? Kot kaze je tako....vsi so krivi za vase stanje...vsi so lenuhi pa nevem kaj...sam vi ste angelcki pa nic krivi....zame ste lenuhi ce nic ne delate...sam pritozujete se...
Misija1
24. 04. 2015 09.25
+4
ifcfiric tvojo teorijo podre v istem momentu dejstvo, da vecina teh priseljencev prihaja iz drzav, kjer ameriska roka NIKOLi ni posegala! Gre za drzave, kjer so ze stoletja glavni kolonizatorji ravno arabci, v tem casu pa tam na veliko kupujejo Kitajci. Gre za jugovzhodne drzave Afrike, kjer Evropa in ZDA nikoli nista imeli vpliva, tako da se ne blamiraj vec in svojo amerofobijo vsaj enkrat pusti ob strani, ker izpades bedno!
ficfiric 1
24. 04. 2015 10.05
-2
Sm pozabu vprasat kje sem v prejsnjem postu omenjal ameriko?
Misija1
24. 04. 2015 10.08
+1
Tvoja amerofobija je prisotna v vsakem moznem clanku, se tam, kjer clanek nima niti najmanjse veze z americani. Napisal si, da pridejo demokrati, torej, vsem nam je jasno, na koga si apeliral. Sicer pa, na druge kot Evropo in ZDA nisi mogel, zato pa sem ti napisal, da tudi Evropa nima nic z dzravami iz katerih v vecini prihajajo tile priseljenci! Arabci so tam kolonizatorji stoletja dolgo, ti pa bos, seveda, spet hitro nasel povezavo z ZDA. Pateticn si ze s tem, resno!
ficfiric 1
24. 04. 2015 10.13
-2
Ma dej misija komu pridajas to...o jugovzhodni afriki...kdo se je tam guncal? Razni britanci pa beljgici, francozi so bli cez pol afrike res da bolj na severu, pa se mal italjani pa portugalci pa nemci....al mi hoces rect da so to sam na dopust hodil al kaj...? Pa gvisn da so kr pobral sila in kopita in jim vse prepustil...dej nehi ga srackat....in glej ga zlomka...amerike nisem omenil med temi demokrati...se pa zadnja leta uspesno siri, ce ne drugace pa z pomocjo tezkih zaveznikov arabcev pa raznih katarcev pa se malo izraelci....in ti men tuki prodajas storice kako ni blo dol nikol nobenga...hahaha...
24urINsvobodaIzražanjaNOgo
23. 04. 2015 22.12
+12
Naj že enkrat meteor zadane Evropo. Nismo sposobni zaščititi ene celine, pri vsej tehnologiji in znanosti ki jo imamo.
24urINsvobodaIzražanjaNOgo
23. 04. 2015 22.17
+27
Prav ima Putin, EU je organizacija brez hrbtenice, hlapci ZDA. Zgleda da bodo Rusi ostali edini, ki branijo svojo državo pred vsiljivci. Kolikor sem kritiziral Rusijo, moram priznat da je bila to napaka. Rusija ostaja edina država ki se na vse moči brani proti zahodni propagandi in dela v dobro svojega naroda.
DAEMONIUM
23. 04. 2015 23.14
+2
.........Rusija je velika, ponosna in zgodovinska država kot Srbija, ostali smo navadni salabajzerji, hlapci Merklove!!
Misija1
24. 04. 2015 09.31
+3
Dokler si pisal o Rusiji je bilo se ok, sem se strinjal, ko pa nekdo zacne primerjat Rusijo in Srbijo, pa se debata zakljuci. Srbija ni noben akter, tako da ne zatiskaj si oci. Srbija ni ne geopoliticno, ne gospodarsko pomembna ne za Ruse, ne za Evropo. Ravno tako kot Slovenija in se vsaj ducat evropskih drzav. Zgodovino ima prav vsaka drzava, tako da ne vem zakaj tako na veliko meces ven Srbijo, vec kot ocitno si od tam, kar pa se ne spremeni dejstva, da natolcujes nesmisle. Za Ruse je bila Srbija pomembna samo zaradi enega in edinega dejstva - s pomocjo Srbije so imeli Rusi kontrolo na tem delu Evrope, ker drugje je ravno niso imeli. Cilj vsake velesile je cimvecjih vpliv na cimvecjih obmocjih. Srbija kot najvecja drzava bivse Juge, je bila za Ruse zanimiva samo zato, ker so tako tam imeli vpliv na dogodke, odskocno bazo v primeru tezav, nekoga, ki je vedno bil na njihovi strani. Je pa res, da ima se danes veliko srbov obcutek, da je Rusom kaj mar za njih, ker smo vsi Slovani. Vse skupaj postane ze bizarno smesno, ko izves, da vecina mlajse populacije Rusov sploh ne ve kje je Srbija. Ampak da to izves, moras stopit ven iz okenca samopromocije. Vecina rusov starih do 40 let, ne ve kje je Srbija, tako da samoopevanje o bratih je enostransko. Slovani so tudi Ukrajinci, pa ze stoletja dolgo ne marajo Rusov, rusi pa ne njih. Pa tudi Cehi, Slovaki, Poljaki, pa vprasaj ruse kaj si mislijo o njih, ter obratno seveda.
olpop
23. 04. 2015 22.11
+7
V Epilogu naj novinarka dela svoje delo in pove kdo je kriv za to begunsko krizo, ki se je začela z Evropsko-US "demokratizacijo" Libije!.....neki snema tm počitniško u Lampeduzi, naj gre po ekskluziv v Tripoli, Bengazi!
Te vidim
23. 04. 2015 22.02
+4
Boste videli da bomo morali sprejet toliko in toliko imigrantov.
sejvam
23. 04. 2015 22.01
+13
Nobeden od teh dveh na epilogu ne upa povedat s čim in kdo je sploh kriv za to krizo....pred napadom na Libijo, Afganistan itd. tega problema sploh ni bilo..deluje kot da smo mi dolžni poskrbet za te ljudi, mislim halo..naj jih rešujejo multikorporacije in politiki ki so zaradi pohlepa krive za ves ta kaos!
24urINsvobodaIzražanjaNOgo
23. 04. 2015 22.00
+25
Povejte mi, kateri državljan RS dobi vsak mesec od države 269 evrov nepovratnih sredstev za najemnino? KATERI? NOBEDEN...
DAEMONIUM
23. 04. 2015 23.20
+6
Plus 269 EUR zepnine za hrano torej skupaj 538 EUR!
ficfiric 1
24. 04. 2015 08.49
-2
Stealthe....kako ne dobijo? Kako pa 3/4 slovencev zivi ce vas sam 1/4 dela?
King 1
23. 04. 2015 22.00
+2
Mi naj raje resujemo slovence v trstu ki so zrtve fasisticnih napadov se dandanes... Pa celovec in istro.... Pa vse ubobozane slovence! Pol pa meje zapret pa dovoljen samo pretok blaga
ONniON
23. 04. 2015 21.59
+5
švica, tudi Avstrija ne sprejemata rade beguncev
King 1
23. 04. 2015 22.01
+2
Stric v bruslju je dolocil da jih morata... Svicarjev pa itak vec ni tako da...
MaunelNeuer
24. 04. 2015 00.00