Tujina

'EU in Rusija morata preseči razlike, da bi preprečili državljansko vojno'

Sankt Peterburg, 04. 06. 2012 15.54 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Predsednik Evropskega sveta Van Rompuy je dejal, da morata Evropska unija in Rusija preseči razlike glede Sirije, da bi preprečili državljansko vojno. Mednarodna skupnost je sicer razočarana nad Kremljem, ker je krivdo za pokol v Houli pripisal tudi upornikom.

Predsednik Evropskega sveta Herman Van Rompuy, ki se je s predsednikom Evropske komisije Josejem Manuelom Barrosom v Sankt Peterburgu srečal z ruskim predsednikom Vladimirjem Putinom, je po pogovorih priznal, da imata EU in Rusija "morda nekatere različne ocene" glede razmer v Siriji, vendar pa morata obe podpreti izvajanje mirovnega načrta posebnega odposlanca ZN in Arabske lige za Sirijo Kofija Anana.

"Popolnoma se strinjamo, da Annanov načrt kot celota ponuja najboljšo priložnost, da se prekine spiralo nasilja v Siriji, izogne državljanski vojni in najde mirno, trajno rešitev," je dejal Van Rompuy na skupni novinarski konferenci z Barrosom in Putinom.

"Povezati moramo naša prizadevanja, da bi se to zgodilo, in najti skupna sporočila, o katerih se strinjamo. Iti moramo v smeri takojšnje ustavitve vseh oblik nasilja v Siriji in v smeri procesa politične tranzicije," je še poudaril Van Rompuy.

Pričakovati je bilo, da bosta Van Rompuy in Barroso pritisnila na Putina, naj zaostri svoj odnos do režima sirskega predsednika Bašarja al Asada. Mednarodna skupnost je vse bolj razočarana nad Kremljem, ker za nedavni pokol v Houli ni obtožil le al Asada, temveč je krivdo zanj pripisal tudi upornikom.

Siriji grozi državljanska vojna.
Siriji grozi državljanska vojna. FOTO: Reuters

Putin se ni neposredno dotaknil razmer v Siriji

Putin se na novinarski konferenci ni neposredno dotaknil razmer v Siriji, je pa v uvodni izjavi namignil na razlike z EU. "Razpravljali smo o najbolj perečih mednarodnih in regionalnih političnih vprašanjih. To so seveda razmere v Siriji, Iranu, na Bližnjem vzhodu in drugih regijah. Seveda naša stališča niso skladna pri vsakem vprašanju ali o vsem," je dejal.

Putin je ob začetku srečanja načel tudi vprašanje odprave vizumov za vstop ruskih državljanov v Unijo. "Pravo partnerstvo ni mogoče, dokler obstajajo vizumske ovire za državljane naših držav," je opozoril.

Putin se je pritožil, da so ruski novinarji, ki so ga spremljali na obisku v Evropi, dobili le enodnevne vizume, zaradi česar so tvegali, da bodo kršili lokalno zakonodajo, ker se je njegov obisk zavlekel. "In vizum se jim je iztekel, ravno ko se je začela naša novinarska konferenca. In kaj naj bi naredili: vstali in šli," je vprašal svoje goste.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (14)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Srpska4ever
06. 06. 2012 14.47
+1
Hvala bogu da so se rusi po tolkih letih mirovanja spet malo začeli trudit,Amerika in njene podpornice imajo zopet proti utež in ne morejo delat kar hočejo in hvala bogu za to če ne bi zopet gledali scenarij IRAK,AVGANISTAN,LIBIJA......Zopet je uspostavljeno svetovno(naravno) razmerje
erikon
04. 06. 2012 18.42
+19
Putin je še edini državnik ki se ne pusti nahecat od te kvazi unije ki bo zdej zdej rekla svoj papa.......živela mater Rusija !!!
kim llsung
04. 06. 2012 21.15
+17
infadel se en dokaz vec da si ovca take neumnosti pa ze dolgo ne
KisloZelje333
04. 06. 2012 21.48
+16
infadel preberi si moj komentar spodaj in se vzemi v roke!
Srpska4ever
06. 06. 2012 14.49
+1
Rusija je proti utež Ameriki in tako mora bit, k če ne dela Amerika kar če,sedaj pa je malo drugače
Nimivseeno
04. 06. 2012 18.08
+13
Spet propaganda. Ni blo dovolj, da so se polastili nafte v Iraku, da so Afganistan zagedli samo zaradi naftovoda, ni bilo dovolj, da so šli v Libijo ... Naš ekonomski sistem tiskanja denarja in posojanja za obresti mora eksponentno rasti, da se z rastjo poplačajo stare dolgove. Ekponentna ekonomska rast bazira na ekponentni rabi resursov. Živimo na omejenem planetu, tudi če se polastimo vse dostopne nafte, je eksponentno rast nemogoče zagotoviti na omejenem planetu. Leta 2006 smo prišli v plato dnevno načrpane nafte. (Vir: theoildrum, World Crude Oil & Lease Condensate Production to 2012) Cena nafte je zato 2008 narasla na 147$, ker je kri ekonomske rasti. Povpraševanje je bilo večje od ponudbe. Sesul se je ekonomski sistem, povpraševanje je padlo, prav tako cena. Ker bo ponudba padala približno 3% letno je jasno, da se bo zgodba krize ponovila. Zadeva je napovedana s strani mnogih... (Vir: Mark Faber, Gerald Celente, Peter Schiff ...) Hkrati vam pa vlada govori, delajte do 80 leta, ker naš pokojninski sistem ni vzdržen. Čimprej umrite za rakom, prepovedali smo zdravilno rastlino, farmacevti jo pa lahko gojijo. GW pharmaceuticals so naredili zdravilo bazirajoče na osnovi cannabisa imenovan sativex. (Vir: gw pharma sativex) Gojišča cannabisa imajo na skriti lokacaiji na jugu Anglije. Raja ne sme gojiti cannabisa. (Vir: youtube, What if Cannabis Cured Cancer (Serbian subtitle) ) Ne razmišljajte in verjemite propagandi. Nikoli vam niso lagali.
kim llsung
04. 06. 2012 21.19
+13
infadel resno ti svetujem da si malo bolje preberes zgodovino o putinu pa ne mislim na youtube
KisloZelje333
04. 06. 2012 21.48
+12
infadel, a se hecaš no, a si res tolk nesposoben, da ne znaš vtipkati we are change slovenia v google, beri to stran uro ali 2, pa boš verjetno že ugotovil kdo je terorist št.1 na svetu, a da dejansko obstaja tako neumno bitje kot si ti, al to počneš samo zato, da nas provociraš? Sej ni 2x za rečt, da nisi ena raje ne rečem kaj iz našega parlamenta, alpa delaš v farmaciji, si morda naftni mogotec.....skratka nekaj, kar ti ne diši, če bi resnica prišla na dan. Povej če mam prav, ker me res zanima, al si samo neizobražen 15letnik, ki misli da vse ve, če mu je oče povedal da je bil putin ex-kgb, to je res, seveda tudi putin ni pošten ampak proti rothschildom oz bilderbergom (ki btw niso nikaršna teorija zarote) podatkov o nwoju imaš še pa še, pejd na partis, zloadi si nevidni imperij s slo podnapisi oz gledaš ga lahko tudi na we are change slovenia in si malo zamisli fant, kakšne bedarije klatiš vsak dan in ljudem pišeš da dlje od youtuba ne znajo priti, hvala bogu da ga imamo! Če bi imeli na voljo le dnevnik zvečer in časnike, bi bili danes res tapravi, da samo še čip dobimo v tazadnjo in smo sužnji sistemu, samo še delamo za elito...Propaganda je na obeh stvareh, možgani ti pa služijo za to, da sam ugotoviš kam se nagiba resnica, če je 10% teorij zarot izmišljenih, je tu še vsaj 90% samo zarot. To je velika številka fant moj, zamisli si malo. Lp
Nimivseeno
04. 06. 2012 22.57
+8
Infadel, navedi vire, ki potrjujejo tvojo hipotezo, tako kot sem jaz navedel svoje vire. Hvala.
KisloZelje333
04. 06. 2012 23.07
+7
infadelovi viri se končajo pri mainstream medijih...ponavadi se po tem, ko ga nekdo postavi pred dejstva, naredi neumnega in ne odgovori več
Nina Nubia 1
05. 06. 2012 12.11
+3
kdo je okupator afganistana ze 10 let teli kvazi talibani-teroristi so pa nastali z ameriske strani za proti utez sovietom za nafto se gre ameriki irak je ZIV DOKAZ iran je naslednji sam v iranu si bojo zobe zlomili.pa glede BV ameri ze desetletja kuhajo vojne dol in podpirajo razne (kao upornike,bin ladne....)
Nina Nubia 1
05. 06. 2012 12.34
+2
pa glede tajkunov razni abramovici....so nastili pod gorbacovo vladavino in jelcinovo
janez6bb
05. 06. 2012 13.15
+1
janez6bb
05. 06. 2012 13.15
+1