Tujina

EU in Rusija gladita spore

Samara, 17. 05. 2007 09.01 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Ruski predsednik Putin je uradno srečanje z Barrosom in Merklovo popestril z nočno vožnjo z ladjico.

Voditelji bodo poskušali narediti 'majhne korake naprej', je povedala Merklova.
Voditelji bodo poskušali narediti 'majhne korake naprej', je povedala Merklova. FOTO: Reuters

Predsednik Evropske komisije Jose Manuel Barroso in predsedujoča EU, nemška kanclerka Angela Merkel, sta prispela v rusko mesto Samaro, kjer ju je sprejel ruski predsednik Vladimir Putin.

Trojica bo na dvodnevnem vrhu EU-Rusija skušala doseči predvsem bolj sproščeno vzdušje v zadnje čase precej napetih odnosih med Moskvo in Brusljem. Po napovedih urada nemške kanclerke si bodo voditelji prizadevali znova vzpostaviti zaupanje in narediti "majhne korake naprej" pri najbolj perečih vprašanjih.


Iskreno povedano od vrha ne pričakujem ničesar posebnega. Obenem menim, da v odnosu med unijo in Rusiji ni ničesar nujnega. Naš odnos je dolgoročne narave, zato imejmo odkrito in iskreno razpravo o vseh vprašanjih, ki ga zaznamujejo. Jose Manuel Barroso

Na srečanju v zdraviliškem kompleksu ob Volgi na jugu Rusije, ki se je začelo z neformalno večerjo, končalo pa se bo v petek z novinarsko konferenco, tako ni pričakovati konkretnih sporazumov. Tudi o začetku pogajanj med EU in Rusijo o novem sporazumu o sodelovanju - sedanji se izteče letos - naj ne bi bilo govora, temveč naj bi o tem vprašanju v bližnji prihodnosti organizirali posebno srečanje v Nemčiji, je napovedalo nemško predsedstvo unije.

Pred napovedanimi protesti ob robu vrha v Samari, ki so jih sicer ruske zvezne oblasti odobrile, je ruska policija danes priprla več aktivistov za človekove pravice in nasprotnikov režima ruskega predsednika Putina ter jim je onemogočila prihod v mesto ob Volgi. Med slednjimi so se znašli tesen sodelavec vodje ruske opozicije in nekdanjega svetovnega šahovskega prvaka Garija Kasparova, sodelavec mednarodne nevladne organizacije Human Rights Watch in nekateri drugi oporečniki.

"Evropska unija je unija 27 držav, ki odločitve sprejema na temelju solidarnosti. Na srečanje sem prišel v duhu obrambe interesov unije prav v smislu omenjene solidarnosti," je Barroso dejal zbranim novinarjem ob prihodu v mesto ob Volgi. Merklova pa je izpostavila, da je velika vrednost vrha v tem, da lahko o spornih in skupnih vprašanjih odkrito razpravljajo in prispevajo k skupni rešitvi.

Putin in Merklova skupaj na ladjico

Ruski predsednik je svojo nemško gostjo presenetil z nenavadnim povabilom na vožnjo z ladjico po reki Volgi v mesečini. Tako sta se voditelja Nemčije in Rusije po večerji in koncertu klasične glasbe sama popeljala po reki.

Putin je Merklovo povabil na vožnjo z ladjico v mesečini.
Putin je Merklovo povabil na vožnjo z ladjico v mesečini. FOTO: Reuters

Kot so pojasnili Putinovi predstavniki, se je ruski predsednik po pogovorih, ki so se nekoliko zavlekli, spontano predlagal oddih, ki ga je nemška kanclerka rada sprejela.

Pogajanja blokirala Poljska

Začetek pogajanj med Brusljem in Moskvo od novembra lani blokira Poljska zaradi prepovedi uvoza poljskega mesa v Rusijo. Rusija trdi, da je poljsko meso higiensko oporečno, medtem ko na Poljskem menijo, da gre za ruske politične pritiske in za začetek pogajanj zahtevajo odpravo embarga na meso. Varšava je zadeve v torek še dodatno zapletla, ko je postavila nov pogoj za začetek pogajanj in od ostalih držav članic EU zahtevala sprejetje deklaracije, v kateri se bo povezava zavezala solidarnosti pri vprašanju dobave energije. Rusija je potezo Poljske ocenila kot nesprejemljivo in opozorila, da ne bi smeli dopustiti, da bi odnosi med Rusijo in EU postali talec stališč ene izmed članic unije oziroma nesporazumov med Rusijo in eno od članic povezave.

Med Brusljem in Moskvo je odprto tudi vprašanje vstopa Rusije v WTO. Unija podporo ruskemu članstvu pogojuje s podpisom sporazuma o civilnem letalstvu, ki bi evropskim letalskim družbam, katerih letala na poti v Azijo letijo preko Sibirije, prihranil okrog 330 milijonov evrov stroškov zaradi posebnih dajatev, ki veljajo za prelete tega dela ruskega ozemlja. V skladu s sporazumom, ki ga je Rusija sklenila z EU leta 2004 v zameno za podporo članstvu v WTO, je Moskva privolila v postopno zmanjšanje dajatev, ki bi se do leta 2014 zaključilo z njihovo ukinitvijo. Sprva je bilo sicer predvideno, da bodo sporazum podpisali v Samari, vendar so neimenovani uradniki v Bruslju že pred dnevi namignili, da se to ne bo zgodilo.

Veto na začetek pogajanj med EU in Rusijo je zaradi energetike v torek napovedala tudi Litva. Litovski premier Gediminas Kirkilas je namreč za neki litovski radio potrdil, da bo Vilnius blokiral začetek pogajanj, če ne bo prišlo do premika pri vprašanju ruskih dobav nafte Litvi. Lansko poletje je namreč na naftovodu, ki povezuje Rusijo in Litvo, prišlo do poškodbe, ki pa doslej še ni bila odpravljena.

Vprašanje energetske varnosti

Energetska varnost sicer skrbi več držav članic EU, še posebej po rusko-beloruskem sporu glede nafte, ki je imel v začetku leta za posledico zaprtje plinovoda Družba in zaradi katerega več članic EU več dni ni dobilo ruske nafte. Na vrhu bodo zato po napovedih med drugim govorili tudi o sistemu zgodnjega opozarjanja pri težavah v dobavi energije iz Rusije.

Najverjetneje tudi o Kosovu

Ruski predsednik bo dva dni gostil predstavnika EU.
Ruski predsednik bo dva dni gostil predstavnika EU. FOTO: Reuters

Pomembna točka vrha v Samari bo najverjetneje tudi prihodnji status Kosova, glede katerega sta Rusija in EU na nasprotnih bregovih. Rusija namreč zavrača osnutek resolucije o Kosovu, ki so ga Varnostnemu svetu ZN predložile ZDA in njihove evropske zaveznice in predvideva mednarodno nadzorovano neodvisnost Kosova. V Moskvi poudarjajo, da je potrebno nadaljevati pogovore, s katerimi bi dosegli kompromis med Srbi in kosovskimi Albanci.

Sta pa strani že napovedali, da tokrat ne bosta govorili o ameriških načrtih za namestitev protiraketnega ščita na Poljskem in Češkem, čemur Rusija ostro nasprotuje. Na srečanju članic zveze NATO in Rusije aprila v Bruslju je EU ameriške načrte podprla, v Moskvi pa vztrajajo, da je ščit namenjen Rusiji in Kitajski, ne pa Iranu in Severni Koreji, kot trdijo ZDA.

Zapleti med Rusijo in Estonijo

Evropski statistični urad Eurostat pa je pred vrhom objavil poročilo o menjavi med EU in Rusijo, v katerem je izpostavil, da se je izvoz v Rusijo med letoma 2000 in 2006 več kot potrojil z 22,7 milijarde evrov na 72,4 milijarde, uvoz iz Rusije v EU pa se je več kot podvojil - s 63,8 milijarde evrov na 140,6 milijarde. Rusija je bila po podatkih Eurostata lani tretja najpomembnejša trgovinska partnerica sedemindvajseterice, za ZDA in Kitajsko.

Voditelji EU in Rusije pa verjetno ne bodo mogli mimo zapletov v odnosih med Rusijo in Estonijo zaradi prestavljanja spornega spomenika sovjetskemu vojaku v središču Tallinna, po katerem je konec aprila izbruhnilo nasilje. Rusija sicer vztrajno poudarja, da gre za dvostransko vprašanje med Tallinnom in Moskvo, s katerim ne bi smeli obremenjevati odnosov med Rusijo in EU.

Obe strani sta pred vrhom poudarili, da odnosi med njima le niso tako napeti, kot se zdi na prvi pogled. Svetovalec ruskega predsednika za odnose z EU Sergej Jastržembski je tako dan pred srečanjem dejal, da v odnosih med EU in Rusijo sicer obstajajo "resni izzivi", da pa bi bilo pretirano govoriti o krizi.

SORODNI ČLANKI

  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou
  • Kou Kou

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

drzavljan35
18. 05. 2007 00.21
Tko je! Treba obrnat trg proti Rusiji in Vzhodu. Ta zahod je ze tko cel prevc pokvarjen in gnil,... Za ta pogajanja je pa tko poskrbel Bush, naj EU pritisne malo na RUSIJO da lahko oni komot pol rakete postavljajo po EU... Putin reci NE!