Tujina

EU: Grožnje Al Kaide so resnične

Pariz, 06. 10. 2010 11.18 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Ker po mnenju Londona v Veliki Britaniji obstaja zelo veliko tveganje za teroristični napad v državi, je Francija svoje državljane posvarila pred potovanji na Otok. EU pa je potrdila, da so grožnje resnične.

London
London FOTO: Reuters

Francosko zunanje ministrstvo je francoske državljane posvarilo pred potovanjem v Veliko Britanijo, ker po mnenju Londona obstaja zelo veliko tveganje za teroristični napad v državi.

Zunanje ministrstvo v Parizu je na svoji spletni strani zapisalo, naj bodo Francozi, ki potujejo v Veliko Britanijo, na sredstvih javnega prevoza in na večini priljubljenih turističnih mest izjemno previdni.

V nedeljo se je sicer Velika Britanija pridružila ZDA in nekaterim drugim državam pri svarilu svojim državljanom pred možnimi terorističnimi napadi v Franciji in Nemčiji. Francoski ministri so nato poskušali pomiriti prestrašene turiste, hkrati pa so priznali, da obstaja resna grožnja Franciji.

V torek je francoski notranji minister Brice Hortefeux francoskemu parlamentu dejal, da tveganja ne gre napihovati, vendar pa tudi ne podcenjevati, kar pa velja tako za Francijo kot tudi za preostalo Evropo. Zaradi tega so okrepili varnostne ukrepe zlasti v bližini turističnih znamenitosti, kot sta katedrala Notre Dame in Eiffelov stolp.

Zanimivo je, da je Francija izdala tovrstno opozorilo le za Veliko Britanijo, čeprav uradni Pariz vztraja, da tovrstna tveganja obstajajo tako v Franciji kot v drugih državah EU.

O perečem vprašanju bo omenjeni minister v četrtek razpravljal z drugimi ministri držav članic EU v Luksemburgu.

EU: Grožnja Al Kaide je resnična

Grožnja velikega terorističnega napada Al Kaide v Evropi je realna, še posebej zdaj, ko je ta teroristična mreža zaradi akcij ZDA v Afganistanu in Pakistanu pod pritiskom, je danes v Bruslju izjavil koordinator EU za boj proti terorizmu Gilles de Kerchove. "To je tudi potrditev mojih opozoril, da ne smemo misliti, da ni ogroženosti, ker ni napadov," je dejal de Kerchove.

Al Kaida naj bi napadla, ker je potisnjena v kot.
Al Kaida naj bi napadla, ker je potisnjena v kot. FOTO: Reuters

Opozoril je še, da je to tudi posledica pritiska ZDA na Al Kaido v Afganistanu in Pakistanu. "Ker so potisnjeni v kot, bodo poskušali izvesti napad, da ponovno vzpostavijo avtoriteto," je še dejal de Kerchove.

Ob tem je izrazil tudi zaskrbljenost nad vse glasnejšimi navedbami, da naj bi bilo v začetku tedna med ubitimi v ameriški protiteroristični akciji z brezpilotnim letalom v Pakistanu tudi osem nemških državljanov. Po navedbah pakistanskih predstavnikov so pet ubitih identificirali kot nemške spreobrnjence v islam, tri pa kot Nemce turškega porekla.

Kot je dejal de Kerchove, je zelo zaskrbljujoče, da je med islamisti, ki odhajajo v boj v Somalijo, Jemen, Afganistan in Pakistan, vse več evropskih državljanov. Imajo namreč potni list članice EU in jih je zato zelo težko odkriti ob prihodu v Evropo, je dejal.

Nemški zunanji minister Guido Westerwelle je sicer danes v Berlinu dejal, da še ni mogoče potrditi omenjenih navedb, da naj bi bilo med ubitimi islamisti tudi osem nemških državljanov. Zato je posvaril pred preuranjenim sklepanjem, dokler zadeva ne bo pojasnjena.

Tudi nemški notranji minister Thomas de Maiziere je izrazil dvom v verodostojnost omenjenih navedb. "Zelo sem presenečen, da so dokumente že našli, čeprav je do napada prišlo na nedostopnem območju z brezpilotnim letalom," je dejal de Maiziere.

 

  • 9
  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (80)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

janez6bbb
07. 10. 2010 15.19
resnične k božiček:)
kvazar
07. 10. 2010 12.10
Američani in Angleži bodo spet napadli Evropo, obtožili bodo pa neke kmete in silnih vrhov. Pa a res mislijo da smo tako neumni!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
nosferatu
07. 10. 2010 10.01
PREBERITE ALI POGLEJTE SI FILM ALI KNJIGO "DOKTRINA ŠOKA" OD NAOMI KLEIN, PA VAM BO MARSIKAJ JASNO
longform
07. 10. 2010 09.57
Naj slovenska vlada mal zagrozi al kaidi.. pol bodo pa porocal o stevilnih samomorilskih napadih iz slovaske:)
porka.malorka
07. 10. 2010 08.50
Kakšen teroristični napad na anglijo. Kaj niso oni napadli avganistan prvi. Kdo je potem tu terorist. Un ki se brani ali un ki je napadel
bigdick19
07. 10. 2010 08.19
v zda je na tisoče bank,podružnic....ampak sam en je lastnik le te....
bigdick19
07. 10. 2010 08.11
4.družina se ve katera......ima pod kontrolo energente..nafto,plin...in vsi 4 družno sodelujejo z roko v roki kaj in kako se bo tempo po celmu planetu odviju.....folk se pa krega oni pa bogatijo....tak nam je life...
bigdick19
07. 10. 2010 08.08
3.družina se ve katera... ima pod kontrolo medije..da sprož krize,vojne,bolezn-prašičijo ,ptičjo gripo itd
dule100
07. 10. 2010 08.07
Vsi, ki imate Ameriko za nedemokratično državo in v veliki meri krivo za nastali položaj, ali mi lahko nekdo od vas pojasni zakaj večinoma prebivalci Azije in Afrike, ki imajo doma probleme z oblastmi, beži, oziroma prosi za azil v Ameriki. Zakaj za hudiča po vašem ne bežijo v obljubljene dežele demokracije Azije in Afrike ?
bigdick19
07. 10. 2010 08.04
2.družina se ve katera ..ima farmacijo čez zdravila,viruse itd....
bigdick19
07. 10. 2010 08.03
1. družina-se ve katera.. ima bančništvo-privat kapital- tiskajo dolarje v zda ...grožnj in problem so jim kitajci k imajo preveč miljard v zalogah in zda se bojijo da ga ne dajo na tržišče ker bi razvrednotl dolar.....zato so prijazni do njih
bigdick19
07. 10. 2010 07.53
te 4 družine ki vladajo svetu že od nekdaj bi moral enkrat na kolena spravt pa nebi blo nobenga sranja po svet,vlade padajo oni ostajajo...narod se krega oni bogatijo in tako že stoletja...
Alexxsaso@yahoo.ca
07. 10. 2010 06.42
Kakorkoli so bili razni Hollywood sci-fi spektakli ´80 let parodije same nase so vsebovali nekaj "resitev", katere so kavbojci tudi realizirali. Lik terorista postane aktualen takoj, ko se izgubi nadzor oziroma stabilizacija nekega sistema pa najsi je to gospodarstvo ali kaj drugega. Ko ljudje pricnejo odpirati oci in se pricno glasno pojavljati teznje po spremembah, se v medijih pompozno pojavi ON. Bradati Arabec, kalasnikov, ki mrmra neko besedilo v arabscini in prevod je seveda znan: "napadli vam bomo vse zivo vi zahodni alahamrznezi, neverniki in takonaprejinnaprej". Ce ga pozorno poslusas morda razumes besedo "alah" in morda se kaksen "el", vse drugo pa prepustis, da prevedejo tisti, ki pac govorijo arabsko in sploh slisijo kaj govori, ker je tonski posnetek ponavadi zanic. Epilog: Svetu "grozi" prelomnica sistema, ljudje so masovno nezadovoljni in vodilni se obrnejo na (v Ameuriki) preverjeno delujoce zdravilo - arabskega terorista, ki bo s svojo pojavo okupiral misli mase. Beeeeeee, dragi moji, beeeeeee.
goso
07. 10. 2010 02.50
Spet bla,bla kot orožje za množično ubijanje, ki ga ni bilo. Ampak to se ugotovi po tem, ko že napadeš državo in množično pobijaš ljudi. Okupatorji ven iz napadenih držav pa bo mir.
bigich
07. 10. 2010 00.55
Al kaida ima dosti dela v afganistanu. Vse napade bo izvedla zionisticna tajna agencija mosad skupaj z britansko nemskimi agencijami. Allah ve najbolje
pravicnez@gmail.com
07. 10. 2010 00.17
Hecno je in hkrati strašljivo, kako samo 6 največjih medijskih korporacij, ki ima v lasti večino vseh svetovnih medijev, diktira in posiljuje širni svet z lažmi, podprte od teh bankirjev. Očitno bi dale bilijon $, da bi lahko zatrli in podredili tudi inet. Upajmo, da jih bodo ljudje prej pregnali.
yarrick
06. 10. 2010 23.22
@ squawk 06.10.2010, 19:12 -3 "ljudje,glavo iz peska potegnite pa se malo ozrite okoli sebe ker ti danasnji teroristi al-Qa'ide so brez vsake morale in jim je vseeno ce umorijo eno ali pa tisoc ljudi tako da evropa ali katera druga celina niso izkljucene iz njihovih morilskih ciljev..." Ok, so pač nemoralni, ker so ISLAMSKI SKRAJNEŽI, ki vidijo samo tistih 99 devic v raju in verjamejo v SVETO vojno. Kaj pa bi potem dejal na Zahodne "teroriste", ki v imenu kapitala uničujejo na stotisoče življenj(ali pa celo miljone), se gredo neke svetovne policaje in zlorabljajo tretji svet za poceni delovno silo-sužnje? A ti pa niso nemoralni kaj, KAJ?! @RHA Pa ne pozabi na biometrične potne liste z RFID čipi, pa verjetno bodo slej ko prej v vseh bančnih karticah in ossebnih(ID) dokumentih. Vedno se je šlo za NADZOR, in vedno se bo šlo.V taki ali drugačni obliki. @ ZbuditeSeNarod 06.10.2010, 14:24 Tisto o 4D lizzardih sicer vzamem z nekaj rezerve, v vsem ostalem ap se strinjam s teboj popolnoma. Na žalost bo velika večina še vednoraje tiščala glavo v pesek, kot pa naredila en korak več proti svobodnemu življenju. @ninja. subvert Hja, še vedno pa jih je premalo, da bi naredili kak res DRASTIČEN korak, ki bi spremenil potek "USODE". Je pa bolje kot nič, in slej ko prej se bodo začeli prebujati tudi tisti, ki si ne želijo "svobodnega a težkega" življenja in raje uživajo v matrici. jaz sigurno raje umrem svoboden kot živim kot suženj !!!
el capitano
06. 10. 2010 23.22
AlKaida ni potisnjena v kot,ampak je v kot potisnjen NATO!Zato se po Evropi razširjajo lažni alarmi,ki naj bi utišali javno mnenje,ki ni naklonjeno pošiljanju vojakov v Afganistan. Ej fantje v Pentagonu,mislim,da se vam opbeta nov Vietnam..
Cannavara
06. 10. 2010 23.20
DarkT06.10.2010, 13:532 Mi pa gremo na končni izlet v Veliko Britanijo konc oktobra! Pa to kaj se govori....me niti ni strah :). Hey Hey Britanke kmalu pridejo SlovenskI fantje! ma do takrat bo še kakšn vulkan spet izbruhnu
.eu.
06. 10. 2010 23.19
Al kaida je pod enota CIE