Tujina

Tožilstvo uvedlo preiskavo proti Mursiju in mu podaljšalo pripor

Kairo/Bruselj, 19. 08. 2013 06.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min
Avtor
N.Š./V.L./STA
Komentarji
45

Egiptovsko državno tožilstvo je podaljšalo preiskovalni pripor za odstavljenega presednika Mursija. Poleg tega je uvedlo tudi preiskavo proti njemu. Medtem pa naj bi iz zapora izpustili nekdanjega predsednika Mubaraka.

Policisti so vdrli v mošejo
Policisti so vdrli v mošejo FOTO: Reuters

Egiptovsko državno tožilstvo je uvedlo preiskavo proti odstavljenemu islamističnemu predsedniku Mohamedu Mursiju zaradi sodelovanja pri smrti demonstrantov decembra 2012. Poleg tega so mu v tem postopku še podaljšali preiskovalni pripor za 15 dni.

Mursi, ki ga je vojska odstavila 3. julija, je trenutno uradno v priporu zaradi domnevnega sodelovanja s palestinskim gibanjem Hamas pri osvobajanju zapornikov leta 2011. Kakšna naj bi bila njegova vloga pri nasilnem zatrtju demonstracij pred predsedniško palačo v Kairu 5. in 6. decembra lani, pa tožilstvo ni sporočilo.

Protesti so tedaj izbruhnili zaradi odločitve Mursija, da razširi pristojnosti predsednika ter hkrati omeji pravice sodnikov. Mursi je nato delno umaknil svojo odločitev, a je prišlo do spopadov med protestniki in njegovimi privrženci, predsedniško palačo pa je zavarovala vojska. V neredih je bilo ubitih 11 protestnikov, nekateri pa naj bi bili tudi žrtve mučenja s strani Mursijeve Muslimanske bratovščine.

Sodišče v Kairu je sicer danes izpustilo 19 protestnikov, ki so bili obtoženi za sodelovanje v tedanjih nemirih. Obtoženi so bili, da so hoteli napasti predsedniško palačo in policiste, ki so varovali poslopje.

O razmerah v Egiptu tudi veleposlaniki EU

V Bruslju so se danes sestali veleposlaniki 28 držav članic Evropske unije in govorili o razmerah v Egiptu, kjer že od srede potekajo protesti, v nemirih pa je umrlo okoli 850 ljudi. Predstavniki EU so doslej nasilje v Egiptu že večkrat obsodili.

Vlada še brez odločitve o bratovščini

Egiptovska vlada se je včeraj sestala in razpravljala o tem, kako umiriti nasilje v državi, pa tudi o predlogu začasnega premierja Hazema al Beblavija za razpustitev Muslimanske bratovščine. V njegovem kabinetu so prepričani, da bi to sprejela tudi javnost, saj naj bi povprečni Egipčani bratovščino po novem videli kot "združbo teroristov brez politične prihodnosti".

Tudi člani vlade vse pogosteje govorijo o boju proti silam "terorizma", s čimer bi utegnili utemeljiti prepoved tega zelo močnega in vplivnega gibanja. Vlada končne odločitve o usodi bratovščine ni sprejela, je pa vojaški poveljnik al Sisi v nagovoru vojakov in policistov dejal, da je v Egiptu "dovolj prostora za vse".

Včeraj je bilo v Egiptu relativno mirno, je pa umrlo 36 ljudi. Šlo je za zapornike, ki so se zadušili zaradi solzivca, ko so skušali pobegniti iz zapora.

Nemiri se nadaljujejo tudi danes, islamisti naj bi ubili 24 policistov na Sinajskem polotoku.

Muslimanska bratovščina je napovedala teden protestov.
Muslimanska bratovščina je napovedala teden protestov. FOTO: Reuters

Na udaru so kristjani

Muslimanska bratovščina, medtem ko svet opozarja o nasilju, ki ga nad njo izvajajo varnostne sile, pleni, požiga in ropa domove in javne ustanove manjšinskih kristjanov v državi, poročajo tuje tiskovne agencije.

Kristjani so žrtve fizičnih in spolnih napadov, v plamenih pa naj bi izginilo že okoli 40 njihovih sakralnih objektov.

Muslimanska bratovščina je bila v času predsednika Hosnija Mubaraka uradno prepovedana, po njegovem strmoglavljenju pa so ustanovili stranko in z Mursijem zmagali na volitvah. Uradno trdijo, da nimajo nič proti kristjanom. A javno zagovarjajo stališče, da kristjani v državi ne morejo zasedati vplivnejših političnih mest, ker je Egipt islamska država.

Hosni Mubarak
Hosni Mubarak FOTO: Reuters

Mubarak na prostost?

Mubaraka naj bi izpustili iz zapora. Tožilec je opustil primer, v katerem so mu očitali korupcijo, saj tožilstvo ni zbralo dovolj dokazov.

Kljub temu pa dolgoletni egiptovski predsednik, ki so ga množični protesti februarja 2011 prisilili k odstopu, danes še ni mogel zapustiti zapora. V preiskovalnem priporu ostaja zaradi še enega postopka, v katerem je prav tako obtožen korupcije.

Njegov odvetnik Farid al Dib je napovedal, da se bo tudi na ta primer, ki je še zadnji proti njemu, pritožil. Trdil naj bi, da je njegova stranka vrnila slabih 450.000 evrov vredna darila, ki jih je prejela od svojega ministra za informiranje.

Od aprila so sodišča odredila izpustitev Mubaraka v že dveh od štirih primerov proti njemu – v enem, ki prav tako vključuje obtožbe korupcije, ter zaradi smrti protestnikov med protirežimskimi protesti. V slednjem primeru se je izteklo najdaljše možno trajanje preiskovalnega pripora. Doslej ni bil Mubarak še v nobenem primeru pravnomočno obsojen.

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (45)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

sasee.
19. 08. 2013 22.11
-1
ampak so pa k neandertalci
admeen.ljubi.peji?a
19. 08. 2013 21.44
+4
mater, se jim je že nabralo enih predsednikov! bivših, odstavljenih, obsojenih, nastavljenih, začasnih, trenutnih, bodočih... luda kuča!
Dobskibelozapornik
19. 08. 2013 18.45
+5
Križarska vojna se je začela v Iraqu pred 23 leti in se do dan danes ni končala. Na Bližnjem vzhodu v islamskih državah JE naredila ogromno škodo ter ogromno število mrtvih nedolžnih ljudi. Na žalost, slišimo samo tisto kar nam ponujajo mediji zmagovalcev, tako da nekateri med nami nočejo tudi drugače razmišljat v resnici kaj se dogaja in kdo je vse kriv za te zločine in grozodejstva.
24vohomurckov
19. 08. 2013 18.17
+4
...kontrarevolucija in oblast starcem....again!!
KlubPravilnoPretepenihŽena
19. 08. 2013 17.20
+2
Morsi je kri, da ni v 1 letu mandata 80 miljonsko prebivalstvo popeljal v gospodarsko rast, Slovenci kritizirajo Morsija, ko pa dobrih 6 let ne morejo reformirati 3 banke in zagnati gospodarstvo, ki je med najmanjšimi na svetu. alahu akbar
BenQurer24
19. 08. 2013 17.27
+7
fant, zakaj so potem za časa mursija vdirali v slovenska stanovanja? zakaj se je za časa mursija čakalo na benciskih črpalkah, zdaj ne? Zakaj je egip sploh zaživel? zato ker je mubarak... zaščitil turiste, pret MuslimanskoBpratovščino, ki so napadali avtobuse itd... enkrat so pobili cel avtobus turistov. Takrat je mubarak poostril varnost... pa tud tisti, ki so kupili stanovanje, pa so bli izigrani.. so za časa mursija vse dobili nazaj.... ma kaj ti blebetaš... Tisti, ki se vojski upira... in misli da je močnejši od metka...nas se kar nastavlja...
KlubPravilnoPretepenihŽena
19. 08. 2013 19.01
-5
Jakubianova hiša, ti je knjiga iz Egipta in dober primer kako je pod Mubarakom, ampak ni za pričakovati, da imaš bralno značko narejeno.....alahu akbar
Shisui
19. 08. 2013 16.34
+4
Na vsak način rinemo v 3 SV. Prav trudimo se do konca razpizditi polovico planeta, vse BRIC narode + middle east.
tron3
19. 08. 2013 14.24
+11
ZDA, Izrael, EU voditelji bodo kmalu, če že niso ugotovili, da so bili Mubarak, Gadafi, Husein itd, čisto v redu voditelji svojih držav, sedaj, ko se jim približuje eksplozija na Bližnjem Vzhodu
appollyon
19. 08. 2013 16.45
-2
Nobeden od teh ki si jih naštel ni bil v redu, je samo vladal s trdo roko, in na svoj način!
revolt1
19. 08. 2013 18.22
+8
appollyon ja s trdo roka ampak je bil red in mir v drzavi kajti arabci rabijo da jim nekdo s trdo roka vlada ne pa neka zahodna demokracija zdj pa vidimo kaj je postal KAOS!!
mszddk
19. 08. 2013 18.47
+9
Nobeden ni bil vredu. So bili pa boljši (manj slabi) od sedanjih. Demokracija niso zgolj volitve. Je tudi spoštovanje člov. pravic, žensk, vseh neškodljivih manjšin itd. Muslimani mislijo, da če zmagajo na volitvah lahko odstranijo nasprotnike itd. VSAKO RELIGIJO SPOŠTUJEM, ZAVEDAM PA SE, DA NOBENA NE SME VLADAT. Tudi Evropejci smo v preteklosti živeli pod terorjem RKC!
mszddk
19. 08. 2013 18.48
+5
revolt1 - ko bodo premagal teror religije bodo te države na konju. Tudi Evropejci smo živeli pod podobnim terorjem naše cerkve!
CRNALUKNJA
19. 08. 2013 14.04
+10
zahod samo zmedo dela in vojne podžiga
totalka
19. 08. 2013 19.04
+3
To jim je tudi cilj...prvo zaneti,zatem razruši,zatem pa prodajaj za dvig BDP.....
pohec =)
19. 08. 2013 20.46
+1
CRNALUKNJA
19. 08. 2013 14.01
+2
po mojemu mnenju da sploh ni bilo potrebna revolucija v egiptu,hosni mubarak je državo vodil 30 let brez prelivanja krvi. narodu nikoli ne moreš ugoditi,včasih je pa potrebno malo prevetriti te ovce da bi naslednjih 30 let bil mir,živi primer je sfrj,potem vojna...in spet tako do druge vojne.ko se ovce najejo in napijejo jim je dolg cajt in skačejo čez ograjo,tepejo se...prepričan sem da so revolucije v egiptu,libiji,iraku,afganistanu,pa tudi v sfrj-u produkt pokvarjenega zahoda,da te osiromaši in potem ti prodaja svojo tehnologijo staro 20 let. američani so imeli pametni telefon že 1992.leta,pri nas je to zdaj največi hit,npr.
peglezn
19. 08. 2013 20.28
+2
Ta s pametnim telefonom ti pa ni glih pametna. Ampak glavno, da pametuješ.
ascension
19. 08. 2013 13.51
+12
To nasilno vero je potrebno ukiniti... Vse ki bi jo podpirali pa izbrisati z obličja...
Slovenec-slovencu=pes
19. 08. 2013 14.49
+5
Se strinjam, eno bombo na Vatikan. Sej si to mislu a ne? @ascension Prav vse vere so pokvarjene, in zagovarjanje samo ene je ekstremizem. In zaradi takih izjav kot jih daješ ti se ta ekstremizem prelevi v vojne. Tako kot ti želiš muslimanom oni želijo tebi. Če vržeš kamen, kamen dobiš v glavo, če ponudiš mir, bo mir povrnjen.
Shisui
19. 08. 2013 16.35
+4
Tip se sploh ne zaveda, da je ravno nazadnjaško razmišljanje kot ga sam izkazuje povod v vojne ter nasilje zaradi vere.
le.professionnel
19. 08. 2013 13.51
+28
mubarak je že vedel zakaj je prepovedal muslimasnko bratovščino.so regije na svetu kjer enostavno ni prostora za nek liberalizem,ker bi se ljudje pobili med seboj,so kot otroci,ki se ne znajo obnašat. libija je pod gadafijem bila uspešna država,danes pa je v rokah sekularistov in teroristov,država je v razsulu in v Egiptu je vojska naredila to,da je zaščitila svoje državljane pred takšnim scenarijem.
ascension
19. 08. 2013 13.52
+4
Elias47
19. 08. 2013 12.57
+7
google: Tri ključne teme za razumijevanje egipatske krize: Koja je stvarna pozadina američke "pomoći" egipatskoj vojsci? Koji su interesi Saudijske Arabije? Tko je zaista general Abdel Fattah al-Sisi? advance hr predvsem intervju z al-Sisijem je zelo zanimiv in veliko pove....
Elias47
19. 08. 2013 13.00
+13
Tako kot tole ekstremistično Muslimansko bratovščino bi bilo potrebno v Sloveniji tudi razpustiti ekstremistične S(D)S in N(a)Si...
Ata_Smrk
19. 08. 2013 13.35
+4
yarrick
19. 08. 2013 13.44
+10
ma v končnem prepovedati VSE stranke.naj se država vodi preko tehnične stroke pa bo mir. Ne pa sedaj, ko si razdelijo položaje po strankah, neglede na to ali ima "kandidat" kaj predznanja o resorju ki ga bo vodil ali ne..
appollyon
19. 08. 2013 13.47
+0
Hehe ne sanjaj! Take neke propagande smo poslušal leta 91!
ironi
19. 08. 2013 11.12
+17
Egiptu naj vladajo egipčani, in ne neka "bratovščina"!!! To velja za celi svet oz. narodnosti, vsak na svoji zemlji!!!! Tudi v LJubljani so Slovenci/ljubljančani zaspali, zato se jim dogajajo neki jankovići in njih kameradi.
CRNALUKNJA
19. 08. 2013 13.51
-6
kaj pa švarceneger arnold v zda??? mater si ti "pismen"!
appollyon
19. 08. 2013 16.46
+5
Švarci je američan z ameriškim državljanstvom, in je dlje v ameriki kot obama, za katerga se ne ve kje je bil 10 let nazaj!
Dobskibelozapornik
19. 08. 2013 18.55
+1
@ironi če bi se rodil v času Adolfa bi zagotovo veliko dosegel v času 2 SV, vendar kaj pomaga, če bi vse potem v hipu zgubil podobno kot Rupnik.
adorn
19. 08. 2013 10.48
-10
hahaha ej.. zdaj pa res nehajte že s tem egiptom pa koga to zanima.. zarad mene lahko izgine egipt iz globusa z piramidami vred samo da bi mir..
yarrick
19. 08. 2013 13.45
+11
NAROBE !!! Glede na to, a je bližnji vzhod sod smodnika, bi rekel da je še kako pomembno da se o tem govori.Bi res rad fasal ww3, samo zaradi nezainteresiranosti eh?
adminisrat0r
19. 08. 2013 09.20
+1
ne razpustit bratovščine, naboji so veliko bolj učinkoviti takrat, ko jih streljaš v množico, bomo to teroristično organizacijo prepovedali ko bo večina že v zaporu ali pod zemljo
dr.dare
19. 08. 2013 09.10
+1
Kakšne 3 mesece časa si naj z arazmislek vzamejo...
WUX
19. 08. 2013 09.03
+4
Mentaliteta na višku... Pol pa gremo mi pobijat pa posiljevat vse manjšinske verske skupine v Sloveniji...
appollyon
19. 08. 2013 13.45
+7
Potem bi bili rasisti, čeprav ne vem zakaj sse imajo muslimani za raso ampak, tudi opice ne vedo kaj so!
slavito
19. 08. 2013 07.40
+6
dobro jutro;) pricakovana novica,ce bo slo tako naprej bomo v roko mesca v vojni
ZakoniZdravja
19. 08. 2013 07.25
+6
Zakaj EU ne preuci odnose z ZDA ? Oni pobijejo dnevno toliko ljudi
yarrick
19. 08. 2013 13.47
+5
ker moramo biti TIHO pred Gospodarjem, zato.Da bi Eu kaj velliko protestirala proti ZDA? ma kaki !!!
VOY-c..pa to ....
19. 08. 2013 07.17
+24
Muzliji, Krokodili in Kenguriji ne sodijo v Evropo.. ..pa to ...
yarrick
19. 08. 2013 13.47
+4
aaaaaa122121
19. 08. 2013 14.50
-2
appollyon
19. 08. 2013 16.47
+6
Muziji prav tako ne sodijo v Egipt, ampak v mekko na pesek!