Tujina

Eta prevzela odgovornost za napade

Madrid, 09. 08. 2009 10.11 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Baskovska separatistična organizacija Eta je prevzela odgovornost za več napadov. Med drugim za nedavni napad na otoku Mallorca, v katerem sta bila ubita pripadnika Civilne garde.

Eta je prevzela odgovornost tudi za napad v mestu Burgos na severu Španije, v katerem je bilo 29. julija ranjenih več kot 60 ljudi.
Eta je prevzela odgovornost tudi za napad v mestu Burgos na severu Španije, v katerem je bilo 29. julija ranjenih več kot 60 ljudi. FOTO: Reuters

Baskovska separatistična organizacija Eta je danes prevzela odgovornost za več napadov v zadnjem času, med drugim za nedavnega na španskem otoku Mallorca, v katerem sta bila 30. julija ubita pripadnika Civilne garde. Eta je v izjavi, ki jo je organizacija poslala baskovskemu dnevniku Gara, prevzela odgovornost tudi za napad 19. junija v baskovskem mestu Arrigorriagia, v katerem je umrl policijski inšpektor. Zanj je organizacija med drugim zapisala, da je šlo za najbolj "podlega mučitelja".

Po prepričanju Ete je policijski inšpektor Eduardo Puelles Garcia v minulem desetletju vodil mnoge policijske akcije proti številnim levičarskih aktivistom, ki se zavzemajo za neodvisnost, in mladim, ki zagovarjajo neodvisnost Baskije, koordiniral pa je tudi številne druge operacije proti Eti.

Poleg za napad na španskem otoku Mallorca, v katerem sta bila 30. julija ubita pripadnika civilne garde, 28-letni Carlos Saenz de Tejada Garcia in 27-letni Diego Salva Lesaun, je baskovska organizacija prevzela še odgovornost za eksplozijo avtomobila bombe v mestu Burgos na severu Španije, v katerem je bilo 29. julija ranjenih več kot 60 ljudi.

50-letnica obstoja organizacije

Eta, ki se bori za neodvisno baskovsko državo, je sicer 31. julija obeležila 50-letnico svojega delovanja. V tem času je bilo v napadih Ete, ki jo Evropska unija in ZDA uvrščata med teroristične organizacije, ubitih že več kot 825 ljudi. V danes objavljeni izjavi pa je Eta tudi poudarila, da se zavzema za dialog in politično rešitev in da ne poskuša uveljaviti "določenih načrtov", za razliko od španskih voditeljev.

Bomba z 200 kilogrami eksploziva, ki je bila skrita v dostavnem avtomobilu, je eksplodirala pred kasarno paravojaške Civilne garde.
Bomba z 200 kilogrami eksploziva, ki je bila skrita v dostavnem avtomobilu, je eksplodirala pred kasarno paravojaške Civilne garde. FOTO: Reuters

Kot je znano, je bomba z 200 kilogrami eksploziva, ki je bila skrita v dostavnem avtomobilu, eksplodirala pred kasarno paravojaške Civilne garde okoli 4.30 zjutraj po lokalnem času. Po navedbah policije je bil avtomobil, uporabljen v napadu, ukraden v Franciji.

Eta se večinoma poslužuje streljanj in avtobomb pred policijskimi postajami. Odkar so se zvrstile serije aretacij njenih pomembnih članov in domnevnega vodje Jurdana Martitegija v aprilu, je organizacija odločena dokazati, da je še vedno močna. Vlada premierja Joseja Luisa Rodrigueza Zapatera je sicer premirje z njimi prekinila decembra 2006, po eksplozijah na madridskem letališču.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (1)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

abeceda123
09. 08. 2009 11.20
Majorka...................pravo mesto za Džona Vejna, DA DRUGIH NE NAŠTEVAM.