Tujina

Eta opustila boj z orožjem

Madrid, 05. 09. 2010 13.22 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min
Avtor
STA/Reuters
Komentarji
12

Baskovska separatistična organizacija Eta se je odločila, da svojih ciljev ne bo več dosegala z orožjem. Ni jasno, ali je to le začasna odločitev, ali pa gre za dolgoročen miren trud za samostojnost.

Eta pravi, da pri svojem boju ne bo več uporabljala orožja.
Eta pravi, da pri svojem boju ne bo več uporabljala orožja. FOTO: Reuters

Časnik Gara je o Etini odločitvi poročal na svoji spletni strani, pri BBC pa so prejeli videoposnetek, na katerem so zamaskirani člani Ete, ki potrjujejo novico. Predstavniki Ete pravijo, da so odločitev, da začnejo demokratični proces, sprejeli že pred meseci. Eta je pripravljena na dialog in pogajanja s špansko vlado. "Pozivamo vse baskovske državljane, da nadaljujejo s svojim bojem, vsak na svojem področju, s kakršno koli stopnjo zagrizenosti, da bi lahko vsi skupaj podrli ta zid zanikanja in začeli z nepreklicnimi koraki naprej na poti k svobodi,“ so še dodali.

Špansko notranje ministrstvo je medtem po poročanju španske televizije TVE napoved premirja, kjer Eta ni pojasnila, ali gre za začasno ali dokončno premirje, označila za "očitno nezadovoljivo". Eta po njihovem mnenju ni pokazala pripravljenosti za dokončno odpoved nasilju in predajo orožja španskim varnostnim silam.

Podobno se je po poročanju ameriške tiskovne agencije AP odzvala tudi baskovska vlada. Baskovski notranji minister Radolfo Ares je v prvem odzivu iz Baskije na Etino razglasitev premirja dejal, da to "absolutno ni dovolj", saj se ETA še ni odpovedala nasilju ali napovedala svoje razpustitve. Dodal je še, da Etina napoved ne "vključuje tega, kar želi in zahteva od Ete večina baskovske družbe, to je, da se Eta dokončno odpove teroristični dejavnosti".

Eta je sicer odgovorna za okoli 850 smrtnih žrtev, ki so bile posledica njenega nasilnega boja za samostojno baskovsko državo na severu Španije in jugu Francije. V zadnjem času je organizacija močno oslabljena, saj je pristojnim uspelo aretirati kar nekaj njenih vodilnih članov. Eta je sicer premirje razglasila že dvakrat, a obljube takrat ni držala.

KOMENTARJI (12)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Abacus
05. 09. 2010 23.07
sajn.frane 05.09.2010, 21:41 0 "ABAKUS" A NA TRST Z ISTRO IN VIDEMSKO POKRAJNO PA KOROŠKO SI POZABU A TO NE ŠTEJE AL KAJ? /// To spada med manjse krivice storjene kakemu narodu. Seveda za Slovence to ogromno pomeni ,ampak glede na svetovne razmere in druge odtegnitve ozemlja nekaterim drugim drzavam je to drugorazredna krivica. Zal je tako ,Istra je bila nasa (jugoslovanska) ,ce danes ni slovenska se lahko zahvalimo Kardelju in mesreanju z ozemljem leta 1953-1956. Trst je zelo sporno obmocje ,tam zivi mesano etnicno prebivalstvo. Nekaj casa je bil pod Italijanskim drzavicami ,nato pod Avstro-Ogrsko ,Slovenijo torej posredno ,zdaj je spet italijanski. Dobili smo ozemlje STO-B ,Italijani pa STO-A. Koroska se je sama opredelila kam bo spadala ,nihce nam je ni odvzel ,le ljudje ocitno (vecina) ni zelela biti pod Slovenijo.
Frane Šajn
05. 09. 2010 21.41
"ABAKUS" A NA TRST Z ISTRO IN VIDEMSKO POKRAJNO PA KOROŠKO SI POZABU A TO NE ŠTEJE AL KAJ?
Frane Šajn
05. 09. 2010 21.39
A SO PREŠALTALI NA TORTE?
Abacus
05. 09. 2010 19.18
Krivice se dogajajo stevilnim narodom. Madzarom so po 1.SV odvzeli 70% ozemlja izpred vojne s Trianonsko pogodbo. Poljakom so med in po 2.SV odvzeli polovico njenega ozemlja na vzhodu in ga kompenzirali z vzhodno-nemskim ozemljem (odvzeli so jim njihovo lastno ozemlje in jim podarili tuje) Nemcem so po 2.SV (v povezavi z zgornjim primerom) odvzeli ozemlje na vzhodu drzave in seveda enklavo Konigsberg (danes Kaliningrad) To se ene izmed vecih krivic storjenih narodom.
jssmurh
05. 09. 2010 19.14
ja nč to so rekli samo zaj ko jim je verjetno gnarja zmanjakavo da bi mavo nadzor poposto.
Abacus
05. 09. 2010 19.11
Baxuz Kosovo je kaplja v morje ,ni ne prvo ne zadnje odtrgano ozemlje ,ce pogledas na svet z velikega zornega kot uvidis mnogo podobnih scenarijev ,kjer vecji igralci ne dovolijo manjsim imeti lastne volje. Nekateri imajo sreco pri osnovanju drzave ,drugi spet ne. Kosovo ,Juzna Osetija ,Abhazija so sicer svobodne a ne priznane. Drzave ,ki so pridobile na drzavotvornosti po politicni veji in so bile prej del druge drzave: Moldavija ,Eritreja ,Timor-Leste,Tajvan ... Drzave ali pokrajine,ki so del drugih in zelijo prav tako samostojnost: Baskija ,Katalonija ,Skotska ,Republika Srpska, Kurdistan ,Nagorno-Karabakh ,Cecenija ,Kashmir ,Grenlandija .. Drzave/monarjije ,ki so ze imele samostojnost in so jo izgubile: Tibet ,Hawaji , republika Tuva ,...
Martian
05. 09. 2010 18.33
Baxuz kdaj pa so baski razglasili neodvisnost?ameri ne morjo nič priznat..
Baxuz
05. 09. 2010 18.13
ajde ameriko,gde si sada da priznas i baskiju kao sto si kosovo????
Martian
05. 09. 2010 18.02
Eta..najboljša kvaliteta..
Abacus
05. 09. 2010 17.46
Lepo in zelo modro ter odgovorno od Baskov. Upam ,da tudi spanska vlada stopi korak naprej proti zeljam Baskije.
upornik18
05. 09. 2010 15.02
haha jim ne verjamem še zmeri bodo streljali.
Chilly_Willy
05. 09. 2010 14.16