Tujina

Slovenija pozdravlja sklep ESČP, da v celoti ustrezno izvršuje sodbo Ališić

Strasbourg, 27. 04. 2017 10.35 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Evropsko sodišče za človekove pravice je v objavljenem sklepu v primeru Hodžić proti Sloveniji ugotovilo, da Slovenija v celoti ustrezno izvršuje pilotno sodbo v zadevi Ališić, ki se nanaša na devizne varčevalce nekdanje glavne podružnice Ljubljanske banke v Zagrebu in nekdanje glavne podružnice v Sarajevu.

Evropsko sodišče za človekove pravice (ESČP) je v danes objavljeni odločitvi kot neprimerno za obravnavo zavrglo tožbo bivšega deviznega varčevalca Ljubljanske banke Sarajevo Vehbije Hodžića proti Sloveniji. Pri tem je ocenilo, da slovenski zakon o implementaciji pilotne sodbe v zadevi Ališić izpolnjuje kriterije, postavljene v sodbi.

Ker slovenski zakon o načinu izvršitve sodbe, ki velja od 4. julija 2015, izpolnjuje kriterije iz pilotne sodbe v primeru Ališić, je sodišče presodilo, da tožnik Hodžić še ni izčrpal vseh domačih pravnih sredstev, ker ni vložil zahteve za verifikacijo svojih deviznih vlog. Zato je sodišče zavrglo njegovo tožbo kot neprimerno za obravnavo. Tožnika in ostale, ki so v podobnem položaju, je napotilo, da morajo v Sloveniji vložiti zahteve za verifikacijo svojih neizplačanih starih deviznih vlog.

Zastopnik varčevalcev opozarja na nerešeno vprašanje prenesenih vlog v BiH

Pravni zastopnik dela tožnikov iz BiH Bešlo Mujčin je glede današnje odločitve ESČP v primeru Hodžić dejal, da "ni popolna in pravilna", ker se ne dotika edinega ključnega odprtega vprašanja - prenesenih deviznih vlog LB Sarajevo v postopku privatizacije v BiH. Slovensko uresničevanje sodbe v primeru Ališić sicer ocenjuje kot dobro.

Po oceni Mujčina, ki je med drugim zastopal tožnike v primeru Ališić, odločitev ESČP "ni popolna in pravilna" in je prezgodnja, ker se ne dotika edinega ključnega odprtega vprašanja, ki zadeva več tisoč varčevalcev iz BiH - vprašanje deviznih vlog, ki so bile prenesene na enotne privatizacijske račune v postopku privatizacije v BiH. Gre za vprašanje, ki je v slovenskem zakonu izključeno iz sheme izplačil, doslej pa ga ni obravnaval niti ESČP niti odbor Sveta Evrope, ki nadzira izvajanje sodb, je poudaril in zzpostavil, da gre za resno pomanjkljivost in da je treba vprašanje nujno rešiti, ker bo sicer prišlo do "novih nepotrebnih tožb na ESČP".

ESČP je kot neprimerno za obravnavo zavrglo tožbo bivšega varčevalca LB Hodžića.
ESČP je kot neprimerno za obravnavo zavrglo tožbo bivšega varčevalca LB Hodžića. FOTO: Reuters

Vlada sklep ESČP pozdravlja 

"Slovenija pozdravlja danes izdan sklep Evropskega sodišča za človekove pravice v zadevi Hodžić proti Sloveniji. Sodišče je s to zadevo presojalo ukrepe Slovenije pri implementaciji pilotne sodbe v zadevi Ališić, ki se nanaša na devizne varčevalce LB, in ugotovilo, da Slovenija sodbo v celoti ustrezno izvršuje," so sporočili iz urada vlade za komuniciranje (Ukom).

"ESČP z odločitvijo v zadevi Hodžić pozdravlja odpravo kršitve pravice do premoženja varčevalcev podružnic LB na Hrvaškem in v Bosni in Hercegovini. Ob tem pa opozarjamo, da vprašanje razdelitve jamstva (dolga) SFRJ za devizne vloge še vedno ni rešeno. O tem vprašanju se morajo države naslednice nekdanje SFRJ še dogovoriti na podlagi Sporazuma o vprašanjih nasledstva. Prav tako bo Slovenija še naprej vse napore vlagala v uspešen zaključek meddržavne tožbe zoper Hrvaško pred ESČP v zvezi s terjatvami LB do hrvaških podjetij," je ob tem povedala visoka predstavnica RS za nasledstvo Ana Polak Petrič.

V preteklosti se je Slovenija znašla na seznamih držav z večjim številom odprtih tožb pred ESČP. Že v letu 2016 je bil opazen napredek Slovenije pri izvrševanju sodb ESČP, v primerih odprave sistemskih pomanjkljivosti, kot sta zadevi Kurić (izbrisani) in Lukenda (sodni zaostanki).

"Pričakujemo, da bo pozitivna ocena ESČP v današnji odločitvi vodila do izbrisa več sto tožb, ki so bile pred sodiščem 'zamrznjene' na podlagi pilotnega primera Ališić. S tem se bo še okrepil ugled Slovenije kot verodostojne partnerice v mednarodni skupnosti," so še zapisali na vladi.

Ozadje tožbe

Bivši varčevalec iz BiH Hodžić je tožbo na ESČP vložil 11. decembra 2007 zaradi kršenja več členov Evropske konvencije o človekovih pravicah, ker ni mogel dvigniti svojih deviznih prihrankov iz nekdanje Glavne podružnice Sarajevo.

Pri odločanju je sodišče presojalo tudi o tem, ali je Slovenija ustrezno implementirala pilotno sodbo v zadevi Ališić iz leta 2014, v kateri ji je naložilo sprejetje ukrepov, ki bodo omogočili poplačilo neizplačanih starih deviznih vlog pritožnikov in vseh v enakem položaju ter pod enakimi pogoji, kot so bili poplačani varčevalci v Sloveniji.

V danes objavljeni odločitvi je presodilo, da zakon o načinu izvršitve sodbe načeloma izpolnjuje pogoj, da mora omogočiti poplačilo neizplačanih starih deviznih vlog pritožnikov in vseh v enakem položaju ter pod enakimi pogoji, kot so bili poplačani varčevalci v Sloveniji.

Izpolnjuje tudi pogoj, da lahko tudi tisti varčevalci, ki nimajo originalnih pogodb ali hranilnih knjižic, na druge načine dokažejo obstoj in vsoto deviznih vlog, ki jih zahtevajo. Izpolnjuje tudi pogoj, da zagotavlja pravno preverbo odločitve o verifikaciji deviznih vlog.

Primer Hodžić je sicer ena od pritožb bivših deviznih varčevalcev LB Glavne podružnice Zagreb in nekdanje Glavne podružnice Sarajevo, ki so ostale zamrznjene na ESČP do končne odločitve sodišča o ustreznosti izvršitve pilotne sodbe v primeru Ališić. Ko se sodišče odloči, da bo preverjalo ustreznost sprejetih splošnih ukrepov v odgovorni državi, "odmrzne" enega ali več primerov, v tem primeru torej zadevo Hodžić.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

bojer
27. 04. 2017 18.40
+1
Me prav zanima, če bomo dočakali vrnitev premoženja in konec razdelitvene zgodbe po razpadu Yu (tu se mi zdi zanemarljivo razmišljati o tistih nekaj nepremičninah, ki smo jih dobili).
jasnaaaa1
27. 04. 2017 17.22
+1
upam, da se kmalu kdo zgane pa tiste kredite, ki jih je LB tam pustila nazaj dobimo.
murinar
27. 04. 2017 11.54
+20
Južnim je edini interes izropati Slovenijo
Vinogradnik67
27. 04. 2017 13.39
+6