Tujina

Erjavec: Za nas so zlasti problem tožbe

Bruselj, 23. 07. 2012 10.43 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Minister Erjavec je dejal, da Slovenija od Hrvaške v zameno za ratifikacijo njene pristopne pogodbe pričakuje, da bo preklicala pooblastila za vlaganje tožb glede Ljubljanske banke iz let 1995 in 2001. Njegova hrvaška kolegica pa poudarja, da je "neprimerno govoriti o blokadi".

Slovenija od Hrvaške v zameno za ratifikacijo njene pristopne pogodbe pričakuje, da bo preklicala pooblastila za vlaganje tožb glede Ljubljanske banke iz let 1995 in 2001, je danes v Bruslju pojasnil zunanji minister Karl Erjavec. "Zadostuje samo, da minister za finance umakne tisto pooblastilo, ki ga je dal hrvaški minister za finance leta 1995 in leta 2001," je odgovoril minister na vprašanje, kaj konkretno želi Slovenija od Hrvaške, da bo sprožila postopek ratifikacije hrvaške pristopne pogodbe.

"Za nas so zlasti problem tožbe," je poudaril Erjavec. Minister ne razume, zakaj nova hrvaška vlada vztraja pri tožbah. Poleg tega je nad tem "začuden", ker te tožbe pred hrvaškimi sodišči niso uspešne.

Minister prav tako ne razume dvojnosti Hrvatov, ki po eni strani pravijo, da je treba poiskati rešitev za LB, po drugi strani pa pred hrvaškimi sodišči tečejo tožbe s pooblastili nekdanjega ministra za finance. "To je za Slovenijo nesprejemljivo," je izpostavil.

Karl Erjavec
Karl Erjavec FOTO: Miro Majcen

Poleg tega ministra "preseneča", da je hrvaško državno tožilstvo izdelalo mnenje o tem, da je omenjeno pooblastilo ustrezno za vodenje teh tožb. "Ne razumem tega zapleta in mi je neprijetno, da se to dogaja," je dejal Erjavec in dodal, da je iskrena želja Slovenije, da čim prej ratificira hrvaško pristopno pogodbo in da imata državi čim bolj prijateljske odnose.

Pri tem je opozoril, da se je treba zavedati, da bodo tisti trenutek, ko bo Slovenija ratificirala hrvaško pristopno pogodbo, sodbe hrvaških sodišč tudi za Slovenijo zavezujoče. "Zato tega tveganja ne moremo prevzeti," je poudaril.

Minister je še povedal, da se bo v sredo sestal s slovenskim strokovnjakom za LB Francetom Arharjem, da se podrobno pogovorita o reševanju tega vprašanja na strokovni ravni.

Pobudo za imenovanje strokovnjakov za reševanje vprašanja LB je dala Hrvaška, Slovenija jo je sprejela, a to po ministrovih besedah ne pomeni, da so to vprašanje prenesli na bilateralno raven.

Pri tem je opozoril, da ima Arhar mandat do konca leta. "Do takrat je prav, da se te stvari razčistijo," je dodal.

Slovenija bi v okviru dela strokovnjakov po Erjavčevih besedah rada izvedela predvsem, kakšna je pravna argumentacija za hrvaške tožbe, ki jih ne vlagajo varčevalci, ampak hrvaški banki na podlagi pooblastil iz let 1995 in 2001.

Minister je dejal še to, da ne razume "ostrih reakcij s strani ministrice Vesne Pusić".

Vesna Pusić
Vesna Pusić FOTO: Reuters

Na vprašanje, ali sta se s Pusićevo danes v Bruslju pogovarjala o LB, pa je minister odgovoril, da je v hrvaških medijih prebral, da bo ministrica dala pobudo, da se ob robu zasedanja zunanjih ministrov EU neformalno srečata. "Moram reči, da sva se nekajkrat srečala, a sva se samo lepo pozdravila," je pojasnil.

Pusićeva je namreč ob prihodu na zasedanje dejala, da Erjavec ponavlja stvari, ki jih je že povedal, in sicer da se boji, da ne bo dvotretjinske večine v slovenskem parlamentu, če se pred tem ne reši problem LB. "Hrvaška je zato prevzela pobudo, ki jo je slovenska stran sprejela, da se vprašanje LB loči od našega evropskega partnerstva. Imenovali smo strokovnjake, ki bi morali vladama predlagati neko racionalno in izvedljivo rešitev vprašanja LB," je povedala hrvaška ministrica.

Pusićeva je sicer "globoko prepričana", da je dolgoročno partnerstvo pri evropskih projektih in v celotni regiji v interesu obeh držav in da je zato omenjeni vprašanji treba ločiti. "Ali bomo prepoznali svoje interese in jih uresničili, bomo še videli, a mi bomo dali vse od sebe, da se to zgodi," je dejala.

Ob odhodu z zasedanja pa je ministrica povedala, da z Erjavcem nista imela nobenih sestankov, da danes to niti ni na dnevnem redu in da se v zadnjem mesecu ni spremenilo nič bistvenega. "Nimam kaj povedati na to temo," je dejala.

Poudarila je tudi, da je "neprimerno govoriti o blokadi". "Ne pričakujem nobene blokade. Pričakujem, da bo naša pristopna pogodba normalno ratificirana v vseh članicah Unije," je dejala v odgovoru na vprašanje hrvaških novinarjev glede blokade Slovenije.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

wsharky
24. 07. 2012 09.03
+2
... varcevalcem je potrebno vrnit denar ... in pika ...
njofra47
24. 07. 2012 15.36
+3
LB ni bila samo hranilnica temveč gospodarski subjekt, ki je kreditiral hrvaško gospodarstvo in ki mu je ostalo dolžno precej več kot znaša "dolžni" znesek varčevalcem. Hrvaška država naj omogoči banki normalen dostop na trg in izterjavo svojih terjatev pa bo stvar urejena zelo hitro. No Hrvaški ni do tega, da bi bila zadeva hitro urejena, temveč ima raje "odprt problem" ki ga po potrebi potegne iz "arhiva".
bljak janša
31. 07. 2012 11.43
+1
točno tako. hrvaški dolg do LB je večji kot dolg LB do hrvatov. Hrvati naj plačajo kar so dolžni. in pošljimo jim polovico jedrskih odpadkov čisto na mejo pol pa naj pospravljajo za sabo-
CRNALUKNJA
23. 07. 2012 21.09
+5
moje mnenje da karlek ni sposobenza ministra je na mestu,rajše bi mu dal funkcijo vodje cirkusa pa tudi kl.... v cirkusu. to velja za večino ministrov tej njili vladi z j.j. na čelu. upam da me ne boste spet zredirali.
ebiga
23. 07. 2012 12.13
+16
Mešanje megle, že videno. Za prikrivanje svoje nesposobnosti in nadaljevanje nekaznovanega plenenja po slovenskem gospodarstvu, veliki vodja (kot vedno) privleče na dan brate hrvate. Kaj naj bi imeli varčevalci LB s sukcesijo, nuklearko, NDH in podobno navlako mi pa ni jasno. Dejstvo je da so tem ljudem UKRADLI prihranke in to si je treba enkrat priznati. Že samo preimenovanje iz LB v NLB je dokaz, da gre za načrtovano lopovščino že velikokrat videno pri nas, ko se s preimenovanjem poiskušajo izognit dolgovom. Ko bomo spet dobili klofuto iz EU bodo pa vsi drugi krivi samo SDS ne. Plačevali bodo pa itak naši otroci ali pa vnuki. Ne pozabit da so hrvati skenslali HDZ in vodjo postavili kamor spada tako, da se ne bodo šli več patriotskih igric. Medtem, ko so naši izvoljenci ljudstva mirno spali in grabili premoženje so nas hrvati prehiteli na mednarodni sceni in si pridobili močne zaveznike (ki seveda samo čakajo da pohopsajo še hrvaško) Zadnji čas je da se tudi mi znebimo SDS, ki samo drek meša tako doma kot v tujini. Za kaj več so nesposobni. Ubog je narod kateremu taki kot je Grims usodo krojijo. On še zase ne zna poskrbet tako je bogi. Najhuje je da so tem ljudem pokradli prihranke v najslabšem možnem trenutku, med vojno vihro. Nikoli ne bomo izvedeli koliko žalostnih usod malih ljudi je v ozadju te kraje vlog varčevalcev LB. Jaz jih ne vidim in delim po narodnosti ali nacionalnosti, zame so LJUDJE katerim so pokradli njihov denar. Žalostno res. Zapovrh so pa izbrali lep timing za grožnje hrvatom, ravno med počitnicami. Zelo prefrigano, očitno bi jim zelo odgovarjalo da pride do zdrah med ljudmi, zdaj ko je največ slovencev na jadranu. JJ nadaljuje s svojimi igricam,i prodana duša Korel mu pa svečo drži............ Hrvaška bo pa itak šla u EU, z nami ali brez nas. Nas že dolgo nihče ne sdprašuje ničesar več. Ko nam vsilijo še denarno pomoč smo pa dokončno pečeni. In ivan veliki to dobro ve.............. če bo predčasno stisnil rep med noge ne bo nikakršno presenečenje. Podgane bodo zapustile ladjo, ki se počasi a vstrajno potaplja.
PINGVINI_stan
23. 07. 2012 16.20
-1
dadocar
23. 07. 2012 12.12
+4
Kahel znova nabira poceni politicne tocke. Sam ve, da ne sme blokirati Hrvaske. Hrvaska ima podporo ZDA in Nemcije, tko da Kahel s tem samo strasi Pusicko in prireja predstavo za rajo.
KlubPravilnoPretepenihŽena
23. 07. 2012 12.07
+1
slovenčki zopet nimajo pojma kaj je smisel širitve EU, slovenčki so teški posebneži, ko je v igri denar
.VOY.
23. 07. 2012 11.59
-1
BLOKADA....Hrvačke
wsharky
23. 07. 2012 12.17
+1
dzo77
19. 08. 2012 14.06
+1
bo ze priso kaki pamtn da bo tisto reso saj janseve vlade in rrrjavca skoraj nebu vec hahahahhahah
wsharky
23. 07. 2012 11.46
+10
... Karelcek, ti se raje brigaj za upokojence ... kleceplaznik ...
PINGVINI_stan
23. 07. 2012 16.22
-2
Ti se brigaj raje zase in ne bluzi neumnosti!!