Tujina

Erdoganova spretna, a sprevržena taktika: Turke - tudi izseljence - prepričati, da so obkroženi s sovražniki, reši pa jih lahko le on

Ankara/Amsterdam, 14. 03. 2017 08.16 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min
Avtor
N.Š./STA/U.Z.
Komentarji
157

"Turška kampanja pri nas nima kaj početi," je bil te dni jasen nemški notranji minister Thomas de Maiziere. A kampanja pred turškim referendumom je v polnem razmahu, prepiri z Nizozemsko, Nemčijo in Dansko pa so učinkovita voda na Erdoganov mlin.

Te dni iz Turčije proti več članicam EU letijo strupene besedne puščice turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana. Največ je usmerjenih proti Nizozemski, Turčija je sprejela celo nekaj sankcij, uperjenih proti nizozemskim diplomatom. Svoje evropske partnerje pa je Ergodan ozmerjal s fašisti.

Kot je v svojem govoru v Ankari dejal turški predsednik, bo turški narod na referendumu 16. aprila dal najboljši odgovor. Hkrati je zagrozil z novimi ukrepi proti Nizozemski, ki čez vikend turškimi ministroma ni dovolila, da bi pred aprilskim referendumom nagovorila nizozemske Turke. "Še bolj moramo delati" na ukrepih proti Nizozemski. "Tega ne bo mogoče rešiti samo z obžalovanjem, potrebno bo mnogo več," je še dejal.

Nato je prilil še dodaten ogenj na olje, ko je omenil dogodke v Srebrenici v BiH leta 1995, ko nizozemski pripadniki modrih čelad niso preprečili genocida pripadnikov vojske bosanskih Srbov nad Bošnjaki. "Nizozemce in Holandce, oboje poznamo iz pokola v Srebrenici. Kako zelo je pokvarjena njihova moralnost in integriteta, vemo zaradi 8000 Bošnjakov, ki so bili tam umorjeni," je še dejal turški predsednik in dodal, da Turkom nihče ne bo dajal lekcije o civilizaciji.

Na njegove izjave se je nemudoma odzval nizozemski premier Mark Rutte, ki je dejal, da so te besede "odvratna zgodovinska laž". Dodal je, da tovrstne izjave zastrupljajo ozračje, Nizozemska pa se ne bo spustila na tovrstno raven. "To je popolnoma nesprejemljivo," je še dejal.

Bivši župan Srebrenice Ćamil Duraković je za spletni portal Klix.ba dejal, da ga kot žrtev žali zloraba Srebrenice in da to ni politično korektno. "Obstajajo tudi drugi načini, da se pokloni Srebrenici, ne glede na odgovornost in posledice tega, kar se je tam zgodilo. Če upoštevamo dejstva, so vse članice Združenih narodov enako odgovorne. Še posebej članice Nata in vsi tisti, ki so bili takrat soudeleženi, a niso ničesar storili, da bi preprečili genocid. Mislim, da to kaže na to, da je Srebrenica predmet političnih manipulacij, ko jo nekdo potrebuje, ko pa mi v Srebrenici nekoga potrebujemo, se to pogosto ne opazi in ne pridejo pravočasno ali pa sploh ne pridejo," je dejal Duraković, ki je bil s 16 leti eden od okoli 3.000 preživelih, ki so na t. i. maršu smrti julija 1995 po padcu Srebrenice v roke bosanskih Srbov prišli do Tuzle in se tako rešili.

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je ponovno odzval na spore Turčije z Nizozemsko in drugimi evropskimi državami in dejal, da bo referendumski da najboljši odgovor sovražnikom Turčije.
Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je ponovno odzval na spore Turčije z Nizozemsko in drugimi evropskimi državami in dejal, da bo referendumski da najboljši odgovor sovražnikom Turčije. FOTO: AP

Sprevržena, a spretna taktika

Čeprav ob Erdoganovem besednem besnenju marsikdo zamahne z roko, češ, ta je "rahlo čez les" ali "zakaj pa naj bi nas v Evropi zanimalo njegovo mnenje", je to veliko podcenjevanje situacije.

Erdogan pravkar bije politični boj, ki bo odločal o njegovi zapuščini. In več kot jasno je, da se je odločil, da na poti do končnega cilja ne bo popuščal nikomur. Ko bodo Turki 16. aprila glasovali na referendumu, pričakuje, da bodo podprli njegove predloge ustavnih sprememb, s katerimi bi v svojih rokah skoncentriral še več moči. Pravzaprav moč absolutista, kar je že dolgo njegov cilj. In temu so podrejena tudi trenutna sredstva, ocenjuje vse več poznavalcev razmer.

Da bi ustavne spremembe dobile podporo, potrebuje Erdogan absolutno večino. Doslej je bilo veliko govora o tesnem rezultatu, zato takšen boj vladajoče turške politike za vsak glas – tudi v diaspori. In nova strategija, ocenjujejo pri nemškem Focusu. V središču te pa niti niso sporni shodi po članicah EU, kjer živijo turški priseljenci, na katere na referendumu računa Erdogan, ampak prepričevanje svojega ljudstva – doma ali v diaspori – da je svet postal sovražen do Turkov.

Z ostro retoriko in besednimi provokacijami - od žaljenja s fašisti, nacisti, do očitkov nemški kanclerki Angeli Merkel, da "podpira teroriste", je Erdogan dosegel nekaj reakcij, ki jih zdaj ljudstvu prodaja kot dokaz o nestrpnosti držav EU do Turčije in še širše – do islama.

Priročna taktika, menijo analitiki – na drugi strani se je namreč Erdogan "zatiranim Turkom" ponudil za rešitelja. Turkom po diaspori je sporočil – vidite, kako vas vaše nove države zatirajo, vi spadate k nam. S tem naj bi tudi tiste izseljence, ki so večinoma že pretrgali vezi z matično državo in se integrirali v družbo nove domovine, prepričal, da odidejo na volišča in ga podprejo. Podobno pa naj bi storili tudi volivci doma – če se želijo izogniti domnevni nevarnosti, ki naj bi pretila Turčiji.

Državljanom te dni zagotavlja, da je edini, ki lahko zagotovi stabilnost v državi. Retorika, ki jo uporablja že vse od spodletelega puča, za katerega nekateri dvomljivci še vedno niso povsem prepričani, ali ga ni insciniral kar Erdogan sam.

Zaenkrat Erdoganova taktika deluje, menijo analitiki. Podobe nizozemske policije, ki je zatrla precej jezne turške proteste – v policiste so leteli kamni in drugi predmeti, nacionalistična retorika Geerta Wildersa … vse to naj bi delovalo v prid Erdogana. Ta naj bi računal, da se bo kampanja v njegov prid po tem scenariju odvila kar "sama od sebe".

Tisti, ki so v tem primeru nekoliko zaspali, pa so po mnenju analitikov evropski politiki. Sredstva, ki se jih poslužuje Erdogan niso ne nova ne nepričakovana. Pa vendar je bilo videti, kot da so evropske politike presenetila, čeprav je na primer velike shode želel Erdogan po Evropi že po spodletelem vojaškem udaru. Vprašanje integracije in povezanosti priseljencev z matično državo na politični ravni v EU očitno še nima jasne rešitve.

Nemški notranji minister Thomas de Maiziere je te dni dejal, da "turška kampanja v Nemčiji nima kaj početi". Dodal je tudi, da obstajajo pravni načini za ustavitev teh kampanj. A reakcija je prišla v času, ko le še koristi Erdoganu, je bil jasen tudi šef nemških Zelenih Cem Özdemir. Bil je eden prvih, ki je opozoril, da se bodo "zavrnjeni turški politiki v domovino vračali kot mučeniki", s tem pa bodo najboljša Erdoganova kampanja.

Zdaj, ko marsikdo opozarja, da turški shodi po Evropi nimajo veliko opraviti s svobodo govora, ampak predvsem s politično aktivnostjo Turčije med priseljenci, ki lahko predstavlja tudi varnostno tveganje, del nemške politike ugotavlja, da so bili v odzivanju na Erdogana prepozni. Ali bodo temu sledile kakšne spremembe, ni povsem jasno, so pa zaradi politične  neodzivnosti, politične korektnosti ali še česa, na udaru zdaj kar – priseljenci. Medtem ko Erdoganovi podporniki protestirajo po ulicah evropskih mest, naj bi namreč tiste, ki se z njegovo politiko ne strinjajo, vse bolj skrbelo za lastno varnost. Obračunavanjem so bili ponekod priča že po spodletelem puču.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (157)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

eFranjo
15. 03. 2017 19.52
+1
erdogan si obuva prevelike čevlje
BPGC
14. 03. 2017 22.47
+17
Noben diktator ni dobro koncal. Povzeto iz zgodovine.
Jožajoža
14. 03. 2017 22.40
-9
všeč mi je, da turki svojih korenin niso pozabili. mi slovenci smo pa svoje zatajili. nek desident janša je narod tako preslepil, da narod več ne ve, kje so mu korenine in da smo začeli sami sebe sovražit.
dzek.the.ripper
14. 03. 2017 21.07
+13
Pa se je začelo. "Miroljubni in integrirani" EU muslimani kar naenkrat ne bodo več tako miroljubni, kot jih želijo mediji prikazati.
dzek.the.ripper
14. 03. 2017 21.09
+7
Prepričan sem, da bodo našli opravičilo za takšno vedenje v lokalnem prebivalstvu, ki da jim ni dalo dovolj možnosti za integracijo ali pa kaj podobnega.
Nightyfly
14. 03. 2017 20.29
+10
Evropska politika in institucije , pa ljudje Evrope ,bi se morali za en dan ali dva umiriti in poslati sporocilo , zelo jasno sporocilo turskemu narodu ,vsem Turkom ,kjerkoli so ze , da se s tiranom ali tirani ne bodo nikoli pogovarjali ,kaj sele jim popustili .....s tem se pa Turcije za nedolocen cas ,ali za dolgo dolgo poslavlja of priblizevanja Evropi in morebitne integracije, kakrsnakoli ze bi bila ,ali bo . To ,da se mora ena drzava braniti ,ostalih 26 pa gleda je totalni absurd . Tako tudi Slovenije ne bi bilo vec , ce Ameri in Rusi ne bi dajali svojih zivljenj tudi za to majhno drzavico in bi raje samo gledali pokole . Predsednik Slovenije bi naredil enkratno potezo in bi kot prvi stopil na stran v obrambo nacel Evropske Unije .Nisem napisal , da bi moral podpreti razne nacionaliste ---samo tisto kar je zapisano v najvisjih aktih UE . Tako bi tudi Slovenija pridobila na kredibilnosti . // ..ja vem , pricakujem prevec . Kaj potem sploh pocne Slovenija v UE ? Ubogljivca ? Torej imajo nacionalisticne vzhodne drzave ,ki so clanice UE prav ? Predsenik , dajte kaj reci ,madonca .
Nightyfly
14. 03. 2017 20.37
+11
Vceraj so casniki v Svici objavili novice , da j Erdogan oz. njegove obvescevalne sluzbe spionirajo po celi Svici in sledijo morebitnim nasprotnikom Erdogana. Celo hodijo po simpozijih , Univerzi v Zuerichu , snemajo in slikajo vsakega cloveka posebej ,da bi tako imeli dokaze . Ti Turki agenti niti ne skrivajo , da to pocenjajo . Iz tega se vidi ,da Erdogan pocenja vse mogoce in se posluzuje vseh mogocih prijemov , da bi prestrasil vse ,ki mu nasprotujejo . Upam , da ga bo en dan prav tisti narod ´´vzel ´´ v roke in mu jih napel kot je treba . V imenu demokracije , se bolj pa tistih nacel Ataturka ,ki jih je prav ta tiran poteptal po dolgih stoletjih normalizacije in napredka turske druzbe. Ce pa imajo Turki raje tega diktatorja ,,,, potem pa -ostanite kar tam doli .Vsi skupaj .
LLLEPI
15. 03. 2017 18.46
+2
Evropska politika in vse clanice EU tudi Slovenija izdatno zalagajo Turcijo z EVERCKI ki jih poberejo domacim delavcem
Iniesta
14. 03. 2017 20.08
-28
Turki so del in branik Evrope, zeleli mi to priznati ali ne ...
FlatyEric
14. 03. 2017 20.09
+10
Iniesta
14. 03. 2017 20.12
-8
Zadrzujejo ti milijone beguncev, ce ne ves ...
Iniesta
14. 03. 2017 20.13
-7
Ce erdogan te milijone spusti k nam, smo v tezavah ...
Shisui
14. 03. 2017 20.15
+15
Torej nas ne brani temveč nam grozi. Bistvena razlika.
Iniesta
14. 03. 2017 20.18
-3
Seveda grozi oz izsiljuje, ker ima svoje interese ...
FlatyEric
14. 03. 2017 20.19
+11
EU ima toliko vojske, da bi jo komot poslala na mejo z Grčijo. Ves ta denar, ki ga sedaj daje izsiljevalskim Turkom, bi raje porabila za plačilo vojske, ki bi varovala mejo pa bi denar ostal doma.
Django
14. 03. 2017 20.33
+0
Nightyfly
14. 03. 2017 20.37
+9
Inieste ...........Turcija branik ????? lepo vas prosim .
LLLEPI
15. 03. 2017 18.48
Turcija pomaga eu politikom pri njihovih krajah in izsiljevanju domacega prebivalstva
eFranjo
15. 03. 2017 19.56
ONniON
14. 03. 2017 19.30
+32
turki v evropi NIMAJO kaj za iskat, komu kaj ni jasno !!??naši pradedje so jih preganjali
LLLEPI
15. 03. 2017 18.49
+3
Pradedje so bili posteni.EU poliki so pa najveci lopovi in izdajalci svojih domovin
Viejo cabron
14. 03. 2017 19.25
+28
Nikoli ne bi dovolil (prepoved z zakonom), da bi priseljene skupine ljudi (Turki ali drugi priseljenci) politično razvijale svoje zastave in vzklikale politične manifeste (V Nemčiji ali drugi državi)v podporo politikov iz matične dežele (Turčije ali druge države). Tuje zastave in druge oznake so dovoljene samo za športna srečanja.
JE-BI-GA
15. 03. 2017 08.01
+1
AlternativeFacts
14. 03. 2017 19.17
+5
Še 1 dan, potem bo pa konec tega turškega onaniranja po Nizozemski....Tistim, ki še vedno ne potegne, da je to samo igra Trump/Putin naveze, pa naj se vprašajo. Zakaj Turki niso začeli zborovanja na Danskem, Švici, Avstriji ali Franciji? No v Franciji bodo začeli, če velikim dvema ne uspe zadan načrt na Nizozemskem. Tako da pripravimo se na Francijo...Jeseni pa veliki finale, ko bodo voliotve v Nemčiji, takrat bo pa veselje gledat Turke, ki bodo zadali še zadnižebelj v krsto EU povezave.....Seveda zahvala uspehu gre evropskim trumpanzom, ki v svoji omejenosti ne vidijo širše slike in tako pehajo komplet EU v destrukcijo....
komir10
14. 03. 2017 21.44
+2
FCBarcaa
14. 03. 2017 19.12
-2
Oglasajo se ja.neziii
Kollerik
14. 03. 2017 19.00
+3
Zanimivo bi bilo zvedeti, koliko gredo v prid tale trenja EU z Erdijem Putinu, pa onemu debelinkotu....
AlternativeFacts
14. 03. 2017 19.18
-1
Jamnik Marjan
14. 03. 2017 18.34
+8
LAŽNIVEC grobar demokracije evrope
Kollerik
14. 03. 2017 18.58
+4
Nowotny
14. 03. 2017 18.30
+21
stvar je preprosta, začasno zapreti turška veleposlaništva, do volitev, da ne bodo mogli voliti. Pa ustaviti pošto z Turčijo.. potem bodo masovno leteli dol voliti, nazaj jih pa ne več spustit.. Rešeno!
Kollerik
14. 03. 2017 19.02
-4
Viejo cabron
14. 03. 2017 19.28
+7
TRUMPP
14. 03. 2017 15.54
-5
A je pri nas kaj drugače,......Rešijo nas lahko le komunistični diktatorji,.....v demokratični preobleki,......
komir10
14. 03. 2017 21.47
puspan
14. 03. 2017 15.54
+21
Ta vsemogočni turški bog se bo najkasneje v dveh letih sesul sam vase, če ga že prej ne bodo njegovi pomalicali.
nikagaja
14. 03. 2017 17.46
+6
njegove je pomalical on. edino sibko tocko, ki jo jaz vidim pri njem, je neucakanost. s pretkanosjo in potrpezljivostjo je prisel na vodilno mesto, zdaj pa ga izdaja nepotrpezljivost.
puspan
14. 03. 2017 18.24
+6
Seveda je on pomalical svoje nasprotnike, ali bolje rečeno njegove rivale, ampak zgodovina je pokazala, da v mnogih primerih populiste na koncu požrejo prav tisti, ki so jih na prestol pripeljali.
modrook
14. 03. 2017 15.42
+24
No, ce se turki po diaspori majo tako slabo in pocutijo ogrozene, lahko komot spokajo nazaj v Turcijo.... nc hudega, bomo preziveli tudi brez njih... lahko jim celo pomagamo pakirati
brddd
14. 03. 2017 15.32
+15
puspan
14. 03. 2017 16.01
+5
Iz katerih virov dobivaš napačne podatke? V Nemčiji npr., je največja turška diaspora v Evropi in samo 15 - 20% navijajo za Erdogana pa še to so tisti iz najnižjih slojev, večina analfabetov. Turška mladina, ki je večinoma rojena izven matice, ima čisto drugačne poglede, kot njihovi stari starši. Glede neumnosti, kot jih ti ocenjuješ s svojimi očmi, ni nič drugače, kot pri nas.
Morana7
14. 03. 2017 17.18
+4
puspan turki živeči v Turčiji zgleda delijo Erdoganovo mnenje o njegovi veličini in povratku v srednji vek.
Morana7
14. 03. 2017 17.20
+4
Ti turki živeči v ostalih državah bi če bi jim bilo jasno za kaj gre sami bojkotirali te ministre....tako pa?
puspan
14. 03. 2017 18.47
+5
Kaj moremo, tako pač je. Ne smemo pa pozabiti, da je tudi med njimi veliko takšnih, kot ti in jaz, zato enosmerno "udrihanje" po vseh prizadene ponavadi vedno najbolj tiste, ki si to ne zaslužijo. Samo njihove novinarje poglej, kaj dela z njimi. Če samo vodilnega zelenega v nemški politiki Oezdemirja pogledamo, ki je sicer po narodnosti Turek, a ima kapacitete človeka, da ga celo Nemci v veliki večini podpirajo, kar ni mačji kašelj. Najboljše zdravilo za takšne samodržce je zapora finančnih pipic in, ko vsi začutijo na lastni koži, se zelo hitro umirijo. Počakajmo vsaj do poletne sezone, ko bodo vedno polne turške plaže samevale. Šele takrat bodo vroče turške glave začele razmišljati, da je brez špage hitro vsega veselja konec in tudi pri njih bo tako.
Morana7
14. 03. 2017 18.51
+1
Gledam iz vidika, da tile odcepljeni ne morejo biti sankcionirani iz strani režima, pa so še vseeno za, mlade generacije imajo kot kaže zelo zastarele poglede. Ja se strinjam finančna sankcija je nekaj, kar bi razumeli.
puspan
14. 03. 2017 18.58
+6
Z norci ni dialoga, ker ne pripelje nikamor. Najbolj jih umiriš, če jim prekineš dotok denarja, saj samo na ta način začnejo razmišljati, zakaj je do tega prišlo. Z enakimi vatli udarjati nazaj, samo pomeni, da si se spustil z njim na njegov nivo, nič drugega.
Shisui
14. 03. 2017 15.25
+31
Kristijan kritizira barbarske navade muslimanov pa temu pravijo sovražni govor, musliman posiljuje, križa in reže vratove.... To je pa njihova kultura katere se ne sme kritizirati. Qrc vas gleda pa vaša politična korektnost.
Emil Jakse
14. 03. 2017 16.12
+16
hotchilipoper
14. 03. 2017 15.19
+25
Admi daj izbriši tega Erdogana,ker širi sovražni govor
tone7
14. 03. 2017 15.11
+6
Kje je ljudem glava, da nasedajo takim in podobnim pravljicam? Kaj smo pridobili od časa jamskega človeka? Zakaj imamo svojo glavo?
HorstWiesel
14. 03. 2017 15.18
+3
Večina folka za to, da lahko frizuro nosi