Tujina

Erdogan predlaga gradnjo mesta za sirske begunce ob turški meji

Atene/Ljubljana/Lesce/Istanbul, 05. 03. 2016 11.04 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Še vedno ni ustreznih rešitev, kako rešiti begunsko krizo in zajeziti pritok beguncev in migrantov v Evropo. Ima pa idejo turški predsednik, ki predlaga, da mednarodna skupnost za sirske begunce zgradi mesto v bližini turške meje. Medtem v Grčijo še vedno prihaja okoli 2000 ljudi na dan, na meji z Makedonijo pa je obtičalo že okoli 13 tisoč prebežnikov.

Potniški terminal v atenskem pristanišču je začasni namestitveni center za begunce in migrante, ki prispejo z grških otokov.
Potniški terminal v atenskem pristanišču je začasni namestitveni center za begunce in migrante, ki prispejo z grških otokov. FOTO: AP

V atensko pristanišče Pirej je danes prišlo novih skoraj tisoč beguncev in migrantov. Večina jih je prišla z otokov Lezbos in Hios, še okoli 50 pa jih popoldne pričakujejo iz otoka Kos, je sporočila grška obalna straža.

Po ocenah grške vlade je trenutno v Grčiji zaradi praktičnega zaprtja balkanske migrantske poti obtičalo že skoraj 32.000 beguncev in migrantov. Dnevno na grške otoke iz Turčije pride še vedno okoli 1900 ljudi.

Še posebej dramatično je stanje na prehodu Idomeni na grško-makedonski meji. Tam je po ocenah humanitarnih organizacij obtičalo okoli 13.000 beguncev in migrantov. Begunsko taborišče, ki se je tam vzpostavilo, pa je v precej klavrnem stanju, sredi blata po močnih padavinah v zadnjih dneh, nizke pa so tudi zunanje temperature – vsega štiri stopinje Celzija.

Dokler ne bo najprej prišlo do ustavitve migrantskega toka v Zahodno Evropo, članice EU ne bodo pripravljene izvajati preseljevanja beguncev, je danes izjavil avstrijski zunanji minister Sebastian Kurz. Preprečiti je treba, da bi ljudje še naprej iz Grčije nadaljevali svojo pot proti Evropi, meni.

Humanitarne organizacije sicer obveščajo migrante, da si lahko poiščejo boljše bivalne razmere v organiziranih sprejemnih centrih nekoliko južneje od meje, kot na primer v kraju Nea Kavala, ki je od Idomenija oddaljen kakih 15 kilometrov. A večina migrantov vztraja na meji, saj upajo, da se bo žica vsaj za trenutek odprla in da bodo lahko izkoristili priložnost.

Erdogan predlagal gradnjo mesta za sirske begunce 

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je v petek predlagal gradnjo mesta na severu Sirije, kamor bi lahko namestili številne od milijonov beguncev, ki bežijo pred sirsko državljansko vojno.

Mesto v bližini turške meje bi zgradili na 4500 kvadratnih kilometrih v sodelovanju z mednarodno skupnostjo.

"O tem smo se že pogovarjali z ameriškim predsednikom Barackom Obamo. Določili smo že kraj, vendar projekta še nismo začeli," je povedal turški predsednik. Ob tem je dejal, da časovni okvir za gradnjo še ni določen.

Turčija, v kateri je trenutno 2,7 milijona sirskih beguncev, mednarodno skupnost že dalj časa poziva h gradnji varnega območja v Siriji. Po poročanju AFP gre za prvi tovrstni predlog turškega predsednika.

PREBERITE ŠE: Kaj Cerar meni o referendumu o namestitvi migrantov. 

Merklova Grčijo spominja na obljube

Nemška kanclerka Angela Merkel je pozvala Grčijo, naj hitro izpolni obljube o zagotovitvi namestitvenih kapacitet za 50.000 beguncev, kar je napovedovala, da bo storila že do konca leta 2015. Ji pa mora Evropska unija pri tem vsekakor pomagati, se je zavzela Merklova v pogovoru za časnik nemški Bild.

"Grčija bi po načrtih morala zagotoviti prostore za sprejem 50.000 beguncev že do konca leta 2015," je spomnila Merklova in dodala, da smo od tega cilja žal še daleč.

"Na podlagi pogovorov z grškim premierjem Aleksisom Ciprasom sicer vem, da si prizadeva za to, a potrebuje tudi našo pomoč in zato EU mora in tudi bo solidarno pomagala Grčiji," je dodala v pogovoru, ki ga bo Bild v daljši različici objavil v svoji nedeljski izdaji, danes pa je na svojih spletnih straneh objavil kratek povzetek.

Nemška kanclerka je v pogovoru tudi ponovila kritike na račun Avstrije in držav na balkanski migrantski poti, ker da so s postavitvijo kvot za sprejem in s tem omejevanjem sprejemanja beguncev poskrbele za kaotično situacijo v Grčiji.

Še posebej dramatično je na mejnem prehodu Idomeni na grško-makedonski meji, kjer se je po navedbah lokalnih oblasti nakopičilo že okoli 13.000 ljudi. Guverner tamkajšnje pokrajine razmišlja celo o razglasitvi izrednih razmer, so poročale tuje tiskovne agencije.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni