Tujina

Erdogan pred vrhom G20 na štiri oči s Putinom in Merklovo

Peking, 04. 09. 2016 08.53 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je na Kitajskem pred srečanjem voditeljev držav, ki so članice skupine G20, ločeno sešel z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, s katerim sta skoraj že pokrpala načete odnose, ter z nemško kanclerko Angelo Merkel.

Kitajski voditelj Xi Jinping je ob današnjem odprtju vrha skupine vodilnih gospodarstev sveta G20 v mestu Hangzhou pozval zbrane voditelje, naj G20 postane "akcijska skupina namesto pogovorne". Izrazil je upanje, da se bodo na vrhu uspešno spopadli z vzroki globalnih gospodarskih problemov ter našli tako kratkoročne kot dolgoročne rešitve.
Voditelji držav članic skupine G20 so prišli v kitajski Hangzhou, kjer se je danes začel vrh skupine. Pred tem so potekala dvostranska srečanja. Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan se je ločeno sešel z ruskim kolegom Vladimirjem Putinom, s katerim sta skoraj že pokrpala načete odnose, ter z nemško kanclerko Angelo Merkel, kjer so ti še vedno napeti.

Merklova se je z Erdoganom sešla prvič po julijskem neuspelem vojaškem udaru v Turčiji. Odnosi med državama so se v zadnjem času poslabšali, tudi zaradi resolucije o otomanskem genocidu nad Armenci, ki jo je nemški parlament potrdil junija. Med drugim je Ankara posledično prepovedala obiske nemških predstavnikov v letalskem oporišču Incirlik.

Putin in Erdogan
Putin in Erdogan FOTO: AP

Ali sta voditelja govorila o tem, za zdaj ni znano. Kot navaja nemška tiskovna agencija dpa, so po srečanju sporočili, da je bil pogovor konstruktiven ter da sta se v njem dotaknila tudi dogovora med EU in Turčijo o beguncih in "skupne zaskrbljenosti zaradi sirske državljanske vojne".

Recep Erdogan in Vladimir Putin
Recep Erdogan in Vladimir Putin FOTO: Reuters

Odnosi med Turčijo in Rusijo, ki so se zelo ohladili po turški sestrelitvi ruskega letala nad Sirijo, pa se medtem izboljšujejo. "Še vedno pa je treba veliko postoriti, da bo sodelovanje dokončno ponovno vzpostavljeno na vseh področjih. Prepričan sem, da bomo našo pot sodelovanja lahko nadaljevali, ko se bodo razmere v Turčiji povsem normalizirale," je po pogovoru z Erdoganom dejal Putin.

Erdogan je sicer že v soboto napovedal, da bo ruski predsednik sprejel "določene ukrepe", med drugim pri skupnem projektu turški tok, plinovodu, prek katerega naj bi ruski plin prek Turčije dobavljali v Evropo.

Prvi vrh G20 na Kitajskem v senci kriz

V mestu Hangzhou na vzhodu Kitajske se torej danes začenja dvodnevni vrh skupine vodilnih gospodarstev sveta G20, katerega cilj je dati nov zagon globalni ekonomiji. Kitajska, ki prvič gosti takšen vrh, se želi izogniti perečim mednarodnim vprašanjem, v katerih ima tudi sama vlogo, a ji to verjetno ne bo uspelo. Vrh bi lahko povsem zasenčile krize.

Peking je trenutno zaradi ozemeljskih teženj v Južnokitajskem morju v sporu z več državami v regiji in tudi z ZDA, od julija v zvezi s tem nad njim visi sodba Meddržavnega sodišča v Haagu, ki jo sam ignorira.

Barack Obama
Barack Obama FOTO: AP

Poleg tega bo vrhunsko srečanje ali vsaj pogovore ob njegovem robu zaznamoval niz drugih aktualnih mednarodnih tem - od Sirije, begunske krize in razmer v Turčiji do brexita in Ukrajine.

Vrh v Hangzhouju bo tudi zadnje srečanje G20 za ameriškega predsednika Baracka Obamo in njegova zadnja pot v Azijo.

Skupino G20, katere voditelji se redno sestajajo od leta 2008, sestavljajo Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Rusija, Savdska Arabija, Južna Afrika, Turčija, Velika Britanija, ZDA in EU.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (17)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

samuray1
05. 09. 2016 18.44
Kakor koli bo,vendar okupacijo dela Sirije je izvedel NATO ,Turčija je poskusni zajček:Vse konce tega zločinskega dejanja drži Pentagon in bela hiša. Rusija modro ravna ,saj svet ne bo spregleda hegemonije imperijalističnega zahoda
contadino
05. 09. 2016 16.34
+2
Tako kot je med ljudmi stisk rok , ali obljuba, zgubila veljavo , tako je tudi v političnem svetovnem dogajanju, teško oceniti , kdo govori resnico , kdo pa ima figo v žepu . Je pa zagotovo zaznati , da ima že davno napisan scenarij , za cilj, zlomiti Rusijo - Putina . Cocacola demokracija , kateri se tudi mi ( NAŠI POLITIKI ) ponižno priklanjajamo , si nedvomno želi v deželi Rusiji povzročiti nerede , ki bi državo pokopali . Jasno je, da Putin, v teh okoliščinah nima časa za barvanje, pleskanje, asfaltiranje ... kot naš vrhovni poveljnik , in da so njegove poteze ,dokaj logične .Da bi pa ruski predsednik, na besedo verjel Erdoganu je zelo naivno pričakovati . Morda bo potrebno še nekaj časa , da bomo spoznali , zakaj se je morala raspasti JUGA , kajti dogotki ki so sledili preveč očitno kažejo , da gre za peklenski načrt ZDA .
dreko123
04. 09. 2016 22.46
+2
ignorira sodbo iz Haaga? ahahaha pa dejte no a se norca delate... kaj ima kitajska z haagom in kot prvo če se hoče uporabljati arbitražno sodišče v haagu se mora za sodbo strinjati in sodelovati vse sprte strani - kitajska ni nikoli sodelovala v sodbi tako ta je ta itak nična in sploh nima nobene pravne podlage... itak čista bedarija... zakaj pa američanom ne sodijo v haagu aja saj res ker amerika ne priznava haaga razen ko se gre za njihove tuje interese... :)
thc_4u
04. 09. 2016 14.51
+1
Skupino G20, katere voditelji se redno sestajajo od leta 2008, sestavljajo Argentina, Avstralija, Brazilija, Kanada, Kitajska, Francija, Nemčija, Indija, Indonezija, Italija, Japonska, Južna Koreja, Mehika, Rusija, Savdska Arabija, Južna Afrika, Turčija, Velika Britanija, ZDA in EU še Cmerar manka!!......LISTA-TERORISTA
seljak+
04. 09. 2016 11.44
+3
Putin mu ni oprostil za SU-24 ....in je erdogan nakazal 4 milijarde dolars
I G N O R A N T
04. 09. 2016 11.37
+1
Z rokami se bojo pogovarjali.Zanimiva komunikacija kot nekakšen flirt
silka
04. 09. 2016 11.30
+2
Kaj ima Južna Afrika opraviti v G20, razen tega da ima Velika Britanija 2 glasa.
Mr.Somebody
04. 09. 2016 11.29
+2
na štiri oči s putinom in merklovo? Kaj mata oba samo po eno oko?
Ramzess
04. 09. 2016 11.10
+0
Na šest oči, ne štiri, ... razen če smo kaj spregledali, ... veznika 'in' nismo.
vladaricaumov
04. 09. 2016 10.53
+4
Lahk bi se omenil, kako lepo so Obamo pricakal, hehehe. To, Kitajci. Tko bi tud mi moral, da se ve, da niso oni gospodarji na nasi zemlji.
hle
04. 09. 2016 13.29
+2
Če bi Putina pričakali na tak način bi bili vsi mediji polni tega
DIWG
04. 09. 2016 10.08
+18
Glavno da so EU birokrati uničili gradnjo plinovoda skozi Evropo in bo zdej šel v Turčijo in iz Turčije v Evropo. Pol bomo pa čez nekaj let brali da Turki grozijo z zaprtjem plinovoda če jih ne spustimo v EU.
Uporabnik113189
04. 09. 2016 09.33
+16
Putin bo moral pošteno debelo krpo uporabiti, ker se ti odnosi z Erdijem nesramno hitro trgajo. V Sirijo je turška vojska vstopila popolnoma nepovabljena, brez mandata s strani OZN, kar pomeni agresijo na sosednjo državo. Jasno, zopet so vsega krivi Kurdi. V resnici pa gre za navadno otomansko izmikanje in pretvarjanje, dejanja pa so takšna kot vsa leta nazaj. Z zahtevami po Gulenu gre za odstranjevanje konkurenta za oblast, z napadom na sosednjo državo pa pohlep, saj je jasno da se trgajo kolone z ukradeno nafto v Siriji, kar ima posledice v stotinah milijonov, če ne milijardi..In denar Erdiju ne smrdi. Vse skupaj je pokril z debelo plahto islamizma, ki ga širi proti severu, svoje vojšake pa bi pošiljal nad drugače verujoče kar s pomočjo viznega režima v zamena za " begunsko krizo" ki jo je sam naredil. No, ne popolnoma sam, malce so mu pomagali NATO "prijatelji" predvsem tuste preko luže, pa otočani ki se smejijo težavam celinske Evrope iz varnega otoka. No tudi v EU so nekatere desne vlade, ki so pri tem sodelovale, Sarkozy je zločinec, ki spada v Haag.. Skratka, če hoče Putin ohraniti svojo držo, da je potrebno probleme reševati preko OZN, potem bo moral povedati Erdoganu nekaj resnic, ki mu nikakor ne bodo všeč in dvomim da se bo krpanje posrečilo. Po moje gre za prikrito prevaro Putina, v kateri sodelujejo zahodni zavezniki z Erdoganom, kar seveda postavlja zgodbo v povsem novo luč in zato se ne čudim, da Peterle pri nas razlaga kako komplicirana je zadeva. Se strinjam, vsekakor je komplicirana, če držiš figo v žepu..Če pa misliš resno in pošteno ter imaš nekaj hrbtenice obstaja samo ena pot. Erdogan naj izgine iz Sirije s svojo vojsko in na vize za EU naj zaradi svojih dejanj ter širjenja islamizma kar pozabi za naslednjih 50 let..Ko bo polovica Turčija krščanske se bomo pa pogovarjali..
NiVseRes
04. 09. 2016 10.07
-14
Kdo ga bo pa prisilil?ti mogoce...turki so kralji balkana....al bos mogoce rekel da so makedonci al pa Janezi..
DIWG
04. 09. 2016 10.13
+16
@NiVseRes - Turčija bi brez zahoda danes bila na ravni Afganistana. Brez ameriške imperialne politike bi Turki bili danes nula. Če zahod prekine sodelovanje s Turčijo bodo v nekaj letih postali druga Sirija. Turško gospodarstvo je odvisno od Evrope in rusko-evropskega turizma. Brez tega so na nivoju Albanije.
hle
04. 09. 2016 13.35
+0
Klasik vse to bi v prvi vrsti moral napisat kravarjem čez lužo kajti ravno oni so ponovno uvedli zakon močnejšega in so poteptali mednarodno pravo od razpada SZ primerov sploh ne mislim naštevat jih je že toliko da bi lahko katerega zgrešil
Ate_ist
04. 09. 2016 13.47
+3
Dejstvo je, da so se ZDA postavile na stran Kurdov, in jim dobavljajo sodobno orožje, s tem so pokazale nezaupanje v zaveznika in člana NATO pakta, saj se Kurdi in Turki v Siriji med seboj bojujejo. Turki so z vojsko vstopili v Sirijo šele po obisku Erdogana v Moskvi, kjer je verjetno dobil zeleno luč za določene akcije. ZDA pa so pri tem izpadle iz te situacije kot veliki prevarant, kateremu je le za lastne interese, in se požvižga celo na svoje zaveznike (članica NATA je tudi Slovenija, da opomnim) In s tem dejanjem krepko spodkopale zaupanje v partnerstvo. Mogoče bi Slovenija še enkrat morala oceniti ali smo pripravljeni sodelovati v akcijah NATA izven njenih meja.