Tujina

Predsednik Pahor po telefonu z Erdoganom - a njegov odziv glede referenduma ni jasen

Ankara, 18. 04. 2017 07.07 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 4 min

Turški predsednik Recep Tayyip Erdogan je ponovno razglasil izredne razmere, ki veljajo od neuspelega poskusa državnega udara julija lani. Te bi se morale končati v sredo, a so jih po Erdoganovi zmagi na nedeljskem referendumu znova podaljšali. Donald Trump je medtem Erdoganu čestital za zmago in se mu zahvalil za podporo.

Ameriški predsednik Donald Trump je v ponedeljek v telefonskem pogovoru turškemu predsedniku Recepu Tayyipu Erdoganu čestital za uspeh na nedeljskem referendumu o ustavnih spremembah. Poleg Trumpa je Erdoganu za zmago na referendumu čestital tudi ruski predsednik Vladimir Putin

Turška vlada je medtem podprla trimesečno podaljšanje izrednih razmer, ki veljajo od neuspelega poskusa državnega udara julija lani.

Za ogled potrebujemo tvojo privolitev za vstavljanje vsebin družbenih omrežij in tretjih ponudnikov.

Slovenski predsednik Borut Pahor pa je tvitnil, da je danes govoril s turškim  predsednikom. Pogovarjala sta se o nedeljskem referendumu o ustavnih spremembah v Turčiji, razmerah v tej državi ter evropski perspektivi Turčije, je v tvitu sporočil Pahor. Podrobnejše vsebine pogovorov pa ne predsednik Pahor ne njegov urad zaenkrat ne razkrivata.

Pahor ne razkriva, o čem sta govorila z Erdoganom

Tako tudi ni jasen odziv Pahorja na rezultat nedeljskega referenduma v Turčiji. Zahodni predstavniki so se na izid referenduma odzval precej zadržano, EU pa je danes pozvala tudi k transparentni preiskavi domnevnih nepravilnosti na referendumu, na katere so opozorili mednarodni opazovalci Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) in  Parlamentarne skupščine Sveta Evrope.

Ti so ocenili, da referendum na splošno ni izpolnil standardov Sveta Evrope, ker da je bil zakonski okvir neprimeren za resnično demokratičen proces, nasprotni strani pa nista imeli enakih možnosti.

Opozicija je danes zahtevala tudi razveljavitev referenduma, ker je volilna komisija v zadnjem trenutku sprejela odločitev, da bodo veljavne tudi nežigosane glasovnice v ovojnicah.

Borut Pahor je bil sicer 15. decembra lani prvi predsednik katere izmed članic EU, ki je po spodletelem državnem udaru julija lani obiskal Turčijo. Tedaj je na srečanju z Erdoganom v prvi vrsti pozval h krepitvi konstruktivnega dialoga med EU in Turčijo, ki je sicer strateški partner Slovenije.

Erdogan je podaljšal izredne razmere, ki v Turčiji veljajo od neuspelega poskusa državnega udara julija lani.
Erdogan je podaljšal izredne razmere, ki v Turčiji veljajo od neuspelega poskusa državnega udara julija lani. FOTO: AP

Turški parlament je sicer podaljšanje izrednih razmer za tri mesece do 19. julija potrdil. Po ponedeljkovi odločitvi o podaljšanju izrednih razmer na vladi je bila potrditev v parlamentu zgolj formalnost. Vlada je ukrep potrdila na predlog sveta za nacionalno varnost, ki mu predseduje Erdogan.

Izredne razmere, ki so jih uvedli 20. julija, bi se morale končati v sredo, znova pa jih bodo podaljšali po tem, ko so volivci s tesno večino 51,4 odstotka v nedeljo na referendumu potrdili ustavne spremembe o povečanju pooblastil predsednika države.

Namestnik premierja Numan Kurtulmus je novinarjem v Ankari zagotovil, da odločitve niso sprejeli zato, da bi imela vlada proste roke pri vladanju, temveč zaradi boja proti terorističnim skupinam.

V okviru izrednih razmer so v državi prijeli več kot 47.000 ljudi zaradi suma povezav s poskusom državnega udara, več deset tisoč pa so jih v javnem sektorju odpustili.

Trump se je zahvalil Erdoganu za podporo v boju proti sirski vladu

Medtem je ameriški predsednik Donald Trump v telefonskem pogovoru Erdoganu v ponedeljek čestital za uspeh na referendumu. Njegov odziv je sicer v nasprotju s tistim vodij članic EU, ki so se odzvali zadržano, potem ko so mednarodni opazovalci izrazili zaskrbljenost zaradi neenakih možnosti strani med kampanjo. Erdogan je kritike že zavrnil.

Iz Bele hiše so sporočili, da sta predsednika ob referendumu govorila še o vrsti vprašanj. "Predsednik Trump se je s turškim predsednikom Erdoganom pogovarjal, da bi mu čestital za zmago na referendumu, zahvalil pa se mu je tudi za podporo ameriškemu letalskemu napadu v Siriji, ki je pomenil odgovor na uporabo kemičnega orožja s strani sirskega režima," so sporočili iz Trumpovega kabineta. Predsednika sta se strinjala o pomenu tega, da sirski predsednik Bašar al Asad odgovarja za svoja dejanja.

Govorila sta tudi o boju proti Islamski državi ter potrebi po sodelovanju v boju proti vsem terorističnim skupinam, so še sporočili iz Bele hiše.

S Putinom o normalizaciji odnosov

Po navedbah turške tiskovne agencije Anadolu sta Putin in Erdogan v telefonskem razgovoru izpostavila pomen normalizacije odnosov med državama, ki se še vedno popravljajo po incidentu leta 2015, ko je turška vojska sestrelila rusko vojaško letalo na bojni misiji v Siriji.

Oba voditelja sta poudarila pomen ohranjanja prekinitve ognja v Siriji, ki sta jo skupaj pomagali doseči tako Ankara kot Moskva, je še poročala agencija Anadolu. Zavzela sta se tudi za nepristransko preiskavo domnevne uporabe kemičnega orožja na vzhodu Sirije v začetku tega meseca, so še sporočili iz Kremlja.

Protestnikiki še vedno prepričani v prirejanje rezultatov referenduma

Po Erdoganovi zmagi na referendumu so v Turčiji izbruhnili protesti.
Po Erdoganovi zmagi na referendumu so v Turčiji izbruhnili protesti. FOTO: AP

Glavni turški opozicijski stranki, Republikanska ljudska stranka (CHP) in prokurdska Demokratična ljudska stranka (HDP), sicer trdita, da je na referendumu prišlo do nepravilnosti in zahtevata razveljavitev njegovih rezultatov. V ponedeljek se je v Istanbulu na ulicah zbralo več tisoč ljudi, ki so protestirali proti domnevnim številnim nepravilnostim na referendumu.

  • 8
  • 7
  • 6
  • 5
  • 4
  • 3
  • 2
  • 1

KOMENTARJI (123)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

Franci Mirnik
19. 04. 2017 11.44
+4
A bo sedaj Slovenija ,po vzgledu Erdogana in Prijateljsko zvesta Turčiji , tudi uvedla smrtno kazen ? Pa še nekaj. Nemčija bo preverila vse Turke ,ki imajo dvojno državljanstvo in so 80% volili za Erdogana. Nemci pravijo,da ti Turki niso integrirani v Nemško demokratsko družbo in,da obstaja sum ,da se nočejo integrirati in,da so moteči Nemški družbeni ureditvi. Pahor je pač Murgelski lakaj .
enakostzavse
19. 04. 2017 11.34
-4
Kaj se je Pahor pogovarjal ? Kdo pa ste vi zblojenci, da bi vas predsednik moral obvestit, kaj se s kom pogovarja ? Navadni nabijači, kateri veste, da je Pahor pač edini sposoben za vlogo predsednika države. Ali pa mislite da imaste tam v sdsu kakega primernega ? Tam jih ni niti za služinčat primernih nič.
trdovrat
19. 04. 2017 11.49
+3
Ja kdo drugi ga je pa pririnil do tega mesta, kot pa SDS s pomočjo RKC in starih mamc. Oboji rabijo ubogljivega pajaca! Pa ne govori, da nas nič ne briga, kaj on naklada na mestih, ki bi se jim moral na daleč izogniti! Kdo ga pa plačuje, če ne mi? Ker si predstavlja, da je tudi moj predsednik, imam vsekakor pravico vedeti, s kakšnim besedičenjem me je spet osramotil!
Frane Šajn
19. 04. 2017 10.09
-2
Pahor ne razkriva kaj sta se pogovarjala z Erdoganom , kaj pa naj razkriva kako jih je slišal al kaj!
resort
19. 04. 2017 10.17
+1
Možno je, da je povprašal kako izvesti tak referendum in potem razglasiti izredne razmere.
Frane Šajn
19. 04. 2017 10.48
+0
Se bo že navadil počasi, pol pa adijo mandat za vse večne čase!
Frane Šajn
19. 04. 2017 10.50
+0
Henri. Mogoče!?samo ne vidim povezave s Slovenistanom. Ali pač? Verjetno pa kar tako mim grede da se senčni ne izpostavlja naš Pohar je zanj vedno radoveden kot miška.
trdovrat
19. 04. 2017 09.57
+8
Tale naš Pahor (trenutno v vlogi našega predsednika) ima pa res čut za pravo izbiro časa delovanja! Kadar bi se moral oglasiti in na ves glas zavpiti, je tiho kot miška, ko bi moral pa molčati, se pa oglaša!
Apostol1
19. 04. 2017 10.03
+5
Ali pa se slika za instagram ,res si zasluži vzdevek Barbika , ki je kot vemo lutka.
Frane Šajn
19. 04. 2017 10.43
-1
Značilno kot za rit, ga spusti kadar se nabere pritisk.
gremonadesno
19. 04. 2017 09.24
+4
kaj ni erdi grozil evropejcem da ne bodo nikjer varni , z nekaksno sveto vojno ,,.,. nas lepi pahor mu gre pa cestitat ,.,.,
gremonadesno
19. 04. 2017 09.27
+4
cez en mesec bo erdogan , zagrozil z migranti ce ne bodo spustili turke v evropo , nasi cudni politiki mu bodo ploskali .,
Frane Šajn
19. 04. 2017 10.47
+0
Erdogan je pokazal veliko mero državnosti žal , zastopa Turčijo in Turke ima čisto prav, le koga zastopa ta naš Pohar se pa ne ve!
powerhigh
19. 04. 2017 09.06
fafajonka
19. 04. 2017 08.58
+4
24ur, mene samo zanima, ko vse veste, ali je Pahor sultanu čestital ker je zmagal, ali mu je čestital, ker je porazil nasprotnike. Prosim, da to izveste v najkrajšem času in me javno obvestite.
fafajonka
19. 04. 2017 08.58
+3
macek_garfield
19. 04. 2017 08.29
+3
ha hahah veliki afneguncar pahor ha haha hitro ga je poklical pa to, zakaj ni tako hitro poklical donalda ko je zmagal, aja je cakal da mu merklova dovoli, sramota od pahija pahija pa to
Neutrino
18. 04. 2017 23.01
+14
Veliki igralci plešejo v krogu in en drugega držijo za jajca.
Vrhovni
18. 04. 2017 22.02
+28
Pahor nima pirhov, da bi naglas povedal, da mu je čestital, se boji EU odziva.
TNT4U
18. 04. 2017 22.36
+7
GURT1
18. 04. 2017 21.44
+21
Pahor: "Miška mala Erdoganova to mi deli!"
GURT1
18. 04. 2017 21.36
+18
morda sta o tem govorila kak je Pahor lep pa zakaj ni všečkal njegove slike na fejsu....
express_
18. 04. 2017 20.53
+10
Bojim se drzavljanske vojne v turciji..je evropa pripravljena na 70 milijonov turkov? sirija je precej manjsa..
korintos23
18. 04. 2017 20.36
+14
Pahor se je zmenil s sultanom Erdijem o migrantih, kdaj jih začne šibati proti naši južni meji.
Uporabnik113189
18. 04. 2017 20.29
+34
V članku sem zasledil da je Pahor "ugotovil" da je Turčija strateški partner Slovenije. Khmmm, khhmmm? Popolnoma sem zmeden. O kateri strategiji on govori? O gradnji več džamij? Bomo začeli z intenzivno rejo ovc in uvozili pastirje z muslimanskim pedigrejem? Ali bi rad prodal Gorenje konkurenčnemu podjetju iz Turčije? Bomo začeli tam zidati krščanske cerkve in širiti našo kulturo da se bo lažje vključil v EU?
korintos23
18. 04. 2017 20.35
+5
Uporabnik113189
18. 04. 2017 20.43
+1
Pravijo da je Mercator tudi naš, čeprav smo ga prodali. Pa Melanija je tudi..No, bolj je od Donalda, ampak on (ker imamo hudo taščo), nima izbire..
korintos23
18. 04. 2017 20.52
-1
GURT1
18. 04. 2017 21.42
+6
ma kaj naše, ni ne tvoje ne moje, ampak od peščice ljudi, ki take kot si ti naplahtajo, da je pa to "naše" .....
Neutrino
18. 04. 2017 23.08
-7
Zelo pkehek je tvoj komentar. Za tvoj info je Turčija godpodarsko zelo razvita država, z bogato zgodovino v kateri je vseskozi prisotna strpnost do vseh ljudi, nscij in ver, nekaksna prademikracija. V Turčiji boš našel več cerkva in samostanov, kot v Sloveniji nogometnih igrišč.
26277
18. 04. 2017 20.25
+1
samo brisat znate. SRAMOTA
johanca123
18. 04. 2017 20.21
+10
A je šel Pahor po inštrukcije k njemu kako biti predsednik ne pa cunja
Maltežan
18. 04. 2017 14.29
+6
Ataturk je trenutno kot kakšen ventilator....
ROMELS
18. 04. 2017 13.38
+14
Čuj, tabor, punta se,kriči, po plenu, krvi hrepeni.
Jožajoža
18. 04. 2017 13.02
-3
tako se dela, erdogan. dobil si novega prebivalca turčije, in še enega volilca. že pakiram za turčijo.
GURT1
18. 04. 2017 21.37
+2
sj nisi Turk ne musliman, tam bi ti zginu ko magla....