Tujina

Epilog prisluškovalne afere: nekdanja kraljica tabloidov Brooksova oproščena

London, 24. 06. 2014 19.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min

Sodišče v Londonu je Rebekah Brooks oprostilo, njenega naslednika na položaju urednika in nekdanjega medijskega svetovalca premiera Davida Camerona Andyja Coulsona pa spoznalo za krivega načrtovanja prisluškovanja telefonom znanih osebnosti.

Brooksovo so oprostili obtožb o nezakonitem vdiranju v telefonske predale na stotine znanih in drugih javnosti zanimivih osebnosti in načrtovanja podkupovanja javnih uradnikov v zameno za informacije.
Brooksovo so oprostili obtožb o nezakonitem vdiranju v telefonske predale na stotine znanih in drugih javnosti zanimivih osebnosti in načrtovanja podkupovanja javnih uradnikov v zameno za informacije. FOTO: Reuters

Porota je obsodbe za Rebekah Brooks in Andyja Coulsona izrekla po osmih dneh posvetovanj na koncu maratonskega, več kot sedemmesečnega sojenja. Sojenje se je začelo po škandalu prisluškovanja medijev britanskim osebnostim, zaradi katerega je medijski mogotec in lastnik News of the World Rupert Murdoch julija 2011 ukinil ta znani tabloid.

Brooksova in Coulson, glavna obtoženca med skupno sedmimi obtoženimi, sta tako kot ostali do konca zanikala vpletenost v prisluškovanje med letoma 2000 in 2006. 46-letni Coulson, ki je bil urednik News of the World med letoma 2003 in 2007, je zaradi škandala moral odstopiti kot medijski svetovalec Camerona. Njegov svetovalec je bil med letoma 2007 in 2011. Sedaj ga čaka zaporna kazen.

Coulsona čaka zaporna kazen.
Coulsona čaka zaporna kazen. FOTO: Reuters

Cameron se je danes že opravičil, ker je Coulsona najel za medijskega svetovalca. "Prevzemam polno odgovornost za njegovo zaposlitev," je poudaril in dodal, da ga je zaposlil na podlagi njegovih razlag glede prisluškovanja telefonom, ki so se sedaj izkazale za neresnične. "Vedno sem trdil, da se bom opravičil, če se bo izkazalo, da njegove trditve niso resnične, in z današnjim opravičilom to obljubo izpolnjujem," je dodal."Zelo mi je žal, da sem ga najel. To je bila napačna odločitev," je dodal.

Coulsona je zaposlila Cameronova konservativna stranka leta 2007, nekaj mesecev po tem, ko je odstopil s položaja urednika News of the World. Kmalu po njegovem odstopu so enega od novinarjev tabloida prijeli zaradi prisluškovanja telefonom. Po zmagi na volitvah leta 2010 je postal Cameronov svetovalec.

46-letna Rebekah Brooks, nekoč ena najtesnejših pomočnic Murdocha, medtem odhaja na prostost. Sodišče jo je danes oprostilo obtožb kovanja zarote za nezakonito vdiranje v telefonske predale na stotine znanih in drugih javnosti zanimivih osebnosti in načrtovanja podkupovanja javnih uradnikov v zameno za informacije. Brooksova je bila urednica tabloida News of the World od leta 2000 do 2003. Nato je urejala tabloid The Sun, nakar je postala direktorica družbe News International.

Upokojeni bivši urednik tabloida Stuart Kuttner je bil prav tako oproščen obtožbe kovanja zarote za nezakonito vdiranje v telefone.

Soprog Brooksove Charlie Brooks, trener tekmovalnih konjev, in šef varnostne službe v News International Mark Hanna sta bila oproščena obtožb, da sta s poskusom skrivanja dokazov pred policijo hotela ovirati delo pravosodja. Tudi njena bivša osebna pomočnica Cheryl Carter je bila oproščena podobne obtožbe.

Porota sicer še naprej presoja o obtožbah Coulsona in Clivea Goodmana, ki je bil urednik tabloida za področje kraljeve družine, da sta policiji plačala za telefonske številke članov kraljeve družine.

Sodba porotnikov pomeni udarec za britansko policijo in tožilce po triletni preiskavi. Med preiskavo je morala Brooksova odstopiti s položaja direktorice News International, bivšega britanskega časopisnega krila medijskega imperija Murdocha. Škandal je privedel tudi do preiskave etike britanskih novinarjev, ki so znani po svoji agresivnosti, ki je vodila v uvedbo neodvisnega regulatorja.

Na sojenju se je pokazalo, da so novinarji News of the World prisluškovali telefonom več sto ljudem v Veliki Britaniji, tako članom kraljeve družine, kot tudi politikom, igralcem in drugim znanim osebnostim, pa tudi žrtvam zločinov in družinam ubitih v terorističnem napadu v Londonu 7. julija 2005.

  • krovni2
  • PRALNI STROJ
  • SESALNIK
  • ČISTILEC
  • klima
  • tv
  • ura
  • skiro
  • kosilnica
  • krovni

KOMENTARJI (0)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.