Tujina

Epilog prisluškovalne afere: Murdoch ni primeren za vodenje medijskega imperija

London, 01. 05. 2012 13.51 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Podjetje medijskega mogotca Ruperta Murdocha je zavajalo parlament. To je ključna ugotovitev težko pričakovanega poročila o medijskem škandalu, ki je izbruhnil v Veliki Britaniji. Poročilo še navaja, da Murdoch ni primeren za vodenje svojega medijskega imperija.

Medijski mogotec Rupert Murdoch
Medijski mogotec Rupert Murdoch FOTO: Reuters

Odbor britanskega parlamenta za medije, kulturo in šport je danes objavil težko pričakovano poročilo o medijskem škandalu, ki je izbruhnil v Veliki Britaniji julija lani. Skupina poslancev je v poročilu zapisala, da je podjetje medijskega mogotca Ruperta Murdocha zavajalo parlament.

Poročilo navaja, da Murdoch ni primeren za vodenje svojega medijskega imperija, saj naj bi ta zavajal parlament glede obsega prisluškovanja glasovni pošti na mobilnih telefonih, ki so ga izvajali novinarji Murdochovega tabloida News of the World.

Parlamentarni odbor je sporočil, da je News International, britanska podružnica Murdochovega podjetja News Corporation, namenoma prezrla dokaze o zlorabi delovnega položaja, prikrivala dokaze in zatrla prizadevanja za razkritje kršitev.

'Murdoch si je zatiskal oči'

Murdoch je sicer vztrajal, da ni vedel, da je bilo vdiranje v mobilne telefone stalna praksa novinarjev zdaj že ukinjenega tabloida News of the World. "Če to drži, si je Murdoch zatiskal oči in namerno ni želel izvedeti, kaj se resnično dogaja v njegovih podjetjih," so zapisali člani odbora.

"Zato smo sprejeli odločitev, da Rupert Murdoch ni primerna oseba za upravljanje velikega mednarodnega podjetja," je sklenilo poročilo.

Po navedbah poročila so parlamentarni odbor zavajali tudi nekdanji izvršni predsednik podjetja News International Les Hinton, nekdanji pravni vodja tabloida News of the World Tom Crone in glavni urednik tabloida Colin Myler.

Člani odbora so še sporočili, da se mora zdaj spodnji dom britanskega parlamenta odločiti o kazni, ki jo bodo naložili tistim, ki so namerno zavajali odbor.

Spremljajte 24ur.com na Facebooku in Twitterju!

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (6)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

yarrick
02. 05. 2012 07.45
Kot da se bo kaj spremenilo, če ne bo več direktor časopisa.človek njegovega kova ima tako in tako toliko VIP da bo še vedno vodil vse skupaj, pa četudi IZ OZADJA.
shupak
01. 05. 2012 21.57
+1
Popravek po naslovu: Epilog patrijaške afere: Janša ni primeren za vodenje demokratične države
AmonGoeth
01. 05. 2012 14.24
+2
Ta je nula za čelavega in njegovo bando!!!!
totinori
01. 05. 2012 15.06
+1
Ja sm pr nas bo prej Sava nazaj tekla kokr pa se bo kaj premaknl. Poglejte Hvate, Italjane...pri nas pa lepo ušesa dol pa rep med noge, kužiti pohlevni.
shupak
01. 05. 2012 16.35
shupak
01. 05. 2012 14.18
+0
Epilog patrijaške afere: janša je zavajal slovensko javnost.