Tujina

EP pozdravil slovensko-hrvaški sporazum

Strasbourg, 26. 11. 2009 17.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Evropski poslanci menijo, da bi Hrvaška lahko zaključila pristopna pogajanja z EU sredi leta 2010. Pri tem pa bo pomembno njeno izpolnjevanje meril, zlasti sodelovanje s haaškim sodiščem.

Evropski parlament je danes v Strasbourgu sprejel resolucijo o širitveni strategiji EU za leto 2009. Resolucija poudarja, da morajo kandidatke za članstvo nadaljevati reforme, prednostne naloge pa ostajajo pravna država, svoboda govora, pravice manjšin in boj proti korupciji.

Predsednik Evropske ljudske stranke (EPP) Wilfried Martens vztraja, da morata Slovenija in Hrvaška doseči dogovor v sporu glede meje, in se zavzema za pospešitev iskanja tega dogovora, tako da bo lahko ratifikacija hrvaške pristopne pogodbe z EU nemoteno potekala. Dejal je, da si želi čim hitrejšega zaključka pristopnih pogajanj Hrvaške z EU, in v zvezi s tem večkrat poudaril, da je izredno pomembno, da se razprave glede meje med Slovenijo in Hrvaško končajo, tako da ne bodo vplivale na ratifikacijo hrvaške pristopne pogodbe. Kot je namreč spomnil Martens, morajo pristopno pogodbo ratificirati vse države članice EU.

V zvezi s Hrvaško je v resoluciji zapisano, da poslanci menijo, da bi ta država lahko zaključila pristopna pogajanja z EU sredi leta 2010, če bo okrepila prizadevanja za izpolnjevanje meril, še posebej, kar se tiče sodelovanja s haaškim sodiščem. Parlament pa je tudi pozdravil dvostranski sporazum o reševanju mejnega spora s Slovenijo, ki je omogočil odprtje novih poglavij v pristopnem procesu.

Brez odlašanja ratificirati sporazum s Srbijo

Glede Makedonije je parlament evropske voditelje pozval, naj na decembrskem vrhu določijo datum za začetek pristopnih pogajanj s to državo.

Svet EU bi moral tudi brez odlašanja, po možnosti že na decembrskem vrhu, ratificirati začasni sporazum s Srbijo, menijo evropski poslanci.

EP je pozdravil podpis slovensko-hrvaškega sporazuma.
EP je pozdravil podpis slovensko-hrvaškega sporazuma. FOTO: Reuters

Parlament je med drugim pozval komisijo, naj čim prej začne vizumski dialog z oblastmi na Kosovu in pripravi načrt za liberalizacijo režima, podoben tistemu za ostale države regije.

Težave z organiziranim kriminalom in korupcijo

Evropski poslanci so se zavzeli za takojšnjo ratifikacijo začasnega sporazuma s Srbijo.
Evropski poslanci so se zavzeli za takojšnjo ratifikacijo začasnega sporazuma s Srbijo. FOTO: Reuters

V resoluciji je sicer zapisano, da je bil glede vzpostavljanja pravne države v kandidatkah dosežen viden napredek, čeprav imajo nekatere še vedno težave z organiziranim kriminalom in korupcijo. Pri vprašanju svobode govora pa resolucija izpostavlja svobodo medijev ter nevmešavanje političnih struktur in neodvisnost regulatornih organov kot ključne elemente tako na Zahodnem Balkanu kot v Turčiji.

Resolucija poudarja tudi, da polno sodelovanje z Mednarodnim kazenskim sodiščem za nekdanjo Jugoslavijo ostaja temeljni pogoj za napredovanje držav Zahodnega Balkana v EU, države pa si morajo prizadevati tudi za izboljšanje razmer etničnih manjšin, zlasti Romov.

Evropski parlament pa je v resoluciji tudi pozdravil vložitev prošnje Islandije za članstvo v Uniji in menil, da bi morala ta država čim prej dobiti status kandidatke.
 

  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja
  • Telefon meseca maja

KOMENTARJI (4)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

alojzrijavec@gmail.com
26. 11. 2009 21.25
HRVAŠKA NE IZPOLNJUJE POGOJEV IN ZATO NE MORE V EU.
Jani.
26. 11. 2009 17.54
da, daj, daj...saj nimam komentarja sploh
NENORMALEN
26. 11. 2009 17.54
aja, no če so ga pa oni pozdravil, pol pa že more bit dobr...
kadulja
26. 11. 2009 17.54
Ja ja sej! Ni slovenija kamen spotike na poti v Evropo ampak Haško sodišče. Ej moji Dudeki...