Tujina

Želela je v Španijo, a obtičala v Nigru, kjer se prodaja moškim - tipična zgodba afriških migrantk

Agadez, 07. 05. 2014 06.30 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 6 min

Število afriških migrantov v zadnjih letih strmo narašča. Veliko jih konča v morju, ali še prej na poti do sredozemske obale. Preberite, kakšna je njihova pot, kako z njimi ravnajo tihotapci in zakaj se nekateri ne želijo vrniti, četudi se načrti popolnoma izjalovijo.

Hiša v Agadezu
Hiša v Agadezu FOTO: Reuters
Na tisoče afriških migrantov, katerih sanje so priti v Evropo, obtiči v Agadezu - mestu, ki leži na preddverju Sahare. "Mislila sem, da bom tu našla službo," pravi Vivienne, ki je prišla iz Nigerije. Pojasnjuje, da je ravnokar končala srednjo šolo, oče pa za njen študij nima denarja. "Želim si nadaljevati proti severu, zaslužiti nekaj denarja, da bo družina ponosna name," nadaljuje.

Stara je 23 let, čeprav po poročanju novinarja britanske medijske hiše BBC teh let še ne kaže. V Niger je prišla iz mesta Kano na severu Nigerije. Najprej se je ustavila v Zinderju, tam prestopila na drug avtobus in nato prišla v Agadez.

Prišla je z velikimi sanjami, da bo prišla v Evropo, vendar pa se zdaj prodaja moškim. "Iskala sem. Tu ni nobenih služb," potoži pri tem pa v rokah premetava svoj mobilni telefon. V Agadezu skupaj s še 10 mladimi Nigerijkami živi v stanovanju z dvema sobama. Nobena izmed sob nima vrat.

Stanovanje je polno odprtih paketov kondomov, ki jih dekleta vsake toliko zakopljejo ne daleč od vhoda od stanovanja. "Upala sem, da bom lahko pri kakšni hiši delala kot hišna pomočnica in bom za to plačana. Vendar pa ni nobenega dela," pojasnjuje Vivienne.

Prevoz migrantov iz Agadeza
Prevoz migrantov iz Agadeza FOTO: Reuters

Za tem je srečala nigerijska dekleta, ki so ji povedala, da shajajo na tak način. "Začela sem delati za moške. Z delom nisem zadovoljna, vendar pa lahko preživim le na tak način," pove Vivienne, ki živi v najbolj revni četrti mesta. Vse hiše so zgrajene iz blata.

Denar potrebujejo, še preden se podajo na težko pot

Ker iz Agadeza pot vodi tudi v Saharo, to mesto predstavlja začetek sanj številnih afriških migrantov. Upajo, da bodo v Evropi zaslužili denar, ki pa ga potrebujejo že v Agadezu. Tako se že čisto pri glavnem mestnem trgu pred vhodom v banko kopiči gnete večje število migrantov.

Bilo jih je več kot 30, vendar pa nihče ne želi biti imenovan. "Tu smo, da bi dobili denar za preživetje," pove eden izmed njih. "Nekateri izmed nas smo delali že doma in imamo še nekaj prihrankov, zato je čas, da jih zdaj dvignemo," pojasnjuje in dodaja, da drugi upajo, da so jim domači nakazali kaj denarja.

Ta migrant je pred dvema tednoma prišel iz Senegala, vendar pa ne ve, kdaj bo lahko nadaljeval svojo pot. "Najprej potrebujem denar. Zato bom moral verjetno delati en, tri ali šest mesecev, potem bom pa šel," je še povedal.

Na drugi strani trga pa tisti, ki so že bili v banki, kupujejo nočne posode, ki jih bodo napolnili z vodo in jo pili na poti prek Sahare. Ljudje, ki jih bodo peljali in jih pretihotapili v Libijo, so lokalni tihotapci. Prihajajo bodisi iz Nigerja bodisi iz Libije, vsi pa so pripadniki etnične skupine Tubujev, ki so jih priznavale oblasti pod nekdanjim libijskim voditeljem Moamerjem Gadafijem. Zdaj pa so Tubuji kot subsaharski Afričani diskriminirani v primerjavi z arabsko večino v Libiji, kjer trenutno vlada brezzakonje.

Tihotapci poberejo 500 dolarjev za prevoz in 300 za podkupnine

Migranti v Nigru
Migranti v Nigru FOTO: Reuters

Za novinarja BBC je spregovorila tudi skupina tihotapcev, ki prav tako ni želela biti imenovana. Povedali so, da so v njihovem poslu ljudje le še ena dobrina. Moški, ki je govoril, je povedal, da sam vsak mesec pretihotapi do 300 ljudi.

"Računamo 500 dolarjev za pot do Libije, vendar pa je potrebnih še okoli 300 dolarjev za podkupovanje policistov na vseh nadzornih točkah. Migrantom lahko odobrimo tudi posojilo, vendar pa bodo morali, ko prispejo na cilj, plačati dvojni znesek," razloži tihotapec.

Po navadi jih v prtljažnike dostavnih vozil natrpajo med 25 in 35. In prav pred hišo tihotapcev sta bila parkirani dve povsem novi takšni vozili. Pojasnil je, da so zdaj opremljeni tudi z GPS sprejemniki in satelitskimi telefoni.

Vendar pa takšna oprema še ne preprečuje resnih težav. Tako se tihotapec spomni lanske izkušnje. "Eno izmed vozil se je prevrnilo po peščeni sipini, šest ljudi je pri tem umrlo," je dejal in pojasnil, da je šlo za tri Gambijce, dva Nigrca in enega Kamerunca.

Pot po Sahari se začne, ko zapustiš Agadez v smeri skalne puščave. Sled se zaradi velikih sipin hitro zabriše, to pa je verjetno tudi najbolj drzen del poti afriških migrantov.

Vsakemu bodisi uspe bodisi ne, za nikogar pa ni poti nazaj. Vse skupaj jim otežuje še močno sonce, ko pridejo v Libijo, pa to še ne prinaša počitka.

Nekateri se vračajo, a domov nočejo

Stopinje v puščavi
Stopinje v puščavi FOTO: Reuters

V Agadezu je novinar naletel na skupino afriških migrantov, ki so pred centrom Rdečega križa čakali, da bodo prepeljani nazaj domov. Večina jih je prihajala iz Gambije, nekateri pa iz Gvineje Bisau in Gvineje. Nekaj jih je pred tem prišlo tudi iz Libije, vendar pa jih je medvladna organizacija za migrante že odpeljala.

Njihove oči kažejo obup, lahko povedo brutalne zgodbe o tem, kako so jih ugrabili skrajneži, jih prodali policiji, ki jih je za pol leta zaprla. Bili so pretepeni, izstradani in nato še deportirani. Njihova pot v Evropo se je izjalovila.

"Po tem, ko sem zapravil toliko denarja za pot v Libijo, tam delal, ti vzamejo vse kar imaš, tudi oblačila. Domov se vrnem brez vsega. To je povsem žalostno. Še bolj, kot sama beseda žalost," je povedal 44-letni Gambijec Lalo Jaiteh.

"Nekateri so kar ležali in jokali, da svojih staršev ne želijo več videti. En je ležal poleg mene in mi govoril: 'brat moj, to je konec, žal mi je, svoje matere ne bom videl več'. pa sem mu odvrnil: 'Ne. Ne jokaj. Bog je zelo dober. Zagotovo nam bo uspelo," pripoveduje Jaiteh.

26-letni Ousmane pa je bil v času, ko je bil v Libiji, zaprt v dveh različnih zaporih. Vsakič po tri mesece. Skupaj z ostalimi migranti je skušal prečkati Sredozemsko morje, vendar pa se je na poti pokvaril motor na njihovem čolnu. Nato jih je nosilo, dokler jih ni našla italijanska obalna straža in jih odpeljala nazaj v Libijo.

Jaiteh ob tem pove, da sam takšnim zgodbam ni verjel, dokler jih ni občutil na svoji koži. "Ko se vrnem domov, mi tisti, ki si zelo močno želijo oditi, prav tako ne bodo verjeli," pojasnjuje.

Kljub tako bridkim izkušnjam tistih, ki so se na pot že podali, pa bo zaradi pomanjkanja dela in upanja, takšnih migrantov še vedno veliko. Med njimi je tudi Vivienne. Tudi ona je dejala, da se domov ne more več vrniti, če njeni izvejo, s čim se preživlja zdaj v Agadezu.

Na vprašanje, kam v Evropo bi rada odpotovala, pa je odgovorila da v Španijo. "Ker mi je prijatelj povedal, da je lepa," odgovori. "Ker se želim izučiti za medicinsko sestro. To so moje sanje," je zaključila.

Povzeto po reportaži BBC.

  • image 4
  • image 5
  • image 6
  • image 1
  • image 2
  • image 3

KOMENTARJI (44)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

dannyer
07. 05. 2014 21.03
+4
poslati jih nazaj pa brez debate .
Rasta Man 1
07. 05. 2014 16.48
+3
Js vidim stvar takole: V Sloveniji je 200000 priseljencev in recimo 200000 nezaposljenih ljudi. Če teh priseljencev nebi blo, bi vsi slovenci imeli delo, usem bi blo uredu, priseljenci bi pa še naprej živeli na njihovem ozemlju. Mislim da ni brez razloga svet narejen tako, da je več držav, vsaka država ima svojo ljudstvo, svoje ozemlje. Zaka bi zdej sprejemali še 100000 tujcev v našo državo?
dannyer
07. 05. 2014 20.58
+2
RTVjeZAKON
07. 05. 2014 23.27
+2
vse ti dam prav razen ene stvari...ta Mujo Mujić se procentualno v kriminalnih dejanjih pojavlja v vsaj 70 procentih pa čeprav jih je samo 20 posto v Sloveniji. Pač balkanci. Delam v varnosti in resnica je ta da zalotimo v večini pri krajah prav njih.
RTVjeZAKON
07. 05. 2014 23.28
gLukas
07. 05. 2014 16.35
+3
Upam da tisiti ki o teh ljudeh pišete kot zajedalcih,isto mislite tudi o Slovencih ki hodijo delat v tujino.
mmddd
07. 05. 2014 16.11
+3
katastrofa kaj se dogaja po svetu
wild.spirit
07. 05. 2014 15.35
+4
čaki mal? resno nabijate take komentarje ob dejstvu, da je v Sloveniji skoraj pol prebivalstva migrantov iz juga?! in da je pol komentarjev ravno od tistih ki ste prišli z juga?! nimam NIČ proti priseljevanju in NE moti me da je v sloveniji pol prebivalstva z juga. moti me pa to, da sam zato ker so pa črni, si pa ne zaslužijo živet dostojnega življenja! sram naj vas bo! pod kožo vsem teče ista rdeča kri in pri vseh se na kosteh držijo mišice! barva kože nima veze, važna je vzgoja, spoštovanje, to da znaš cenit druge. NO to rasizm!!
kraljicavesolja
07. 05. 2014 12.15
-7
Najbolj pa nacijev ne prebavlam.
Dzubre Bubre
07. 05. 2014 14.19
+9
ma kaki naciji, če maš tako zelo rad afroameričane, pa pojdi živet dol k njim. Z masovno ekspanzijo afroameričanov v eu, v paketu z njimi dobimo ekstremiste(tahudi muslimani), aids, razne bolezni in socialno bombo. V skrajnem primeru pa sceno ''Kosovo'' ko se čez čas zaradi velike natalitete tako razširijo, da jih je naenkrat še in še in hočejo kar svojo državo.
Pantokrator
07. 05. 2014 15.22
+6
Prpel si kakega domov, bo veselo.....mi imamo v bloku enega Mokele Mbembeja in je hrupno .......cele noči.....
tej?i30
07. 05. 2014 15.41
+5
če bi ti imel tako velik spolni organ kot tvoj moteči sosed Mokele Mbembe bi tudi v tvojem stanovanju bilo hrupno cele noči!!;)
Rasta Man 1
07. 05. 2014 16.43
+4
In ti si sigurno punca tega Mokele Mbembe, da veš kak splolni organ ima ali se motim? :)
Dzubre Bubre
08. 05. 2014 03.03
Physalis
07. 05. 2014 11.14
+14
To je znano, neke drzave morajo biti revne, da so druge lahko bogate, zalosto vendar resnicno.
MUNGATUMBA
07. 05. 2014 10.29
+8
Spomnite se ,kako so v Nemčiji,pred leti goreli bloki za tujce.. so domačina vprašal, zakaj, pa smo bili potem vsi tiho in jim zavidali korajžo, da so povedali, da so proti tujcem..
enoh
07. 05. 2014 09.19
+29
To gre za ljudi, ki želijo samo žeti uspeh, ne pa tudi delati za uspeh... če bi šlo za ljudi ki koristijo družbi in se trudijo za njen uspeh b ostali v Afriki in tam porbali zgraditi boljšo družbo.. tako pa pridejo k nam, žeti naše sadove
yaks
07. 05. 2014 09.52
+18
Isto mislijo "zahodni" evropekci o vseh nas "vzhodnjakih". Pa je to res. Zamisli se malo in ne posplošuj! Se grem stavit, da te bom pod člankom o delu v tujini videl kako boš najbolj glasen, da se že pripravljaš za selitev nekam drugam.
enoh
07. 05. 2014 09.59
+15
glej: jz ne grem ven jokat kok je tu slabo... bom tu naredil da bo dobro.... štekaš?
enoh
07. 05. 2014 10.13
+0
enoh
07. 05. 2014 10.13
+1
kraljicavesolja
07. 05. 2014 12.14
-1
Enoh, ti tud škodiš družbi, in to ornk, s svojim razmišljanjem. Kaj k bi se ti z nami raj ukvarju pa našimi politiki. Al se pa vsi naciji v sobo zaprite pa ni treba ven pridt.
wild.spirit
07. 05. 2014 15.38
+1
enoh, zakaj potem v sloveniji ne narediš tako da bo bolje? imamo mladi kako prihodnost v sloveniji? NIMAMO! zato pa večina sili v tujino kjer SO možnosti za uspeh! enako je pri njih, doma ne vidijo prihodnosti in nimajo možnosti uspet, zato pa grejo...zato so tudi h nam prišli iz juga in so si ustvarli prihodnost in zato mi gremo na sever, v zda, v avstralijo po priložnost za uspeh!
moj i
07. 05. 2014 09.04
+22
Tako se vrti naš svet - na eni strani pešica bogatih, na drugi strani pa množica pod pragom revščine, v globali obupa ... tud v Slov. je vsebolj tako ...
Puppupapa
07. 05. 2014 08.53
+13
prvič, to niso migranti ampak begunci.drugič, povejte še kako z begunci dela evropa....skoraj huje kot tihotapci... azili so postali že skoraj koncentracijska taborišča.... da o ameriki sploh ne govorimo kjer te pa gladko v kašen privat zapor strpajo za nedoločen čas...
dr.dare
07. 05. 2014 08.52
+23
lani se je na svetu za vojn eporabilo cca 1400 miljard... za odpravo vse revščini bi jih potrebovali 130... tolk o tem...
slovenc88
07. 05. 2014 09.30
+0
Ma kakih 130, naš dvojni bdp odpravi revščino?
METKA102
07. 05. 2014 08.30
+13
Vsi želijo nekam na sever, tako mi kot oni. Je pa zanimivo, da tudi ti ljudje ne želijo ostati v Slo, takoj, ko je možno odidejo naprej.
Mr.Somebody
07. 05. 2014 09.00
+28
hvala bogu, kr poglej kakšno sranje delajo priseljenci v Franciji in na Nizozemskem
METKA102
07. 05. 2014 09.02
+13
Res, hvala bogu, torej so naše razmere vsaj za to dobre.
krohotalo
07. 05. 2014 08.27
+29
in pol v evropi vsi končajo kot ulični prodajalci kitajskega kiča, ki na vsakem metru nadlegujejo turiste.
pingvinislo5
07. 05. 2014 08.07
+53
prepričat ljudi v afriki, da se pri nas ne cedita med in mleko in da pač za kruh treba delat...!! ker folk v afriki na podlagi bogatih safari turistov in na podlagi raznih ameriških filmov misli, da denar kar leti z neba pri nas, vsi imamo velike avte, plazmo tv, itd itd....
SleepyHollow
07. 05. 2014 09.26
+20
verjemi mi za njih se cedi med in mleko ce bo na cesti v evropi prodajal fake torbice. Pojem brezposelnost v vecini afriskih drzav ne pomeni nic ker so prakticno vsi brezposelni, ziveti pa v evropi v neprimernih razmerah je za njih razkosje ko prihajajo iz mest kjer so hise iz blata, voda je vsaj uro hoje od njihove hise.
Sam Il
07. 05. 2014 07.46
+6
"Veliko jih konča v morju, ali še prej na poti do sredozemske obale." Kakšno skropucalo od stavka je to?
zemljemerec
07. 05. 2014 07.45
+15
Lahko bi katerega koli gradbinca vprašali, kakšno je bilo življenje na gradbišču v času Neuvrščenih držav in kako izgleda danes v soju Demokracije in zveze Nata ki redno dobavlja orožje kriminalcem. Danes naj evropejec poskrbi za multinacionalke, Nato vojsko in begunce ki so rezultat, trdega dela bankirjev...
Začni Živeti
07. 05. 2014 07.42
+13
nerazumem zakaj obstaja unicef, in ta denar ki ga dejasnko zberajo ne pošiljajo dol.... Afrika je kot dežela ki je vsem mar za njih, ( že nevem koliko miljard so poslala dol) ampak napredka ni vidnega! Ni čudno da ljudje "bežijo" v evropo!
pingvinislo5
07. 05. 2014 08.05
+33
zakaj obstaja unicef...? da gre več kot polovica vaših darov za stroške organizacije....povedano drugače, za lepe plače in lepe dopuste recimo na viktorijinih slapovih v zambiji....
assassin911
07. 05. 2014 08.14
+23
poglej si kak dokumentarec, od zbranega denarja dejansko pride 10% denarja do revežev. bolj zanimivo je kje konča ostali denar, pa te mine dat vsak € taki organizaciji.
tanatina
07. 05. 2014 08.15
+10
Danes se lahko vprasas zakaj obstaja rdeci kriz,ko pa so skladisca prazna. Dve moznosti sta ali je prevec revscine in posledicno premalo ziveza ali se nekdo vmes bogati na racun tega.
Puppupapa
07. 05. 2014 08.49
+1
dobrodelne organizacije so ljudem pesk v oči, svetovni politiki, ki je odgovorna za nastalo situacijo pa opravičilo... najbolj mi gredo na živce razne dobrodelne fundacije bogatunov, ki s tem opravičujejo svoje astronomske dobičke...
DAEMONIUM
07. 05. 2014 06.55
-19
Ja pa jih naj vzame slovenija nekaj sto tisoc, obvezno pa naj nekaj druzin vzame vsak clan civilne druzbe, da ne bodo samo tarnali kaksni revezi so v afriki naj pokazejo s svojim zgledom in geslom "vsak clan slovenske civilne druzbe bo prezivljal po tri migrantske druzine
Mr.Somebody
07. 05. 2014 09.02
+4
člani civilnih iniciativ si s svojimi socialnimi podporami in drugmi dodatki za kulturo ne morejo privoščiti preživljati še enga begunca :)
ODSLUŽILDOB
07. 05. 2014 06.45
+17
dokaj primerna lokacija za šiviljo oziroma njen dopust
assassin911
07. 05. 2014 08.16
+4
to bo biznis, zavese so cenejša kot vrata.