Tujina

Eluanin oče ne more v miru žalovati

Milano, 27. 02. 2009 19.42 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 2 min

Italijanske oblasti v primeru Eluane Englaro, ki so jo po 17 letih prenehali umetno ohranjati pri življenju, v zvezi z njeno smrtjo preiskujejo 14 ljudi, vključno z njenim očetom.

Eluanin oče tudi po njeni smrti nima miru. Namesto da bi v miru žaloval, se zdaj sooča z drugimi težavami.
Eluanin oče tudi po njeni smrti nima miru. Namesto da bi v miru žaloval, se zdaj sooča z drugimi težavami. FOTO: Reuters

Beppinu Englaru, očetu 38-letne Eluane, ki so ji po 17 letih vegetativnega stanja odstranili cevke za umetno hranjenje, grozi obtožnica za umor. Italijansko tožilstvo namreč preiskuje 14 oseb, ki so bile vpletene v primer – med njimi naj bi bili poleg očeta tudi anestezist Amat de Monte, ki je vodil postopek prekinitve hranjenja in nekateri zdravniki.

Iz videmske bolnišnice Santa Maria della Misericordia, kjer je bila opravljena obdukcija, so sporočili, da bi smrt "lahko sledila prekinitvi umetnega hranjenja bolnice", ki jo je julija lani odredilo milansko prizivno sodišče. Tožilec Antonio Biancardi pa je dodal, da so oblasti – kljub temu, da obdukcija ni pokazala znakov nepravilnosti – dolžne odpreti formalno preiskavo, saj so se na mizi videmskega tožilstva znašle številne pritožbe in kar 500 ovadb zoper anestezista.

Italija ne podpira evtanazije. Bolniki lahko zavrnejo zdravljenje, ne smejo pa vnaprej odločati, ali želijo zdravljenje v primeru lastne nezavestnosti.

Eluana je bila po tem, ko je imela leta 1992 hudo prometno nesrečo, 17 let v komi. Višje sodišče je njenemu očetu po dolgem prizadevanju za hčerino odrešitev le ugodilo in Eluana je 9. februarja umrla.

Polemika o pravici do življenja in smrti je razdelila večinoma katoliško Italijo na dva pola – na tiste, ki bi Eluani končali trpljenje in ji pustili umreti, ter tiste, ki evtanazijo enačijo z umorom. Primer je buril duhove tudi v senatu – konservativni premier Silvio Berlusconi je Eluanino smrt poskušal preprečiti, podprl ga je tudi celotni Vatikan.

KOMENTARJI (13)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

spaparnas
28. 02. 2009 09.53
Samo bog nam pomagaj če država dobi pooblastila za življenje in smrt
spaparnas
28. 02. 2009 09.52
kot vedno je tudi v tem primeru javnost popolnoma zgrešila bistvo. Recimo naprimer, samo naprimer da hoče država držati roko nad življenjem in smrtjo in odločati o tem kdo bo živel in kdo ne. Ker je to država mora delati po zakonih. Torej je treba stvar uzakoniti in ljudje se morajo strinjati. Kaj zdaj? Poiskati primeren primer. Ustvariti problem in tako pritegniti pozornost javnosti. Ustvariti 2 pola, za in proti. Sprejeti zakon katerega so imeli v mislih na samem začetku, to je država oziroma takoimenovani experti bodo odločali o tem kdo lahko še živi in kdo ne more. Potem je stvar naprej enostavna samo širiti in širiti zakon tako da vsak lahko na neki točki pade vanj. Temu se je včasih reklo Tezs, antiteza sinteza
Suzi_art
28. 02. 2009 08.31
Pa kakšen umor. Stanje se ji ni nič izboljšalo torej kaj je imela od življenja? Izgubila je praktično najlepša leta in vpr. če bi se sploh kdaj zbudila. V takšnem primeru bi tudi sama hotela umret, saj sploh ne veš, da obstajaš.
nask
28. 02. 2009 07.09
če bi bil pedofil, bi pa lepo v miru živel - sodišča ščitijo morilce, pedofile itd., pravico iskati na bilo katerem sodišču je absurd
melanhonija
28. 02. 2009 06.04
Ti Italijani so malo čez les. Vsi skupaj, vključno z novinarji, še vedno ne ločijo med evtanazijo, ki pomeni aktivno pomoč pri smrti in opustitvijo umetnega ohranjanja življenja, oziroma v primeru Eluane vegatiranja. Svetost življenja - da, svetost vegetiranja in trpljenja - ne.
bonboni
28. 02. 2009 00.58
kako lahko kdo sploh pomisli na obtožnico očetu za umor.... svojo hči je 17 let gledau kako se bori za življenje TAKO BLIZU JE BILA, A HKRATI TAKO DALEČ .... tako nesrečo bi moral preizkusiti marsikdo po svetu šele po tem bi razumel situacijo
ziva35
27. 02. 2009 23.20
Naj jo že enkrat pustijo, njenega očeta pa naj pustijo žalovati v miru!!!
JBT
27. 02. 2009 21.20
Ne verjamem v boga,zato lepše živim. Zato ker ne verjamem v druge bedarije kot so duhovi, satan, pekel. Kdo neki je že izmislil zgodbo o peklu in satanu? Dajte se posvetit raje naravi in svoji družini, kot pa v te bedarije. Zame je ženska sveta oseba. Rojeva otroke. Malo sem ušel tej temi.
JBT
27. 02. 2009 21.16
Vatikan, premalo ste molili. Kje pa je bil vaš bog, da bi rešil ubogo dekle. Aja saj res, vzel jo je k sebi. Moje osebno mnenje je, da sem rajši pri mojih otrocih, kot pa pri bogu. Živim za njih. Oni obstajajo, bog pa...
Prefekt
27. 02. 2009 21.06
J.K. & Gang
27. 02. 2009 20.50
Vatikan si moralo očitno razlaga čisto po svoje. Kar se dogaja zunaj zidov cerkve veselo komentirajo in solijo pamet o morali, za zidovi cerkve pa počnejo ravno nasprotno. Berlusconi si pa pri najvišjih organih Vatikana pridno nabira politične točke. Hvala bogu, da Eluana ne trpi več in da ne trpijo njeni najbljižji, ki ji niso nikakor mogli pomagati oz. pomagali so kolikor so lahko in tako Eluana ne trpi več in počiva v miru.
TOTALEN_KURAC
27. 02. 2009 20.50
Gurt
27. 02. 2009 20.37