Tujina

Lovke elitne prostitucije iz Hrvaške segle tudi v Slovenijo

Zagreb/Ljubljana, 21. 07. 2011 19.52 |

PREDVIDEN ČAS BRANJA: 3 min
Avtor
Karmen Resman/Bojana Ksela/D.L.
Komentarji
58

V mrežo spolnega škandala, ki razburja Hrvaško, se je po Toniju Kukoču ujela še ena velika riba – visok uslužbenec na notranjem ministrstvu. Nekdanja miss Slovenije Iris Mulej pa pravi, da je nespodobno ponudbo za velik denar dobila tudi njena agencija.

Dekleta naj bi zaslužila tudi 500 evrov in več za spolni odnos, kar pa ne pomeni, da zraven ni bilo prisile.
Dekleta naj bi zaslužila tudi 500 evrov in več za spolni odnos, kar pa ne pomeni, da zraven ni bilo prisile. FOTO: Reuters

Škandal je izbruhnil, ko so na Hrvaškem aretirali Nebojšo Perunovića, znanega hrvaškega fizioterapevta, ki da je v središču Zagreba organiziral prostitucijo na najvišji možni ravni. V javnost je pricurljalo, da je celo nekdanji košarkaš Toni Kukoč za seks s prostitutko plačal 500 evrov, sicer pa da so dekleta na voljo vse do 3500 evrov za spolni odnos. Vpletena naj bi bila tudi hčerka znanega pevca Danijela Popovića.

In zdaj še velika riba: uslužbenec hrvaškega notranjega ministrstva, ki naj bi ga zalotili v družbi dveh starlet, 23- in 24-letnice. A ker je vedel, da mu prisluškujejo, je pazil, kaj počne. Verjetno tudi zato ni obtožen in se mu ne bo treba zagovarjati na sojenju, ki se začne že jutri. Hrvaška javnost se zdaj sprašuje, ali je ravno ta uslužbenec notranjega ministrstva prostitutkam povedal, da so Perunović kot organizator te visoke prostitucije ter dve starleti, ki sta mu pri tem pomagali, v preiskavi.

Mreža deklet je bila dobro organizirana, strankam naj bi jih pošiljali tudi z letalom, najpogosteje v Split, od tam pa na jahto, vilo ali v hotel, kjer so jih čakali petični gospodje: avstrijski, ruski in drugi poslovneži ter številni zvezdniki. Nobene izmed Perunovićevih deklet, med njimi naj bi bila tudi Slovenka iz Brežic, ne bodo kazensko preganjali, po zakonu so zgolj v prekršku. "Zakonsko se gotovo lahko zagotovi, da bodo ženske dekriminalizirane, da ne bodo odgovarjale za to in ne bodo zaprte. Je pa treba razmišljati tudi o tem, da bi kaznovali uporabnike storitev,“ je povedala Rada Borić iz zagrebškega Centra za ženske študije.

Sodili bodo le trem organizatorjem elitne prostitucijske mreže. Prva obravnava se začne jutri. Za Perunovića tožilci zahtevajo dve leti zapora in vračilo več kot 100 tisoč nezakonito zasluženih kun.

Elitna prostitucija tudi v Sloveniji

Iris Mulej
Iris Mulej FOTO: Miro Majcen
V Sloveniji so zvodništva obsodili 18 ljudi. Do sedaj v to ni bila vpletena nobena lepotica slovenskega 'jet seta'.

Ni skrivnost, da prostitucija v visokih krogih živi tudi pri nas, pravi nekdanja miss Slovenije Iris Mulej, ki je spregovorila o konkretni ponudbi. Modna agencija, za katero je delala, je prejela klic, da iščejo manekenke, ki so pripravljene zaslužiti še kaj. "Niso rekli taka cena za konkretno punco, ker ni bilo tako povpraševanje, se pa govori med 5 in 10 tisoč evri,“ je povedala Mulejeva. Na ponudbo se niso odzvali.

Gotovo obstaja, le da je je manj kot izven naših meja, pa o elitni prostituciji pri nas meni avtor treh knjig o prostituciji Jurij Popov.

Paleta uslug je pestra. Od spremstva na večerjo, druženja, spolnih uslug in do tedenskih počitnic. Vse, kar si stranka zaželi. Vse, v kar spremljevalka privoli. A ker prostitucija pri nas zakonsko ni urejena, je zlorab precej. Nihče, izpostavlja Popov, je zares ne preiskuje, nihče si z njo ne želi mazati rok, posledica pa so zlorabe in zvodništvo. In to pri prostituciji na vseh nivojih. "Seveda tukaj lahko pride tudi do tega, da na prvi pogled izgleda prostovoljna prostitutka, v resnici pa je v ozadju nasilje oziroma prisila,“ poudarja.

Moški najpogosteje iščejo prostitutke iz radovednosti in tudi zaradi težav pri navezovanju socialnih stikov. Družbo postavnih manekenk, kar že sodi v elitno prostitucijo, pa si v večini privoščijo japiji današnjega časa. "To so tudi najslabše stranke. Najbolj agresivne stranke, ker ti ljudje mislijo, da lahko vse kupijo,“ opozarja Popov. Ženske jo tako nemalokrat odnesejo z modricami in hudimi poškodbami.

KOMENTARJI (58)

Opozorilo: 297. členu Kazenskega zakonika je posameznik kazensko odgovoren za javno spodbujanje sovraštva, nasilja ali nestrpnosti.

titovka
22. 07. 2011 20.04
pišuka, nekaj so pa le morale narediti ali pokazati za 500 e!!!!!sedaj mi še rečite, da so jih prisilili v to?????
ich123
22. 07. 2011 17.47
Saj v firmah ni nič drugače, direktorji zrihtajo posel, mi garamo za drobiž oni pa poberejo smetano !!
nikolizadovoljen
22. 07. 2011 14.06
Kaj ne bi bilo bolje da se to legalizira...potem ne bi bilo prisile, davki plačani, babe bi imele službo, ene redno ene dopolnilno... saj so najbrž navajene da se mora prepustit pijanemu možu ko pride pozno domov... tako bi vsaj denar pobrala, drugo pa je itak isto, al, pijan mož al, pijan direktor... mah vse skupaj eno sranje... edino kar moti je prisila... vse ostalo je čista osebna svoboda...
bababu
22. 07. 2011 12.52
Najbrz pri the dekletih ni problem da ne bi imele za kruh in bile v to prisiljene, ampak da se jim ne da delat in se za "izimani" raje valjajo po jahtah in grickajo drago hrano po luksuznih hotelih....legalizirat, pa je...
DonMiltonFriedman
22. 07. 2011 11.57
vem preveč iz druge roke, bom rajši tiho o tem :)
bababu
22. 07. 2011 11.47
Najbrz pri the dekletih ni problem da ne bi imele za kruh in bile v to prisiljene, ampak da se jim ne da delat in se za "izimani" raje valjajo po jahtah in grickajo drago hrano po luksuznih hotelih....legalizirat, pa je...
ognjenorezilo
22. 07. 2011 11.28
kam gre nakraden denar državnih pijavk.. udbovce ščemi ta mali pa norijo za mladimi revnimi punčkami. posledično trpi razum in zdrava ekonomija. zato smo v taki situaciji, poglejte kakšni ljudje so v politiki, en nima dobre babe in urejene familje
DodgeFan
22. 07. 2011 11.18
legalizirat prostitucijo!
RoXiO
22. 07. 2011 10.43
Ne vidim sploh problema .Prostitucija je najstarejša obrt katere nebo preprečil noben zakon .Dekletom na klic bi morali omogočiti zaslužek ....seveda sem proti zvodnikom in tistim ki vsi prej več zaslužijo kot dekle ki storitev ponuja .Legalno zaposliti ...samozaposliti takšna dekleta ...naj si plačujejo zavarovanje ,preglede in naj ponujajo takšne storitve če jim to odgovarja - zapret pa vzvodnike ki se okoriščajo ....
itevs
22. 07. 2011 10.05
Legalna prostitucija bi bila manj donosna. Pa en kup birokracije bi bilo treba voditi, pa z inšpektorji se ukvarjat...
gospakatja
22. 07. 2011 10.05
in kaj je pri tem tako škandaloznega? ponudba-povpraševanje, pač! dokler bodo bogati moški pripravljeni plačat za mlado "meso", do takrat se bo mlado "meso" pripravljeno prodajat. tako je vedno bilo!!! že za križarsko vojsko, ki je prodirala proti jeruzalemu se je valila reka žensk!!
pacce
22. 07. 2011 09.49
so bolj pomembne stvari od tega, ne rabite vsak dan o tem pisat, prostitucija je bila, je, in bo še naprej - od najboljcenennih ki dobijo 10€ pa do tistih ki dobijo 10k € na seanso! move on!
bogo75
22. 07. 2011 09.41
zakaj pa v Slo. ne legaliziramo prostitucijo, kot na primer pri naših severnih sosedih v Avstriji, kdo pač želi v *Laufhaus* pač gre , dekleta so tam prostovoljno, plačujejo DDV, ter so pod budnim nadzorom inšpekcije .
bababu
22. 07. 2011 09.25
Ce bi slo za prostitucijo v katero bi bile prisiljene obubozane zenske v stiski naj zaradi mene delajo rompompom. V the primerih pa je grozno le to, da gre za neprijavljen dohodek. Kje je razlika med 25 letnico ki se poroci z bogatim 50 letnikom in zivi razkosno naslednjih deset let in tisto, ki po seksu z bogatunom obisce nekaj trgovin z njegovo kreditno kartico?
bababu
22. 07. 2011 09.24
Ce bi slo za prostitucijo v katero bi bile prisiljene obubozane zenske v stiski naj zaradi mene delajo rompompom. V the primerih pa je grozno le to, da gre za neprijavljen dohodek. Kje je razlika med 25 letnico ki se poroci z bogatim 50 letnikom in zivi razkosno naslednjih deset let in tisto, ki po seksu z bogatunom obisce nekaj trgovin z njegovo kreditno kartico?
Geronemo
22. 07. 2011 09.20
Na kupidu se od desetih kar 7 prodaja... To kar tu navajajo je samo vrh ledene gore... Skoraj vsa ženska študenterija se prodaja za preživetje... žalostno...
MOSSAD001
22. 07. 2011 08.51
V LJ je cena 500ojrov za seanso,so pupe ki jih vidimo v kakšnem tv šovu,kakšni reklami... !!
Frane Šajn
22. 07. 2011 08.22
Schtrom: Brez hska to bi veljalo za uličarke, za elitne in elito nikoli!
Frane Šajn
22. 07. 2011 08.21
JA RAZLIKA JE VESTE ENI SPOLNO OBČUJEJO ZA DENAR DRUGI PA PREPROSTO .UKAMO!
Schtrom
22. 07. 2011 08.13
Iris naj ne bo neka svetnica - da ne bodo kaksne informacije prisle ven... drugace pa definitivno legalizacija prostitucije, drzava bi pobrala vec kesa, zlorab in ostalih stranskih ucinkov bi bilo isto kot sedaj.